Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Čehijas tenisistēm piektais "Fed Cup" tituls sešos gados

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Čehijas tenisistēm piektais "Fed Cup" tituls sešos gados
Čehijas komanda
Foto: AP/Scanpix

Arī šogad nevienai komandai neizdevās apturēt Čehijas sieviešu tenisa izlasi, kas trešo gadu pēc kārtas un kopumā piekto reizi pēdējās sešās sezonās triumfēja nozīmīgākajās sieviešu komandu sacensībās "Fed Cup". Čehietes finālā Strasbūrā ar 3-2 pieveica Franciju.

Pēc sestdien notikušajā pirmajām divām vienspēlēm Strasbūrā bija neizšķirts rezultāts 1-1. Otrās dienas cīņas sākās ar Karolīnas Garsijas uzvaru trīs setos pār Karolīnu Pliškovu (6:3, 3:6, 6:3), pietuvinot Franciju vienas uzvaras attālumā no titula. Nepieciešamo vienu punktu Francijai tā arī neizdevās gūt.

Pirmie divi seti aizritēja pēc identiska scenārija – vēlāk setā uzvarējušai spēlētājai panākuma gūšanai pietika ar agri iegūtu breiku. Garsija 1. setā izcēlās ceturtajā geimā, kad viņa Pliškovai atdeva tikai vienu punktu un breiku noformēja, bumbiņu atsitot pa diagonāli pēc Pliškovas labas pirmās serves.

Garsija pēc uzvaras 1. setā atslābinājās un nākamo setu nospēlēja vāji. Pliškova to izmantoja, jau otrajā geimā izceļoties ar vieglu breiku. Garsija no 0:40 atspēlēja tikai pirmo breikbumbu, bet nākamās izspēlē čehiete uzbruka otrajai servei.

Pliškova 2. setā ar servi zaudēja tikai sešus punktus, pretiniecei breikbumbas nedod, bet pašai bija vairākas iespējas tikt pie otrā breika, kas gan nebija nepieciešams. Garsija 8.5 minūtes ilgušajā sestajā geimā ar pirmo servi atspēlēja trīs breikbumbas, bet vēl divas izdzēsa astotajā geimā, kad Pliškovai breikbumbas bija setbumbu vērtībā.

Pēdējais sets pagāja ar pilnīgu Garsijas dominēšanu. Franču Karolīna savas serves geimos zaudēja tikai piecus punktus, bet čehu Karolīnai trīs sarežģīti serves geimi. Pirmajā no tiem Garsija nespēja izmantot breikbumbu, iesitot tīklā ar "backhand". Sitiens tīklā no labās puses sestajā geimā pie rezultāta "vienādi" neļāva iegūt breikbumbu.

Pliškova astotajā geimā beidzot zaudēja servi. Viņai pie 30:30 neprecīzs sitiens no neērtās puses, un Garsija tika pie savas otrās breikbumbas setā. Pliškova trāpīja labu pirmo servi, Garsija atbildēja ar ļoti agresīvi dziļumā atsistu bumbiņu, ar šo gājienu piespiežot Pliškovu izsist autā. Izvirzījusies vadībā ar 5:3, Garsija pēc tam izservēja maču.

Abas komandas veica izmaiņas ceturtajai vienspēlei. Francijas sastāvā vakar gandrīz četras stundas kortā pavadījušo Kristinu Mladenoviču (viņa tika pietaupīta dubultspēlei) nomainīja Alizē Kornē, bet Čehijai sestdien vāji zaudējumā Garsijai nospēlējušo Petru Kvitovu aizstāja Barbora Stricova.

Kornē Stricovu bija pieveikusi piecas no iepriekšējām sešām spēlēm, bet šodien karjeras nozīmīgākajā mačā, turklāt savu skatītāju atbalstīta, čehieti uzvarēt nespēja – 2:6, 6:7(4). Stricova prasmīgi variēja ar spēli, sagādājot Kornē pamatīgas galvassāpes. Alizē nespēja ģenerēt pietiekami daudz spēcīgu un/vai precīzu uzbrukumu, lai apspēlētu izveicīgo Stricovu. Kornē pēc sagrāves 1. setā nākamajā setā pat spēja izvirzīties vadībā, tomēr nenosargāja breika pārsvaru (4:1). Stricova nervozā galotnē divreiz neizservēja maču, bet punktu pielika ar trešo iespēju, kas bija taibreikā.

Čehija dubultspēlē paļāvās uz 2015. gada finālā pret Krieviju izmantoto uzvaras formulu. Toreiz čehietēm uzvaru izšķirošajā cīņā nodrošināja Pliškovas un Stricovas duets, kas apspēlēja Anastasiju Pavļučenkovu un Jeļenu Vesņinu. Šoreiz čehietes tika galā ar "French Open" čempionēm Garsiju un Mladenoviču – 7:5, 7:5. Francijas komandā vājais posms bija Mladenoviča, kura vien epizodiski spēja nospēlēt enerģiski, acīmredzot nespējot atjaunoties pēc vakardienas 3:48 stundu ilgās cīņas pret Pliškovu. Zīmīgi, ka Karolīna pēc tā "maratona" šodien nospēlēja divas spēles un darbojās krietni aktīvāk.

Čehija Franciju ceļā uz titulu uzveica otro gadu pēc kārtas. Pērn tas notika pusfinālā ar rezultātu 3-1. Čehietes tagad savstarpējās cīņās ir vadībā ar 4-3, svinot jau piekto "Fed Cup" titulu pēdējos sešos gados. Piektais triumfs ļāva Petram Pālam kļūt par tituliem bagātāko kapteini šī turnīra vēsturē. Tikmēr Francijai gaidīšana turpinās – Francija pēdējo no saviem diviem tituliem ieguva 2003. gadā. Kopš tā laika trīs reizes zaudēts finālā.

"Fed Cup 2016" fināls "Rhenus Sport" arēnā Strasbūrā, "hard" segums

Francija – Čehija, 2-3

SpēleRezultāts
Kristina Mladenoviča – Karolīna Pliškova3:6 6:4 14:16
Karolīna Garsija – Petra Kvitova7:6(6) 6:3
Karolīna Garsija – Karolīna Pliškova6:3 3:6 6:3
Alizē Kornē – Barbora Stricova2:6 6:7(4)
Garsija/Mladenoviča – Pliškova/Stricova5:7 5:7

Pēdējo 10 gadu fināli

GadsČempioneFinālisteRez.
2016.ČehijaFrancija3-2
2015.ČehijaKrievija3-2
2014.ČehijaVācija3-1
2013.ItālijaKrievija4-0
2012.ČehijaSerbija3-1
2011.ČehijaKrievija3-2
2010.ItālijaASV3-1
2009.ItālijaASV3-1
2008.KrievijaSpānija4-0
2007.KrievijaItālija4-0

Visvairāk Federācijas kausu

VValstsT
1.ASV17
2.Čehija*10
3.Austrālija7
4.Spānija5
5.Krievija4
Itālija4

* - skaitot kopā ar Čehoslovākiju

     [+] [-]

, 2016-11-13 22:46, pirms 8 gadiem
Ej nost, francenes zaudēja dubultspēli...neredzēju, bet kad dzirdēju, ka rezultāts mačā 2:2 un palikusi dubultene, šķita viss skaidrs