Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. MU un "Inter" noskatījuši Paharu

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs". Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā "Pirms 10 gadiem".

"Sporta Avīze" Nr.203 (1999. gada 11. - 17. oktobris)

Džonsona stils pārsteidz norvēģus

Noslēgušās cīņas par 2000. gada Eiropas čempionāta ceļazīmēm, un Latvijas futbola izlase ciklu pabeigusi ar cienīgu maču Rīgā pret vietu finālturnīrā jau nodrošinājušo Norvēģiju - tikai spēles 85. minūtē Tūres Andrē Flū gūtie vārti ļāva ziemeļniekiem doties mājup ar trim punktiem. Un, ja punktus norvēģiem varbūt arī vairs nevajadzēja, tad uzvaru gan - atceroties cikla sākumā Oslo piedzīvoto 1:3. Tiesa, dažam gaisā virmoja citas prioritātes...

- Latvijas futbola līdzjutēji diemžēl nespēja piepildīt "Daugavas" stadiona vienīgo tribīni. Vieni sūrojās par auksto un lietaino laiku. Otriem pārāk augstas šķita biļešu cenas (5, 10 un 15 latu). Bet uz hokeja spēlēm un izrādēm operā biļetes nav lētākas. Trešie palika mājās pie televizoru ekrāniem, lai sekotu līdzi Krievijas un Ukrainas spēlei, lai gan mēs sen vairs nedzīvojam Padomju Savienībā vai Krievijā. Jāteic, ka arī stadionā sanākušo speciālistu un pašmāju žurnālistu pulciņā netrūka tādu, kuri ar lielāku nepacietību gaidīja ziņas no "Lužņiku" stadiona, mazāk domājot par Latvijas izlases maču.

Tikmēr "Daugavas" stadiona zālājā ritēja labs futbola mačs, kurā spēkojās divas līdzvērtīgas komandas, nevis favorīts rotaļājās ar pastarīti.

- Zīmīgi, ka visus vārtus guva angļu klubos spēlējošie: Sulšers no "Manchester United", Flū no "Chelsea" un Pahars no "Southampton". Jāteic, ka spēle risinājās britu stilā: abu komandu aizsardzība spēlēja līnijā, uzbrukumos daudz tika izmantotas tālās piespēles, un bezkompromisa spēle turpinājās līdz pēdējai minūtei. (..) Latvijas izlase piedzīvoja vienu no tiem zaudējumiem, pēc kuriem nevienam neceļas roka uz nopēlumu. Norvēģu trenera Semba uzslavas preses konferencē nebūt neizklausījās kā vienkāršas pieklājības frāzes.

Sportacentrs.lv atkāpe: Uz pozitīvas nots Latvijas izlase kārtējo atlases ciklu noslēgusi arī šogad. Tiesa, par norvēģiem (Ovrebo...) neko labu šobrīd neviens nerunā.

Latvijas futbolisti Anglijā

Latvijas un Norvēģijas futbola izlašu spēli apmeklējuši vairāku Anglijas klubu treneri un pārstāvji - šķiet, ka Mariana Pahara spožais uznāciens Anglijas Premjerlīgā (14 spēlēs divu sezonu laikā - jau astoņi vārti!) rada lielu interesi par šāspuses meistariem. Ieradies arī "Southampton" treneris Deivss Džonss, un runā, ka interese esot diezgan konkrēta - Imants Bleidelis.

- Parasti šādos spēlētāju nolūkošanas braucienos dodas otrie vai trešie treneri, bet šoreiz ieradās galvenais. Tiesa, Džonss runāja visai mīklaini, tomēr pēc viņa aizbraukšanas bija skaidrs, ka Bleidelim paredzēta nedēļu ilga pārbaude klubā "Southampton". Tamlīdzīgu pārbaudījumu savulaik izgāja arī Pahars. Starp citu, no "Southampton" nometnes pienākusi informācija, ka Bleideļa cena varētu būt aptuveni 500 000 sterliņu mārciņu.

"SA" atklāj, ka tajā pašā dienā, 18. oktobrī uz Angliju dosies arī Vitālijs Astafjevs, par kuru nopietnu interesi izrāda pirmās divīzijas klubs "Fulham". Kluba vadība reāli domā par iekļūšanu Premjerlīgā, un cer to izdarīt arī ar Astafjeva palīdzību, pie kura bija atbraukuši arī uz izlases maču pret Norvēģiju. Savukārt kluba "Millwall" pārstāvji Rīgā ar uzmanīgu aci pētījuši Mihaila Zemļinska sniegumu. Tiesa, nopietns šķērslis pārejai varētu būt nepietiekamais spēļu skaits izlasē, kas Anglijā ir nosacījums. Par Paharu tikmēr interesējas pavisam lielās "haizivis".

- Aizpagājušajā svētdienā daži britu mediji laikraksti jau vēstīja, ka par "svēto" rezultatīvo uzbrucēju jau interesējas Milānas "Inter". Starp citu, šī vēsts nebūt nebija negaidīta. Pirms nepilna gada "Inter" vadība par talantīgo "Skonto" uzbrucēju izrādīja interesei. Kamēr itāļi domāja par nopietna piedāvājuma izteikšanu, "Southampton" izsauca viņu uz nedēļu ilgu pārbaudi un uzreiz parakstīja līgumu. (..) Šķiet, Paharam nebūs viegli nokļūt Apenīnu pussalā, jo itāļiem pa priekšu atkal grib aizsteigties uz izciliem futbolistiem kārie angļi. Uzreiz nākamajā dienā pēc ziņām par "Inter" piedāvājumu Pahara jautājumā izplatījās vēl iespaidīgāka vēsts - par mūsu futbolistu ieinteresējies Eiropas spēcīgākais klubs "Manchester United". "Esmu dzirdējis un arī lasījis angļu presē, ka par mani interesējas divi izcili klubi. Pagaidām kluba vadība ar mani par šo jautājumu vēl nav runājusi. Iespējams, ka drīz varētu notik kādas nopietnas pārrunas starp klubu vadītājiem," atzīst pats Marians.

Sportacentrs.lv atkāpe: Bleidelis Sauthemptonā degunu apsildīja, taču Pahara lielā pāreja tā arī nenotika.

Lielais mazais Artūrs

Atvairījis visus 30 Filadelfijas "Flyers" hokejistu metienus, savu 20. sauso spēli NHL karjerā aizvadījis Artūrs Irbe. Nelielā telefonintervijā "SA" Artūrs stāsta par sezonas sākumu Karolīnas "Hurricanes" vārtos, kur nebūt nav tā pateicīgākā vieta - komandas uzbrukums ir vājš, un trīs ielaistas ripas gandrīz automātiski nozīmē zaudējumu...

- Tas nav viegls darbs, bet esmu laimīgs par šo iespēju. NHL nav nemaz tik daudz vārtsargu, kuriem komanda uzticas pilnībā. Es esmu starp šiem izredzētajiem, un tā ir kā dāvana.

Artūrs gan noraida mājienus, ka viņš Karolīnai ir vairāk nekā puse panākumu - hokejs ir komandas spēle, un tieši ar tādu pēdējos gados Stenlija kausa finālā spēlējušas gan Bufalo, gan Florida - bez superzvaigznēm, bet ar rūpīgi eļļotu komandas mehānismu. Irbe uzskata, ka arī "Hurricanes", neskatoties uz pabriesmīgo skatu no malas, spēlēs play-off, un var tikt tālāk par pirmo kārtu.

"Pavaicājiet jebkura NHL kluba ģenerālmenedžerim, un viņš uzreiz jums pateiks, ka komanda sākas un beidzas ar vārtsargu. Tieši pirmā vārtsarga izvēle ir pati svarīgākā, un, manuprāt, ar Irbi mēs esam izdarījuši pareizo soli," sevi uzslavē "Hurricanes" šefs Džims Razerfords.

Artūrs neslēpj, ka tik labi līgā nav juties kopš 1994. gada un Sanhosē laikiem. Gadu iepriekš šaubījusies, vai paturēt latvieti sastāvā par 550 000 dolāru, tagad kluba vadība parakstījusi Irbi uz nākamajiem trim gadiem par 5,8 miljoniem, turklāt sastāvu starpsezonā pakārtojusi tā, lai Irbe justos maksimāli komfortabli. Drīzumā būs gatava jaunā kluba halle Reilijā, un tas nozīmē, ka "Hurricanes" beidzot varēs spēlēt mājās, savu skatītāju priekšā. Ja par mājām - tādas Irbes vasarā iegādājušās Reilijā, kur tagad iekārto ģimenes ligzdiņu. Dēls Atis jau lūkojot pēc sava pirmā slidu pāra...

Sportacentrs.lv atkāpe: Turpat netālu Artūrs atrodas arī 2009. gada oktobrī - ne vairs kā kādas komandas balsts un līderis, bet nu jau jaunās paaudzes vārtsargu skolotājs.

Citas tēmas

Pasaules čempionātā riteņbraukšanā pieaugušo konkurencē teicami debitējis 23 gadus vecais Raivis Belohvoščiks - braucienā ar atsevišķu startu latvietis ierindojās ceturtajā vietā, tikai piecas sekundes zaudējot bronzas ieguvējam un atstājot aiz sevis tādus slavenus vīrus kā Aleksu Cilli, Sergeju Gončaru, Vjačeslavu Jekimovu un citus. Rīgas dome atbalstījusi Sanda Ozoliņa plānu Rīgā celt golfa laukumu, un nu var ķerties pie lietas, kurā aizsargs plānojis ieguldīt trīs miljonus dolāru. "Mūs palūdza aiziet trīs mājas tālāk," iesniegtās apelācijas rezultātu raksturojis Kristers Serģis, bet tikmēr uz Latviju spēlēt pret "Ventspili" gatavojas braukt poļu "Zepret Slask" ar Robertu Štelmaheru sastāvā - spēlētājs intervijā stāsta, kā viņam klājas pa Poliju, un ko gaidīt nākamajā mačā. Iepriekšējā ventspilnieki negaidīti zaudēja ungāru "Matav" - 69:71... "Negribu nokļūt situācijā, kad jāaizmirstas pie alkohola vai narkotikām. Nedod, Dievs! Man vispār nepatīk alkohols. Varu atpūsties arī bez tā," rubrikā "Ne vārda par sportu" stāsta basketbolists Kristaps Purnis.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-10-16 16:17, pirms 15 gadiem
Tolaik jau daudz interesantāka bija avīze "Sports",kuru lasīju no bērnības. Tiešām izcila avīze,man,piemēram, visvairāk patika pēc čempionu līgas spēlēm veseli atvērumi par futbolu, tāpat par lielākajiem čempionātiem - la liga,serie a,epl utt. tagad it kā esam Eiropā,bet attiecīga līmeņa avīzes par sportu vairs nav,kā jau sūnu ciemā

 +21 [+] [-]

, 2009-10-16 16:19, pirms 15 gadiem
kas zina, kur bez savainojumiem būtu Pahars..

     [+] [-]

, 2009-10-16 16:19, pirms 15 gadiem
nu vrb labi ka neaizgaja iespejams MU nebutu bijis Premjierligas rez.spletajs!!

  +1 [+] [-]

, 2009-10-16 16:19, pirms 15 gadiem
maar4a104 rakstīja: kas zina, kur bez savainojumiem būtu Pahars..
vel tgd speletu tas nu ir vairak ka skaidrs!!
un kas butu ja Verpim nebutu savainojums???!

  -1 [+] [-]

, 2009-10-16 16:21, pirms 15 gadiem
NANI27 rakstīja: vel tgd speletu tas nu ir vairak ka skaidrs!!
un kas butu ja Verpim nebutu savainojums???!
Kas pa savainojumu Verpim????
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-10-16 16:40, pirms 15 gadiem
MLee rakstīja: Premjerlīgas rezultatīvākais spēlētājs? :O
Dīvains esi?
atrodi attieciigaas sezonas tabulas un paskaties kuraa vietaa Marians Pahars atradaas premjerliigaa rezultatiivaako speletaju sarakstaa !!!! un tad kko murkšķi

  -2 [+] [-]

, 2009-10-16 16:46, pirms 15 gadiem
Lūdzu - Marians Pahars premjerligaa 99/00 gada sezonā 11/12 vieta !!! Bet viņš toreiz aizvadīja tikai 33 spēles !!! - 13 goli

00/01 gada sezonā - 25 vieta / goli
01/02 sezona - 9 vieta / 14 goli

  +4 [+] [-]

, 2009-10-16 16:51, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Faktiski pēc pēdējās rindkopas prasās sportacentrs.lv atkāpe, ko tad dara Purnis? Vai ir nokļuvis situācijā? Vai izdevies izvairīties?!
Purnis it kā dzīvojot ASV, ir pievērsies reliģijai un viņš ir norobežojies no pārējiem , t.i. nevar sazvanīt .

     [+] [-]

, 2009-10-16 16:52, pirms 15 gadiem
MLee rakstīja: Premjerlīgas rezultatīvākais spēlētājs? :O
Dīvains esi?
Varbūt ne sezonas beigās, bet kādu laiku attiecīgajā sezonā viņš visai ilgi turējās tabulas augšgalā ar visiem premjerlīgas "dūžiem"

  +4 [+] [-]

, 2009-10-16 16:54, pirms 15 gadiem
Verpakovskim statusa zinjaa liidz Pahara liimenim veel augt un augt...

     [+] [-]

, 2009-10-16 16:56, pirms 15 gadiem
Kur Gadaševs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-10-16 18:55, pirms 15 gadiem
MLee rakstīja: tu muļķi neredzi, ko viņš uzrakstīja: "nu vrb labi ka neaizgaja iespejams MU nebutu bijis Premjierligas rez.spletajs!!"

viņš rakstīja, ka Pahars, iespējams, MU sastāvā nebūtu premjerlīgas rezultatīvākais spēlētājs!

es zinu kurā vietā viņš ir bijis, tā kā vari nestāstīt man te savas gudrības, loh!
es tev pačukstēšu, tu esi pediks

  +2 [+] [-]

, 2009-10-16 19:19, pirms 15 gadiem
Es vispār nesapratu, ko jūs lohi tur stresojat? Kā būtu, ja būtu neviens tāpat nezina.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-10-16 22:34, pirms 15 gadiem
Redzeju te vakar Irbi pa televizoru.Speleja vakar Capitals,nu istais NHL vecis ar zuveni mute blatnijs