Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Deviņi latvieši cīņā par NHL

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu eSports.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs". Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā "Pirms 10 gadiem".

"Sporta Avīze" Nr.198 (1999. gada 6 - 12. septembris)

"Džonsons sāk ar neveiksmi"

"Pagājušo sestdien Tirānā pie Latvijas izlases stūres debitēja anglis Garijs Džonsons, un jau savā pirmajā mačā viņš praktiski zaudēja to, ko viņa priekštecis loloja gandrīz gadu - cerību uz iekļūšanu 2000. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā," futbolam sliktas ziņas vēsta "SA" - pēdējās desmit minūtēs ielaistie divi vārti (pēdējie - mazākumā, jo 86. minūtē tika noraidīts Viktors Lukaševičs) un 3:3 neizšķirts pret grupā pēdējā vietā esošajiem albāņiem ir nedēļas centrālā vēsts. Džonsons nāk ar būtiskām pārmaiņām.

- Jaunais Latvijas izlases galvenais treneris jau sācis realizēt savu darbības plānu, kurā daži punkti ir diametrāli pretēji Dzodzuašvili pieņemtajām dogmām. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir komandas sastāva nosaukšana. Džonsons jau trīs dienas pirms spēles paziņoja tos 11 futbolistus, kuri izies laukumā pamatsastāvā pret Albāniju. Britu speciālists savu rīcību pamatoja ar to, ka tādējādi spēlētājiem vairs nav jānervozē un viņi jau ir pārliecināti par savu vietu sastāvā. Dzodzuašvili arī teica, ka futbolisti nav lieki jānervozē, jo viņi var pāris dienās sadegt, uzzinājuši par savu spēlēšanu. Gruzīns savu izvēli pavēstīja tikai ažas stundas pirms mača. (..) Dzodzuašvili veidoja Latvijas izlases spēli, pamatojoties uz aizsardzību. Toties Džonsons, nostājies Latvijas izlases priekšgalā, uzreiz paziņoja, ka komandas spēle ir krasi jāmaina - jāliek lielāks uzsvars uz uzbrukumu. Pirmajā spēlē tas arī bija redzams, taču nevajag aizmirst, ka mūsu pretinieks bija objektīvi vājāks nekā citi. Vai Džonsons būs tikpat drosmīgs arī, piemēram, spēlē ar norvēģiem Rīgā?

Latvijas vārtos albāņi trāpīja trīs reizes - tikpat, cik iepriekšējos septiņos kvalifikācijas mačos kopā. "SA" norāda - Džonsona plāns varbūt arī bija labs, taču izpildītājus viņš izvēlējies nemākulīgi. Spēlētāji jaunajās lomās jutās nedroši un nebija gatavi izmantot jaunās priekšrocības - bija pamanāmi galvenokārt trūkumi. Jau trešdien mačs Tbilisi.

- Džonsonam jādomā, kā pacelt komandas garu, jo pēc neizšķirta Albānijā futbolisti izskatījās diezgan sašļukuši. Saprotams, ka būs vairākas izmaiņas sastāvā. Katrā ziņā, anglis tagad vara analizēt savu debiju - viņam ir viela pārdomām un secinājumiem. Kādi tie būs - redzēsim spēlē ar Gruziju.

eSports.lv atkāpe: Četras dienas pēc neizšķirta Tirānā Latvija nespēja uzvarēt arī Tbilisi, nospēlējot 2:2 arī ar grupas otru vājāko komandu Gruziju, un zaudējot teorētiskas cerības kvalificēties finālturnīram. Pār Džonsona galvu sāka savilkties pirmie tumšie mākoņi...

"Deviņi, kurus gaida (NHL?)"

Nacionālās Hokeja līgas klubu treniņnometnēs piedalās deviņi Latvijas hokejisti - tas ir jauns rekords! Protams, visu izredzes nav vienādas - vieniem vieta faktiski droša, citiem šī drīzāk ir iespēja atrādīties priekšdienām. Kolorado "Avalanche" nometnē šoruden 55 spēlētāji, taču Sandim Ozoliņam vieta, protams, garantēta. Aizsargam šis būs pēdējais gads pirms jaunā līguma parakstīšanas, kuru lēš citu viņa kalibra dūžu Lidstrēma un Līča kontrakta ciparu apmērā - 7-8 miljoni dolāru. Pirmā vārtsarga vieta Karolīnā uzticēta Artūram Irbem - aizmainot lielāko latvieša konkurentu Kidu, kluba ģenerālmenedžeris Džims Razerfords to licis saprast ļoti tieši, turklāt Irbem kabatā tagad garantēts līgums uz trim sezonām, kuru laikā viņu aizmainīt nedrīkst.

- Arī Žoltoks beidzot ir ieguvis psiholoģisko līdzsvaru - viņam ir līgums ar Monreālas "Canadiens" vēl uz diviem gadiem, un šogad mēs redzēsim, cik lielā mērā šīs emocijas palīdzēs viņam sevi apliecināt laukumā. Vieglāk nekā pērn Sergejam noteikti nebūs - viņam būs jācīnās par vietu trešajā un ceturtajā maiņā ar kluba jaunpienācējiem. To ir daudz, un vienīgais, kas pašlaik Sergeju izceļ starp viņa konkurentiem, - viņš NHL nav pirmo gadu, turklāt ir piekritis spēlēt par samērā nelielu samaksu, 425 000 dolāriem. (..) Pitsburgas "Penguins" vārtsargam Pēterim Skudram šis būs pēdējais līguma gads, un nav šaubu, ka viņam tieši šosezon vajadzēs pierādīt, cik liels vīrs viņš var būt šajā līgā. Pērn Skudra aiz Toma Baraso muguras bija otrais numurs, un treneris Konstantins pirmssezonas intervijās jau pasteidzies paziņot, ka līdzīga subordinācija tiks ievērota arī šosezon.

Līdzās četriem stabilajiem ir vairāki ar izredzēm, kam par savu vietu vēl būs jāpacīnās. Herbertam Vasiļjevam - Atlantas "Trashers", Kārlim Skrastiņam - Nešvilas "Predators", Aleksandram Andrejevam - Fīniksas "Coyotes" un Kasparam Astašenko - Tampabejas "Lightning". Atlantas klubs gatavojas savai debijas sezonai NHL, un tāpat arī Vasiļjevs, tiesa - ar divvirziena līgumu kabatā. Pārbaudes spēlēs Herberts vārtus nav spējis gūt un apskatnieku acīs spožas atsauksmes pagaidām neizpelnas... Iepriekšējā sezonā nospēlējis pāris mačus, un pirmo pilno sezonu NHL cer Skrastiņš - arī viņa trumpis ir pieticīgās algas prasības (360 000).

- Aleksandrs Andrejevs šoruden varēs pierādīt klasisko formulu: cik liela cena ir tam, ja uz Ziemeļameriku dodies 18 gadu vecumā. Iepriekšējos divus gadus Andrejevs ir pacietīgi sevi pārbaudījis "Coyotes" sadarbības komandās, un par šo līgu kvalitātēm ne visi ir sajūsmā. Taču Latvijas aizsargs ir pilnībā pakļāvies "Coyotes" pārvaldības prasībām, un šī pacietība vainagojās ar pirmo profesionālo līgumu, ko Aleksandrs parakstīja vasaras sākumā. Puisis šajā laikā ļoti mērķtiecīgi gājis pretī savam mērķim, un, ņemot vērā, cik klusi tas ir noticis, iespējams prognozēt - Andrejevs var kļūt par NHL rudens sesijas lielāko pārsteigumu. (..) 1. septembrī uz Ziemeļameriku aizbrauca 18 gadus vecais Georgijs Pujacs. Viņu uz treniņnometni uzaicināja Bostonas "Bruins" klubs, kura sarakstos puisis nokļuva pēc šīs vasaras drafta izvēles. Šeit Latvijā Pujacs spēlēja "Dinamo`81" komandā un bija viens no labākajiem aizsargiem savu līdzaudžu vidū. Ko viņš tik jauns darīs Amerikā? Fantāzijas par viņa pēkšņo iekļūšanu "Bruins" sastāvā noliksim malā - tas pārspētu jebkuras loģikas robežas.

Mēģināt izlauzties pa karjeras brikšņiem Pujacam lūko palīdzēt Sandis Ozoliņš.

- "Kad es pērn trenējos kopā ar "Dinamo`81" - tas bija laiks, kad cīnījos par jauno līgumu -, ievēroju aizsargu, kas laukumā atļāvās būt drosmīgs un mērķtiecīgs ne tikai pret saviem vienaudžiem, bet negrieza ceļu arī man. Tas iekrita acīs un šķita simpātiski. Viņš bija talantīgs - par to nešaubījos. Dzirdēju, ka viņu komandā visi sauc par Žoru. Kad uzzināju, ka Žora ir tas pats puika, ko vasarā nodraftēja Bostonas "Bruins", zvanīju Polam Teofanusam, lai palīdz," atceras Ozoliņš. Vai Pujacs šīs likteņa dāvanas pratīs izmantot?

eSports.lv atkāpe: No šī devītnieka karjeru NHL turpina vairs tikai Skrastiņš, kā arī gatavojas atsākt Artūrs Irbe - nu jau trenera statusā. Ozoliņš spēlē "Dinamo", Skudra viņu analizēs televīzijā, Žoltoka vairs nav mūsu vidū... Ja par abiem jaunajiem talantiem - Žora naudu pelna Krievijā, bet par Andrejevu vēsture apklusa pēc traumas.

"Latvietis - basketbola prece Polijā"

Kamēr hokejisti plašā uzlidojumā mēģina ieņemt Ziemeļameriku, basketbolisti skatās tuvāk - uz Poliju. 9. septembrī sākās nacionālais čempionāts, un tajā par medaļām spēlēs veseli astoņi mūsējie! Roberts Štelmahers spēlēs "Zepret Slask", Raimonds Miglinieks un Edgars Šneps - Vloclavekas "Anwil", Uvis Helmanis, Arnis Vecvagars (un, iespējams, arī Edmunds Valeiko) - Bitomas "Bobry", Uldis Višņēvičs - "Azoty Unia", bet "Hoop Pekaes" pie mūsu trenera Nikolaja Bolvačova pieteikumā atdodami Ainars Bagatskis un Andrejs Bondarenko. Tas nozīmē, ka var sanākt pat pilns desmitnieks!

- Lai gan Amerikas nēģeri ir pieprasītākā basketbola prece jebkurā Eiropas komandā, Polijā jeņķiem vislielāko konkurenci izveidojuši dienvidslāvi un... latvieši. Skaitliski šie rādītāji ir šādi: Polijā nākamsezon spēlēs desmit viesstrādnieku no Amerikas un tikpat no Dienvidslāvijas. Nākamie šajā rindā iekārtojušies astoņi (vai desmit) mūsējie. (..) Miglinieks savu vārdu Polijas basketbola vēsturē ierakstījis kā divkārtējs šīs valsts čempions, turpretī Ainars Bagatskis visu pagājušo sezonu "Ericsson Bobry" sastāvā turējās kā čempionāta rezultatīvākais spēlētājs. Katru gadu Polijā tiek veikta aptauja par labākajiem viesstrādniekiem, un šajā rangā bez konkurences bija divi mūsējie - Bagatskis tika atzīts par vērtīgāko, bet par otru labāko - Miglinieks.

eSports.lv atkāpe: Šoruden Latvijas basketbola sakarā Poliju labāk nepiesaukt.

Pārējās tēmas

Neliels skandāliņš Latvijas basketbolā, kam veltīta arī numura karikatūra - jūlijā iesaukts obligātajā dienestā, ierindnieks Mārtiņš Skirmants tiek nosūtīts dienēt uz Gulbenes komandu, nevis paliek Rīgā pie bročiem. Abas komandas valkā ASK vārdu, un lēmumus nākas pieņemt tādus, kādi tie ir... Skirmants grib spēlēt pie Valtera, kurš to ņem līdzi uz turnīru Šauļos, bet armijas vadība sauc lietas īstajos vārdos - Skirmants tagad ir dezertieris! Pasaules čempionāta priekšpēdējā posmā no brāļiem Vilemseniem vēl vairāk iepaliek Kristers Serģis un Artis Rasmanis - tagad sanāk, ka pēdējos mačos būs jāatvinnē 26 punktu deficīts... Nelielā intervijā par lēmumu parakstīt līgumu Vācijas līgā stasta pieredzējušais hokeja izlases aizsargs Viktors Ignatjevs, kam nav izdevies iekļūt kāda NHL kluba pamatsastāvā, bet otrs augstākais līmenis IHL - nevilina. Izrādās, ka basketbolā katastrofāli trūkst FIBA kategorijas tiesnešu, savukārt komandas pamazām gatavojas jaunajai NEBL sezonai. Lielajā intervijā trīs brāļi Freibergi un viņu moču lietas. "Gribētos tikt iekšā pasaules virsotnē - kaut vai trijniekā. Vai var kļūt par pasaules čempionu - nezinu..."

 +16 [+] [-]

, 2009-09-10 13:58, pirms 15 gadiem
super
kaa man patiik shitie raksti

p.s. Kas pie velna ir Andrejevs?

  +1 [+] [-]

, 2009-09-10 14:09, pirms 15 gadiem
"Skirmants tagad ir dezartieris!" - dezertieris?

Pret Albāniju Lobaņovs dabūja sarkano kartīti un vismaz pēdējie, ja ne abi, tika zaudēti spēlējot mazākumā.

Neizšķirts pret Gruziju bija šķiet pirmā spēle, kad mūsējie ir atspēlējuši divu vārtu deficītu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-09-10 14:28, pirms 15 gadiem
Valmierietis12 rakstīja: tieshi tas pats kas shogad pec uzvaras pār Bate notiek ar FK Ventspili...
Nu Ventspilī ir sācies bardaks, bet Džonsons vienkāŗšī mēgināja radīt jaunu stilu. Un tas, ka nākamajā ciklā pret Skotiem viņs nevienu maiņu neizdarīja... Ak jā, viņam taču Astafjevs neesot bijis iecienīts- tā būtu vairāk spēļu.

  +1 [+] [-]

, 2009-09-10 14:49, pirms 15 gadiem
Valmierietis12 rakstīja: bija kadreiz taads Raita Ivanāna tipa hokejists.. patik speka spele un nebaidas nomest cimdus uz laukumu un izkauties.. ar vienu vardu sakot, bija policists..
cik dzirdeju tad vins beidzis spelet delj kaut kadas traumas, laikam acs, ja pareiz atceros. un ja vins paties bija Ivanana tipa speletajs.

     [+] [-]

, 2009-09-10 14:55, pirms 15 gadiem
Ja nekļūdos, Andrejevs karjeru beidza priekšlaicīgi acs traumas dēļ: zinas.nra.lv: Kā (ne)tikt uz NHL? - Ziņas - nra.lv

     [+] [-]

, 2009-09-10 15:18, pirms 15 gadiem
tepar "esportā" arī:
sportacentrs.com: Aleksandrs Andrejevs

  +4 [+] [-]

, 2009-09-10 16:41, pirms 15 gadiem
wilwood rakstīja: p.s. Kas pie velna ir Andrejevs?
Aleksandrs Andrejevs (79. gads, 190 cm, 115 kg) - aizsargs, kurš kopā ar Raiti Ivanānu, Arvīdu Reķi un citiem devās uz Ziemeļameriku, lai "izsistos". Tāpat kā Ivanāns, arī Andrejevs bija "policists" (zīmīgi - ka abi divi, protams, bija labi paziņas)

Vienīgais no visas kompānijas ticis draftēts, taču augstākais līmenis, kurā viņš ir spēlējis - ECHL (ir bijis arī AHL pirmssezonas nomentnē).

Karjeru beidza acs savainojuma dēļ, tagad, kā pirms kāda laika runāja (nopietni vai pa jokam - nezinu), strādā par ugunsdzēsēju.

Spēles statistika:
hockeydb.com: Alex Andreyev's hockey statistics profile at...

Kautiņu statistika:
dropyourgloves.com: Alex Andreyev Hockey Stats and Fights
';

  +1 [+] [-]

, 2009-09-10 19:26, pirms 15 gadiem
par JORDANU laba taa karikatuura...

     [+] [-]

, 2009-09-10 20:33, pirms 15 gadiem
sporta avīze-25sant. šobrīd liekas smieklīgi

     [+] [-]

, 2009-09-10 20:48, pirms 15 gadiem
filis rakstīja: sporta avīze-25sant. šobrīd liekas smieklīgi
Tas gan..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-09-11 12:56, pirms 15 gadiem
Lai gan Amerikas nēģeri ir pieprasītākā basketbola prece jebkurā Eiropas komandā

Psc, kaa taa vareeja raxtiit laikrakstos...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja