Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. "Skonto" šokē "Chelsea"

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu eSports.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs"

"Sporta Avīze" Nr.195 (1999. gada 16 - 22. augusts)

"Skonto" atstāj "Chelsea" apmulsušu

Numura centrālais materiāls, protams, speciālreportāža no Londonas, kur duelī par vietu Čempionu līgas pamatturnīrā pirmajā spēlē tikās vietējais superklubs "Chelsea" un mūsu pašu Rīgas "Skonto". "Angļiem ir ļoti labs salīdzinājums, kad viņi runā par "Chelsea" futbola klubu. Proti, skatīties "Chelsea" spēli ir tas pats, kas būt kopā ar mīļoto sievieti," ievadā no Londonas vēsta Armands Puče, piebilstot - diezin vai kāds šos salīdzinājumus gribēja piesaukt pēc mača ar "Skonto". "Ja arī tovakar "Chelsea" kādam angļu līdzjutējam kompensēja sievietes tuvumu, tad to drīzāk var saukt par neizdevušos vakaru..." Uzreiz jāpiebilst - 1999. gadā tas bija "Chelsea" debijas mēģinājums iekļūt Čempionu līgā, kas sasprindzinājumu tikai palielināja.

- Čempionu līgas likme "Chelsea" klubam ir ārkārtīgi augsta, un to vislabāk raksturo skaitļi. Aprēķināts, ka, uzvarot Rīgas "Skonto", kas tam nodrošinās vietu grupu turnīrā, Londonas klubs papildus jau plānotajiem ienākumiem iegūs vēl 14 miljonu mārciņu. Ja "Chelsea" izdosies atkārtot to pašu, ko pērn "Manchester United" - izcīnīt Čempionu līgas kausu -, tad šā kluba kase tikšot papildināta par 24 miljoniem mārciņu. (..) Tiesa, pirms tam gan "Chelsea" vajadzēs veikt dažus tehniskus pārkārtojumus, kuru rezultātā "Stamford Bridge" zaudēs aptuveni 3000 skatītāju vietu. Viens no stadiona galvenajiem trūkumiem ir... tablo. Tā vienkārši tur nav, un, lai atrastu vietu jaunajai elektroniskajai konstrukcijai, vajadzēs pārbūvēt arēnas tribīnes.

"Skonto" kā nopietnu šķērsli ceļā uz kāroto mērķi Londonā neviens neuztvēra - prese vēstīja, ka jebkas mazāk par sagrāvi būs nepieņemami, bet uz lidostu, ierodoties Rīgas klubam, nebija ieradies sagaidīt neviens pats žurnālists. "Ja šajā spēlē uzvarētu "Skonto" un vienīgos vārtus gūtu Andrejs Rubins, uz katru uzlikto mārciņu bukmeikeru kantoros jūs pretī dabūtu 225," atklāj "Sporta Avīze". Un beigties patiešām varēja visādi - vēl 15 minūtes pirms mača beigām uz neesošā rezultātu tablo bija divas nulles...

- Līdz mača 33. minūtei "Chelsea" nenoliedzami bija situācijas noteicēja laukumā, un neko citu jau nevarēja gaidīt. Taču vienlaikus bija labi redzams, ka mūsējo pretuzbrukumi ir ļoti efektīvi, un, ja Vialli būtu kaut šķipsniņa matu uz galvas, tad tā noteikti paliktu maķenīt sirma. Sevišķi pēc Bleideļa sitiena no apmēram deviņiem metriem, kad bumba pārlidoja pāri vārtu pārliknim.

Diemžēl, lielmeistari angļi izrādījās ne tikai futbola laukumā, bet arī aktiermākslās, un 34. minūtē panākumiem vainagojās veiklās provokācijas...

- Vienā no šādām epizodēm neizturēja pieredzējušā aizsarga Tereškina nervi, kurš pie mūsu vārtiem nolēma pārmācīt nekaunīgo Lebefu. Gaidot stūra sitiena izvēli, Tereškins ar ceļgalu iespēra Lebefam, un cietušais, protams, tiesneša priekšā nogāzās tā, it kā viņš būtu uzkāpis uz kājnieku mīnas... Sarkanā kartīte, un "Skonto" paliek desmit vīru sastāvā. Šādas raudzes mačos tas nozīmē ne tikai sagrāvi, bet kaut ko līdzīgu izvarošanas mēģinājumam futbola laukumā.

Par spīti tam "Chelsea" mocības turpinājās līdz pat 76. minūtei, kad desmitniekā izrādījās Vialli desmit minūtes iepriekš izdarītā maiņas, Dešama vietā laukumā sūtot Babajaro, bet Dzolas - norvēģi Flū. Tieši Babajaro pēc Flū piespēles beidzot "uzspridzināja" tribīnes ar sen gaidīto pirmo golu, minūti vēlāk urugvajietis Pojets iesita vēl vienu, bet punktu 84. minūtē, gūstot savus pirmos vārtus "Chelsea" sastāvā, pielika Satons. Aleksandru Koļinko pēc šī mača Anglijas prese dēvēja par "Aleksandru Lielo"...

eSports.lv atkāpe: Pēdējā kārta pirms Čempionu līgas, pirmais mačs un 0:3 - jau atkal vēsture pierāda, ka mēdz mest lokus. Tiesa, salīdzināt šāsnedēļas "Ventspils" 0:3 ar desmit gadus seno "Skonto" 0:3, ir grūti, ja ne neiespējami - cits pretinieks, cits līmenis, cits futbols.

Vieglatlēti pošas uz karalienes balli

Uz pasaules čempionātu, kas notiks Seviljas svelmē, dodas Latvijas vieglatlētu komanda, un dara to vēsturiski pieticīgā deviņu sportistu sastāvā - mazāk bijis tikai debijas reizē Štutgartē. Iemesls - Vieglatlētikas savienība, paceļot atlases prasības čempionātam, vienlaikus jau laicīgi paziņoja, ka treniņprocesa atbalstam sportistiem tā var atvēlēt apaļu nulli santīmu. Uz čempionātu tiek vesti tikai tie, kas konkrētajā sezonā divreiz uzrādījuši A normatīvu, un izrādās - arī ne visi. Tā aiz borta tiek atstāts Igors Kazanovs. Sākumā viņam netic, ka normatīvi izpildīti, taču tad pa faksu atnāk pieprasītie protokoli - izrādās, ka barjersprinteris mačos Spānijā patiešām izskrējis 13,52 un 13,60. LVS ietiepjas - vieni no mačiem nav bijuši oficiālajos IAAF vai EAA kalendāros, tos neskaitām! Kazanovs liek pretī - arī Prezidenta balvas izcīņa Valmierā nav kalendāros, bet to taču jūs skaitāt! Savienība ķeras pie nākamā - nevienam citas šajos mačos neesot izdevies A normatīvs. Arī šāds punkts iekļauts atlases noteikumos... LVS valdes lēmums ir prognozējams: Igors jau var braukt, bet - par saviem līdzekļiem.

- "Es šajās spēlītēs jau esmu piedalījies," šajā sakarā teica I. Kazanovs. Ar to viņš domā 1997. gadu, kad , kad par saviem līdzekļiem aizbrauca uz pasaules čempionātu Atēnās, taču LVS viņu startam tik un tā nepieteica. Toreiz Kazanovu paklupināja ar Latvijas Olimpisko vienību nenokārtotās saistības (Kazanovs ar LOV izsniegtas kredītkartes palīdzību bija iztērējis vairāk nekā 10 000 USD, par ko tika iesūdzēts tiesā).

Līdzīgs liktenis piemeklēja Viktoru Lāci, bet braucēju skaitā iekļuva soļotāji Aigars Fadejevs, Modris Liepiņš un Jolanta Dukure, barjersprinteri Staņislavs Olijars, Anita Trumpe un Ieva Zunda, tāllēcēja Valentīna Gotovska, trīssoļlēcēja Gundega Sproģe un šķēpmetējs Ēriks Rags.

eSports.lv atkāpe: Cerības, ka Fadejevs no Seviljas pārvedīs Latvijai pirmo pasaules čempionāta medaļu, nepiepildījās, un šāds sasniegums mūsējiem nav bijis pa spēkam joprojām: arī nākamajos četros čempionātos - tukšā. No Seviljas līdz Berlīnei ierindā palikuši trīs - Olijars, Rags un Zunda.

Revazs Dzodzuašvili: "Latvijā izlase bija otrajā plānā"

Pusotru gadu novadījis Latvijas izlasi, Revazs Dzodzušavili vienā dienā bija prom - lai pelnītu naudu Saūda Arābijas čempionvienībā "Al Ittihad". "Sporta Avīze" to tā nav atstājusi un telefoniski saķērusi kolorīto gruzīnu treneri, lai iztaujātu par aizbraukšanas iemesliem. Dzodzuašvili apliecina, ka klubā saņems 9-10 reizes lielāku atalgojumu nekā Latvijā, taču norāda:

- Aptuveni tā sanāk, tomēr nepārprotiet mani - nauda nebija galvenais, kāpēc aizbraucu strādāt uz Saūda Arābiju. Par spīti solītajai naudas summai, es ar labpatiku paliktu strādāt Latvijā, ja manam darbam būtu radīti labvēlīgi apstākļi. Piemēram, tādi apstākļi kā Saūda Arābijā. (..) Oficiāla līguma man kā izlases trenerim nebija. Tas tikai vēlreiz pierāda, kādas problēmas bija apvijušas Latvijas izlasi. Es tās lieliski saprotu, jo Indriksons strādāja nesaudzīgi un izsmēla visas savas iespējas.(..) Latvijas izlase atradās otrajā plānā. Ja tas bija tā, tad arī es nokļuvu otrajā plānā futbola darbības laukā. Kad saņēmu šo piedāvājumu, Indriksons cilvēciski un profesionāli to novērtēja, nebilstot ne vārda, ka es gribu rīkoties nepareizi. Lūdzu, neuzskatiet mani par nodevēju!

Tomēr Dzodzuašvili paredz futbola izlasei labas perspektīvas Starkova vadībā.

- Mūsu kopīgais darbs triju gadu garumā ļauj domāt, ka Starkovs var sekmīgi vadīt arī Latvijas izlasi. (..) Latvijas futbolisti vislabāk spēlē septembrī un oktobrī, arī augustā. Tāda ir Latvijas futbola specifika, jo atcerēsimies, kā mūsu komanda izskatījās sezonas sākumā - spēlē Rīgā pret Grieķiju. Tagad ceru uz Starkova pareizu rīcību, it īpaši taktiskajā plānā. Noteikti vēl sazvanīsimies un apspriedīsimies. Manuprāt, futbolisti būs gatavi šoruden aizvadīt savas labākās spēles.

eSports.lv atkāpe: Pagāja pieci gadi un Latvijas izlase Aleksandra Starkova vadībā spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet Dzodzuašvili solītā plašā sadarbība starp Saūda Arābijas un Latvijas futbolu beidzās, vēl nesākusies.

Caspers

Rubrikā "Ne vārda par sportu" viesojas 21 gadu vecais basketbolists Kaspars Kambala, kas studē Lasvegasas universitātē ASV, taču iegriežas arī Latvijā. "Reizēm ir gadījies, ka Latviju sajauc ar Krieviju. Nu, tad man iestājas lielā skaidrošanas pusstunda," smaidīgs stāsta Kaspars. "Dzīvojot Amerikā, esmu iemācījies vienu labu lietu: dzīvē var sasniegt visu. Viss ir iespējams, tikai jāpieliek pūliņi, un tu būsi tur, kur gribēsi būt."

- Noteikti ir mainījušās arī tavas dzīves pamatvērtības. Kādas tās ir tagad?
- Viena no svarīgākajām: ja apņemos ko izdarīt, tad izdaru līdz galam. Otra - dodu cilvēkiem tikai to, ko vēlos saņemt pretī. Respektīvi, nedari otram to, ko pats negribi baudīt uz savas ādas.

- Amerikas dzīve visiem ir pazīstama ar lielajiem karuseļiem, bāriem, kazino zālēm. Vai tevi tas interesē?
- Attiecībā uz azartspēlēm: mani tas neinteresē. Vislabprātāk atpūšos diskotēkās. Un arī tur eju tikai tad, ja ir kāds koncerts. Man patīk apmeklēt boksa mačus. Vasarā patīk vizināties ar ūdensslēpēm un ūdensmoci.

- Esi izbaudījis arī Amerikas brīvības rūgtos augļus - narkotikas u.tml.?
- Nē, man pēc tā nav ne mazākās nepieciešamības. Tas nav priekš manis. Džesika kādu laiku strādāja rehabilitācijas centrā, kur palīdzīga roka tiks sniegta cilvēkiem, kas reiz bijuši pakļauti narkotikām. Man pietika paskatīties, lai saprastu, cik tas ir bīstami un nopietni.

Pārējās tēmas

Numurā daudz futbola - bez jau pieminētajiem Londonas spēles apraksta un Dzodzuašvili intervijas vēl uzzinām, ka no Doņeckas "Šahtar" nevēlamajām skavām nekādi neizdodas atbrīvoties Andrejam Štolceram, jo klubs nav pieticīgs un potenciālajiem pircējiem uzlicis par latvieti cenu - viens miljons dolāru. Nule kā UEFA kausa izcīņas mačā Štolcers iesitis divus vārtus, taču pat šāds sniegums miljonu nemaksā... Uzzinām, ka "Southampton" pamatsastāvā nostiprinājies un Premjerlīgas trešajā kārtā sezonas vārtu rēķinu jau atklājis Marians Pahars, bet UEFA kausā šaubīgas pēc pirmajiem mačiem ir abu Latvijas klubu - "Liepājas metalurga" un FK "Rīga" izredzes. Ar pompu un publicitāti pieteikta jaunās SIA "LBL 2000" darbība pēc dibināšanas kļuvusi dīvaina - pēkšņi viss notiek paslepus, jaunumus nākas uzzināt "post factum", un ar komentāriem vairs neviens labprāt klajā nenāk. Savukārt Pirmajā formulā prettriecienu "Ferrari" dod "McLaren" - pēc dubultuzvaras Ungārijā Mika Hakinens atrodas vairs tikai divu punktu attālumā no līdera Edija Īrvaina.

Melnā sleja

(viens no četriem pastāstiem)

Pagājušajā nedēļā kāds staigātājs vinnēja pasaules pagonu spēles. Kā stāsta aculiecinieki, viņš distances laikā esot sešas reizes gājis nokārtoties... Ja ņem vērā, ka staigāšanas sacensībās ir ļoti bargi soģi, ka uzvarētājam sekoja līdzi ar divtik lielu sparu. Un tāpēc, šķiet, sevišķi interesanti uzzināt, kā mūsu čempions sēdēja uz poda - ar taisnām kājām, vai ar saliektām. Ja ar taisnām, tad viņš ir ievērojis staigāšanas noteikumus, bet, ja ceļgali kārtošanās brīdī ir bijuši saliekti, tad iespējams, ka viņa uzvaru vēl izskatīs īpašā tiesnešu sanāksmē. Jo tas ir pretrunā ar staigāšanas noteikumiem.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +21 [+] [-]

, 2009-08-20 21:01, pirms 15 gadiem
Liktena ironija. (KK)

 +10 [+] [-]

, 2009-08-20 21:02, pirms 15 gadiem
Kāds nezin ar kādu rezultātu kopsummā skonto zaudēja chelsea?

 +15 [+] [-]

, 2009-08-20 21:03, pirms 15 gadiem
Charlijs. rakstīja: Kāds nezin ar kādu rezultātu kopsummā skonto zaudēja chelsea?
0:3

  +2 [+] [-]

, 2009-08-20 21:08, pirms 15 gadiem
Esporta forumā bieži dažādi indivīdi izceļās ar smieklīgām safabricētām ziņām...žēl, ka man nepiemīt tāds talants.... Tad nu varētu kādam ieteikt izveidod savu iknedēļas sleju ar nākotnes avīzes ziņām...varētu sanākt spēcīgi...

 +10 [+] [-]

, 2009-08-20 21:09, pirms 15 gadiem
Charlijs. rakstīja: Kāds nezin ar kādu rezultātu kopsummā skonto zaudēja chelsea?
Izlasi esporta atkāpi.

  +7 [+] [-]

, 2009-08-20 21:22, pirms 15 gadiem
un ne vaarda par kriizi

  +2 [+] [-]

, 2009-08-20 21:37, pirms 15 gadiem
Es bij uz to matču! Ventspilniek pat tuvu nestāv tam skonto sastāvam!! Torejz 0:3 vakar būtu 0:8!!

  +1 [+] [-]

, 2009-08-20 22:48, pirms 15 gadiem
baigi interesanti bija atcereeties kaa arii iedomaties ka agrak mums gajis

     [+] [-]

, 2009-08-20 23:49, pirms 15 gadiem
rudzu maize rakstīja: Starkovs jau ari pameta izlasi dēļ naudas,ne tikai Dzodzuašvili.
Es tev piedaavaatu tureet muti!!! Ja tev taadu naudu piedaavaatu tu ne tikai izlasi pamestu tu maati paardotu tapeec turi muti!!!!

  +2 [+] [-]

, 2009-08-20 23:53, pirms 15 gadiem
Tiešām ļoti interesanti reii nedeļā uzzīnāt kā gāja mūsu večiem 10 gaus atpakaļ ... paldies par šo lielisko iespēju esportam ...

     [+] [-]

, 2009-08-21 00:55, pirms 15 gadiem
Intresanti-palasit,ja laiks rit,bet protams,attieksme pret sportistiem nekas nemainas.Veselas divas reizes bija jaizpilda a normativs galvu saspiedusi vai ka savadak.Ja vel desmit gadus atpakal Rags bija vienigais skepa metejs elite.Starp citu vairkaus gadus man skepa mesana asociejas tiesi ar Eriku Ragu.

     [+] [-]

, 2009-08-21 08:33, pirms 15 gadiem
Ja, šito no melnās slejas vēl atceros par Fadejevu

  +2 [+] [-]

, 2009-08-21 09:06, pirms 15 gadiem
andromons2, 2009-08-20 21:37, vakar, no wap.esports.lv, citēt
Es bij uz to matču! Ventspilniek pat tuvu nestāv tam skonto sastāvam!! Torejz 0:3 vakar būtu 0:8!!

Nekas nav muļķīgāks,kā salīdzināt ar 10 un vairāk gadu starpības, komandas.Tā jau var sarunāt nezin ko.

     [+] [-]

, 2009-08-21 09:19, pirms 15 gadiem
Kambalam jau tad bokss izraisijis simpatijas.
Dzoudzasvilli Sauda arabijaa pat pusgadu nepavadija.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-08-21 14:52, pirms 15 gadiem
rudzu maize rakstīja: Spried pēc sevīm,prostitūta!
izskatās, ka inteliģents cilvēks esi.
Skonto iespaidīgi spēlējuši, šo faktu par Chelsea nezināju.

     [+] [-]

, 2009-08-21 21:26, pirms 15 gadiem
Man taa karikatuura liekas looti smiekliiga!

     [+] [-]

, 2009-08-21 22:35, pirms 15 gadiem
kāds nezin par ko ir runa melnajā slejā? Fadejevs, Liepiņš?

     [+] [-]

, 2009-08-22 12:32, pirms 15 gadiem
Karikatuura laba.