Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kur vest kausu?

Kur vest kausu?
Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretāru Jāni Mežecki ar virslīgas kausu, visticamāk, varēs sastapt sestdien Ventspilī. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Latvijas futbola čempionātam jau sesto gadu pēc kārtas ir pats galvenais - pamatīga intriga cīņā par zeltu. Futbola Dievs mūs lutina pēc pilnas programmas, jo pirmās vietas un kausa, kā arī vērtīgās ceļazīmes uz UEFA Čempionu līgu liktenis izšķirsies pēdējā kārtā šo sestdien. Lai arī FK "Ventspils" šobrīd ir triju punktu pārsvars pār "Liepājas metalurgu", es teiktu, ka viņu izredzes iegūt zeltu ir 51 pret 49! Nez kā domā federācijā, jo viņiem taču jāzina, uz kuru pilsētu sestdien vest kausu!

Protams, viss joprojām ir FK "Ventspils" rokās. Atlicis tikai tāds nieks, kā pēdējā kārtā savās mājās izcīnīt vienu punktu pret Rīgas "Skonto", un nevajadzēs pat lūkoties, kā beidzies "Gulbenes" un "Liepājas metalurga" duelis Vidzemē. Taču, runājot, par ventspilnieku varēšanu šo vienu punktu izcīnīt, ir daži "bet".

Pirmkārt, jārunā par sastāvu. Iepriekšējā mačā Daugavpilī dzeltenās kartītes nopelnīja abi centra aizsargi Igors Savčenkovs un Jevgeņijs Postņikovs. Lieki bilst, kāds izskatījās Ventspils kluba vadības vaigs, kad viņi apjauta, ka abiem diskvalifikācijas dēļ jāizlaiž sezonas pēdējais mačs. Īpaši sāpīga būs Savčenkova prombūtne, kurš ir aizsardzības līderis, vairākās spēlēs šosezon bijis komandas kapteinis un galu galā ir liels palīgs uzbrukumā stūra un soda sitienu laikā. Var teikt, ka Igors šosezon ir karalis otrajā stāvā - viņa kontā ir seši vārti! Muļķīgi, ka Savčenkovs pēdējo dzelteno kartīti nopelnīji vairāk emociju iespaidā, ne tik daudz glābjot situāciju savu vārtu tuvumā. Daugavpilī tas notika spēles kompensācijas laika pēdējā minūtē...

Taču tie nav vienīgie robi FK "Ventspils" aizsardzībā. Svētdien spēli Daugavpilī uz kruķiem vēroja labās malas aizsargs Vladislavs Gabovs. Šo robu pēdējā laikā lāpījis vispusīgais Ritvars Rugins, taču galvenais treneris Sergejs Podpalijs atzīst, ka tā nav tukumnieka īsta vieta un ka tas ir tikai pagaidu variants. Rudenī Rugins galvenokārt spēlēja centra pussarga pozīcijā. Pēc četru mēnešu traumas ārstēšanas uz rezervistu soliņa atgriezies vēl viens malējais aizsargs Vladimirs Bespalovs. Centrā droši vien laidīs svaigo papildinājumu 22 gadus veco Mihailu Badjautdinovu, varbūt blakus liks kreiso aizsargu Antonu Kurakinu vai Bespalovu, bet malās vietu atvēlēs japānim Naojam Sibamuram un Ruginam. Taču skaidrs ir viens, ka tā noteikti nebūs optimālā aizsardzības līnija. Pārējās zonās it kā viss kārtībā - vidējā līnija un uzbrukums izskatās solīdi. Taču pēdējā mačā ventspilniekiem tomēr svarīgāk būs neielaist pašiem, nekā iesist, un tas var sagādāt galvassāpes.

Otrs aspekts, pretī stāsies saniknota "Skonto" komanda, kas ne tikai nolikusi čempionu pilnvaras, bet vispār palikusi bez medaļām. Pieļauju, ka īpaši motivēts sezonas finišā būs Marians Pahars, kuram šī ir debija galvenā trenera amatā. Viņš gribēs pierādīt, ka viņa vadībā komandai ir nākotne. Laukumā acis visvairāk varētu degt uzbrucējam Žunioram, kurš arī šosezon acīmredzot kļūs par čempionāta rezultatīvāko spēlētāju. Iesist vēl kādu golu būtu lietderīgi pirms sarunām ar nākamo darba devēju...

Trešais moments, pārliecība. Vārdos tās ventspilniekiem pietiek, taču, kas notiek prātos, droši vien būtu atsevišķa raksta vērts. Pirmkārt, fakts, ka komanda jau sezonas vidū bija ieguvusi solīdu pārsvaru, taču nespēja to nosargāt. Otrkārt, slidenās sezonas beigas - komanda jau ilgāku laiku ir soli no zelta, taču visu laiku kaut kas pietrūkst, lai to spertu. Ventspilnieki ļoti labi saprot arī pēdējā mača fonu - "Skonto" tomēr nav tas pats, kas "Olimps" vai "Jūrmala-VV", lai arī skontiešiem no tabulas viedokļa vairs neko nevajag. Skaidrs, ka rīdzinieku prātos ir vēl tāds būtisks aspekts kā pašcieņa. Pirmajā riņķī Rīgā uzvarēja ventspilnieki (3:1), otrajā - Ventspilī pārāki bija skontieši (1:0), trešajā - Rīgā atkal triumfēja ventspilnieki (1:0). Nav gluži tā, ka viss būtu gājis vienos vārtos. Nedrošība, kas var piezagties visnotaļ gados jaunajam FK "Ventspils" sastāvam, var nospēlēt būtisku lomu.

Vēl, protams, ir "Liepājas metalurga" faktors. Lai arī kurzemniekiem pret "Gulbeni" šosezon klājies negaidīti smagi (1. riņķī zaudējums Liepājā ar 1:2, 2. riņķī neizšķirts 0:0 Gulbenē, un tikai 3. riņķī liepājnieki debitantiem ierādīja vietu - 6:2), neticu, ka liepājnieki varētu paklupt vēlreiz. Pirmkārt, "Liepājas metalurgs" tieši sezonas beigās rāda saturīgāko sniegumu, bet ar "Gulbeni" notiek pretējais. Vismaz rezultāti vairs nav tik iepriecinoši kā sezonas ievadā. Lai arī spēle notiks Gulbenē, kur mājinieki gribēs no līdzjutējiem atvadīties ar solīdu sniegumu un rezultātu, domāju, liepājnieki no savas puses paveiks visu. Raugi, izcīnīs trīs punktus. Ja ventspilniekiem un liepājniekiem beigu tabulā būs vienāds punktus skaits, augstāk būs pēdējie, jo bijuši sekmīgāki savstarpējās spēlēs.

Tādēļ nākas atgriezties pie jautājuma - uz kuru pilsētu - Ventspili vai Gulbeni - vest kausu? Divreiz Latvijas Futbola federācijai (LFF) jau bija brauciens pa tukšo. Tā nevar būt droša, ka tukša neizrādīsies arī trešā reize... Protams, loģiski būtu kausu vest uz Ventspili, kas zeltam ir tuvāk, taču garantija, ka trāpīs desmitniekā, joprojām nav. Tiesa, briest vēl viens būtisks arguments par labu braucienam tieši uz Ventspili, jo LTV7 apsver iespēju šo maču parādīt tiešraidē. Par to lielāka skaidrība varētu būt nedēļas laikā - visticamāk, jau otrdien. Bet LFF nākotnē varētu parūpēties arī par dubultu drošību - iegādāties vēl vienu tādu pašu kausu, lai allaž būtu plāns B. Tas nozīmētu, ka būtu kauss, ko pasniegt, ja nākamos čempionus tomēr vajadzētu kronēt citur. Piemēram, Gulbenē. Jo - kā tas izskatīsies - čempioni bez kausa, ja tiešām triumfēs liepājnieki!?

Kur sestdien vest virslīgas čempionu kausu?

  • 45

  • 52


Slēpts komentārs: el_ivar
Slēpts komentārs: Kadrs23

  -1 [+] [-]

, 2011-11-01 04:46, pirms 13 gadiem
Lai ved uz Ventspili.Kā nekā kāds LFF klerks nepelnīti(pretēji Skredeļa lēmumam) šosezon piešķīra 2 punktus Ventspilij.Gan jau ventiņi parādā nepaliks,būs gan galdi,varbūt meitenes un viss pārējais,ko sirds var vēlēties.Ieliksim vēl ,,Liepājas nīdēju"Tremanu,tas visu nokārtos un lieta darīta.Pa LTV7 vēl skaisti viss tiks iesaiņots un visi būs laimīgi.

  +1 [+] [-]

, 2011-11-01 09:44, pirms 13 gadiem
es par Ventspili, jo joprojām naivi ceru, ka Ventspils nospēlētu labāk eirokausos nekā LM, kas tāpat parasti nekur tālu netiek....