Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Bez Znaroka. Vai izdosies?

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs". Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā "Pirms 10 gadiem".

"Sporta Avīze" Nr.207 (1999. gada 8. - 14. novembris)

Latvijas izlase ierodas Latvijā

Jau nedēļas nogalē daudz pārmaiņu piedzīvojušās hokeja izlases "būt vai nebūt" turnīrs - Šefīldā kopā ar kazahiem, britiem un ukraiņiem jānoskaidro komanda, kas atgriezīsies pasaules čempionāta elites sabiedrībā. 1993. gadā tieši Šefīldā Latvija piedzīvoja fiasko olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, un sliktās atmiņas tik ātri neizgaist.. Spēlētāji pamazām atgriežas Rīgā no saviem ārzemju klubiem, "Sporta Avīze" - seko tiem pa pēdām. Kā pirmais mājās pārradies Tamperes "Ilves" aizsargs Rodrigo Laviņš.

- "Dzīve iet uz priekšu un man nepatīk atskatīties," vecos notikumus nav noskaņots cilāt Rodžers. "Man nekad nav paticis prognozēt notikumus uz priekšu. Es pat nezinu, ko teikt. Liekas, ka rezultātam ir jābūt pozitīvam. Domāju, Vasiļjevs atradīs pareizos vārdus, lai komandu noskaņotu uzvarai. Jau pēc pirmās spēles varēs pateikt, uz ko esam gatavi šajā turnīrā."

Un, protams - Znaroka jautājums... Kāda būs komanda bez Oļega, kādu iespaidu tas atstās sportiski, bet galvenais - psiholoģiski?

- Haralds Vasiļjevs ir galvenais treneris un viņš nosaka komandas sastāvu. Nesaprotu, kāpēc ap šo jautājumu sacelta tik liela ažeotāža. Kā pasaka treneris, tā arī jābūt. Neredzu iemeslu, kāpēc kādam būtu jāapvainojas. Somijā neviens neapvainojas, ja viņu nepaņem izlasē.

Turpat no Somijas nākamajā dienā pēc kārtējā Pori "Assat" mača atgriežas arī Vjačeslavs Fanduļs, kurš pārliecināts - komanda būs lieliskā formā un noskaņojumā. Tiesa, Slavam Znaroka jautājums ir sāpīgāks - viņš bija viens no tiem, kas iestājās pret šādu pavērsienu sastāvā.

- Protams, nav spēlētāju kompetencē komandas sastāvu, ar to lai nodarbojas treneri, taču mans viedoklis ir šāds: tomēr vajadzēja dot Oļegam iespēju uzspēlēt šajā turnīrā. Pārāk ātri mēs esam aizmirsuši Eindhovenas notikumus, kad Znaroks guva izšķirošos vārtus. Es atkārtoju - tas ir mans viedoklis. (..) Es pat nezinu, kas notiks, ja izlase neatgriezīsies A grupā. Čempionātā Norvēģijā es Latvijas izlasē spēlēju pēc pāris gadu pārtraukuma un sen nebiju redzējis tik pateicīgus līdzjutējus, kādi bija Latvijas izlasei. Es zinu, ka arī citi spēlētāji jūtas parādā palikuši mūsu atbalstītājiem. Mēs nedrīkstam viņus vēlreiz pievilt.

Sportacentrs.com atkāpe: Nepievīla.

Vītoliņš: "Sistēma bija jālauž..."

Par vienu no izlases vilcējiem gaidāmajā kvalifikācijas turnīrā jākļūst Harijam Vītoliņam - par to šaubu nav. Šādu lomu (kopā ar citu latvieti, aizsargu Normundu Sējēju) Vītoliņš pilda savā klubā "Chur", kas šobrīd atrodas Šveices čempionāta līderpozīcijās, un tagad to gaida Latvijas izlases fani. Līdz šim Vītoliņš allaž spēlējis vienā maiņā ar Znaroku...

- Zini, es vienmēr esmu skatījies uz šiem jautājumiem no mūsu darba profesionālās puses - treneris komplektē izlases sastāvu, un tikai viņš izlemj, kam viņš uzticēsies. Diemžēl, pie mums ir pierasts citādi... Ja salīdzinām ar citām komandām, Latvijas izlasē spēlētāju mainība visus deviņdesmitos gadus ir bijusi vismazākā. Citas izlases pat pēc diviem gadiem nevar pazīt. Ja man tagad pateiktu, ka es nederu Vasiļjeva spēles zīmējumā, es to pieņemtu kā trenera izvēli. Jo tieši treneris ir atbildīgs par izlases startu. (..) Atceros, savulaik, kad pie Šveices izlases stūres nostājās Krūgers, viņš izveidoja pilnīgi jaunu komandu. Un tā sauktie vecie tur nekā nevarēja padarīt, jo treneris uzņēmās visu atbildību par galarezultātu. Arī tagad Vasiļjevs ir līdzīgā situācijā, turklāt, formējot izlasi, viens no svarīgākajiem faktoriem ir spēlētāju attiecības ar treneri.
- Taču Znaroka loma izlasē bija ārkārtīgi liela...
- Jā, viņš bija autoritāte.
- Vai viņu kāds var aizvietot?
- Man pašam simpātiska būtu nevis izlase ar vienu autoritāti vai līderi, bet gan komanda, kurā katra maiņa būtu spējīga izšķirt spēles rezultātu. Ceru, ka Šefīldā Vasiļjevs varēs laist laukumā jebkuru no maiņām un tā spēs ietekmēt mača gaitu.
- Daži izlases kandidāti jau ir zvanījuši Vasiļjevam un teikuši, ka viņi nespēlēs Šefīldā, ja komandā netiks ņemts Znaroks. Kāpēc tu neesi zvanījis un to lūdzis?
- Es jau nezināju, ka Vasiļjevs negrib Znaroku... No vienas puses, es kā spēlētājs varu būt solidārs ar citiem un arī kaut ko pieprasīt. No otras - sistēma bija jālauž, jo tas nebija normāli, ka mūsu izlasē trenera autoritāte nebija goda vietā.

Sportacentrs.com atkāpe: Tagad Vītoliņš kā Latvijas izlases treneris pats var realizēt savus principus dzīvē. Līdzās Znarokam.

Tas pats piecinieks

Noslēdzies Latvijas čempionāts futbolā, un noslēdzies ar jau paredzamu rezultātu - tituls jau astoto reizi "Skonto" īpašumā, turklāt arī nākamās četras vietas sarindojušās tādā pašā secībā, kā gadu iepriekš - "Liepājas metalurgs", "Ventspils", "Dinaburg" un "Valmieras FK". "SA" tdaicionāli sastādījusi savu čempionāta simbolisko izlasi, kurā iekļūst Viktors Dobrecovs, Vitālijs Astafjevs, Mihails Miholaps, Viktors Voronkovs, Aleksandrs Rehviašvili, Imants Bleidelis, Sauļus Atmanavičs, Andrijus Tereškins, Mihails Zemļinskis, Juris Laizāns un liepājnieku vārtsargs Aļģis Braunis. Atzīmēti arī sezonas notikumi dažādās nominācijās.

Kuriozs
Kamēr notika Ventspils stadiona rekonstrukcija, tika nolemts, ka FK "Ventspils" uzņems Rēzeknes komandu "Daugavas" stadionā Rīgā, kur pēc dažām dienām ventspilniekiem bija paredzēta "Intertoto" kausa izcīņas spēle pret Norvēģijas "Valarenga". Tomēr FK "Ventspils" ģenerālmēģinājums sev neierastajā arēnā izpalika, jo spēle pēdējā brīdī tika pārcelta uz LU stadionu. Iemesls bija kuriozs - "Daugavas" stadiona direktors Juris Jakubaitis nevēlējās rīkot maču savā sporta bāzē, jo tās darbinieku vidū esot tik daudz Jāņu, ka sekmīga spēles norise nebūtu iespējama.
Zādzība
"Liepājas metalurga" komandai nācās piedzīvot nepatīkamu brīdi pēc zaudējuma 2:3 mačā pret "Skonto". Kad liepājnieki pēc spēles beigām atgriezās "Daugavas" stadiona ģērbtuvēs, viņi saprata, ka kāds ir pamatīgi rakņājies viņu kabatās, nozogot vairākus mobilos tālruņus un prāvu naudas summu. Visas aizdomas krita uz kādu vīrieti, kurš uzdevās par žurnālistu.
Sērija
Pārsteidzošāko sēriju uzrādīja Daugavpils "Dinaburg". Pēc trenera Bodrova atbrīvošanas no amata "Dinaburg" nezaudēja 11 spēlēs pēc kārtas. Šī efektīgā sērija pārtrūka ar smagu sagrāvi Liepājā - 1:6. Var piebilst, ka šajā mačā Daugavpils komanda zaudēja tikpat daudz vārtu, cik iepriekšējās 15 spēlēs kopā.

Sportacentrs.com atkāpe: 1999. gadā totalizatoru Latvijā, šķiet, vēl nebija.

Pārējās tēmas

"Latvieši nāk!" vēsta virsraksts angļu presē, vēstot par Latvijas futbola izlases turneju uz Angliju, par ko, protams, raksta arī "SA". Diemžēl, mājās jāpaliek Bleidelim, jo Lielbritānijas likumi paredz - persona, kurai tiek kārtota darba atļauja, tobrīd jābūt ārpus valsts... Daudz uzmanības veltīts hokejam - līdzās jau nosauktajiem arī materiāls par izlases kandidātu līdzšinējām sekmēm savos klubos, atskats uz nelaimīgo 1993. gadu Šefīldā, kā arī lielā intervija ar Vjačeslavu Nazarovu. "Līderis var būt Maticins, tāds var būt Beļavskis... Kāpēc ne Tambijevs, Cipruss vai Vītoliņš?," uzskata Vasiļjeva asistents uz izlases treneru tiltiņa. Sākusies NBA sezona, un "SA" mēģina sniegt atbildes uz galvenajiem jautājumiem un ieskicēt iespējamos Maikla Džordana pēctečus līgas superzvaigznes statusā. "Ventspils" rāpjas - materiāls ar šādu virsrakstu vēsta par Krauliņa komandas uzvaru Stambulā, kas saglabā izredzes uz pozitīvu rezultātu Saportas kausa turnīrā. "Esmu kritisks pret sevi. Kad sāku runāt, rodas iespaids, ka esmu melns un maziņš," rubrikā "Ne vārda par sportu" atzīst viens no ventspilnieku jaunajiem līderiem Aigars Vītols. Cilvēku klusās alkas pēc dzeltenās krāsas remdē raksts par krievu skaistuli un uzlecošo tenisa zvaigzni Annu Kurņikovu.

  +6 [+] [-]

, 2009-11-14 13:23, pirms 15 gadiem
ta bilde blakus lavinam ir dulevska?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2009-11-14 13:29, pirms 15 gadiem
playthegame rakstīja: ta bilde blakus lavinam ir dulevska?
jaa, man arii soks par to

  +4 [+] [-]

, 2009-11-14 13:29, pirms 15 gadiem
playthegame rakstīja: ta bilde blakus lavinam ir dulevska?
jaa
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-11-14 13:41, pirms 15 gadiem
kadreiz avīze maksāja tikai 25 santīmi

  +7 [+] [-]

, 2009-11-14 13:42, pirms 15 gadiem
Lavins pat labāk izskatas...

karikatura ari riktigi laba- "Nāves ēnā"- izglabsies tikai daži...

  +4 [+] [-]

, 2009-11-14 13:53, pirms 15 gadiem
to futbola kuriozu taa arii neierubiju
Slēpts komentārs: ZhanisVimba

  -2 [+] [-]

, 2009-11-14 14:46, pirms 15 gadiem
bariga13 rakstīja: to futbola kuriozu taa arii neierubiju
acīm redzot spēle bija paredzēta kādā datumā kurš tuvs Jāņu vārdadienai. Nu iespējams!

  +2 [+] [-]

, 2009-11-14 16:32, pirms 15 gadiem
vins4 rakstīja: acīm redzot spēle bija paredzēta kādā datumā kurš tuvs Jāņu vārdadienai. Nu iespējams!
vai tad pirms desmit gadiem jaanji bija novembrii?
mosh vnk maximaali stulba atmazka

     [+] [-]

, 2009-11-14 18:03, pirms 15 gadiem
Un cena 0,25 sant. a tagad 0,95.(atšķirība manāma)

     [+] [-]

, 2009-11-14 18:42, pirms 15 gadiem
Atceros šo karikatūru

     [+] [-]

, 2009-11-15 13:28, pirms 15 gadiem
bariga13 rakstīja: vai tad pirms desmit gadiem jaanji bija novembrii?
mosh vnk maximaali stulba atmazka
nē taču, apskats, t.sk., kuriozs bija par visu LFF sezonu, tātad arī ap Jāņu laiku

Prozit, Daugavas stadiona darbiniekiem