Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Māla sezonas kulminācija Parīzē

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Māla sezonas kulminācija Parīzē
Foto: AP

Lai gan jau sākot no otrdienas Parīzē "Roland Garros" kortos tenisisti uzsāka cīņas šī gada "French Open" turnīrā, tomēr pa īstam turnīrs sākas tikai ar pamatsacensībām. Un tā svētdien 12:00 pēc Latvijas laika ar spēlēm astoņos kortos startēs gada otrais "Grand Slam".

Atskaites punkts māla sezonai

„French Open” jau ilgu laiku kalpo kā atskaites punkts māla seguma turnīru sezonai. Māla sezona gan nav tik krasi izteikta kā īsā zālāja sezona, jo turnīrus uz šī seguma sportisti aizvada gandrīz visa gada garumā. Pirmais „French Open” tenisa turnīrs tika aizvadīts tālajā 1891. gadā, bet sievietes pirmo reizi spēlēja 1897. gadā. Šobrīd „French Open” ietvaros tiek noskaidroti čempioni gan sieviešu un vīriešu vienspēlēs un dubultspēlēs, gan jauktajās dubultspēlēs, tāpat notiek arī junioru turnīri un sacensības invalīdiem. Kopumā divu nedēļu laikā visa tenisa pasaule būs pievērsta tieši „French Open”.

Favorīti

Ne vienmēr pasaules ranga līderi ir galvenie pretendenti uz uzvaru Parīzē, taču šoreiz tieši tā arī sanācis. Vismazākie komentāri, šķiet, ir par vīriešu vienspēļu turnīru, kurā jau četrus gadus pēc kārtas ir triumfējis spānis Rafaels Nadals. Pērnā gada otrajā pusē Nadals kļuva arī par ATP ranga līderi un nu šajā pozīcijā atrodas gana stabili. Šogad māla karalis turpinājis dominēt sev tik tuvajos kortos, zaudējot tikai vienu spēli – pirms nedēļas Madrides finālā piekāpjoties Rodžeram Federeram. Uzreiz jāsaka, ka segums Madridē bija ļoti attāls no īsta māla, turklāt dienu iepriekš Nadals bija četras stundas cīnījies ar Novaku Džokoviču. Jā, tieši Džokovičs varētu būt otrs galvenais pretendents uz uzvaru turnīrā, jo šogad uz māla seguma zaudējis tikai Nadalam (četras reizes) un Davidam Fereram (Deivisa kausa izcīņas spēlē). Pēdējās spēles pierādījušas, ka Nole ir tikai pussolīti no Nadala pārspēšanas, taču mīnuss viņam varētu būt piecu setu spēles un karstums - šādos apstākļos Džokovičs nav spēcīgākais.

Vēl paliek arī Federers un Marejs. Teorētiski pēdējo trīs gadu finālists Federers varētu uzvarēt arī šogad, taču praktiski vismaz šo rindu autors tam netic. Uz māla šogad gan zaudējis tikai tautietim Vavrinkam un Džokovičam, tomēr Federera īstais mērķis šogad varētu būt Vimbldonas titula atgūšana, nevis plēšanās pēc pirmā "French Open" troņa. Tikmēr Endijs Marejs pagaidām uz māla nav spējis būt pārāks ar savu gudro spēli – zaudējumi gan Nadalam, gan Huanam Martinam Del Potro un Huanam Monako. Par pārējiem kandidātiem? Agrāk "French Open" vienmēr bija kāda pārsteiguma turnīrs, taču šobrīd nekas nenorāda, ka pārsteigumi varētu būt.

Sievietēm pērn triumfēja Ana Ivanoviča, finālā uzvarot Dinaru Safinu. Aizstāvēt titulu serbietei šogad, šķiet, būs nereāli – pārāk nestabili bijuši viņas rezultāti gan kopumā, gan uz māla seguma. Tikmēr Safina tieši pēdējā laikā spēlējusi ļoti pārliecinoši, un tieši uzvara Parīzē viņai varētu būt kārtīga atbilde Serēnai Viljamsai, kura norādīja, ka Safina nav pelnījusi būt ranga līdere. Par uzvaru noteikti cīnīsies arī abas māsas Viljamsas, krievietes Kuzņecova un Dementjeva, varbūt arī serbietes Jankoviča un Ivanoviča, bet varbūt sagaidīsim pārsteigumu no kādas jaunās zvaigznes – piemēram, Vozņacki? Dubultspēlēs galvenie favorīti arī būs ranga līderi – Daniels Nestors un Nenads Zimoņičs, kā arī Kara Bleka un Lizele Hūbere.

Latvijai liela pārstāvniecība

Vēl pāris gadus atpakaļ Latvijas tenisistu dalība „Grand Slam” turnīros nebija reāla, bet šoreiz Parīzē spēlēs jau trīs Latvijas tenisisti. Ernestam Gulbim šis būs trešais vienspēļu pamatturnīrs un varbūt Ernests aizvadīs arī dubultspēli. Anastasijai Sevastovai savā debijas reizē Parīzē tikusi pāri trīs kvalifikācijas kārtām un spēlēs arī vienspēļu pamatturnīrā, bet Līga Dekmeijere „French Open” pamatturnīrā startēs otro reizi. Ja 2006. gadā viņas pāriniece bija šveiciete Petija Šnīdere, tad šogad tā būs kanādiete Aleksandra Vozņaka.

Gulbis un Sevastova savus pirmos pretiniekus jau uzzinājuši – Ernests jau svētdien cīnīsies pret amerikāni Semu Kveriju, bet Anastasija pirmdien vai otrdien spēkosies ar ungārieti Melindu Činku. Sieviešu dubultspēļu turnīra izloze notiks tikai pirmdien, bet kopumā jāsaka, ka „French Open” laikā latviešiem būtu jāpriecājas par katru mūsu sportistu uzvaru – šeit pulcējas tikai labākie un vāju pretinieku nemaz nevar būt.

Pirmajā dienā 24 spēles

Turnīra pirmā diena iznāks tāda kā iesildīšanās, jo kopā izspēlēs tikai 24 mačus. Protams, visas spēles būs svarīgas. Nozīmīgākā spēle Latvijai būs starp Ernestu Gulbi un Semu Kveriju. Tā paredzēta ap 18:00 pēc Latvijas laika un sīkāku informāciju par to eSports.lv piedāvās svētdienas priekšpusdienā. No pārējām spēlēm jāatzīmē Endija Mareja duelis pret Huanu Ignasio Čelu, Anas Ivanovičas cīņa pret Saru Erani un Leitona Hjūita spēle pret Ivo Karloviču. Turnīra līdzi varēsiet sekot gan „Eurosport” kanālā, gan daudzviet internetā. Lai lieliskas divas tenisa nedēļas!

Izmantotie resursi:
rolandgarros.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-05-23 23:00, pirms 15 gadiem
Un tenisa svētki var sākties! Ar nepacietību gaidu gan latviešu, gan pārējās pirmās spēles.

     [+] [-]

, 2009-05-23 23:13, pirms 15 gadiem
Par pārējiem kandidātiem? Agrāk "French Open" vienmēr bija kāda pārsteiguma turnīrs, taču šobrīd nekas nenorāda, ka pārsteigumi varētu būt.

Pārsteigums būs Ernests Gulbis - melnais zirdziņš!

     [+] [-]

, 2009-05-24 00:10, pirms 15 gadiem
ja Deikmeijeri ar Šnīderi piedalītos, būtu lielākas cerības

par Gulbi, nu šaubos vai šoreiz ir pareizi ņemt dubultspēlēs, domāju, svarīgāk koncentrēties vienspēlēs, lai vismaz daļu punktu nosargātu.

     [+] [-]

, 2009-05-24 09:18, pirms 15 gadiem
Butu labi ja Eurospsort paraditu Ernesta speli,

     [+] [-]

, 2009-05-24 09:32, pirms 15 gadiem
Jā, tiešām gaidās, cerams, ka mūsējie neapstāsies 1. kārtā!!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2009-05-24 09:33, pirms 15 gadiem
kāds varbūt zin, kur netā varēs redzēs?

  +1 [+] [-]

, 2009-05-24 09:41, pirms 15 gadiem
Labs raksts.
Gaidīsim uzvaras no latviešiem
Ceru uz finālu Nadals - Džokovičs

     [+] [-]

, 2009-05-24 09:43, pirms 15 gadiem
saulespuke rakstīja: kāds varbūt zin, kur netā varēs redzēs?
http://www.myp2p.eu/broadcast.php?matchid=40029&part=sports

     [+] [-]

, 2009-05-24 09:54, pirms 15 gadiem
Paaaldies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-05-24 10:31, pirms 15 gadiem
Ernestinj,luudzu,neizpendelee jau pirmajaa kaartaa aaraa.tiec vismaz liidz treshajai!!!

 +10 [+] [-]

, 2009-05-24 10:48, pirms 15 gadiem
Jaa,sodien arii sieva uzzinaaja(priekss vinjas sliktas zinjas),ka tuvaako 2nedeelju garumaa tv pults buus manaa riiciibaa

     [+] [-]

, 2009-05-24 11:11, pirms 15 gadiem
Labāk būtu zināt kuros kortos ir kameras.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja