Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Mesina un "Kinder" grauj Ventspilī

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs". Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā "Pirms 10 gadiem".

"Sporta Avīze" Nr.202 (1999. gada 4. - 10. oktobris)

0:2. Nepietika

Pēc spārnotā ceļojuma pa Čempionu līgas kvalifikāciju daudziem negaidītas ir "Skonto" Eiropas kausu sezonas ceļa beigas - izbraukumā Lodzā piedzīvotais zaudējums ar 0:2 nozīmē, ka rīdziniekiem turnīrs beidzies, un tālāk spēlēs "Widzew", kuru Rīgā mūsējie it kā masēja bez problēmām. Diemžēl, bez savainotā Miholapa uzbrukumam nebija asuma - jo vairāk tādēļ, ka Aleksandrs Starkovs nolēma spēlēt tikai ar vienu uzbrucēju - Dāvidu Čaladzi. Pat mačos pret "Chelsea" laidām divus...

- Kad iepriekšējā ziemā tika pārdots Pahars, uz viņa vakanto vietu bija vairāki pretendenti. Uzskaitīšu tikai reālākās kandidatūras: Ēriks Pelcis, Sergejs Solovjovs, Armazs Dželadze un Vladimirs Koļesņičenko. Pelcis tika pārdots uz Dienvidkorejas klubu, Solovjovs patlaban izlikts uz transfēra un gaida nākamos saimniekus, Dželadze jau aizbraucis uz Revaza Dzodzuašvili trenēto komandu Saūda Arābijā, un mūsu čempionvienībā palicis vienīgi Koļesņičenko. Turklāt jāpiebilst, ka ne Čaladze, ne Koļesņičenko patlaban nav savā optimālajā sportiskajā formā.

Starkovs gan iebilst - kuru katru neņemsim, bet labu tā nemaz nevar atrast. Skat, kā Kijevas "Dinamo" mokās pēc Ševčenko pārdošanas, tāpat - Maskavas "Spartaks"! Bet, ja par spēli Lodzā - tur ne tikai uzbrukumā uz nulles palikām, bet aizsardzībā brīnumus sataisījām.

- Mūsu komandai, diemžēl, neveiksmīgs bija pats spēles sākums. Jau pirmajā minūtē "Widzew" izlīdzināja rezultātu divu spēļu summā, un Rīgā sūri grūti iekrātais pārsvars bija izplēnējis vienā brīdī. Var jau teikt, ka vārtu zaudējumā ir vainīga visa komanda, tomēr parasti šajā epizodē kāds ir vainīgāks par citiem.. Abos vārtu zaudējumos tika atrasts viens un tas pats grēkāzis - Igors Stepanovs. Pirmajā minūtē viņš neveiksmīgi izklupienā mēģināja apturēt Vihņareka izrāvienu, un poļu uzbrucējs nokļuva vienatnē pret Koliņko. Savukārt 43. minūtē Stepanovs atradās vistuvāk Gensjoram, kurš netraucēti ieraidīja bumbu vārtos pēc stūra sitiena izspēles - 2:0. Uzreiz pēc šīs epizodes Starkovs, kurš reti maina spēlētājus jau pirmajā puslaikā, sauca Stepanovu malā... (..) Atliek cerēt, ka Stepanova izaugsme nav apstājusies, jo šā 23 gadus vecā futbolista potenciālu savulaik atzinīgi vērtēja pat citvalstu speciālisti.

Sportacentrs.lv atkāpe: Igoram Stepanovam izdevās uzspēlēt pat Londonas "Arsenal" un Čempionu līgā, Kijevas "Dinamo" savu uzbrukuma problēmu risināšanā iesaistīja latvieti Māri Verpakovski, bet "Spartak" - pašu Starkovu. Un arī Latvijas futbols beidzot sagaidījis savus prieka brīžus Eiropas kausos - 2009. gada rudenī.

Bezskaņas spēle

Latvijas basketbols saņēmis nelielu realitātes poti - Etores Mesinas vadītais Boloņas "Kinder" Ventspilij pāriet pāri kā virpuļviesulis un aiz sevis atstāj tikai drupas - 54:84... "Atšķirība abu komandu meistarībā bija acīmredzama..." te atliek secināt Armandam Krauliņam. Protams, pretinieks varens, taču arī pašiem ir jāspēlē - garām tika mests pat no groza apakšas, un divpunktniekos izdevies trāpīt tikai 12 no 50 metieniem...

- Pieeju "Kinder" groziem no trīspunktu līnijas bija atradis Laksa, un pēc viņa otrā precīzā trejača rezultāts vēl bija neticami skaists - 17:18 un pirmajā puslaikā vēl jāspēlē astoņas minūtes. Nākamajās četrās minūtēs itāļu žurnālisti tikko paspēja pierakstīt savas komandas spēlētāju uzvārdus, kuri "Ventspils" grozā meta vienu bumbu pēc otras - no 18:17 uz 32:19.

Karjeru NBA uzspodrinājušais Daņilovičs, pazīstamais francūzis Rigodo, turpat Bonora, Ekonomu un beigās 20 punktus sametušais Štombergs - "Ventspils" šādam zvaigžņu uzlidojumam nebija gatava. "Ievēroju, ka ventspilnieki uzbrukumā izdara ļoti straujas piespēles. Bumba atrodas nepārtrauktā kustībā," Kurzemes klubu rūpīgi izanalizējis sakās esam Etore Mesina. "Uzvara pār "Fenerbahce" liks mums pret "Ventspils" komandu noskaņoties ļoti nopietni - sākot no Daņiloviča, un beidzot ar 12. spēlētāju. Beigu rezultāts neatspoguļo patieso spēku samēru. Ventspilnieki ļoti daudz meta garām no izdevīgām un brīvām situācijām."

Sportacentrs.lv atkāpe: Šoruden ventspilniekiem ar itāļiem veicās labāk, taču beidzās vienalga tāpat - itāļu basketbols uzvar.

Prezidente

Par Latvijas Sieviešu un meiteņu līgas prezidenti apstiprināta politiķe Ingrīda Ūdre, kas intervijā "SA" pauž apņēmību sakārtot šo lauciņu un piestrādāt, lai sieviešu basketbols ieņemtu pelnītu vietu līdzās vīru spēlei. "Kad mani ievēlēja par prezidenti, sākotnējā noruna bija, ka mans amats būs vairāk reprezentatīvs, taču, arvien vairāk iedziļinoties sieviešu līgas problēmās, saprotu, ka ar to manas funkcijas nebeigsies," jau secinājusi jaunā priekšniece.

- Vai sieviešu basketbols ir prece, ko var pārdot?
- Var pārdot, bet tas ir jāprot izdarīt. Mums ir pamats savu preci piedāvāt potenciāliem sponsoriem. Labi, pašlaik spēcīgākās sieviešu komandas nepiedalās Eiropas kausos, taču izlase regulāri spēlē Eiropas čempionātos, un rezultāti ir ļoti labi. Līdz ar to par mūsu izlasi rodas interese. (..) Viens no variantiem varētu būt, ja sieviešu čempionāta spēles un vīriešu čempionāta spēles notiktu vienās un tajās pašas zālēs un sekotu viena pēc otras. Vēl viens variants - radīt iespēju firmu vadībām biežāk kontaktēties ar pašiem spēlētājiem, rīkot viņiem kaut ko līdzīgu atvērto durvju dienām. Bieži vien uzņēmēji nezina, kam viņi dod savu naudu. Viņiem trūkst pilnvērtīgas informācijas. Nav darba ar sponsoriem. Vēl viens mīnuss: Latvijas presē sieviešu basketbolam netiek veltīta tik liela uzmanība, kādu tas būtu pelnījis.

Līdzās nelielajai intervijai arī jaunās LSMBL sezonas komandu sastāvi. "TTT/Rapas" rindās vecākā ir deviņpadsmitgadīgā Anita Mikāle. Gadu jaunāka Dace Brumermane, divus - Ieva Kubliņa. Dažas sešpadsmitgadnieces (kāda Anete Jēkabsone un Kristīne Kārkliņa), citas - vēl tikai 15 gados (Dita Krūmberga, Lauma Audere)... "Universitātes sporta" komandas rindās Zanda Redāla, Svetlana Zitāne un Ieva Tāre, bet "RTU Klondaikas" krāsas līdzās pieredzējušajām Anetei Bricei un Ilzei Ieviņai pielaikos Zane Teilāne (16 gadu), Liene Jansone (18). Tikmēr Cēsīs saspēli vadīs Zane Eglīte.

Sportacentrs.lv atkāpe: Pagājušajā ziemā Ingrīdu Ūdri mēģināja piedāvāt kā alternatīvu Ojāram Kehrim visas Basketbola savienības mīkstākajā krēslā, taču ideja neizdevās. Tostarp sieviešu basketbols desmit gadu laikā savu vietu pamazāk iekarojis un - lielā mērā pateicoties meitenēm, kas pirms desmit gadiem tikai spēra pirmos soļus lielajā spēlē.

"Mana sezona vēl priekšā"

Šādus vārdus varam lasīt virsrakstā, kas citē lielās intervijas varoni - basketbolistu Aigaru Zeidaku. Saruna notikusi pēc mača ar "Kinder", līdz ar to noskaņojums nav diezko bravūrīgs, taču izcilātas daudzas Latvijas basketbolam un sezonas favorītam "Ventspils" aktuālās lietas un problēmas. Jautāts par to, kā pietrūkst pašam, lai spēlētu vēl labāk un vēl augstākā līmenī, Zeidaks ir vaļsirdīgs:

- Labāku angļu valodas zināšanu. Dažkārt rodas situācijas, kad vajag ar kādu no ārzemniekiem - it īpaši ar saspēles vadītāju - apspriesties, bet nevari atrast īstos vārdus! (..) Pateicoties lēcienam, es varu veiksmīgi cīnīties par atlēkušajām bumbām, kā arī doties caurgājienos. Jā, es labprāt vēlētos, lai man būtu lielāka plauksta. To es saku pavisam nopietni. Tādā gadījumā es bumbu grozā varētu iespraust vieglāk un efektīgāk. Proti, pašreizējais plaukstas izmērs man neļauj lidojumā brīvi saturēt bumbu.

Kādā brīdī saruna ievirzās arī par Aigara deviņus gadus veco dēlēnu Kristeru, kurš arī, izrādās, jau sparīgi trenējas basketbolā.

- Viņam droši vien varētu būt basketbolista gēni. Viņš jau no agras bērnības tika ņemts līdzi uz daudziem treniņiem un spēlēm. Tāpēc droši vien likumsakarīgi bija tas, ka viņš uz jautājumu, ar kādu sporta veidu vēlētos nodarboties, atbildēja - ar basketbolu. Pagaidām viņš uz treniņiem dodas un tajos darbojas ar lielu netuziasmu. Citreiz šķiet, ka viņš lielāko dienas daļu labprāt pavadītu zālē. Piemēram, pirms pāris dienām viņš man teica, ka treniņš sākas pusdesmitos. Taču, kad aizbraucām līdz sporta zālei, izrādījās, ka viņš ir samānījies, jo, lai ātrāk tiktu līdz sporta zālei, izmānījis mani no mājām stundu agrāk. Tiesa, mēdz gadīties, ka ar laiku bērniem kāda nodarbošanās apnīk un rodas cita aizraušanās. Sieva uzskata, ka tādā gadījumā mums jārespektē Kristera viedoklis. Man gan attiecībā uz šo jautājumu ir nedaudz citādākas domas. Taču, ja šāda situācija radīsies, ar siksnu Kristeru uz zāli nedzīšu. Tomēr centīšos pārliecināt, lai turpina nodarboties ar basketbolu.

Sportacentrs.lv atkāpe: Kristers Zeidaks turpina spēlēt basketbolu un šovasar noslēdza četru gadu (2+2) līgumu Itālijā ar "Fastweb Casale" klubu.

Citas tēmas

Sākusies jaunā NHL sezona, un pirmoreiz kopš 1985. gada ar uzvaru to sācis Karolīnas "Hurricanes" klubs - par to paldies Artūram Irbem, kurš atvairījis 22 un 23 metieniem. Uz AHL pēdējā brīdī nosūtīts, bet tad atkal atpakaļ uzrauts, taču "Canadiens" spēlei nepieteikts Sergejs Žoltoks, bet uz "Penguins" soliņa pirmajā mačā atstāts Pēteris Skudra. Ozo vēl gaida savu pirmo iespēju... "SA" izvērtē pirmās trīs nedēļas LBL - gan skatītāju interesi ("Brocēnu" un "Ventspils" maču televīzijā noskatījušies 44 000, kas nav maz, bet nav arī daudz), gan notikumus laukumā un aiz tā robežām. Par nedēļu iepriekš aprakstītajiem notikumiem piešķirti sodi - 100 latu Kristapam, un tikpat - Valdim Valteram. Pēdējam mačam Eiropas čempionāta kvalifikācijā ar grupas uzvarētājiem norvēģiem gatavojas futbola izlase, un Garijs Džonsons apgalvo - noteikti jāuzvar, kaut gan izredžu tikt uz finālturnīru vairs nav. Pēc šī mača atrādīties uz Anglijas Premjerlīgas klubiem dosies Astafjevs un Bleidelis. Tikmēr par "Liepājas metalurga" hokeja kluba talismanu ticis apstiprināts... krokodils. "SA" pavīpsnā, ka laikam jau vietējā veikalā citas lielās rotaļlietas vienkārši nav bijis, un tagad jāgaida nākamais solis - krokodila parādīšanās arī Liepājas pilsētas ģērbonī...

  +4 [+] [-]

, 2009-10-09 16:08, pirms 15 gadiem
labs raksts

 +15 [+] [-]

, 2009-10-09 16:09, pirms 15 gadiem
Šosezon Twittera kungs arī saņems kādu simtnieku.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2009-10-09 16:14, pirms 15 gadiem
Ozoliņa forma ļoti līdzīga tagadējai.

  +2 [+] [-]

, 2009-10-09 17:02, pirms 15 gadiem
kas notiek ar Kristeru Zeidaku?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-10-09 20:24, pirms 15 gadiem
zeidaks!!!!!!

  -1 [+] [-]

, 2009-10-09 20:55, pirms 15 gadiem
kāpēc tieši 32kg?