Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ačgārnie grozi

Ačgārnie grozi
Debitante Melnkalne tēvišķi mierina pieredzējušo Latviju - te nu bija pirmais un piektais grozs...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Par to, cik patiesajiem spēku samēriem atbilstoši patiesībā ir dažādi pasaules sporta rangi un reitingi, šķēpus laužam regulāri. Visbiežāk - kad jūtamies nenovērtēti. Eiropas basketbola kvalifikācija šajā ziņā paver interesantu ainu - kā FIBA komandas pēc spēkiem sadalīja pirms turnīra, un ko rāda beigu tabulas.

Iekļūšana augstākā grozā ir arguments, kas arī Latvijas izlases kontekstā dzirdēts diezgan bieži - pirms 2007. gada čempionāta to starp primārajiem mērķiem virzīja pat prezidents Kehris - jādara viss, lai izlozē tiktu pie kāda švakāka pretinieka! Toreiz dabūjām Portugāli, un... zaudējām. Pagājuši trīs gadi, un pagājušoziem varējām būt pavisam lepni - starp 15 kvalifikācijas turnīra komandām bijām jau pirmajā no pieciem groziem. Tagad varētu paši par sevi pasmīnēt, sak - favorīti atradušies... Tomēr, paskatoties kvalifikācijas cikla noslēguma tabulās, jāsecina - ne jau mēs kādi atkritēji, bet pilnīga putra FIBA spēka rangos.

Paskatīsimies uz favorītiem no pirmā groza. Neviena grupas uzvarētāja. Tikai ceturtajā vietā ne tikai Latvija, bet arī Polija. Finālturnīram kvalificējās vienīgi Maķedonija, un arī tā - ar pēdējo piekto ceļazīmi... Nu, labi, pieņemsim, ka nepaveicās favorītiem - skatāmies no otra gala. Pastarīši jeb piektais izlozes grozs - komandas, kurām pēc FIBA aplēsēm būtu jābūt uzvaru "donorēm" pārējiem. Melnkalne - uzvara A apakšgrupā. Gruzija - ar piecām uzvarām tikai sliktākas punktu attiecības dēļ vēl netika pie ceļazīmes uz Lietuvu. Arī Ukraina - priekšā Latvijai. Kontrasti trešajā grozā - te atrodam gan grupas uzvarētāju (Beļģija), gan pēdējās vietas īpašnieku (Somija)...

Ko tas nozīmē? Skaidrs, ka FIBA spēka rangi nav objektīvi - tik uzskatāmu pierādījumu kā turnīra tabulas neapgāzt. Taču vienlaikus jāsecina, ka Eiropas basketbola vidusslānis šobrīd met kūleni, FIBA ģeogrāfijā iezīmējot arvien jaunus "karstos punktus". Skaļi sevi piesaka jaundzimusī Melnkalnes valstsvienība. Pirmoreiz kopš 1993. gada elitē atgriežas Beļģija. Savu piederību Eiropas sešpadsmitniekam apliecina Lielbritānija, kas mērķtiecīgi briest Londonas olimpiskajām spēlēm. Otrajā plānā tikmēr pabīdās ilggadējās finālturnīru dalībnieces - Itālija, Polija, Ukraina, Bosnija. Arī Latvija. Ar vai bez rekonstrukcijas sastāvā - dabūt 5-6 uzvaras grupā ar Melnkalni, pēdējo gadu labāko Izraēlu un Itāliju, kas otrajā riņķī apspēlēja visus - bija maz izredžu. Labā ziņa - mainās ne tikai Eiropa, pārstartējas arī Latvija. Varbūt ne šajā ciklā, taču globālākā griezumā - vilciens vēl nav aizgājis.

Spēku novērtējums pirms izlozes

Grozs1. komanda2. komanda3. komanda
1. grozsPolijaMaķedonijaLatvija
2. grozsIzraēlaLielbritānijaBulgārija
3. grozsBeļģijaBosnijaSomija
4. grozsItālijaPortugāleUngārija
5. grozsUkrainaMelnkalneGruzija

Reālais iznākums kvalifikācijas ciklā

GrozsA gr.B gr.C gr.U-Z
1. grozs4. v.2. v.4. v.12-12
2. grozs2. v.1. v.3. v.15-9
3. grozs5. v.4. v.1.v10-14
4. grozs3. v.5. v.5.v.9-15
5. grozs1. v.3. v.2. v.14-10

  +2 [+] [-]

, 2010-08-30 15:10, pirms 14 gadiem
Paldies par rakstu,tiešām interesanti.

  +5 [+] [-]

, 2010-08-30 15:27, pirms 14 gadiem
fantastiski neveiksmiiga izloze mums bija

     [+] [-]

, 2010-08-30 17:28, pirms 14 gadiem
Štrunts ar tiem groziem, ja jau Melnkalne te nebūtu, varbūt kāda cita būtu. Tāpat kā hokejā, kad pēc neatkarības atjaunošanas musējiem bija jāspēlē C divīzijā, kaut vai tur visus ar 15:0 apspēlējām. Ne jau grozu sistēma ir vainīga, ka Melnkalne atdalījās no Serbijas.

     [+] [-]

, 2010-08-30 17:46, pirms 14 gadiem
Būtu mums paveikusies grupa Latvija - Bulgārija - Somija - Ungārija - Ukraina... Bet veicas jau tikai stiprākajiem.

  +1 [+] [-]

, 2010-08-30 19:14, pirms 14 gadiem
da_silva rakstīja: Štrunts ar tiem groziem, ja jau Melnkalne te nebūtu, varbūt kāda cita būtu. Tāpat kā hokejā, kad pēc neatkarības atjaunošanas musējiem bija jāspēlē C divīzijā, kaut vai tur visus ar 15:0 apspēlējām. Ne jau grozu sistēma ir vainīga, ka Melnkalne atdalījās no Serbijas.
Tu izlasīji rakstu??? Vai arī vsp pa dzīvi mēdz nedomāt un vnk, kko nejēdzīgi drukāt???