Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Futbola izlase un "Slepenās lietas"

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu SportaCentrs.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs". Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā "Pirms 10 gadiem.

"Sporta Avīze" Nr.199 (1999. gada 13 - 19. septembris)

"Bardaks?"

Nākamajā nedēļā sākas jaunā Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezona, un "Sporta Avīze" pēta, kas tad līdzjutējus tajā sagaida. Daļēja atbilde - jau virsrakstā... Izrādās, ka vairāku mēnešu laikā, kopš nacionālā čempionāta rīkošana uzticēta SIA "LBL 2000", līgums ar LBS nav parakstīts, līdz ar to vismaz juridiski valsts čempionu noskaidrot nevar. Skaidrs, ka šādā statusā turnīrs arī sāksies. Arī ar ārzemnieku kvotām misēklis - pavasarī kongresā pieņemts Valda Valtera priekšlikums, ka norma būs viens viesspēlētājs, bet nu izrādās, ka paši broči iegādājušies jau divus amerikāņus, un nu grib mainīt kārtību. Neviena līguma ar sponsoriem nav, atgādinājumi par Valtera pavasara solījumu 25% no līgas budžeta izmaksāt prēmijās tiek kušināti, taču jaunieceltais līgas direktors Jānis Janševics sola - viss būs labi, viss būs kārtībā.

Čempionātā spēlēs sešas komandas - "Brocēni/LMT", "Roja", "Ventspils", "LainERS", "Liepāja" un "ASK/Buki". Tituls jāaizstāv bročierm, kaut gan skaidrs, ka nebūs viegli - alkstot pirmā titula, ventspilnieki savas rindas papildinājuši ar Šturmu, Kosuškinu un Purni, kā arī no Polijas atvilkuši mājās šaipusē jau uzspēlējušo "Mr. Gaisu" Johanu Nikolasu. Par "Brocēnu" izredzēm galvenais treneris Valters saka:

- No šīs komandas šosezon lielus rezultātus nevar prasīt. Man kā trenerim ir jātic, ka varam uzvarēt, un mums ir jābūt motivācijai aizstāvēt Latvijas čempionu titulu. LBL sacīkstes mums šosezon būs galvenās, taču mūsu čempionāts būs nevis šis, bet gan katrs nākamais, jo komanda ir perspektīva. Mūsu trumpis varētu būt ļoti aktīva un ātra spēle. Kā arī liela vēlēšanās uzvarēt, jo jaunajiem spēlētājiem vienmēr ir lielāka motivācija.

Čempionu sastāvs patiešām raibs - sākot no 1961. gadā dzimušā Andra Jēkabsona, un beidzot ar 81. gadiem Grafu un Kristapu Valteru. Turpat arī Sandis Valters, Skirmants, brāļi Umbraško, Vaikulis, Jumiķis, un protams, divi amerikāņi - Ņūborns un Skipers. Arī Kambalas uzvārds pieteikumā, taču tas tikai drošībai - ja nu atbrauc no Amerikas. "Ventspils" liek pretī jau pieminētos jaunieguvumus, kā arī Vītolu, Buškevicu, Laksu, Zeidaku un Ļaksu. Citur - "Rojas" sastāvā citu starpā Ģirts Kalniņš un Māris Jučmanis, "LainERĪ" vīri ar vārdu - Bondarenko un Miglinieks, bet Gulbenē - Galvanovskis, Brūniņš, Rudzītis, Graudiņš, Gabrāns, Timermanis.

SportaCentrs.lv atkāpe: Togad (un nākamos sešus gadus) valsts čempiona titulu iegūs "Ventspils". Desmit gadu laikā Latvijas basketbols izmetis loku un šoruden atkal nonācis pie situācijas, ka klubu, kas gatavi spēlēt, nav daudz. Valtera teksti par komandām, kas "spēlēs pēc gada vai diviem", Latvijas basketbola aprindās jau kļuvuši par hrestomātiju, bet jauno un veco spēlētāju motivācijas jautājumus šovasar pārbaudīja nacionālā izlase. Žēl Gulbenes - izaudzināja labus spēlētājus teju visiem LBL klubiem, bet tagad izvadīta uz LBL otro divīziju.

"Latvijas izlase sāk uzbrukt"

"Latvijas valstsvienība jaunā trenera Garija Džonsona vadībā sākusi spēlēt jaunā stilā - vairāk domājot par uzbrukumu, kas piesaistīs komandai jaunus līdzjutējus," pēc 3:3 un 2:2 neizšķirtiem Albānijā un Gruzijā secina "Sporta Avīze". "Latvijas izlases futbolisti 17 reižu atradās labvēlīgā pozīcijā ar bumbu pie vārtiem, albāņi - tikai sešreiz," Džonsons skaidro, ka Albānijā vienkārši nav paveicies. Tikmēr "SA" speciālkorespondents stāsta par piedzīvojumiem izbraukuma tūres laikā. Piemēram, mēnesi pirms latviešiem Gruzijā sabija ziemeļīru klubs "Linfield", un, tavu brīnumu - tieši pirmsspēles dienā 12 no 18 spēlētājiem saindējās ar pārtiku. Gruzīni sašutuši, ja kāds norāda uz viņiem - droši vien, ka briti esot saēdušies ko nelāgu no līdzpaņemtā... Arī Latvijas izlase ierodas Tbilisi ar saviem ūdens krājumiem un savus vēderus nosargā.

- Tiesa, arī mūsu futbolistus Tbilisi piemeklēja dīvainas lietas. Pirmsspēles naktī pirms pulksten četriem mūsu delegācijas istabiņās ieslēdzās televizori, kas pirms gulētiešanas bija izslēgti tikai ar pulti. Turklāt tas atkārtojās vālreiz. Var jau smieties, ka šis gadījums būtu vērts, lai to piedāvātu izmeklēt Skallijai no "Slepenajām lietām", taču drīzāk tas bija gruzīnu apzināts mēģinājums sanervozēt mūsu futbolistus.

Karstasinīgos dienvidniekus gan var saprast - futbola izlasi vajā pamatīgas nedienas, un citiem līdzekļiem grūti uz ko cerēt.

- Gruzīnu žurnālisti atklāja, ka viņiem jau esot apniciskritizēt savu valstsvienību un tagad tas vairs netiekot darīts. Publikācijās kā pašsaprotama lieta tiek paziņots, ka Gruzijas futbols ir miris, un pēc tam seko tikai faktu konstatācija. Tomēr spēlē ar Latvijas izlasi gruzīnu futbola lielmeistari uz vienu stundu spēja atdzīvināt futbolu un tribīnēs sēdošos līdzjutējus...

No divu vārtu deficīta Latvija Tbilisi atspēlējas tikai 90. minūtē, kad izlīdzinājumu panāk Stepanovs. Džonsons atzīst - rezultāts nav labs, vajadzēja uzvaru. "Otrajā puslaikā es spēlēju savas komandas sastāvā - pēc spēles biju nosvīdis," atzīst anglis, piebilstot - viņš aicinājis spēlētājus uzbrukt arī kompensācijas laikā, taču pietrūcis minūšu.

- Atgriezies Rīgas lidostā no Tbilisi, angļu treneris Džonsons it kā turpināja izrādīt savu kaujniecisko noskaņojumu, izvilkdams no savas somas īstu gruzīnu "kinžalu". Šķiet, ka arī Džonsons, tāpat kā Dzodzuašvili, mēģinās noskaņot Latvijas izlasi uz uzvaru spēlē pret jebkuru pretinieku. Šo divu treneru lielākā atšķirība ir ceļš, kādā uz šo panākumu iet - ar aizsardzību vai ar uzbrukumu. (..) Šo rindu autoram viņš pavēstīja, ka jau pošas ceļojumam pa Latviju - viņš iecerējis tikties ar visu Virslīgas klubu prezidentiem un treneriem, lai apspriestu sadarbības iespējas. Runājot par aizvadīto darba posmu, allaž atsaucīgais Džonsons nosaka: "Esmu strādājis Latvijā tikai desmit dienu. Dodiet man laiku, un Latvijas izlase būs..."

SportaCentrs.lv atkāpe: Laika Džonsonam beigās tomēr izrādījās par maz.

"Metalurga" otrais kausējums

""Liepājas metalurgs" otro gadu ir vienīgā Latvijas profesionālā hokeja komanda. Kad pērn Hokeja federācijas prezidenta kandidāts Kirovs Lipmans runāja par lielo hokeju pilsētā zem liepām, tas šķita kā murgs - nu, kāds gan Liepājā var būt hokejs, ja gandrīz 30 gadu īsts hokejs ir spēlēts tikai Rīgā!" par Latvijas vienīgās komandas Austrumeiropas Hokeja līgā gaitām vēsta Jānis Matulis. Liepājā viss patiešām iet uz priekšu gan laukumā, gan aiz tā robežām.

- Maza, bet mājīga hokeja arēna. Samērā mazs komandas budžets ar visām no tām izrietošajām sekām. Tiesa, vienā lietā liepājnieki atkal ir pionieri: Liepājas halles vienā galā aiz aizsargrežģa iekārtota kafejnīca, kurā hokeju par mazliet lielāku samaksu var vērot kopā ar biznesa partneri, mīļāko vai draugu. Pieci lati par biļeti plus neliels kafijas galds, papildus jāmaksā tikai par "piešpricēm" pie kafijas. Sīkums, bet patīkami. Pērn LM hokejisti visu sezonu mitinājās apbružātās kopmītnēs, kuru garo gaiteni pirms tam bija slīpējušas pērkamas mīlas priesterienes, taču jauno sezonu spēlētāji un treneri sagaida komfortablā viesnīcā "Pērle".

Mihails Vasiļonoks ērcīgs, ka uz tādiem 17 gadus veciem rīdziniekiem kā Sprukts un Štāls priekšroka tikusi somiem nevis liepājniekiem, taču esot arī savi perspektīvie, un izceļ divus - Šustko un Jēkabs Rēdlihs, no kuriem varot kas sanākt. Labi arī vārtsargi - jaunie Žabotinskis un Masaļskis. Abi jau varētu būt pat lielās izlases kandidāti, uzskata galvenais treneris Leonīds Beresņevs. Tāpat citi šīs Liepājas komandas vīri - Ivanovs, Vitkovskis, Romanovskis, Galuzo, Ņikitins un Fiļimonovs. Vispirms gan atkal jāpierāda sevi Liepājā. Hokejistu algas nav diezko lielas.

- Pamatsastāva "astes galam" 80 latu uz rokas plus 20 latu par uzvaru, lielajiem dūžiem trīsreiz vairāk, bet pieci leģionāri spēlējot par 500 dolāriem mēnesī. "Zini, mums ar viņiem nav nekādu problēmu," smej Cicurskis. "Veči zina, ka ik pārdienas ir vilciens uz Grodņu..."

SportaCentrs.lv atkāpe: Šodien valsts vadošajā hokeja klubā par 80 latiem mēnesī, šķiet, būtu grūti atrast spēlēt gribētājus, bet - toreiz bija citi laiki. Jāpiebilst, līdzās treneru jau uzskaitītajiem, starp "metalurga" uzbrucējiem bija arī Durdins un Cipulis.

Citas tēmas

Pēdējā posmā par pasaules vicečempioni kļuvusi Latvijas labākā blakusvāģu ekipāža Kristers Serģis un Artis Rasmanis, taču nav izticis bez skandāliņa - pēc ietriekšanās trases nožogojumā līderu un nākamo čempionu Vilemsenu motocikla ritenī ieķēries stienis, ko izdevies izraut tikai palīgiem no skatītāju rindām. Palīdzību no malas noteikumi aizliedz, taču tiesneši ignorē incidentu. Johans Nikolass intervijā stāsta, ka ir ļoti priecīgs atgriezties Latvijā, un tagad plāno to iepazīt - kad spēlēja bročos, esot redzējis tikai divas vietas: viesnīcu Latvija un "McDonalds" ēstuvi. Lielajā intervijā par "Ventspils" plāniem sportā stāta "Ventspils Nafta" prezidents Igors Skoks, bet Latvijas futbola izlases spēlētāji pauž viedokļus, kāpēc tomēr neizdevās iekļūt Eiropas čempionāta finālā. "Visi labi saprot, ka Latvijas izlase līdz šim ciklam vispār normāli nespēlēja futbolu," atzīst Marians Pahars. Pirmajā formulā cīņā par titulu līdzās Mikam Hakinenam un Edijam Īrvainam (abiem pa 60 punktiem) līdz ar uzvaru Itālijā piesakās Heincs Haralds Frencens.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2009-09-17 11:55, pirms 15 gadiem
Reaktors rakstīja: Karikatūrists G. Šļūka? Arī tad?
Hmm.. ja nu viņs lasa šo komentāru - jāsaka, ka kompozīcija karikatūrām agrāk bija pat labāka nekā šodien (zīmētās detaļas, protams, šodienas ir labākas)

P.S. kāpēc esportā nav nevienas ziņas par to, kā blakusvāgistam iet kvadraciklu sacensībās?
manuprāt gatis šļūka ir viens no labākajiem Latvijā savā nozarē, ja ne pats labākais!

  +3 [+] [-]

, 2009-09-17 11:58, pirms 15 gadiem
Reaktors rakstīja: Karikatūrists G. Šļūka? Arī tad?
Hmm.. ja nu viņs lasa šo komentāru - jāsaka, ka kompozīcija karikatūrām agrāk bija pat labāka nekā šodien (zīmētās detaļas, protams, šodienas ir labākas)

P.S. kāpēc esportā nav nevienas ziņas par to, kā blakusvāgistam iet kvadraciklu sacensībās?
Tajā laikā Šļūka bija pavisam jauns.Viņš dzimis 1979.gadā.

lv.wikipedia.org

Iespaidīgs talants tas Šļūka

  -1 [+] [-]

, 2009-09-17 12:12, pirms 15 gadiem
Hmm, diez cik vairāk LM astesgals saņem tagad. LM politika ir tāda, ka jaunieši, respektīvi dublieri futbolā tāpat saņem ap 80 uz rokas, nedomāju, ka hoķī 4.maiņai summa būtu diži lielāka. Drīzāk jau mazāka.

  +3 [+] [-]

, 2009-09-17 12:18, pirms 15 gadiem
Njaa, LBL pat pirms 10. gadiem bija bardaks Un tagad veel nekas nav mainiijies. Vislabaaaais ir shis:
"Rojas" sastāvā citu starpā Ģirts Kalniņš un Māris Jučmanis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-09-17 13:15, pirms 15 gadiem
Rokets rakstīja: Njaa, LBL pat pirms 10. gadiem bija bardaks Un tagad veel nekas nav mainiijies. Vislabaaaais ir shis:
"Rojas" sastāvā citu starpā Ģirts Kalniņš un Māris Jučmanis
A kas? Norm grieza abi un pargaja uz Roju no pajukusha Olainfarma, kas palika bez sponsora sakara ar Krievijas rubla krizi.

  +2 [+] [-]

, 2009-09-17 13:34, pirms 15 gadiem
eh, lasot par LM uzreiz tada nostalgija parava vel atceros tadus kadru ka avotins kurs manuprat ir lidzsim labakais uzbrucejs kads jebkad ir spelejis LM. kads vispar zin ko vins sobrid dara? vins karjeru beidza loti atri, 79 gada dzimis tatad tikai 30 gadus vecs un ja butu turpinajis karjeru nesaubos ka vins sobrid butu ticis loti augstu. eurohockey.net rakstits ka pedejo reizi oficiali spelejis 01/02 gada sezona tatad tikai 23 gadu vecuma. tiesam zel ka vins vairs nespele, LM taja laika bija fantastisks trio, masalskis vartos, ivanovs aizsardziba un avotins uzbrukuma.
atceroties tos laikus gandriz asarina nobirst

  +2 [+] [-]

, 2009-09-17 17:51, pirms 15 gadiem
forši par šādiem rakstiem, bet viena piebilde - varbūt tomēr varētu katru nedēļu savu gadu paņemt? jo tomēr apnicīgi, ka katru nedēļu par LBL-2000, Džonsonu utt..

varētu, piem., vienā nedēļā pirms 12 gadiem, tad 11, 10, 9, 8 utt. vai kaut vai to riņķi taisīt pa pieciem gadiem vai tik ilgi kamēr iznāca avīzes formātā.. nu variantu daudz

     [+] [-]

, 2009-09-17 19:43, pirms 15 gadiem
ja..tad Sporta Aviže maksāja 0.25 santiimus..

     [+] [-]

, 2009-09-18 08:57, pirms 15 gadiem
Teksts uzrakstīts tādā Ērika Niedras stilā (raidījums par Jaunās Latvijas vēsturi). Sāka pat likties ka Jurisons viņu mēģina kopēt

     [+] [-]

, 2009-09-22 21:48, pirms 15 gadiem
gurgucis rakstīja: ja..tad Sporta Aviže maksāja 0.25 santiimus..
Ko tagad var iegādaties par 25 santīmiem?
Ātrumā pat eko tādu sakarīgu nevaru iedomāties.