Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Šķēle mēģina iznīcināt Latvijas sportu

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu eSports.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs"

"Sporta Avīze" Nr.193 (1999. gada 2 - 8. augusts)

"Tiek apdraudēta Latvijas sporta eksistence"

Jūlijā atkal kļuvis par Latvijas premjeru, pie nopietnām reorganizācijām ķēries Andris Šķēle, un skalpelis gar rīkli tiek vicināts arī sportam - šai nozarei valdība nolēmusi griezt nost vairāk nekā piektdaļu līdzekļu, turklāt svītrot no likuma priekšrocības, kas sportam ļāva piesaistīt atbalstītājus un uzturēt dzīvotspējīgu sistēmu. "Jaunās valdības jaunie centieni sakārtot valsts saimniecību ir visnotaļ apsveicami, taču pastāv jautājums, vai sporta sakarā Andris Šķēle un viņa partneri nav mazliet pārspīlējuši," numura centrālajā rakstā norāda Armands Puče.

- Pašlaik kā projekts tiek piedāvāts samazināt valsts paredzēto finansējumu sportam par divdesmit diviem procentiem. Ja gribam būt ļoti precīzi - par 22,3 procentiem. Tas nozīmē, ka šī nozare tiek apgraizīta par 702 996 latiem. Ja salīdzina ar citu resoru pozīcijām jaunā budžeta projekta kontekstā, tad jāsecina: sports šajā valstī kopš Šķēles nākšanas pie varas ir iedalīts "biezo" kārtā. Un, ja notiek budžeta jostas savilkšana, tad, protams, "biezajiem" siksnā uzreiz izdur sprādzes caurumu mazliet tālāk nekā citiem... (..) Taču ar to vēl Šķēles kabinets nav mierā: atņemdams piekto daļu no valsts garantētā finansējuma paredzētās naudas, tas ierosina likvidēt arī speciālo budžetu sporta vajadzībām. Tātad - pa purnu faktiski tiek dots Latvijas Olimpiskajai vienībai, kas līdz ar jaunās kārtības pieņemšanu var izbeigt savu eksistenci.

Pats process pēc būtības būtu saprotams un pat pieņemams, ja vien valdības darbības tajā liecinātu par kompetenci un situācijas izpratni.

- Uz ielas, parkos un kuluāru sarunās jaunā (vecā) premjera padomnieki izrāda neslēptu sašutumu, jo "vienības cilvēki komandējumos vien esot iztērējuši vairāk nekā 200 000 latu gadā". Tiesa, neviens nevēlas īpaši iedziļināties - kas tie ir par komandējumiem un kādi cilvēki tos ir izmantojuši. LOV paspārnē atrodas turpat pussimts Latvijas labāko atlētu. Labākie no viņiem ne tikai trenējas, bet arī piedalās sacensībās. Tā kā LOV saņem naudu no valsts, tad visus atlētu braucienus uz Eiropas čempionātiem (un arī citām starptautiskām sacensībām) drīkst noformēt tikai kā komandējumus. Tā pieprasa valsts izstrādātie normatīvi. Protams, ja tiek paķerts cipars, kas atšifrēts zem paragrāfa "Komandējumi", un nekas cits šajā sakarā neinteresē, tad skaidra lieta - sportisti to tik vien dara kā braukā pa komandējumiem.

Ja tiks pieņemti jaunie noteikumi, skaidrs, ka tiks klapēta cieta Murjāņu sporta ģimnāzija, Ķīpsalas baseins, Siguldas kamaniņu un bobsleja trase un virkne citu sporta bāzu. Tāpat atlikušajos piecos gada mēnešos latvieši nevarēs piedalīties 25 pasaules, 12 Eiropas un piecos Baltijas valstu čempionātos. Var paredzēt, ka daudziem sporta veidiem to starptautisko organizāciju durvis uz kādu laiku tiks slēgtas, un, kā rāda pasaules pieredze, atgriešanās parasti notiek daudz sāpīgāk...

- "Sporta Avīze" sava laidiena nākamajā numurā nosauks tos sportistus, kuriem premjers varēs just līdzi, piemēram, Sidnejas olimpiādē. Latvijas atlētu šajā sarakstā nebūs...

eSports.lv atkāpe: Sportam bīstamos grozījumus Šķēles kabinetam neizdevās dabūt cauri Saeimai, Latvijas olimpiskā komanda aizbrauca uz Sidneju un pārveda pilnu medaļu komplektu. Taču tagad, pēc desmit gadiem, valdība atkal ne tikai draud, bet jau griež sportam ar lielajām šķērēm - ne jau vairs "nieka" 20 procentu robežās. Nākotne krāsojas vēl drūmāka, nekā 1999. gad augustā...

Vasiļjevs: "Manā izlasē spēlēs tikai veseli hokejisti..."

Latvijas izlase beigusi pirmo iepazīšanos ar savu jauno galveno treneri, vēsta "SA" - Haralds Vasiļjevs jau devies atpakaļ uz savu maizes darbavietu Krēfeldē. Pie Sporta pils ģērbtuves sienas palikusi vien trenera ar roku rakstīta lapiņa, kurā atzīmēti pieci punkti: 1. veiksme sportā nav nejaušība, ja tā nopelnīta ar neatlaidīgu darbu; 2. pašatdeve treniņos un spēlēs ir veiksmes pamats; 3. nekad neiedomājies sevi pārāku par citiem, tas traucē savstarpēju saprašanos; 4. neskati vīru pēc cepures, vērtē pēc padarītā darba; 5. pārliecība par savām spējām, disciplīna un spēles plāns ir uzvaras atslēga. Vasiļjevu prom bez atskaites "SA" tomēr nav palaidusi.

- Darba gaitā atklājās vairāki organizatoriskie trūkumi, kas Latvijas izlasi nevis tuvina, bet tieši pretēji - attālina no pasaules hokeja elites. Par to ir jārunā skaļi. Piemēram, man bija liels izbrīns, kad atklāju - pašlaik Latvijas Hokeja federācijā nav nevienas videokasetes, kurā būtu redzamas Latvijas izlases spēles iepriekšējo gadu turnīros. Šāda informācijas vākšana nav notikusi, un es varu tikai pabrīnīties par saviem priekšgājējiem, kas pret šo lietu izturējās tik pavirši. Pārsteigts biju arī, kad meklēju tā saukto spēlētāju kartotēku, kas jebkurā hokeja komandā ir pati par sevi saprotama parādība. Latvijas izlasei tāda nekad nav bijusi! Pirms un pēc katra izlases turnīra ārstiem vajadzēja iekārtot kartotēku, kurā būtu skaidri redzamas tās vainas, kas hokejistam gadu no gada ir visstiprākās. Tāpat šim arhīvam vajag atspoguļot spēlētāja veselības stāvokli, jo tam taču ir domātas medicīniskās pārbaudes. Izlases hokejisti ir jākontrolē sevišķi rūpīgi, jo tikai vesels hokejists spēj cīnīties par uzvaru. Ko man dos, ka es kādam vaicāju - kā jūties? Viņš atbildēs - normāli... Vai tas ir normāli, ja mēs gribam spēlēt pasaules čempionāta A grupā?

Vasiļjevs noraizējies par iekavēto paaudžu maiņu, kam, viņprāt, bija jāsākas jau vairākus gadus iepriekš, un nav priecīgs arī par piedēvēto "latviešu valodas skolotāja" tēlu.

- Daudzi jaunie hokejisti ir zaudējuši cerības jebkad vispār uzspēlēt izlasē, jo katrs viņu mēģinājums nokļūt šajā komandā beidzas ar... Hmm... Jūs visi zināt, ar ko tie beidzas. Šī paaudžu maiņa ir neizbēgama, taču pašlaik visus centienus apgrūtina kāds fakts, kas var ļoti tieši ietekmēt izlases sastāvu Šēfīldas turnīrā. Proti, deviņiem tā sauktās jaunās paauidzes hokejistiem, kuriem vajadzētu ienest valstsvienībā jaunas vēsmas - un esmu pārliecināts, ka viņi tam ir gatavi! - šobrīd nav līgumu ar klubiem. Ja spēlētājs nedabūs darbu kādā no Eiropas valstu līgām, tad viņš izlasei nebūs vajadzīgs. (..) Vasiļjevs nav ieradies Latvijā, lai mācītu hokejistiem latviešu valodu. Un nav jau arī tā, ka treniņos runāju tikai latviski - nākas izmantot arī savas krievu valodas zināšanas. Redz, pirms treniņa izliku pie sienas paziņojumu, kas rakstīts latviešu valodā. Latvieši to saprata, bet krievi, kam šī lapiņa ir tumša bilde, var uzprasīt paziņojuma saturu latviešiem. Šaubos, vai Znarokam Vācijā treneris visu stāsta krieviski...

eSports.lv atkāpe: Haralda Vasiļjeva jau sen kā vairs nav izlasē, kas sakārtojusi daudzas lietas, pārdzīvojusi paaudžu maiņu, un šobrīd kā nekad pietuvojusies pasaules hokeja elites komandām. Vairs nav arī Sporta pils ģērbtuves, kurā bija piesprausta zīmīgā lapiņa - vienkārši nav vairs pašas Sporta pils...

"Īrvains - kvalitāte par saprātīgu cenu!"

Kamēr Mihaēls Šūmagehers atgūstas pēc iepriekšējā posmā piedzīvotās avārijas, jau otro svētdienu uzvaru svin viņa "Ferrari" komandas biedrs Edijs Īrvains, kurš līdz ar to kļuvis arī par kopvērtējuma līderi - pēc Vācijas GP izcīņas 52 punkti pret Hakinena 44. Un pat bez Šūmahera "Ferrari" izdevies svinēt dubultuzvaru - otrais finišē soms Mika Salo, kurš ieņēmis Šūmahera vietu pie sarkanā bolīda stūres.

- Izrādās, ka Pirmā formula var iztikt arī bez Mihaēla Šūmahera - šī apjauta, kas dažam labam radās tikai pēc Austrijas GP, diezgan pamatīgi apmulsināja daudzus. Pirmkārt jau laimīgo uzvarētāju Īrvainu, kurš, par spīti paša iepriekš izteiktajām bravūrīgajām piezīmēm, par izcīnītajiem 10 punktiem priecājās kā bērns. Un atkal nenoturēja mēli aiz zobiem... "Kas zina, vai Mihaēls vispār atgriezīsies! Tas bija viņa pirmais negadījums ar tik nepatīkamām sekām. Es gan nezinu - ja man būtu sieva un divi bērni, es diezin vai riskētu atsākt visu no sākuma," vācu "Auto, Motor und Sport" stāstīja īrs. Un, lai gan ne tik tiešā formā, viņam pievienojās arī... mūžīgais Šūmahera aizstāvis, F-1 šefs Bērnijs Eklstons! "Pat, ja dažus tas apbēdinās, man tomēr jāsaka - Pirmā formula ir kaut kas vairāk nekā tikai viens cilvēks. Dažs arī pēc Airtona Sennas nāves uzskatīja, ka ieslīgsim dziļā krīzē, taču tā nenotika. F-1 vienmēr bijusi pilna pārsteigumu!"

eSports.lv atkāpe: Par spīti Īrvaina cerībām, Šūmaehers atgriezās. Un atgriežas atkal. F-1 patiešām vienmēr bijusi pilna pārsteigumu.

Pārējās tēmas

Latvija gatavojas uzņemt nozīmīgas sacensības - šajā nedēļā Rīgā notiks Eiropas U-20 čempionāts vieglatlētikā. Plānotā peļņa no pasākuma - 30 000 dolāru. Viss būšot visaugstākajā līmenī un pat plānus tāllēkšanas rezultātus joprojām mērīt ar mērlenti nevis elektronisku ierīci LVS prezidents Arnis Lagzdiņš skaidro racionāli - kāpēc tērēties tur, kur nevajag? Ar rezultatīvu 3:3 neizšķirtu no Bukarestes atgriezusies Rīgas "Skonto", un "Sporta Avīze" uzmanību pievērsusi divu vārtu autoram - klejojošajam gruzīnam Dāvidam Čaladzem, kurš savulaik aizbēga no Rīgas uz Vladikaukāzu pie trenera Gazajeva, bet tagad caur Beļģiju un Nīderlandi atgriezies komandā. FIBA savā kalendārā ieviesusi jaunas sacensības - turpmāk tiks rīkots arī Eiropas čempionāts U-20 izlasēm. Tobrīd neviens nenojauš, ka šis jaunievedums 2009. gada vasarā atnesīs Latvijai medaļas. "Sporta Avīze" analizē arī Latvijas airēšanas nedienas, kā arī intervē soļotāju Jolantu Dukuri, kas nule kā par divām sekundēm nokavējusi medaļu Eiropas U-23 čempionātā.

Melnā sleja

Melnās slejas hronists ziņo:

- Atgriezies no savas varonīgās turnejas pa P. zemi, Latvijas basketbola ģenerālis sev raksturīgajā manierē gaidīja ziedu klēpjus. Tā vietā viņam pasniedza vēstuli no armijas, kurā tika atgādināts par viņa vadītā kluba parādsaistībām. Taču Ģenerālis neapmulsa: nevarēdams norēķināties par basketbola zāli, viņš sev tuviem spalvas (vai spalvainiem) brāļiem paziņoja, ka viņa klubs pirmssezonas turnīru aizvadīs kopā ar Spānijas un Itālijas vadošajiem klubiem. Kad nākamajā dienā Ģenerālis izgulēja dzērumu, viņš atklāja, ka ne spāņi, ne itāļi viņu uz turnīru nav uzaicinājuši. Redzot, kā pēc dzeršanas mainās notikumu gaita, viņš nolēma piedzerties vēlreiz. Sak, ja nu nākamajā rītā būs likvidēts arī parāds par zāles īri. Taču, izgulējis skurbumu, Ģenerālis atklāja, ka šoreiz šī terapija nav iedarbojusies.

 +11 [+] [-]

, 2009-08-06 14:43, pirms 15 gadiem
Foršs atskats uz pagātni!!

     [+] [-]

, 2009-08-06 14:43, pirms 15 gadiem
Nu re,nekas traks nenotiks,Andža tik stimulēja mūsējos pierādīt,ka mēs varam,un ka sportam arī piķi vajag!!!

     [+] [-]

, 2009-08-06 14:43, pirms 15 gadiem
Interesanti kas tajā Vasiļjeva paziņojumā bija rakstīts?!Pārsteigums kā Šķēlem neizdevās likumu izlaist caur Saeimu.

     [+] [-]

, 2009-08-06 14:46, pirms 15 gadiem
es arii ik pa laikam izvelku kadu sporta avizi, no savas lielas cupas, ir interesanti palasit kas un kaa bija toreiz un kas no taa ir piepildijies tagad
nesen vel parskirstiju sporta avizi, kura bija raksts apr to, ka bmx ieklauts olimpisko spelu programma un, ka latviesiem ir iespeja pacinities par medalam

bet par so konkreto sporta avizi, jaasaka, ka irvains sapriecajas apr agru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-08-06 14:55, pirms 15 gadiem
melnā sleja riktīgi laba! atkal par valteru.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2009-08-06 15:15, pirms 15 gadiem
sermulis rakstīja: melnā sleja riktīgi laba! atkal par valteru.
Melnā sleja ir riktīgi lēta!

  +2 [+] [-]

, 2009-08-06 15:41, pirms 15 gadiem
Patika vasiljeva teksts pec 2001.g. PCh skiet: Ja nevar iemest, tad jaaiet iemest podaa

  -1 [+] [-]

, 2009-08-06 16:53, pirms 15 gadiem
Haralds tā arī neveica paaudžu maiņu, ja par tādu neuzskata Znaroka atšūšanu un Sprukta paņemšanu uz Pēterburgu

  +4 [+] [-]

, 2009-08-06 17:13, pirms 15 gadiem
sinTizators-sēmušku rakstīja: Patika vasiljeva teksts pec 2001.g. PCh skiet: Ja nevar iemest, tad jaaiet iemest podaa
Ja viņš nevar iemest vārtos, lai pamēģina trāpīt podā!

  -1 [+] [-]

, 2009-08-06 17:17, pirms 15 gadiem
Paldies par šiem SA Vēstures rakstiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-08-06 19:15, pirms 15 gadiem
huy rakstīja: Ja viņš nevar iemest vārtos, lai pamēģina trāpīt podā!
kkaa taa bet nu domu no manim saprati

  -2 [+] [-]

, 2009-08-06 21:04, pirms 15 gadiem
huy rakstīja: Ja viņš nevar iemest vārtos, lai pamēģina trāpīt podā!
vēl precizāk bij "ja viņš (Kerčs) nevar vārtos iemest, tad var aiziet un poda un tur kaut ko iemest"

  +2 [+] [-]

, 2009-08-06 21:50, pirms 15 gadiem
dzelzs rakstīja: vēl precizāk bij "ja viņš (Kerčs) nevar vārtos iemest, tad var aiziet un poda un tur kaut ko iemest"
Tas nebija attiecināms uz Kerču tajā reizē ,bet gan uz Beļavski

     [+] [-]

, 2009-08-07 00:59, pirms 15 gadiem
Protams,sporta 10gadi ir ilgs laiks,bet ja apsaktas uz kaut vai cilveka dzivi vai teiksim ierazam tad 10gadi nav tik ilgs laiks tada zina lai kaut aks kardinali mainitos valsts attieksme.Ja laiks rit,bet karikaturas,parasti,ir laba limeni uzzimetas.