Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: libero pozīcija volejbolā - ne tikai ar atšķirīgu formastērpu

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: libero pozīcija volejbolā - ne tikai ar atšķirīgu formastērpu
Latvijas volejbola izlase ar libero Kasparu Kronbergu. Foto: LVF

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Visa komanda vienādos tērpos, viens – ar pavisam citas krāsas kreklu. Kāpēc tā? Šādu jautājumu, skatoties volejbola spēles, iespējams, sev ne vienu reizi vien uzdod mazāk zinoši līdzjutēji.

• Libero pozīcijas spēlētājs laukumā lielākoties pilda tikai aizsardzības funkcijas un spēlē starp serves un otro līniju. Parasti tie ir augumā mazāki, izveicīgāki spēlētāji.

Primārais libero uzdevums ir strādāt servju uzņemšanā. Vajadzības gadījumā libero var izpildīt arī otro piespēli - pacelt bumbu pa sitienam citu pozīciju spēlētājiem.

• “Augšējo” piespēli libero drīkst izpildīt tikai pirms otrās līnijas – pretējā gadījumā uzbrukuma sitiens nedrīkst tikt izdarīts, kamēr bumba neatrodas zemāk par tīkla augšējo malu. “Apakšējo” piespēli libero var izpildīt no jebkuras vietas laukumā.

Libero nēsā atšķirīgas krāsas formu no pārējās komandas. Pieteikumā mačam var atrasties divi, bet vienlaicīgi laukumā – viens libero.

• Atšķirībā no pārējām pozīcijām, spēles laikā libero neierobežotu reižu skaitu var tikt mainīts pret kādu no otrās līnijas pozīciju spēlētājiem. Libero vietā laukumā nākt drīkst tikai tās pozīcijas spēlētājs, kuru libero nomainījis iepriekš.

• Ierasti libero tiek sūtīts laukumā pie pretinieka serves (lai darbotos uzņemšanā), bet tiek nomainīts, kad servē paša komanda un jāstrādā blokā.

Libero nedrīkst lēkt blokā un servēt. Tāpat libero neatļauti ir arī uzbrukuma sitieni, ja bumba atrodas augstāk par tīklu. Ja rodas situācija, kad libero jāuzbrūk, tas nozīmē, ka komanda nav pienācīgi izspēlējusi sadarbību uzbrukumā.

• Bieži vien libero pozīcijas spēlētāji netiek līdz galam novērtēti, jo nav starp punktu guvējiem un redzamākajiem rezultāta veidotājiem, taču viņu darbs kopējā komandas spēlē ir neatsverams. To apliecinās jebkurš sevi cienošs volejbola treneris.

• Latvijas volejbola izlases pieteikumā iekļautie libero pozīcijas spēlētāji ir “Biolars/Jelgava/MSĢ” pārstāvis Kaspars Kronbergs un “RTU/Robežsardze/Jūrmala” volejbolists Patriks Pinka.

• Vairāk par gaidāmo Latvijas izlases spēli pret Austriju - šeit.

Izmantotie resursi:
https://www.tvf.org.tr/_dosyalar/MH...