Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Revazs bēg no arābu noziedzniekiem

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs". Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā "Pirms 10 gadiem".

"Sporta Avīze" Nr.208 (1999. gada 15. - 21. novembris)

Veco laiku beigu sākums

"Brīdī, kad tiek rakstītas šīs rindas, Latvijas hokeja izlases liktenis Šefīldā vēl nebija izlemts," sava raksta ievadā no Anglijas raksta Jānis Matulis ("SA" ietrāpījusi pelēkajā zonā - žurnāls jānodod iespiešanai svētdienas pievakarē, bet iznāk tikai otrdienas rītā, līdz ar to pusotru dienu nespēj "noķert"...). "Taču tas lietas būtību nemaina. Latvijas hokejisti joprojām prot spēlēt pietiekami augstas kvalitātes hokeju, taču nevar apgalvot, ka jaunajam treneru kolektīvam Haralda Vasiļjeva vadībā būtu izdevies izveidot jaunu komandu, kas spēlētu pavisam citā manierē..." Tobrīd situācija sekojoša - Latvija ar 6:3 apspēlējusi kazahus, bet cīņā ar mājiniekiem britiem fiksējusi hokejam neraksturīgo 0:0. Pēdējā mačā ar ukraiņiem mums pietiek ar neizšķirtu - tad ceļš uz A grupu vaļā abām komandām. Tikmēr "SA" vēro tendences izlasē, un pirmais secinājums - soliņš vairs neatgādina Centrālo tirgu!

- Atšķirībā no Beresņeva un Grabovska laikiem, būtiski ir mainījusies gaisotne ģērbtuvēs un uz rezervistu soliņa. Negribētos absolutizēt, ka līdz šim ir bijis vainīgs tikai Znaroks, taču Latvijas izlases soliņš vairs neatgādina Centrālo tirgu ar izmeklētiem lamu vārdiem un citu spēlētāju pazemošanu. Ir acīmredzams, ka uz beņķīša ir radoša darba gaisotne; Vasiļjevs ir mierīgs kā Napoleons pirms saviem iekarojumiem, pa laikam pārmīdams pa teikumam ar savu tuvāko ieroču biedru Vjačeslavu Nazarovu. Aleksandrs Klinšovs un pārējā brigāde vismaz ārēji saglabā tādu pašu nosvērtību kā virsvadonis. Un nav jau tā, ka PSRS augstākās līgas skolu izgājusī treneru trijotne būtu kaut kādi mīkstie. (..) Diemžēl, arī pašreizējā izlasē ir daudz vīru, kas baidās izteikt savu viedokli. Ja mums būtu vairāk tādu veču kā Cipruss, kas jau Turku-97 nebaidījās lietas saukt īstajos vārdos, tad, kazi, iemaukti būtu uzlikti ne tikai Znarokam vien. Bet Somijā pat tādi autoritatīvi latviešu spēlētāji kā Artūrs Irbe un Harijs Vītoliņš vainīgos meklēja tikai starp žurnālistiem un nevis savā komandā.

Izlases spēle laukumā, diemžēl, daudz nav mainījusies - kur ledus visus šos gadus bijis visplānākais, tur regulāri ielūstam joprojām (šoreiz arī tiešā nozīmē - mačā pret britiem ielūza Šefīldas laukuma ledus...).

- Ja šo rindu autoram nebūtu iznācis redzēt, kā Latvijas izlase mokās pret Šveici Kopenhāgenā-94 un šo pašu izlasi Eindhovenā, pret slovākiem Šefīldā-93, austriešiem un baltkrieviem šopavasar Norvēģijā, baltkrieviem Rīgas pirmsolimpiskajā turnīrā, tad varētu piekrist, ka Šefīldā vainīgs bija tikai sliktais ledus, neplānotais pārtraukums, kad angļu lauvas jau bija uz lāpstiņām. Tāpat varētu pārmest Laimes mātei, ka tā atkal smaidījusi pretiniekiem. Diemžēl tās visas ir tikai atrunas, un, ja pats tobrīd būtu bijis laukumā, droši vien meklētu tādas pašas. Manuprāt, Latvijas izlase vienkārši neprot spēlēt pret komandām, kurām ir laba aizsardzība. Un, nedod Die`s, ja sāncenšiem vēl ir tikpat labs vārtsargs kā mums. Angļu divdesmitgadnieks Stīvs Leils tāds bija. Ja Naumovs nodrebētu kā Zinkovs vai Klodāns, būtu 0:2 vai 1:7, taču nebūtu 2:1 vai 6:2. (..) Negribētos būt pesimistam, taču, manuprāt, arī turpmākajos gados Latvijas izlasei būs problēmas spēlēt pret fiziski spēcīgām komandām, tādām kā Šveice, Austrija, Lielbritānija un Vācija.

Tāpat Matulis analizē citas izlasei sāpīgās tēmas, tostarp Vasiļjeva pieteikumu uz galvenā trenera tiltiņa, kā arī iespēju vakuumu nepieciešamībā atrast un izaudzināt jaunu Znaroku ("Znaroka talanta lielākie pielūdzēji uz šo jautājumu atbildētu ar pretjautājumu, sak, kāpēc mums vajadzīgs jauns Znaroks, ja Oļegs pats vēl ir dzīvs un "drātē visu Vācijas otro bundeslīgu kā mazos ezīšus"...) - līderi, kāds nepieciešams katrai izlasei.

Sportacentrs.com atkāpe: Pareģojums par Šveices un Vācijas izlasēm piepildījās - tas bijis sāpīgs grābeklis ilgus gadus.

Revazs Dzodzuašvili: "Decembrī atgriežos Latvijā!"

Augustā aizbraucis, jau decembrī Revazs būs atpakaļ - tieši tik straujš izrādījies kolorītā gruzīna, bijušā Latvijas futbola izlases trenera Dzodzuašvili karjeras lēciens un atkal kritiens atpakaļ. Desmitkārt dāsnākais atalgojums un rožainās iespējas mest asfaltētu tiltu starp arābu un latviešu futbola saimniecībām - viss sabrucis kā kāršu namiņš. Klubs un Dzodzuašvili pagaidām nelauž līgumu, jo pirms trīs mēnešu termiņa tas neizdevīgi abām pusē, taču ir skaidrs - lielā mīla te ir beigusies. Vietējā presē Revazs stāsta, ka atgriezīsies Latvijā un trenēs FK "Rīga", galvaspilsētas kluba šefs tikmēr rausta plecus, sak - neko nezinu, mums jau ir Jānis Gilis, ko mainīt netaisāmies...

- "Kad izvērtējām komandas sastāvu, tas bija pārāk novecojis. Pirmkārt, vajadzēja to atjaunināt. Otrkārt, gribēju panākt, lai mūsu komandas puiši dienu pavadītu kluba kopmītnē - viņi tiktu ēdināti un trenētos divreiz dienā. Šajos jautājumos mums radās nesaskaņas, un bija arī citas problēmas."

Dzodzuašvili "SA" krata sirdi par visām bēdām - ģimeni neielaiž Sauda Arābijā, tulks iedots tāds, kurš futbolu bez acu mirkšķināšanas sajauktu ar lidmodelismu, prezidents izliekas nezinām neko par iepriekš slēgtajām norunām. Eh, ja iet, tad iet - "atklāti varu pateikt, ka šeit futbols ir saistīts ar noziedzīgo darbību." Līdz 30. novembrim vēl jāiet uz treniņiem (kuros Revazs tikai stāv malā un vēro), bet tad - uz Rīgu.

- Man šādu variantu piedāvāja. Tomēr vēl nesteigsimies. Ieradīšos Rīgā un tad runāsim par šādu iespēju.

Sportacentrs.com atkāpe: Futbola klubā "Rīga" Dzodzuašvili nenonāca, taču galvaspilsētā darbu atrada gan - "Skonto" kluba sistēmā. Tagad Revaza pēdas nozudušas Gruzijas plašumos.

Amerikāņi

Sākusies gadskārtējā ASV koledžu basketbola sezona, kur pirmajā divīzijā spēlēs nu jau trīs latvieši - līdzās Lasvegasas universitātes studentam Kasparam Kambalam NCAA līgā nu spēlēs arī Valparaiso "krustnesis" Raitis Grafs, savukārt sieviešu čempionātā debija talantīgajai Latvijas U-22 izlases līderei Guntai Baško.

- "Pirms braukšanas uz ASV teicu, ka komandā būs kāds centrs no Nigērijas, bet, ierodoties šeit, noskaidroju, ka viņš parādīsies tikai ap decembri. Ir vēl viens labs centra spēlētājs no Somijas, taču viņš tagad ir traumēts un nespēlē, tāpēc es komandā pagaidām esmu vienīgais īstais centrs," pirmos iespaidus no aizokeāna stāsta Grafs."Ar sazināšanos nav nekādu sarežģījumu, kaut gan lekcijās šad tad nesaprotu, ko skolotāja saka."

Labas izredzes izvirzīties izskatās Kasparam Kambalam, jo pagājušās sezonas komandas līderis Šons Merions pārcēlies uz NBA, bet vēl astoņi citi nomainījuši augstskolu. Pirmās pārbaudes spēles statistika rosina optimismu - 31 minūte laukumā, 23 punkti, 14 bumbas pie groziem. 19 punktus šajā mačā sametis kāds Trevors Digss, bet 11 punkti, astoņas bumbas un trīs bloķēti metieni - Delronam Džonsonam. Tikmēr pirmais pārbaudes mačs aiz muguras arī Baško, kuras debija NCAA līmenī priecē - 19 spēlētās minūtēs 19 punktu un trīs piespēles. Izskatās, ka Sjēnas "Saints" ar Guntu būs izvilkusi pilno lozi!

Sportacentrs.com atkāpe: Grafs vasaru nostrādājis ārpus basketbola, Kambala - diskvalificēts no Latvijas izlases par disciplināriem pārkāpumiem, bet Džonsons - nu jau kādu laiku atpakaļ izmests no "Ventspils" kluba. Baško tikmēr - Latvijas izlases kapteine.

Pārējās tēmas

Kaut gan IAAF noteikumi paredz aizliegtā preparāta nordiolā pieķertiem sportistiem divu gadu diskvalifikāciju, LVS Gundegas Sproģes dopinga lietā vēl nolemj pakonsultēties un pauzēt. Tikmēr IAAF nepauzē - negaidīta dopinga pārbaudes izdarīta citam treneres Olijares grupas dalībniekam Staņislavam Olijaram. "Divus rudeņus piedalījos Losandželosas "Kings" treniņnometnēs. Atceros, pirmajā sezonā tur bija vēl pieci vārtsargi un visiem jau bija līgumi ar klubu," par savu cīņu ar vējdzirnavām pa Amerikas zemākajām līgām lielajā intervijā stāsta Sergejs Naumovs, kurš Šefīldā sargā Latvijas valstsvienības vārtus. Tūri pa Angliju sākusi Latvijas futbola izlase - uzvara 4:2 pār pirmās divīzijas klubu "Stockport". Kamaniņu sezonu ar 6. vietu pirmajā PK posmā sākusi Anna Orlova, savukārt volejbolistiem sākas kvalifikācijas mači par iespējām tikt uz olimpisko Sidneju. Iespējams, komandā spēlēs arī Rimonds Vilde. Tikmēr bobslejā priecājas par uzbūvēto starta ieskrējiena trenažieri, kas kalpos kā starta estakāde un ļaus uzlabot ieskrējiena rezultātus.

  +8 [+] [-]

, 2009-11-20 18:53, pirms 15 gadiem
nezināju, ka Šons Merions spēlēja kopā ar Kambi. Žēl, ka Kambis un Grafs netika NBA.

  +8 [+] [-]

, 2009-11-20 20:20, pirms 15 gadiem
Manuprāt, Latvijas izlase vienkārši neprot spēlēt pret komandām, kurām ir laba aizsardzība. Un, nedod Die`s, ja sāncenšiem vēl ir tikpat labs vārtsargs kā mums.

Ir pagājuši jau cik gadi un nekas nav mainījies. Dinamo acis nepamirkšķinot zaudē šāda stila komandai Toljati Lada.

  +6 [+] [-]

, 2009-11-20 20:31, pirms 15 gadiem
kaamis007 rakstīja: nezināju, ka Šons Merions spēlēja kopā ar Kambi. Žēl, ka Kambis un Grafs netika NBA.
Kambala būtu ticis, ja nebūtu tik strikts savā izvēlē - tipa negribēja nākt uz maiņu, sēdēt rezervē un pamazām izcīnīt vietu pamatā

     [+] [-]

, 2009-11-20 20:39, pirms 15 gadiem
"Latvijas hokejisti joprojām prot spēlēt pietiekami augstas kvalitātes hokeju, taču nevar apgalvot, ka jaunajam treneru kolektīvam X vadībā būtu izdevies izveidot jaunu komandu, kas spēlētu pavisam citā manierē"...

Ja runājam par šī teikuma galveno domu rakstā. Nekas jau nav mainījies.

P.S. Es par to, kas Matuļa teksts.
Slēpts komentārs: Koks_ar_2_galiem

  +7 [+] [-]

, 2009-11-20 21:10, pirms 15 gadiem
Koks_ar_2_galiem rakstīja: Kāds tev basketbolā bļ. e vārtsargs?
sīkais,izlasi rakstu.

  -1 [+] [-]

, 2009-11-21 13:40, pirms 15 gadiem
raivisss rakstīja: Kambala būtu ticis, ja nebūtu tik strikts savā izvēlē - tipa negribēja nākt uz maiņu, sēdēt rezervē un pamazām izcīnīt vietu pamatā
Plus naudu Eiropaa piedaavaaja pavisam citu, nekaa uzreiz saakumaa vareetu dabuut NBA.

     [+] [-]

, 2009-11-21 17:00, pirms 15 gadiem
mūžīgais optimists rakstīja: sīkais,izlasi rakstu.
es izlasīju, tur par volejbolu!

  -1 [+] [-]

, 2009-12-01 15:42, pirms 15 gadiem
Ja tgad maksātu avīze 25 santīmu..... Nu labi kādi 40 santīmu, tad pirktu katru numuru, bet 1.Ls kaut kā žēl atdot!