Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Ranga līderis Sinners izglābjas pēc divām pozitīvām dopinga provēm

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Ranga līderis Sinners izglābjas pēc divām pozitīvām dopinga provēm
Janniks Sinners. Foto: AP/Scanpix

Pasaules ranga līderis Janniks Sinners (Itālija) izglābies pēc divām pozitīvām dopinga provēm, jo tenisista rīcībā netika konstatēta vaina vai nolaidība. Tādējādi nav piemērota diskvalifikācija. Sankcijas - tiek atņemti 400 punkti un 325 000 ASV dolāru naudas balva par Indianvelsas "ATP Masters 1000" pusfinālu 2024. gadā.

Kā jau ziņots, aizvadītajā naktī Sinners triumfēja Sinsinati "Masters", izcīnot sezonas piekto titulu. 16. augustā ranga līderim apritēja 23 gadi.

Starptautiskā Tenisa integritātes aģentūra (ITIA) šodien apstiprina, ka neatkarīgs tribunāls ir nolēmis, ka Itālijas tenisistam Jannikam Sinneram nav konstatēta vaina vai nolaidība par diviem antidopinga noteikumu pārkāpumiem. 2024. gada martā divas reizes bija pozitīvs tests uz aizliegto vielu klostebolu.

2024. gada 10. martā Indianvelsas "ATP Masters 1000" turnīrā paņemtajā provē tika konstatēts klostebola metabolīts minimālā daudzumā. Vēl viens paraugs, kas tika paņemts ārpus sacensībām astoņas dienas vēlāk, arī bija pozitīvs attiecībā uz to pašu metabolītu - atkal minimālā daudzumā.

Klostebols ir anabolisks līdzeklis, kas visu laiku ir aizliegts saskaņā ar Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu saraksta S1 sadaļu. Pamatojoties uz Pasaules Antidopinga kodeksu, kad spēlētājam ir nelabvēlīgs analītiskais konstatējums par aizliegto vielu (piemēram, klostebolu), tiek automātiski piemērota pagaidu diskvalifikācija. Spēlētājam ir tiesības vērsties neatkarīgā tribunālā, lai šī pagaidu diskvalifikācija tiktu atcelta.

Tādējādi pēc katra pozitīva testa tiek piemērota pagaidu atstādināšana. Abos gadījumos Sinners veiksmīgi pārsūdzēja pagaidu diskvalifikāciju, tāpēc viņš varēja turpināt spēlēt.

Spēlētājs paskaidroja, ka viela viņa organismā iekļuva piesārņojuma rezultātā no atbalsta komandas dalībnieka (fizioterapeita), kurš bija uzpūtis uz savas ādas bezrecepšu aerosolu (pieejams Itālijā), kas satur klostebolu, lai ārstētu nelielu brūci mazajam pirkstam. Šis fizioterapeits uzpūta aerosolu laikā no 5. līdz 13. martam. Un šajā laikā viņš Sinneram katru dienu veica masāžas un sporta terapiju, kā rezultātā tika atklāts transdermāls piesārņojums.

Pēc konsultācijām ar zinātniskiem ekspertiem, kuri secināja, ka spēlētāja paskaidrojums ir ticams, ITIA neiebilda spēlētāja lūgumiem atcelt pagaidu diskvalifikāciju.

Sekoja rūpīga ITIA izmeklēšana, tostarp vairākas padziļinātas intervijas ar Sinneru un viņu atbalsta komandu, kuri visi pilnībā sadarbojās šajā procesā. Pēc šīs izmeklēšanas un saskaņā ar neatkarīgajiem zinātniskajiem ieteikumiem ITIA pieņēma spēlētāja skaidrojumu par viņu paraugā atrasto klostebola avotu, kā arī to, ka pārkāpums nebija tīšs.

ITIA lietu nosūtīja neatkarīgam tribunālam, lai tas izskatītu konkrētos faktus, pārskatītu visus salīdzināmos antidopinga lēmumus un noteiktu, kāda ir spēlētāja vaina un līdz ar to atbilstošs rezultāts.

2024. gada 15. augustā tika sasaukta tiesas sēde, kurā neatkarīgais tribunāls konstatēja, ka lietā nav pieļauta vaina vai nolaidība, kā rezultātā netika uzlikta diskvalifikācija.

Tomēr tiek anulēti Sinnera rezultāti, naudas balvas un ranga punkti 2024. gada Indianvelsas "ATP Masters 1000" turnīrā, kur sacensību laikā spēlētājam bija pozitīvs tests uz klostebolu.

ITIA izpilddirektore Kārena Mūrhausa: "Mēs ļoti nopietni uztveram jebkuru pozitīvu testu un vienmēr piemērosim WADA noteiktos stingros procesus. ITIA veica rūpīgu izmeklēšanu par apstākļiem, kā rezultātā tika iegūti pozitīvi testi. Sinnera kungs un viņa pārstāvji pilnībā sadarbojās. Pēc šīs izmeklēšanas ITIA saņēma spēlētāja skaidrojumu par klostebola avotu un to, ka vielas klātbūtne nebija tīša. To akceptēja arī tribunāls. Mēs pateicamies neatkarīgajam tribunālam par tā lēmuma ātrumu un skaidrību attiecībā uz spēlētāja vainas pakāpi."

Šo lēmumu var pārsūdzēt WADA un Itālijas Antidopinga aģentūra, savukārt ITIA to nepārsūdzēs.

ITIA ir neatkarīga organizācija, ko izveidojuši tenisa dalībnieki, lai veicinātu, veicinātu, uzlabotu un aizsargātu dalībnieku profesionālā tenisa notikumu integritāti visā pasaulē.

Izmantotie resursi:
itia.tennis

  +2 [+] [-]

, 2024-08-20 19:15, pirms 3 nedēļām
325 000 liekas daudz, bet to viņš pelna +/- katrā turnīrā!!!

  +3 [+] [-]

, 2024-08-20 19:19, pirms 3 nedēļām
noteikti daudz nozīmēja vieta rangā, jo ranga līderi diskvalificēt būtu tenisam liels trieciens. neticas ka otrā simta tenisists tiktu cauri tikai ar naudas sodu un ranga punktu zaudējumu

  +1 [+] [-]

, 2024-08-20 20:30, pirms 3 nedēļām
Tie antidopingisti ir izsmiekls visam, te reāls pārkāpums, bet viņi notic, ka draugs nejauši uzpūtis kaut ko brūcītei, bet Fokerotam un Rastorgujevam uzreiz mēģina iedot diskābeli pat vispār bez dopinga lietošanas, tikai tāpēc, ka nav atrodami noteiktajās ciema centra koordinātēs, bet kāpt simts metrus tālāk uz norādīto viesnīcu ir pašiem slinkums un arī negribas, jo var taču beidzot noķert kādu uz muļķi, ko ierakstīt savās atskaitēs.
Vai kā to Stirnubukā noķerto amatieri- garo distanču skrējēju par nekaitīgām sirdsdrapēm, bet te reāls anaboliķis un nekā! Ticība tādiem antidopingotājiem ir nulle!

  -3 [+] [-]

, 2024-08-20 21:20, pirms 3 nedēļām
Zemessargs rakstīja: Tie antidopingisti ir izsmiekls visam, te reāls pārkāpums, bet viņi notic, ka draugs nejauši uzpūtis kaut ko brūcītei, bet Fokerotam un Rastorgujevam uzreiz mēģina iedot diskābeli pat vispār bez dopinga lietošanas, tikai tāpēc, ka nav atrodami noteiktajās ciema centra koordinātēs, bet kāpt simts metrus tālāk uz norādīto viesnīcu ir pašiem slinkums un arī negribas, jo var taču beidzot noķert kādu uz muļķi, ko ierakstīt savās atskaitēs.
Vai kā to Stirnubukā noķerto amatieri- garo distanču skrējēju par nekaitīgām sirdsdrapēm, bet te reāls anaboliķis un nekā! Ticība tādiem antidopingotājiem ir nulle!
nesalidzini top klases sportistu ar 2 amatieru mudakiem

  +2 [+] [-]

, 2024-08-20 21:41, pirms 3 nedēļām
Interesanti būtu uzzināt, cik iztērēja par advokātiem!!! Tur jābūt kosmosam!!!

  -2 [+] [-]

, 2024-08-20 22:33, pirms 3 nedēļām
* "Spēlētājs paskaidroja, ka viela viņa organismā iekļuva piesārņojuma rezultātā no atbalsta komandas locekļa..."

Ups, nezināju par orientāciju...

     [+] [-]

, 2024-08-20 23:10, pirms 3 nedēļām
Visi vienlīdzīgi, bet daži vienlīdzīgāki par citiem, no masāžas asinsritē, loti jau ticami. Pārgadus atpakaļ rumānieti Simonu Halepu, esot tobrīd top 5, nepažēloja pozitīvā dopingā