Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:539, Did:0, useCase: 3

Dāvis bez kečupa

Dāvis bez kečupa
"103 kilogrami. Pa kuru laiku?!" šausminās Dāvis...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Laikam palieku vecs... Šāds spriedums no sportistu mutes izskan laiku pa laikam, taču, ja to pasaka 18 gadus vecs basketbolists - tas raisa smaidu. Dāvis Bertāns šādi pukojas, jo strauji pieaugušā svara dēļ saņēmis striktus norādījumus par savu ēdienkarti. Komplektā ar lielajām slodzēm - netur ceļgali! Neapmierināts arī klubs, kas uzskata: divas izlases vienā vasarā - tas ir par daudz...

Šovakar Kauņā tiks dots starts jaunajai Eirolīgas sezonai, kurā pēc piecu gadu pārtraukuma šogad redzēsim atgriežamies arī latviešus. Viens no trim - Dāvis Bertāns - ceturtdien būs ierindā Ļubļanas "Olimpijas" atklāšanas mačam pret vienu no turnīra galvenajām favorītēm - titulēto Barselonu. Salīdzinoši simboliskas minūtes, taču jaunais uzbrucējs laukumā līdz šim ticis visās Ļubļanas kluba spēlēs, un tas ļauj paredzēt viņa uznācienu arī ceturtdienas vakarā. Pārmaiņās, kas "Olimpiju" skāra starpsezonā - jauns ne tikai galvenais treneris, bet arī 2/3 sastāva - par savām pozīcijām nevarēja būt drošs neviens, tomēr Dāvis joprojām ir ierindā un spēlē - šobrīd kā otrā izvēle vieglā uzbrucēja pozīcijā aiz divus gadus vecākā slovēņa Dino Muriča muguras. "Klubā rēķinās, ka šosezon es komandai jau varētu dot kādu diezgan normālu pienesumu," no aģenta saklausīto stāsta pats basketbolists. "Arī treneris visās komandas sapulcēs vienmēr uzsver, ka nevienam nedos 40 minūtes, bet centīsies sadalīt laiku līdzīgi, lai uzturētu augstu spēles tempu un intensitāti. Jo uzskata, ka katrs no šiem 12 ir gatavs spēlēt."

Viens no iemesliem, kāpēc pagaidām Bertāna līdzdalība komandas uzvarās (Adrijas līgā - jau 3-0) bijusi visnotaļ formāla - veselības problēmas. Atcerēsimies, jau U-19 čempionātā slaidais uzbrucējs spēlēja ar ceļgalu sargiem, bet vēlāk bija spiests izlaist divas nedēļas no Latvijas izlases sagatavošanās posma - sāpes kājās. Problēmas it kā tika novērstas, Dāvis pat izcīnīja vietu komandas divpadsmitniekā uz Eiropas čempionātu un nospēlēja tur daudzas spilgtas epizodes, taču... "Pēc izlases atbraucot šeit uz Ļubļanu, atkal sākās sāpes labajā celī. To dēļ pēdējās trīs nedēļas esmu gatavojies saudzīgā režīmā - pagaidām lielāko daļu laika pavadu trenažieru zālē, trenējot kājas, un staigāju uz procedūrām. Tā, lai visu tiešām savestu kārtībā," atklāj spēlētājs. Savu pirmo pilnvērtīgo treniņu, kopā ar komandu dragājot uz visiem simts procentiem, viņš aizvadīja tikai ceturtdien.

Par laimi, pamata uztraukumam neesot - vaina nav bīstama, kas draudētu ar ķirurģiskām sekām, bet šādam vecumam sportā - gluži dabiska un saprotama. "Viss saistīts ar augšanu jeb, precīzāk, pieņemšanos svarā, kas pēdējā gada laikā man bijusi diezgan izteikta. Līdz ar to pastiprināti jāstrādā, lai kājas to varētu turēt - jāstiprina saites un muskuļi," Bertāns atzīst, ka apzinīgi pilda visas norādes. "Strikti jāievēro fiziskās sagatavotības trenera norādījumi par ēšanu - ko drīkstu, ko nedrīkstu. Laikam palieku vecs! [Smejas.] Kādreiz varēju ēst visu, ko kārojas, bet svarā nepieņēmos. Tagad - vairs nekādu saldumu, ceptu kartupelīšu ar kečupu, vai baltmaizes..." Pēdējā gada laikā klāt bija nākuši 15 kilogrami svara. "Tagad, kārtīgi trenējoties, esmu nometis līdz 99. Kad septembrī atbraucu uz klubu, man bija jau 103..."

Saprotams, ka klubs nekādi nevarēja būt laimīgs, saņemot atpakaļ no Rīgas tik apskādētu spēlētāju, un Bertāns to arī nenoliedz. "Treneris bija dusmīgs - par to, ka esmu nospēlējis divās izlasēs, tagad ieradies ar kavēšanos, un - negatavs, ar ceļgalu problēmām. Sākumā man lika trenēties kopā ar visiem, taču viņš laikam redzēja, ka man ir problēmas, pienāca un pajautāja: kā tiešām ir? Teicu, ka diezgan slikti... Tad arī treneris pieņēma lēmumu, ka jāļauj man vispirms izārstēties - saprata situāciju. Par to viņam liels paldies - pieļauju, ka daudzos citos klubos neviens neilktos ne zinis, un liktu man trenēties un spēlēt, kamēr tas tiešām beigtos ļoti slikti," Dāvis gandarīts par kluba sapratni, bet tajā pašā laikā apzinās - nākamreiz piesardzība no kluba puses jau varētu būt pavisam citā līmenī. Pagaidām par to galva nav jālauza, taču... "Iespējams, par šo tēmu man nāksies domāt - vai spēlēt abās izlasēs. Veselība tomēr ir vissvarīgākā, un, ja joprojām šādas problēmas aktuālas - būs jāizvērtē..."

 +11 [+] [-]

, 2011-10-17 10:30, pirms 13 gadiem
veselība pirmajā vietā - domā ilgtermiņā!

  +6 [+] [-]

, 2011-10-17 10:37, pirms 13 gadiem
Tas bija neliels stulbums no Dāvja un viņa padomdevēju puses spēlēt izlasē pēc tam kad ir bijušas problēmas ar veselību, saprotams ka grib spēlēt lielajā izlasē, bet šajā vecumā galvenais ir klubs kas iegulda lielus līdzekļus izaugsmē un nevar tā vienkārši ierasties savainots un negatavs, to var darīt kad tev ir pāri 35 un nav jādomā par tālu nākotni

  +5 [+] [-]

, 2011-10-17 13:01, pirms 13 gadiem
Pat izlases čaļi saka, ka no visiem visvairāk ēd tieši Dāvis, par treneriem pat divreiz vairāk. Re, te arī rezultāts, jo vienā brīdī jaunieša caurbiras vielmaiņa reiz visiem beidzas.
Tagad labāk ievērot diētu un dzīt muskuļu masu uz augšu.

  +6 [+] [-]

, 2011-10-17 14:40, pirms 13 gadiem
Dark_Side rakstīja: gadā +15kg? sorry - ne jau augšana bet rīšana . Saki atklāti - cik kg MC esi ielocījis un cik galonus kolas ierijis? un vai maz ir kāda drēbe, kur ielien?
cik viegli ir nopelt, ne? viens komentārs un pienākums izpildīts. daži teikumi un viss...