Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Latvijas futbols - angļu trenera rokās

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu eSports.lv meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs"

"Sporta Avīze" Nr.197 (1999. gada 30. augusts - 5. septembris)

"Fadejevs iet skolā"

Seviljā noslēdzies pasaules čempionāts vieglatlētikā, kas Latvijas sportistiem atnesis maz gaišu brīžu. Reti kuram izdevies nostartēt savu spēju līmenī - ar personisko rekordu 13,28 pusfinālā palicis Staņislavs Olijars, 11. vietu 50 km soļojumā izcīnījis Modris Liepiņš, un tas pa lielam arī viss. Lielākais neveiksminieks - Aigars Fadejevs. 20 kilometru distancē malā lika noiet vēdera problēmas, 50 kilometros - piekasīgie tiesneši. No solītās medaļas nekā. "Viņš no Spānijas atgriežas nokārtu galvu, taču lepns... Kāpēc?" plašākā materiālā lietas apstākļus cenšas noskaidrot "Sporta Avīze".

- Bažas rada pavisam kas cits - tie argumenti, kas nāk sportistam uz mēles, kad viņš stāsta par savu Spānijas - teiksim kā ir! - izgāšanos. Pēc 20 km vainīga bija caureja, un šo jautājumu mēs aplūkojām jau jau avīzes iepriekšējā numurā. Pēc 50 km vainīgi bija tiesneši, jo tie Fadejevu vienkārši noņēma no asfalta par skriešanu ("Kāda var būt objektivitāte, ja no septiņiem tiesnešiem trīs ir spāņi!" īsi pēc diskvalifikācijas Fadejevs bija sašutis). Kāpēc tiesneši nenoņēma no distances krievus, kas Seviljā uzvarēja abās distancēs? Kāpēc ceturto vietu viņi 50 km distancē ļāva izcīnīt amerikānim , kas finišēja pirms... spāņa Masanas? Un, ja mēs sakām, ka šajā čempionātā valdīja "spāņu mafija", tad varbūt Aigars pateiks, cik medaļu šajā čempionātā izcīnīja Spānijas soļotāji? Atbilde ir zināma - NEVIENU! Kultivējot mītu par tiesnešiem, soļotājs neapzinās, ka vienā dienā tikpat labi var sākt tikt pārskatīts jautājums par pašas soļošanas sportisko pusi, jo šī vieglatlētikas disciplīna jau sen zaudējusi savu klasisko veidolu.

Baža rada paša sportista svētā pārliecība, ka viņa soļošanas stils ir nevainojams, un biežās diskvalifikācijas ir tiesnešu izdomājums. Turklāt sava trenera norādījumus nekurināt tempu Aigars Seviljā vienkārši ignorējis...

- Protams, viņš zina arī to, ka ļoti ātra soļošana bieži vien pāriet vieglā riksī... Šo rindu autors klātienē pārliecinājās, ka Fadejeva soļošanas stils, piemēram, salīdzinājumā ar olimpiskā čempiona Kononena variāciju par šo tēmu, ir daudz pārliecinošāks, taču tas neattaisno tos brīžus, kad latvietis distancē grēkoja.

Beigu beigās secināts, ka šāda auksta duša gadu pirms Sidnejas spēlēm sportistam tomēr nāks par labu, un varbūt ļaus izdarīt pareizos secinājumus, lai olimpiskajā trasē aizietu līdz sen gaidītajai medaļai. Skaidrs, ka pēc čempionāta nāksies pārskatīt attiecības ar Olimpisko vienību, taču - reizēm tas tikai uz labu. "Cerēsim, ka Spānijas neveiksme būs izdarījusi svētīgu lietu - likusi Fadejevam uz mirkli piesēst un pārdomāt savu dzīvi (uzsveru - savu, nevis spāņu, poļu, meksikāņu, krievu utt.). Un, iespējams, ka tieši tas mums jaunajā sezonā liks ieraudzīt pavisam citu Fadejevu. Jo atzīsim - vecais modelis sevi bija izsmēlis. Ceru, to saprot arī pats šā raksta galvenais varonis."

eSports.lv atkāpe: Par šo "Sporta Avīzes" numuru Aigars bija diezgan dusmīgs, taču paredzējums piepildījās - pēc gada Sidnejā tas jau bija cits Fadejevs, kurš Latvijai atnesa sudraba godalgu.

"Pirmais punkts pret superklubu"

Čempionu līgas sezonu uz solīdas nots pabeidzis "Skonto" futbola klubs. Pēc Londonā pēdējās 15 minūtēs (mazākumā) piedzīvotā zaudējuma 0:3 bija skaidrs, ka iznākums šajā duelī izšķirts, taču savā laukumā piekāpties titulētajam "Chelsea" rīdziniekiem negribējās tāpat. Un izdevās. Ārpus laukuma gan angļiem deguni gaisā pat par spīti tam, ka pirmajā mačā nekāds pikniks "Stamford Bridge" zālienā nesanāca.

- Anglijas slavenā kluba augstprātīgā attieksme izpaudās jau pirmajos soļos pēc nokāpšanas no lidmašīnas trapa Rīgas lidostā. "Chelsea" galvenais treneris Džanluka Vialli kategoriski atteicās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, un pēc vairākkārtīgiem uzaicinājumiem pateikt kaut vārdu, kļuva pat nikns. (..) Autogrāfus dalīja nelabprāt, bet par pozēšanu līdzjutēju "ziepju trauciņiem" pat nebija ne runas. Piemēram, Londonā sapulcinātās pasaules izlases populārākais spēlētājs Džanfranko Dzola pa ceļam uz autobusu parakstījās par prieku tikai dažiem veiksminiekiem. Savukārt "Chelsea" dārgākais pirkums desmit miljonu mārciņu vērtais Kriss Satons ātri izskrēja cauri futbola fanu pūlim, bet uz žurnālistu aicinājumu atbildēt uz pāris jautājumiem reaģēja tā, it kā būtu iztraucēts atvaļinājumā Kanāriju salās.

Aizraujoša neizvērtās arī pati spēle - salīdzinājumā ar pirmo maču, "Chelsea" sūtīja laukumā sešus jaunus spēlētājus, bet "Skonto" nebija noskaņota par galvu, par kaklu mesties uzbrukumos, lai mēģinātu sasmelt jau Londonā izlijušo ūdeni. Komandām pa abām sanāca vien pāris bīstamu pusmomentu, un mačs beidzās bez vārtu guvuma - 0:0, kas Latvijas klubiem deva pirmo punktu cīņās ar grandiem (iepriekšējos gados "Inter" un "Barcelona" tika zaudēts visos mačos).

- Autoritatīvais laikraksts "The Times" ceturtdien ziņoja: "Vakardienas mačs Rīgā notika stadionā, ko no trim pusēm iekļāva koki, un tādēļ angļu klubam spēle atgādināja pastaigu pa celiņu parkā." Arī "The Daily Telegraph" bija veltījis uzmanību "Daugavas" stadionā notiekošajam pārbūves procesam. Šā laikraksta korespondents ar ironiju norāda, ka tuirpat blakus stadionam aizbraucis vilciens, kuram viņš esot saskaitījis 59 vagonus.

eSports.lv atkāpe: 1999./2000. gada debijas sezonā "Chelsea" vispirms uzvarēja savā apakšgrupā, otrajā vietā atstājot mums šobrīd aktuālo Berlīnes "Hertha", bet pēdējā - AC "Milan", taču ceturtdaļfinālā piedzīvoja sirdi plosošu trilleri pret Barselonu - pēc 3:1 uzvaras Londonā 1:3 atbildes mačā Katalonijā, un tad vēl divi ielaisti vārdi papildlaikā... Rīgā kopš 1999. gada šādas raudzes grandi nav viesojušies, bet "Daugavas" stadions joprojām ir izsmiekls ne tikai iebraucējiem.

"Džonsons sāk vadīt Latvijas izlasi"

Īsā laikā Latvijas futbola izlase nomainījusi jau trīs trenerus - uz Arābiju aizbraukušā Revaza Dzodzuašvili vietā laiku pastrādājis Aleksandrs Starkovs, bet nu amatu ieņēmis plašāk nezināmais anglis Garijs Džonsons. Jau kādu laiku bija zināms, ka sarunas ar Džonsonu notiek - šis vīrs pielicis roku gan pie Mariana Pahara nokļūšanas Anglijā, gan dažu citu iespējām atrādīties, arī izlases tuvumā bijis biežs viesis.

- Var vienīgi apbrīnot, kā LFF prezidents Indriksons spēj pierunāt ārzemju futbola speciālistus. Savulaik viņš ieinteresēja Dzodzuašvili, izvēloties starp Latvijas un Gruzijas izlasēm, izvēli izdarīt par labu mums. Tagad pēc Indriksona uzaicinājuma angļu speciālists gatavs pamest augsta prestiža un labi apmaksātu darbu Anglijā, dodoties uz Eiropas futbola provinci Latviju. Revazs Latvijas futbola attīstībā deva pozitīvu efektu. Tagad kārta pienākusi Garijam.

Anglis jau noformulējis divsu galvenos savus mērķus - uzvarēt Albāniju un Gruziju drīz gaidāmajos kvalifikācijas mačos, un paaugstināt Latvijas futbola līmeni kopumā.

eSports.lv atkāpe: Džonsona uznāciens Latvijas futbolā tomēr nevainagojās ar sportiskiem panākumiem, un diezko spožas neizvērtās arī attiecības ar iepriekšējo rindu autoru. Līguma termiņa beigas anglis Latvijā nesagaidīja.

Lielā intervija - Guntis Indriksons

Šī nav pirmā lielākā "Sporta Avīzes" intervija ar Futbola federācijas prezidentu, taču tās pirmais jautājums ir tradicionāls un nemainīgs - vai futbols arī Latvijā ir karalis? "Šodien varu pateikt to pašu - futbols Latvijā nav karalis. Es negribu teikt, ka esam pietuvojošies, taču negribu teikt, ka esam arī attālinājušies. Mēs ejam savu ceļu, augam. (..) Attiecībā par karali - Latvijā basketbols bija, ir un būs karalis. Spriežot pēc "Bruģa bumbas", strītbola un citām aktivitātēm, basketbols ir nepārspējams. Basketbolā sāk parādīties rezultāti. Būsim reālisti - tāpat vien Eiropā nevar izcīnīt piekto un ceturto vietu," uzskata Indriksons, starp kura rūpēm ir arī būvdabu aizķeršanās jaunajā "Skonto" stadionā. "Mums ir tikai trīs tribīnes. Ceturto vēl nevaram sākt būvēt, jo neesam dabūjuši no taksometru parka vajadzīgo ēku. Tur sākas privatizācijas process, un nav tik vienkārši. Es esmu maksimālists un gribu, lai pirmā spēle notiktu pilnīgi gatavā stadionā. Klusībā ceru, ka līdz decembrim paspēsim ielikt pamatus ceturtajai tribīnei.

- Dzirdēts, ka "Skonto" nākamajā gadā ļoti nopietni gatavojoties iekļūšanai Čempionu līgas grupu turnīrā...
- Nezinu, no kurienes jums šāda informācija. Godīgi sakot, man šādu plānu nav. Es ļoti labi saprotu, ko nozīmē spēlēt Čempionu līgā un ko tas maksā, lai tajā iekļūtu. Lai spēlētu Čempionu līgā, ar pašreizējo sastāvu tas nav iespējams. Jāpērk četri vai pieci patiešām augstas klases ārzemnieki. Tie ir lieli izdevumi...

- (par Gariju Džonsonu)
- Džonsons nevar būt slikts speciālists, ja viņu pie sevis aicina strādāt Anglijas izlases treneris Teilors. Anglijā ar izlasi nestrādā nejauši treneri. Tas nav iespējams. Anglijā viņš ir atzīts par vienu no labākajiem jaunatnes treneriem. Tā atkal ir realitāte. Es tagad negribu solīt, ka Latvijas izlase izcīnīs vienu uzvaru pēc otras, kaut gan pats Džonsons uzskata, ka ar tiem spēlētājiem, kas ir Latvijas izlases rīcībā, varam pacīnīties par iekļūšanu Eiropas čempionātā.

Citas tēmas

Iztirzāts nesenais skandāls ap Latvijas labāko trīssoļlēcēju Gundegu Sporģi, kuras lietu pēc pozitīvās A dopinga proves publisku padarīja Vieglatlētikas savienības funkcionāri, taču vēlāk izrādījās, ka zāles lietotas sankcionēti un diskvalifikācijas nebūs. Vai klačot mīlošie funkcionāri tagad atbildēs? Pie nopietna atbalstītāja tikusi Latvijas Olimpiskā komiteja, kuras aktivitātes turpmāk palīdzēs izvērst LMT. Cīņa par UEFA kausu beigušās "Liepājas metalurgam" un "Rīgai" - zaudējumi attiecīgi poļu "Lech" ar 1:3 un zviedru "Helsingsborgs" ar 0:5. Jau pēc diviem mēnešiem nomainīts "SIA LBL 2000" direktors - par to kļuvis Jānis Janševics, savukārt Pirmajā formulā atkal dubultuzvara "McLaren", un Mika Hakinens dodas pretī čempiona titulam.

  +9 [+] [-]

, 2009-09-03 11:34, pirms 15 gadiem
ak vecaa Daugavas stadionene nolaapiits
Slēpts komentārs: mekto

 +12 [+] [-]

, 2009-09-03 11:51, pirms 15 gadiem
mekto rakstīja: saskaitju 56 vagonus
hahahaa labs
tu nemāki lasīt un iespējams arī skaitīt

  +7 [+] [-]

, 2009-09-03 11:54, pirms 15 gadiem
Jaa par to Chelsea apskatnieku var iereekt

  +2 [+] [-]

, 2009-09-03 12:04, pirms 15 gadiem
mekto rakstīja: saskaitju 56 vagonus
hahahaa labs
59 chaliit

  +7 [+] [-]

, 2009-09-03 12:17, pirms 15 gadiem
Baxter19 rakstīja: Jaa par to Chelsea apskatnieku var iereekt
Tā laikam arī ir norāde uz "intriģējošo" maču laukumā - ja jau futbola apskatniekam ir bijis laiks skaitīt vilciena vagonus

  +4 [+] [-]

, 2009-09-03 12:56, pirms 15 gadiem
Skumjākais jau tas, ka tas stadions kā sporta komplekss arī tagad skaitās kā lielākais

  +3 [+] [-]

, 2009-09-03 13:36, pirms 15 gadiem
man tādas aizdomas, ka pēc 10 gadiem varēsim smīkņāt par "itāļu speciālistu uznācienu Ventspils futbola saimniecībā"....

  +1 [+] [-]

, 2009-09-03 16:30, pirms 15 gadiem
citeeju "bet "Daugavas" stadions joprojām ir izsmiekls ne tikai iebraucējiem." Ko lai dara ka valsts nevar uzbuuveet jaunus stadionus

  +2 [+] [-]

, 2009-09-03 16:30, pirms 15 gadiem
Psc paluurat uz cenu sporta aviizei 25 santiimi vo jums inflaacija

  +1 [+] [-]

, 2009-09-03 18:01, pirms 15 gadiem
Bāc, karikatūra uz goda!

  -1 [+] [-]

, 2009-09-03 18:14, pirms 15 gadiem
AIR rakstīja: Tā laikam arī ir norāde uz "intriģējošo" maču laukumā - ja jau futbola apskatniekam ir bijis laiks skaitīt vilciena vagonus
Smalks angļu humors, heh. Bet nu rezultāts kā saka uz tablo (neesmu gan pārliecināts vai Daugavas stadionam tāds bija).

     [+] [-]

, 2009-09-03 18:47, pirms 15 gadiem
Par Fadejevu atceros, cirks gatavais bija!

  +1 [+] [-]

, 2009-09-03 21:27, pirms 15 gadiem
labdien rakstīja: Smalks angļu humors, heh. Bet nu rezultāts kā saka uz tablo (neesmu gan pārliecināts vai Daugavas stadionam tāds bija).
Sii speela laikam vienu gadu aatraak. Interesanti paskatiities kaadas mazaas tribiines bija ap laukumu
youtube.com: YouTube - Skonto Riga 1 - Valladolid 0 (UEFA...

     [+] [-]

, 2009-09-03 22:21, pirms 15 gadiem
25 santīmi!

     [+] [-]

, 2009-09-03 23:08, pirms 15 gadiem
Fadejevs beigās vispār izrādījās tikai lielais pļāpa (sevišķi pēc sudraba). Bet nu, vismaz uz laiku patiesi Latvijā radīja lielu interesi par soļošanu. Un vēl draudzība ar pasaules līderiem.. kopumā, sanāca labs reklamētājs un labs arī sportists (priekš mazās Latvijas).