Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Vai televīzija izglābs basketbolu?

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu eSports.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs"

"Sporta Avīze" Nr.196 (1999. gada 23 - 29. augusts)

Gotovska: "Man ir kauns..."

Seviljā pilnā sparā turpinās pasaules vieglatlētikas čempionāts, taču Latvijā pienāk arvien tikai nepatīkamas ziņas - mūsu atlētiem pagalam neveicas. Viena no cerībām bija tāllēcēja Valentīna Gotovska, taču jau trešo čempionātu pēc kārtas paliek ārpus pamatsacensībām, kvalifikācijā uzrādot pieticīgu rezultātu - 6,55 metrus tālais lēciens devis tikai dalītu 15. vietu.

- Seviljā Latvijas labākā tāllēcēja ieradās pāris dienu pirms sacensību atklāšanas - pa taisno no pasaules armijas spēlēm, kur viņai izdevās izcīnīt zelta medaļu ar teicamu personisko rekordu (6,73). Varēja domāt, ka izcīnītā vieta būs labs priekšvēstnesis Valentīnas cerībām pasaules meistarsacīkstēs, taču viss diemžēl notika kā parasti. "Es nezinu, kāpēc ar mani notiek tieši tā. Man ir kauns par savu nevarēšanu. Man ir kauns no trenera, kas ieguldījis tik daudz darba, bet es nespēju attaisnot viņa cerības..."

Meklējot patiesos iemeslus, "SA" speciālkorespondenta secinājums - ne jau fiziskā gatavība, bet psiholoģiskā nestabilitāte.

- Kāpēc Gotovska neiekļuva finālsacensībās? Šogad viņas rezultāti nostabilizējās 6,50 m robežās, viņa ir gana pieredzējusi, un nav nekā tāda, no kā viņai tāllēkšanas sektorā vajadzētu baidūities. Tostarp vieglatlētikas speciālisti norāda, ka īstā Gotovskas problēma varētu būt meklējama viņas galvā. (..) Neskaitāmas sacensības pierādījušas, ka šai sportistei vairāk par labu treneri vajadzīgs labs psihologs. "Nē, šajā ziņā man viss kārtībā," žurnālistu spriedelējumus pārtrauc pati sportiste. Tiesa, turpmākais viņas stāsts savukārt liek sportistes pārliecību apšaubīt. "Naktī pirms sacensībām es sapņoju, ka aizlecu 6,75 tālu, taču ar to ir par maz, lai iekļūtu finālā... Pamodos un nodomāju - vismaz personiskais rekords tika uzlabots...

Cita Latvijas lielā cerība uz medaļām - soļotājs Aigars Fadejevs - izstājies, jo distancē viņu piemeklējusi caureja. Tieši tāpat kā divas nedēļas iepriekš armijas mačos...

- Tā pati caureja. Kādā 8. kilometrā, kad sākām mazliet vairāk kurināt tempu, viss sagriezās. Palika sūdīgi, sāka raut ārā... Es vienreiz paspēju noskriet malā, bet, kad otrreiz pienāca kārta, vienkārši nogāju malā... Man par to vēl piezīmi iedeva. Viss bija ideāli. Funkcionālais un fiziskais - viss bija līmenī. Bet paskaties - jau divas nedēļas pagājušas, kopš nevaru atgūties. Šitik traki nav bijis, tāpēc domāju, ka tā varētu būt infekcija. Iespējams... 50 kilometrus noteikti iešu. Jūtos svaigs, un tāpēc arī 20 km līdz galam negāju. Vēderu var sakopt, bet funkcionāli atjaunoties ir grūtāk.

eSports.lv atkāpe: Pagājuši desmit gadi, un arī pasaules čempionātā Berlīnē iznākums gandrīz līdzīgs - mūsu labākais soļotājs nepabeidz distanci, bet attiecībā uz galvenajiem favorītiem un viņu neveiksmēm tiek piesaukta psihologa nepieciešamība.

eSports.lv atkāpe: Visas tautā izskanējušās versijas par 32kg svaru bumbas simbola patieso skaidrojumu neatbilst patiesībai. Arī versija par it kā Valda Valtera teikto, ka LBL viņš visus varētu apspēlēt ar svaru bumbu pie kājas. Pilnīgas muļķības.

Vai Latvijas televīzija glābs Latvijas basketbolu?

Straujiem soļiem tuvojas jaunā klubu basketbola sezona, un "SA" pamazām sāk šķetināt, kas tad slēpjas aiz noslēpumainības plīvura, aiz kura maskējas basketbola jaunā pārvaldniece SIA "LBL 2000". Tās viens no stūrakmeņiem - 30 televīzijas translāciju, kas ļaušot klubiem dzīvot zaļi.

- Nav grūti saskaitīt, ka vairāk par 150 spēlēm nākamajā sezonā nesanāk. Procentuāli iznāk, ka Valters nākamajai ziemai paredzējis 20% no kopējā čempionāta spēļu skaita parādīt televīzijas translācijās. Latvijas Televīzija šo informāciju gan uzzināja tikai no laikrakstu slejām, un LTV Sporta nodaļas vadītājs Andris Ušackis joprojām ir neziņā par to, cik tad translāciju basketbolisti grib.

Izrādās, arī ar mārketinga metodēm jaunajiem darītājiem īsti nesokas.

- Kāda Latvijā pazīstama ārzemju sabiedrība, kam basketbols nav svešvārds, ir gatava slēgt darījumu ar SIA "LBL 2000" par zināmas naudas summas ziedošanu latviskākā sporta veida labā. Tikko jaunā SIA "LBL 2000" bija paziņojusi par savu eksistenci, sponsorēšanas līguma noteikumus saņēma arī šī firma. Apsvērusi visus "par" un "pret", tā piekritusi kļūt par līgas sponsori un darījusi to zināmu jaunajai līgas vadībai, taču kopš šī paziņojuma piesūtīšanas neviens no līgas līdz pagājušajai nedēļai tā arī nav uzskatījis par vajadzīgu paņemt to, ko dod, jeb sākt aizpildīt paredzēto Ls 100 000 lielo SIA "LBL 2000" sezonas budžetu. Savukārt Andris Ušackis min vēl spilgtāku piemēru: "Kad notika sarunas ar Valdi Valteru, viņam nebija līdzi jaunā čempionāta spēļu kalendāra. Kā var runāt par kaut kādām televīzijas translācijām, ja sarunu brīdī vēl nav sastādīts kalendārs? Jau pēc sarunām uz televīziju tika atsūtīts fakss, kurā bija ierakstīta viena spēle septembrī - "Ventspils" un "Brocēni/LMT". Nebija pat minēts, kurā datumā un kurā dienā šī spēle paredzēta. Šobrīd Latvijas Televīzija programmu jau ir sastādījusi līdz decembrim."

eSports.lv atkāpe: Dzīve pierādījusi, ka kritizēt citus vienmēr ir vieglāk, nekā pašiem izdarīt kā nākas, un vienmēr būs ērtāk iekāroties pirmo pozīcijās - arī Latvijas basketbolā.

Kandidāti Eiropā

Latvijas Hokeja federācija savā valdes sēdē paudusi satraukumu par to, ka astoņi valstsvienības kandidāti joprojām ir bez darba ārzemju klubā. Kāpēc tā? Kāpēc gan neviens negrib Ābolu, Macijevski, Šiškoviču, Miranoviču, Feldmani, Tribuncovu, Jasu un Ignatoviču?

- Tāpēc, ka Norvēģijā Latvijas izlase nospēlēja ļoti slikti (tiek citēts Haralds Vasiļjevs - aut.). Spēlētāji no izlasēm, kas izkritušas no A grupas, ārzemju klubu saimniekus neinteresē. Ja Latvijas izlase atgriezīsies A grupā un nākamgad Krievijā ieņems augstu vietu, mūsu spēlētājus izķers vienā rāvienā.

Tribuncovu Vasiļjevs mēģinājis ieskapēt sava Krēfeldes kluba vadībai, taču tā raukusi degunu - latvietis varētu būt vien piekais vai sestais aizsargs klubā, un tādai lomai ārzemniekus nevajag. Vasiļjevs satraukts, ka vairums bezdarbnieku ir aizsardzības spēlētāji, un viņu palikšana dīkstāvē vai aizbraukšana uz Ameriku varētu izlasei šajā līnijā sagādāt problēmas. Tad Eiropā šogad paliek tikai Sējējs, Maticins, Laviņš, Čudinovs un Bondarevs...

eSports.lv atkāpe: Par ārzemēm Latvijas hokejā šobrīd domā tikai retais - nu mērķis vairumam ir atgriezties mājās un spēlēt "Dinamo" rindās. Apkārt savējie, arī maksāt sola labi.... Un, kaut gan Latvija Krievijā nospēlēja ļoti labi, nevienu neizķēra. Diemžēl.

Lielajā intervijā - Raitis Grafs

Dienu pirms došanās uz ASV, kur jāsāk studijas Valparaiso universitātē, uz sarunu ar "Sporta Avīzi" ieradies 18 gadus vecais basketbolists Raitis Grafs, ar kuru pie mums saista lielas cerības - ja viss būs kārtībā, daudzsološajam centram jāspēlē NBA!

- Bija sarunas ar dažiem Eiropas klubiem, kas vēlējās, lai es spēlētu to sastāvos. Piemēram, "Žalgiris", arī kāds itāļu klubs. Pārstāvji bija ieradušies Latvijā un runāja par šo lietu ar Valteru. Pagaidām gan tas bija tikai sarunu līmenī, taču, ja būs kāds konkrēts un pietiekami vilinošs piedāvājums, sākšu domāt. Runāju ar vairākiem cilvēkiem, kas ir studējuši Amerikā - Aleksu Šturmu, Holdenu, Ralfu Jansonu. Arī Kambalu, jo otrs reālākais variants, kurp doties studēt, bija UNLV.
- Klīst runas, ka viens no iemesliem, kāpēc tu izvēlējies Valparaiso, nevis UNLV, bija bailes no skaļās Lasvegasas dzīves.
- Es neteiktu, ka tās bija bailes. Vienkārši es pieļauju domu, ka šajā pilsētā man basketbols un mācības nebūtu pirmajā vietā... Negribu teikt, ka nevarētu noturēties un treniņu vai lekciju laikā skrietu uz kazino, taču zināms vilinājums laikam tomēr būtu. Parunājos ar Kasparu, arī filmas esmu saskatījies, un priekšstats par Lasvegasas dzīvi izveidojies diezgan spilgts.
- Valparaiso ar plašu pārstāvniecību NBA lepoties nevar. Šādām mazām universitātēm draftā tiek pievērsta relatīvi mazāka uzmanība, kas tev, kurš arī mērķē uz NBA, nebūt nenāk par labu.
- Es uzskatu, ka labs spēlētājs nonāks NBA, lai arī kurā universitātē viņš studētu. Viss ir atkarīgs no tevis paša.

Vēl intervijā Grafs atklāj, ka viņa alga "Brocēnu" komandā svārstījusies 100-200 latu robežās (atkarīgā no spēļu skaita, treniņu apmeklējuma un citiem faktoriem), ka viņa labākais draugs Kristaps Valters došanos uz ASV neatbalsta, toties Ļaksa, Vaikulis un Jumiķis, kam visiem arī ir piedāvājumi, gan. Spēlēm NBA Raitis seko un arī savu favorītu jau noskatījis - piespēles labprāt saņemtu no Džeisona Viljamsa rokām, jo "tas ir vecis, kam ir iekšā". Runājot par neseno spēlēšanu pasaules U-20 čempionātā, spēlētājs ir atklāts - tā bijusi "haļava"... "Arī iekļūšana šajā turnīrā tāda pati vien bija - vinnējām frančus, tad knapi izraēļus, un iekšā bijām. Bet bija tā vērts - pasaules čempionāts deva neatsveramu pieredzi.

eSports.lv atkāpe: Ja ne trauma, viss vēl varēja būt. Bet tagad jāpiepelnās ārpus basketbola.

Citas tēmas

Par nopietniem klubiem, kas pēc pirmās spēles pret Londonas "Chelsea" spieto ap Aleksandru Koliņko, intervijā stāsta Aleksandrs Starkovs, mēnesi pirms Saprotas kausa izcīņas turnīra sākuma tiek analizēta gaidāmo apakšgrupas pretinieku (tostarp Stambulas "Fenerbahce" un Boloņas "Kinder") gatavība, aprakstītas kaislības Latvijas kamaniņu braukšanas sabiedrībā, savukārt rubrikā "Ne vārda par sportu" Andrejs Rubins stāsta, ka savulaik skolā pabeidzis deviņas klases, jo viņam nepatīk mācīties - esot par grūtu. Taču sapņi ir grandiozi - gribas savu futbola klubu un arī aviosabiedrību, kurās abās varētu pildīt prezidenta pienākumus.

  +5 [+] [-]

, 2009-08-28 10:59, pirms 15 gadiem
Jā Grafs pirms traumas bija tuvu Hjūstonai un Jao dubliera matam.

  -2 [+] [-]

, 2009-08-28 11:04, pirms 15 gadiem
Vynilz rakstīja: Jā Grafs pirms traumas bija tuvu Hjūstonai un Jao dubliera matam.
Pirms 10 gadiem jau no Jao vēl nebija ne smakas Hjūstonā

 +13 [+] [-]

, 2009-08-28 11:13, pirms 15 gadiem
Izrādās, ka caureja ir laupījusi Latvijai PČ medaļu

  +7 [+] [-]

, 2009-08-28 11:18, pirms 15 gadiem
piespēles labprāt saņemtu no Džeisona Viljamsa rokām, jo "tas ir vecis, kam ir iekšā".
ir gan iekšā tam vecim

  +5 [+] [-]

, 2009-08-28 11:22, pirms 15 gadiem
Kapēc, tad Valteram ir iesauka 32 Kg?

  +2 [+] [-]

, 2009-08-28 11:29, pirms 15 gadiem
Rūbīna slapjie sapņi
Nez ko viņš pats šobrīd teiktu par šiem bērnības sapņiem

  +2 [+] [-]

, 2009-08-28 11:42, pirms 15 gadiem
un kāds tad ir tās 32nieces īstais skaidrojums?
Slēpts komentārs: ansiso

     [+] [-]

, 2009-08-28 11:44, pirms 15 gadiem
raivisss rakstīja: un kāds tad ir tās 32nieces īstais skaidrojums?
Jā, tad kāds ir īstais skaidrojums? Es visu laiku biju pārliecināts, ka tas dēļ teksta par apspēlēšanu ar svaru bumbu pie kājas..

  +1 [+] [-]

, 2009-08-28 11:46, pirms 15 gadiem
Man arī patika Rubina "pieticīgie" plāni ar 9 klašu izglītību..

  -1 [+] [-]

, 2009-08-28 11:47, pirms 15 gadiem
3333 rakstīja: Man arī patika Rubina "pieticīgie" plāni ar 9 klašu izglītību..
Tu domā, ka Rubinam pietrūkst resursu, lai savus plānus īstenotu? Ar resursiem es nedomāju tikai naudu

  +4 [+] [-]

, 2009-08-28 13:00, pirms 15 gadiem
Karter rakstīja: Tu domā, ka Rubinam pietrūkst resursu, lai savus plānus īstenotu? Ar resursiem es nedomāju tikai naudu
A tu domā, ka cilvēkam, kuram 10. klase jau ir par grūtu, vadīt aviosabiedrību un futbolā klubu nebūs par grūtu?

  +1 [+] [-]

, 2009-08-28 13:36, pirms 15 gadiem
Jautājumu par 32kg svaru bumbu var droši pajautāt G.Šļūkam nacionālajā dr portālā... Pirms kādiem 2 gadiem jautāju, vinš arī atbildēja, bet neatceros īsti ko... Katrā ziņā bija kaut kāds sakars ar to apsspēlēšanu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-08-28 17:28, pirms 15 gadiem
Tik desmit gadu pagājis,bet SA 4reiz dārgāka...

     [+] [-]

, 2009-08-28 18:16, pirms 15 gadiem
Devilman rakstīja: Tik desmit gadu pagājis,bet SA 4reiz dārgāka...
Jā, jo pirs 10 gadiem par 25 santīmiem varēja nopirkt paku piena un vēl kukuli maizes, a tgd ne vienu ne otru nevar.
Naudai vk vērtība bija daudz lielāka.

  -1 [+] [-]

, 2009-08-28 20:47, pirms 15 gadiem
Varēja jau vairāk kko uzrakstīt par to, ka Rīgā tika nospēlēts 0:0 ar Chelsea. Tomēr ne katru dienu tā gadās. Uz Zurich fona visai jūtama atsķirība.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja