Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Robs

Robs
Teorētiski FB "Gulbene" (att. pa labi Igors Korabļovs) vēl var uzlēkt līdz 8. vietai virslīgas tabulā, kas nozīmētu vietas saglabāšanu elitē. Foto: Romāns Kokšarovs, "f64/Photo agency"

Latvijas virslīgas futbola čempionāta reglaments nav tā interesantākā lasāmviela, taču ikreiz, kad iemetu tajā aci, interesanti tomēr paliek. Šoreiz par vienu no punktiem, kas ļoti būtiski var izšķirt kāda virslīgas klubu tuvāko nākotni. Kad aprunājos ar kolēģiem, izrādījās, ka neesmu vienīgais, kuram šis punkts pēdējās nedēļās nodarbina prātu.

Runa ir par 14. punktu un tā apakšpunktiem. Īsi sakot, reglamenta punkts par uzvarētāju noteikšanu. Līdz brīdim, kad visām komandām ir atšķirīgs punktu skaits, jautājumu nav - kam punktu vairāk, tā komanda arī ieņem augstāku vietu turnīra tabulā. Taču sarežģītāk kļūst tad, kad vairākām vienībām punktu skaits ir vienāds - piemēram, uzreiz trijām. No vienas puses, reglaments tam ir gatavs, jo ”runā” arī par šādiem gadījumiem. No otras puses, reglamenta punkti, manuprāt, tomēr nav uzrakstīti tik skaidri un nepārprotami, lai nevienam vairs nerastos papildus jautājumi.

Šajā sezonā jau pieredzējām situāciju, kad uzreiz trijām komandām bija vienāds punktu skaits. Un tad palika pavisam interesanti, jo viens, piemēram, otrajā vietā lika Rīgas "Skonto", bet cits - "Liepājas metalurgu". Pa vidu maisījās arī FK "Ventspils". Katrs talkā acīmredzot ņēma savus kritērijus, lai arī patiesībā reglamentam bija "jāpanāk", ka ir tikai viens pareizais variants. Trakākais, ka atšķirīgs viedoklis tajā visā bija organizācijām, kas tiešā veidā atbild par virslīgu - Latvijas Futbola federācijai (LFF) un biedrībai "Latvijas Futbola virslīga". Var jau būt, ka kāds bija paslinkojis sev atgādināt, kas rakstīts reglamentā, bet ne mazāk ticams ir scenārijs, ka gluži vienkārši katrs reglamentu bija interpretējis pa savam. Sezonas vidū klubi par to, ka tabulā ierakstīti kādu ailīti zemāk nekā pienāktos, varbūt arī traci necels, taču sezonas beigās šim aspektam tomēr ir ļoti liela un dažkārt - pat izšķiroša nozīme. Tas var izšķirt, būt vai nebūt elitē arī nākamgad.

Var iznākt tā, ka sezonas beigās uzreiz trijām astesgala vienībām - Rīgas "Daugavai" (šobrīd 8. vieta), FS METTA/"Latvijas Universitāte" (9.) un FB "Gulbene" (10.) - būs vienāds punktu skaits. Tas notiks, ja FB "Gulbene" pēdējā kārtā uzvarēs Rīgas "Daugavu", kam šogad nav zaudējusi, bet visās citās ar šīm komandām saistītās spēlēs neviena no šā trio punktus vairs neiegūs. Tādā gadījumā visas trīs sezonu pabeigs ar 26 punktiem katra!

Lai saprastu, kuru vietu katra komanda tādā gadījumā izcīnīs, ņemam rokā reglamentu! Tas vēstī to, ka tad, "ja diviem vai vairāk klubiem (komandām) ir vienāds punktu skaits, augstāku vietu ieņem tas klubs (komanda), kuram ir vairāk punktu savstarpējās spēlēs". Skaitām! Pieņemot, ka FB "Gulbene" pēdējā kārtā uzvar Rīgas "Daugavu", piemēram, ar minimālu pārsvaru 1:0, visvairāk punktu būs gulbeniešiem - 13, bet Rīgas "Daugava" un FS METTA/"Latvijas Universitāte" sekos ar deviņiem punktiem katra. Un te sākas stāsta interesantākā daļa, jo talkā jāņem nākamais kritērijs no 14.2. punkta pirmā apakšpunkta - augstāku vietu ieņem tā komanda, kam ir labāka vārtu starpība. Bet jautājums - labāka vārtu starpība starp šīm trijām vienībām, vai tomēr starp divām, kam šie punkti ir vienādā daudzumā? Uz šo jautājumu reglamentā atbildes nav. Šobrīd savstarpējās spēlēs sliktākā bilance ir "studentiem", bet, ja, piemēram, gulbenieši pēdējā kārtā sagraus Rīgas "Daugavu" ar 6:0, tad arī šajā aspektā būs līdzsvars, jo gūto un zaudēto vārtu starpība FS METTA/"Latvijas Universitāte" un Rīgas "Daugavai" būs vienāda. Jā, varbūtība, ka būs tik graujošs rezultāts, nav liela, taču reglamentam ir jābūt gatavam arī mazāk ticamiem un pat tikai teorētiski iespējamiem variantiem. Tie laiki, kad likteņus izšķīra izloze, ir pagājuši.

Kā jau šādās reizēs ierasts, zvanīju uz LFF. Sacensību daļas vadītājs Arturs Gaidels pastāstīja, ka pieminētajā situācijā būtu jāņem vērā vārtu starpība starp visām trijām šajā kokteilī iesaistītajām komandām. Tātad, ja Rīgas "Daugava" zaudētu gulbeniešiem ar starpību, kas mazāka par sešiem vārtiem, augstāk ierindotos viņi, nevis "studenti", un tad beigu tabula izskatītos sekojoši: FB "Gulbene" - astotajā, Rīgas "Daugava" - devītajā, bet FS METTA/"Latvijas Universitāte" - desmitajā vietā, kas debitantiem nozīmētu šķiršanos no virslīgas. Gaidels piekrita, ka šo reglamenta punktu tiešām nepieciešams precizēt, lai nākamgad šādu jautājumu nemaz nebūtu. Turēsim pie vārda!

Fragments no LČ reglamenta
14. UZVARĒTĀJU NOTEIKŠANA
14.1. Virslīgas čempionātā klubu vietas nosaka pēc lielākās izcīnīto punktu summas. Par uzvaru - 3 p., par neizšķirtu - 1 p., par zaudējumu - 0 p.
14.2. Gadījumā, ja diviem vai vairāk klubiem (komandām) ir vienāds punktu skaits, augstāku vietu ieņem tas klubs (komanda), kuram ir:
- labāks rādītājs savstarpējās spēlēs (punkti, vārtu starpība),
- vairāk uzvaru visās spēlēs,
- labāka iegūto un zaudēto vārtu starpība visās spēlēs,
- lielāks vārtu guvums visās spēlēs,
- labāka iegūto un zaudēto vārtu attiecība visās spēlēs.

  +2 [+] [-]

, 2012-10-30 13:17, pirms 12 gadiem
Izlasīju virsrakstu un sapratu, ka runa būs par Šrempu...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-10-30 13:44, pirms 12 gadiem
Jā, Ilvars regulāri raksta par ģinamku.

  -2 [+] [-]

, 2012-10-30 13:58, pirms 12 gadiem
Vismaz puse būs domājuši par Šrempu

  -2 [+] [-]

, 2012-10-30 14:35, pirms 12 gadiem
Es tai .skaita
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-10-30 15:59, pirms 12 gadiem
- labāks rādītājs savstarpējās spēlēs (punkti, vārtu starpība)

tieši kas nav skaidrs, ja jau punkti savstarpējās spēlēs, tad arī vārtu starpība savstarpējās spēlēs.

  +4 [+] [-]

, 2012-10-30 16:38, pirms 12 gadiem
M rakstīja: Izlasīju virsrakstu un sapratu, ka runa būs par Šrempu...
Izlasiju Tavu komentāru un domāju, kas tas tāds par Šrempu?

     [+] [-]

, 2012-10-30 17:30, pirms 12 gadiem
Gaideļ
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja