Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Septītais...

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Septītais...
Vladimirs Krikunovs Kazaņā ir saimnieks
Foto: sport-express.ua

Maskavas "Spartak" galvenais treneris Viktors Pačkaļins kļuvis par septīto KHL trreneri, kurš šoruden zaudējis darbu. "Spartak" īpašnieki (it kā mums nu labi zināmais Antonovs) ar Pačkaļinu cackājās ilgi, taču ar astoto (!!!) zaudējumu pēc kārtas beidzot pietika. Pa vidu gan kā slovāku puišu savācējs palīgos tika uzaicināts Františeks Hosa un atbrīvots kluba GM Andrejs Jakovenko, taču beigās tomēr bija jāatlaiž Pačkaļins.

Visu septiņu atlaisto speciālistu pamatmotivācija ir viena - nav rezultāta... Oktobrī kā pirmie darbu pazaudēja Aleksandrs Barkovs (Magņitka) un Andrejs Homutovs ("Baris"). 46 gadus vecajam Aleksandram Barkovam Magņitogorskā reti kurš paredzēja vieglu dzīvi: pārāk somiskojies (17 sezonas Tamperē, 16 gadus vecais dēls Saša ar Somijas pasi pavisam nesen kļuva par SM līgas jaunāko vārtu guvēju), bez pieredzes stūrēt tādas milzīgaas hokeja mašīnas kā Magņitka. Kā galvenajam trenerim CV bija tikai divi gadi "Tappara U-18", bet pērn asistents Magņitogorskā.

Arī Andreja Homutova atlaišana Astanas "Baris" bija prognozējama - par to liecina arī oktobra tabula. Septiņi zaudējumi, turklāt savās mājās 0:7 pret "Jugra", 0:4 un 2:6 pret "Amur". Komandai, kuras sastāvā pieci kanādieši, trīs čehi, divi amerikāņi, zviedrs un astoņi hokejisti ar Krievijas pasēm... Mēdz teikt, ka pirmais iespaids par cilvēku nevar būt objektīvs, taču jau man pirms trim gadiem Novosibirskā šķita, ka hokeja lielmeistars Homutovs kā treneris ir viduvējs.

Tāds nav ne Sergejs Mihaļovs ("Salavat Julajev"), ne Bengts Ake Gustafsons ("Atlant"), taču abi darbu pazaudēja novembra sākumā. Mihaļovs Ufā gribēja būt saimnieks, bet uzrāvās uz tādiem zubriem kā Radulovs, Zinovjevs, Sušinskis, kuri pēc sava rakstura varot pzudināt jebkuru komandu. Vai jebkuru pacelt. Ja grib... Kad Mihaļovs pazaudēja darbu, SJ bija guvis 27 punktus no 60 iespējamiem. Mihaļovam arī bija grūti nolikt savā vietā zvaigznes, jo... "SJ" kluba vadība nebija samaksājusi prēmijas par Gagarina kausa iegūšanu.

Zviedrijas izlases bijušā galvenā trenera Gustafsona atlaišanu PSRS izlases bijušais kapteinis Boriss Mihailovs komentēja īsi: "Mentalitāte." Pēc ekspansīvā Miloša Ržihas apdomīgais zviedrs Mitiščos nu nekādi neiederējās. Turklāt Gagarina kausa finālists "Atlant" ir ar oligarha prasībām. Maskavas apgabala komandai vispirms jābūt labākai par jebkuru Maskavas blici un vispār jābūt pašai labākai Krievijā. Gustafsona aizstējējs Janne Karlsons arī ir zviedrs un bija Gustafsona brigādē, kad zviedri 2006. gadā uzvarēja Turīnā un pēc tam arī pasaules čempionātā Rīgā. Taču laikam jau zviedrs no zviedra atšķiras, un "Atlant", kas tiešām ir normāli nokomplektēta komanda, nu uzņēmusi kosmisku ātrumu - kopš novmebra pārtaukuma septiņas (!) uzvaras pēc kārtas.

Ņižņekamskas "Ņeftehimik" Krievijā nav pieskaitāms oligarhiem, taču jau pirms sezonas draugi brīdināja Aleksandru Smirnovu - paliec Čerepovecā kā otrais un mazliet nogaidi. Smirnovs (1964), spēlētāja karjeras pēdējos un trenera karjeras pirmos gadus aizvadīja Norvēģijā (Krievijā trešā sezona), no šāda piedāvājuma nevarēja atteikties. Un iekrita kā circenis pelnos. Komandu pēc sava ģīmja un līdzības bija kopā vācis Vladimirs Krikunovs, bet jāstrādā ar viņiem bija Smirnovam. Turklāt Krikunovs ir harizmātisks līderis, kuram Tatarstānā liels svars. Smirnovs kopš 15. novembra vairs nav treneris...

Hronoloģiski sestais ir Iļja Bjakins ("Automobilist"), taču šeit ir mazliet cits stāsts. Bjakins, kurš nav nekāds ļetraks, gribēja būt noteicējs Jekaterinburgas klubā. Kad bez viņa ziņas kluba saimnieki atbrīvoja Bjakina palīgus Sergeju Miļņikovu un Aleksandru Bezrodnovu, kā arī divus hokejistus - Aleksandru Drozdecki un Sergeju Miļņikovu jr., Bjakins pats uzrakstīja atlūgumu, iegūstot cieņu savu fanu vidū, bet ar to zaudējot kompensāciju, kas pienākas, ja līgumu lauž klubs. Oficiāli visa četrotne atlaista tāpēc, lai ekonomētu naudu - jo no šīs sezonas budžeta jāapmaksā arī vairāki pērnās sezonas parādi.

Par septīto - Pačkaļinu - rakstīju jau sākumā, taču Krievijai neraksturīgi viņam klubs ļāva zaudēt astoņus mačus pēc kārtas. 1:2 pret CSKA vēl nebija nekas, tad sekoja 2:3 Popradā un 2:3 pret "Vitjaz", 1:8 pret SKA un 1:4 Rīgā. Esot vadībā ar 3:1, spartakieši savā laukumā pamanījās zaudēt "Severstaļ" - 3:5, "Baris"- 2:5, bet 1:7 pret "Traktor" bija pēdājais piliens. Bijušais GM Jakovenko pirms atlaišanas paspēja atzīties, ka starpsezonā vienīgais reālais ieguvums bijis vārtsargs Kasutins. Taču ne Hosa, Štimpels, ne kanādietis Benuā. Man gan liekas, ka Paškaļins (1952.), kuram tā bija pirmā (!) sezona kā galvenajam trenerim, bija stipri viduvējs treneris.

Kurš būs astotais?
Diez cik spoži šogad neiet dinamiešu šodienas sāncenšu trenerim Andrejam Tarasenko ("Sibirj"), kurš pērn kopā ar dēlu Vladimiru (1991.) Novosibirskā tika pielūgti kā savulaik Rīgā Viktors Tihonovs un Helmuts Balderis. Šobrīd "Sibirj" ir 11. vietā Austrumu grupā, no play-off zonas atpaliekot par septiņiem punktiem. Kopš novembra pārtraukuma beigām četri zaudējumi, taču iepriekšējā mačā 4:3 bullīšos pret SKA.

Krievijas kolēģi šaubās, vai "Severstaļ" ilgi noturēsies Dmitrijs Kvartaļnovs. Ar rezultātiem tur viss štokos, taču kluba saimniekiem treneris vienkārši nepatīk (bijuši jau vairāki konflikti), taču atlaist pagaidām nevar. Gaidot, kad būs vismaz divi vai trīs zaudējumi pēc kārtas...

Neko spoži Kazaņā neiet Vladimiram Krikunovam. Novembrī pieci zaudējumi un tikai divas uzvaras. Taču atšķirībā no Smirnova, Krikunovs Kazaņā ir saimnieks, un aktīvi atbrīvojas no tiem, kas būtu spēlējuši pie Zinetulas Biļaļetdinova. Vietā ņemot tos, kurus grib. Par Mužika ietekmi liecina arī pēdējais atlaistais - somu uzbrucējs Anti Mietinens (gandriz 500 spēļu NHL). Par vietā paņemto zviedru Niklasu Bergforsu (ierodas no NHL - "Predators") Krikunovs arī plaukstas neklapē, bet notikumus komentē savā stilā: "Paskatīsimies, kā Bergforss sevi parādīs..." Bet par atlaistā Mietinena kompensāciju Rīga varētu dabūt vismaz kādus piecus Šindelus.

  +9 [+] [-]

, 2011-11-29 13:28, pirms 13 gadiem
Jāni. Pēdējā rindkopā izlabo "novembrī pieci zaudējumi un tikai divi zaudējumi", kamēr Tev nav piešūts apinītis

  +1 [+] [-]

, 2011-11-29 13:29, pirms 13 gadiem
Normunds Namnieks rakstīja: Jāni. Pēdējā rindkopā izlabo "novembrī pieci zaudējumi un tikai divi zaudējumi", kamēr Tev nav piešūts apinītis
Kamēr es kopēju jau paspēja...

     [+] [-]

, 2011-11-29 19:46, pirms 13 gadiem
labs rakstiņš... neko pielikt

  +1 [+] [-]

, 2011-11-30 09:53, pirms 13 gadiem
kas ir 'ļetraks'?