Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Klubi pārņem varu LBL

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu eSports.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs"

"Sporta Avīze" Nr.190 (1999. gada 12.-18. jūlijs)

Nodibina SIA "LBL 2000"

Klubi nolēmuši ņemt varu Latvijas basketbolā savās rokās - nodibināta SIA "LBL 2000", kam LBS tad arī uzticējusi pašmāju čempionāta rīkošanu:

- Mazliet dīvaina šķiet jaunās līgas vadības attieksme pret sava tēla veidošanu Latvijas avīžu slejās. Tūlīt pēc Jāņiem, kad sešu Latvijas klubu pārstāvji parakstīja nodomu protokolu par šīs līgas dibināšanu, preses konference tika sasaukta piecas minūtes pēc pēdējā paraksta uzlikšanas uz šiem protokoliem. Līdzīga reakcija bija gaidāma arī pēc dibināšanas dokumentu parakstīšanas, taču žurnālistiem informācija par šo notikumu bija jāmeklē privātā ceļā. Tikpat noslēpumains ir jaunās valdes personālsastāvs, un pašlaik var tikai minēt, kādu cilvēku rokās ir nonācis Latvijas vīriešu basketbols. Tik vien zināms, ka jaunajā valdē būs deviņi cilvēki, kas ievēlēti no sešiem klubiem - "Ventspils", "ASK/Brocēni/LMT", "LainERS", "Liepāja", "Roja" un "Buki".

Par potenciālo līgas direktoru tiek virzīts futbola un regbija cilvēks Māris Šmits. Rēķinot visus procentus, cik nu kuram jaunajā organizācijā piederēs, viss kļūst diezgan skaidrs - Šmitam un Latvijas vīriešu basketbola aģentūrai kopā 46%, plus vēl deviņi procenti, kas pienākas katram klubam, un šajā gadījumā arī "bročiem"... Šim Valda plānam veto uzliek "Ventspils", un projekta galējā variantā Šmits tiek atstāts bez procentiem. Savs prieks gan, šķiet, vienalga palicis...

- Visu pagājušo nedēļu Valdis Valters aiz sajūsmas spiedza, ka līgas dibinātājos tikšot iepludināta kāda Ventspils uzņēmuma nauda un turpmāk "Sporta Avīze" vairs nevarēšot kritizēt basketbola līgu (izziņai: "Sporta Avīzi" izdod a/s "Preses nams", bet šīs akciju sabiedrības īpašnieki dzīvo Ventspilī), bet pavasarī pie viņa mājas sliekšņa tupēšot daudz cilvēku ar izstieptām rokām un ceuri rokās. Cītīgi pārlapojot visus "Sporta Avīzes" iznākušos numurus, gan bija grūti sameklēt tiešu kritiku, kas veltīta līgai tieši no avīzes puses, toties Valtera vārds šajā sakarā ticis krāsots katrā trešajā numurā, un kā pēdējā reize jāmin viņa izteicieni par "nekam nederīgo līgu", kas degradējot "ASK/Brocēni/LMT" spēlētāju meistarību.

eSports.lv atkāpe: Pagājuši desmit gadi, un atsevišķi klubi atkal uzstāj, ka pašu rokām sarīkotu vislabāko Latvijas čempionātu. Savukārt pie Valda mājas ar cepuri rokās neviens nav manīts.

"Skonto" tirgojas pirms Čempionu līgas

Latvijas vadošais futbola klubs "Skonto" pirms gaidāmās Eirokausu sezonas (jau trešdien mačs pret Luksemburgas čempioni "Jeunesse Esch") izmanto iespēju piedāvāt savus futbolistus naudīgākiem interesentiem. "SA" vēsta, ka Zemļinskis un Babičevs devušies uzspēlēt pārbaudes mačus uz Turcijas klubiem, taču nopietnāka andele plānota Grieķijā.

- Uz Grieķiju devās "Skonto" vārtsargs Aleksandrs Koļinko, kā arī divi gruzīnu leģionāri - Armans Dželadze un Cēzars Hurodze. Skaidrs, ka lielākā uzmanība tiek pievērsta "Skonto" pamatvārtsargam Koļinko, kurš sevi no labākās puses parādīja Latvijas izlases spēlē Atēnās. Nav brīnums, ka par Koļinko interesējas Grieķijas klubs "Iraklis". Grieķu presē publicēta mūsu perspektīvā vārtsarga cena - 90 miljoni drahmu (apmēram 300 000 USD) - un vēsts, ka viņam piedāvāts līgums uz trim gadiem. Tiesa, "Skonto" varētu nepiekrist tik mazai transfēra summai.

Tikmēr labas ziņas arī par jauno Liepājas talantu izaugsmi - uz Angliju atrādīties "West Ham" klubam dodas "Liepājas metalurga" uzbrucēji Viktors Dobrecovs un Māris Verpakovskis.

- Liepājas uzbrucējiem paredzēta piecu dienu atrādīšanās pēc pērnās sezonas rezultātiem Premjerlīgas piektajā labākajā klubā. Protams, šāds uzaicinājums uz elites klubu ir iepriecinošs fakts, tomēr patlaban Dobrecova un Verpakovska spēlēšana Premjerlīgā ir maz ticama. Pirmkārt, abiem futbolistiem var rasties nopietnas grūtības ar darba atļaujas saņemšanu Anglijā (atcerēsimies, kā klerki iebilda pret Paharu!), jo viņi pēdējo divu gadu laikā nav piedalījušies 75 procentos no valstsvienības spēlēm. Otrkārt, Verpakovskis uz Angliju dodas ar nelielu savainojumu, kas viņam liegs pilnībā parādīt savas spējas, un arī Dobrecovs šobrīd nav savā labākajā kondīcijā.

eSports.lv atkāpe: Nekas daudz nav mainījies - Latvijas vadošo klubu Čempionu līgā arī 2009. gada jūlijā pārbauda Luksemburgas čempionvienība. Verpakovskis futbolu nespēlē Anglijā, bet Krētā, savukārt Koļinko šobrīd vispār bez darba.

"Juniori pasaulē"

Nedēļas nogalē Latvijas basketbolam zīmīgs notikums - junioru izlasei jādodas uz Portugāli, lai pirmo reizi piedalītos pasaules čempionātā. Gadu agrāk šo sasniegumu izdevās panākt caur adatas aci - Eiropas čempionāta finālturnīrā jaunie latvieši iekļuva tikai, pateicoties uzvarai pusfinālturnīra grupas pēdējā mačā (pirmajos divos zaudēts), un arī šajos mačos sāka ar trim zaudējumiem četrās spēlēs. Taču tad uzvara pār Franciju, pēdējā ceļazīme uz ceturtdaļfinālu (tolaik nebija otrā grupu turnīra), kur pretīm - diezgan nestabilā Izraēla. Uzvara pagarinājumā, pusfināls un ar tikai trim uzvarām turnīra deviņās spēlēs - vieta vagonā uz nākamā gada pasaules čempionātu! U-20 komandas sastāvs braucienam uz Portugāli cerīgs - Sandis Amoliņš, Jānis Blūms, Kaspars Cipruss, Raitis Grafs, Raimonds Jumiķis, Māris Ļaksa, Atis Ozols, Jānis Pīpiķis, Edgars Suraks, Juris Šnikvalds, Raimonds Vaikulis un Kristaps Valters. Komandas treneris Valdis Valters gan paspējis piedraudēt, ka uz čempionātu nebrauks, tomēr beigu beigās viss notiek... "SA":

- Izlase aizbrauca gan uz ASV, gan piedalījās turnīrā Francijā, gan ar autobusu aizvizinājās līdz Horvātijai, un jo dīvaināka liekas Valtera atklāsme par to, ka izlasei trūks līdzekļu, lai aizlidotu uz Portugāli, uz pasaules čempionātu. Uz Starptautisko basketbola federāciju tika izsūtīts fakss ar jautājumu: kas notiks, ja Latvijas izlases (arī kadetu) atsauks savu līdzdalību šajos čempionātos? FIBA mītnē, kurā pirms pāris gadiem bija daudz labu Valtera draugu, ar atbildi nevilcinājās: sods 100 000 doičmarku apmērā un tuerpmākos trīs gadus visām Latvijas izlasēm un komandām liegta iespēja piedalīties FIBA rīkotajos turnīros. Iekarsušais Valters steidza par jaunatnes basketbola grāvējiem steidza izziņot sporta pārvaldi un Latvijas Olimpisko komiteju, piemirstot, ka šajā gadā Latvijas jaunatnes basketbola attīstībai valsts ir iedalījusi 90 tūkstošus latu. Kāpēc Valters cēla tādu traci? Pastāv vairākas versijas, un viena no tām vēstī, ka, iegūstot papildu līdzekļus no valsts, Valters neaizmirstu par sava kluba ("ASK/Brocēni/LMT") labklājību. Šogad jau bijis viens mēģinājums kā "bročus" nākamajai sezonai sagatavot uz valsts rēķina. Proti, kad tika cilāts jautājums par Latvijas basketbolistu līdzdalību pasaules bruņoto spēku čempionātā, pēc Valtera pavēles zemessarga pagonus vajadzēja piešķirt ikvienam "broču" spēlētājam, ieskaitot Šturmu. Ārpus saraksta palika tikai Holdens.

eSports.lv atkāpe: Latvijas izlase Portugālē ierindojās devītajā vietā, bet no talantīgā sastāva, kam tika prognozēta visspožākā nākotne, desmit gadu laikā neviens tā arī pagaidām nav aizsniedzies kaut vai līdz Eirolīgas kluba līmenim

Citas tēmas

Lielajā intervijā Māris Šmits stāsta, ka LBL ir lielisks tēls un ka viņš nav Valtera cilvēks, futbola sadaļā konstatēta situācija ar leģuionāriem ("Skonto" tādu ir veseli 11), Kristaps Valters intervijā prāto par iespēju gaidāmajā pasaules čempionātā iekļūt četriniekā, bet ziemas sportu vasaras apskatā uzzinām, ka vīriešu izlase iegādājusies šaušanas datoru - vēl gan jāsaprot, kā ar to apieties.

Melnā sleja

Savulaik viena no Latvijas sporta nedēļas naglām bija "SA" melnā sleja - satraukums, ka tuvumā varētu atrasties tās hronists, lai nākamajā numurā bez konkrētiem vārdiem, taču ar ne mazāk konkrētiem mājieniem pasmietos par kārtējām muļķībām vārdos vai darbos, sporta aprindās bija diezgan amizanta parādība. Tātad - aizkulises. Par reāliem faktiem ar smaidu uz lūpām...

- Viens no Latvijas h. izlases pieklājīgākajiem vīriem pagājušajā nedēļā ļoti pieklājīgā formā meklēja "SA" zīmētāju, jo izrādījās, ka iepriekš publicētajā karikatūrā viņš esot atpazinis sevi. Ja tā patiešām noticis, tad hronists atvainojas minētajam kungam un apsola, ka turpmāk neviens viņu vai viņam līdzīgos nezīmēs. Lai neradītu citus pārpratumus, turpmāk mūsu karikatūrists iesniegs tikai tādus zīmējumus, kuros būs attēloti dzīvnieki (sadarbības līgums tiks pārskatīts kuru katru dienu). Ja arī tad pieklājīgais vīrs atpazīs kādā no kustoņiem sevi, tad būs jārunā par karikatūrista nomaiņu. Tāpat hronists atvainojas 168 grāmatveikalu pārdevējām, kas publicētajā attēlā pie letes stāvošajā meičā bija atpazinušas sevi... Pretenziju bija iesniegusi arī kāda 1903. gadā dzimusī dāma, kas par pārdevēju strādāja laika posmā no 1925. līdz 1937. gadam, taču viņas vēstulei nebija zīmoga, un tāpēc tā netika ņemta vērā.

- - - - - -

- Nedēļas nogalē esot ticis uzstādīts Baltijas rekords sešu mašīnu vilkšanā, kas bija valtīts Latvijas prezidentes ievēlēšanai. To paveica kāds B., kurš pirms tam strādāja Rīgas lidostā par lidmašīnu ievilcēju. Melnās slejas hronists noskaidroja, ka Baltijā ir vēl vairāki nelaboti rekordi. Vairāki citi spēkavīti ir pieteikušies labot sasniegumus šādās kategorijās:
- 75 salmu pārnešana (pa vienam), kas veltīta Latvijas basketbola 75. gadadienai;
- 81 naglas iedzīšanā, kas veltīta Latvijas 81. gadadienai;
- 34 nagu nolakošanā, kas veltīta "SA" līdzautora S. 34. dzīves gadskārtai;
- 8 netīru zeķu (sasietu virknē) vilkšanā, kas veltīta astoņiem jau nodzīvotajiem neatkarības gadiem

 +17 [+] [-]

, 2009-07-17 11:21, pirms 15 gadiem
Laiks iet, bet basketbolā un futbolā situācija paliek nemainīga
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-07-17 11:27, pirms 15 gadiem
Par Sergi labs...

  +6 [+] [-]

, 2009-07-17 11:28, pirms 15 gadiem
traģiski ...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-07-17 11:40, pirms 15 gadiem
tādi nu mēs esam lavieši

 +13 [+] [-]

, 2009-07-17 11:54, pirms 15 gadiem
Ziemas sportu vasaras apskatā uzzinām, ka vīriešu izlase iegādājusies šaušanas datoru - vēl gan jāsaprot, kā ar to apieties.

10 gadu laikā neesam atkoduši kā darboties ar šaušanas datoru, jo būtisku uzlabojumu nav

  +2 [+] [-]

, 2009-07-17 12:40, pirms 15 gadiem
galvenais pirms desmit gadiem skonto izpardot centaas savus labakos speletajus pirms eirokausiem, taa pat ari tagad, tikai ja tad 300k par kolinko neapmierinaja, tagad jebkadi lidzeklji naktu skonto par labu, ka ari izrekinas jau ar 2. luksmeburgas chempionu -> desmit gadu garumaa vesels aplis noiets VV turpina klaigat un basii grib veidot jaunu ligu..
kas bus pec 10 gadiem?

  +6 [+] [-]

, 2009-07-17 12:40, pirms 15 gadiem
baigi interesanti palasīt 8)
rublis autoram

     [+] [-]

, 2009-07-17 13:45, pirms 15 gadiem
"Tādi esam"

  +3 [+] [-]

, 2009-07-17 17:56, pirms 15 gadiem
Palasot šos rakstus var izdarīt vienu secinājumu. Pie mums vis pa vecam un tāpēc kā vienmēr pakaļā.