Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

I pašam, i Kažam

I pašam, i Kažam
Uvim šopavasar ir par ko iedot pieci saviem padotajiem
Foto: energa-czarni.pl

Kaut gan leģionāru maizē šogad ir pietiekami daudz Latvijas basketbolistu, medaļas mājās vedīs tikai daži. Igaunijas vai Slovākijas cēlmetālu Slavas zālē nepiekārsi, Slovēnija - skan jau nopietnāk. Divas dažās medaļas no Polijas - jau pavisam braši. Tiesa, tās vēl jāizcīna, taču debitants Uvis Helmanis piemet uz pirkstiem - ir reāli!

Neierasti Uvi dēvēt par debitantu, taču tā nu tas ir - trenera darbā šī viņam ir pirmā sezona, kas jau bijusi pietiekami kolorīta, ar divām pieņemšanām un vienu atlaišanu. Kopš janvāra vidus Helmanis ir Šļupskā, kur palīdz bijušajam komandas biedram Daiņum Adomaitim stūrēt medaļu virzienā "Energa Czarni" komandu. Kluba vēsturē pirmais Polijas fināls gan nepiepildīsies - kaut gan vietējā basketbola flagmani, Eirolīgas gaisu katru ziemu elpojošo "Asseco Prokom" abu baltiešu stūrētajai komandai izdevās apspēlēt gan regulārās sezonas pēdējā, gan pusfināla sērijas otrajā mačā (izbraukumā!), vakar Gdiņā tā zaudēja piekto spēli un līdz ar to visu sēriju. Iznākums pārliecinošs (1-4), taču pēc aprakstiem spriežot - cīņas līdzīgas. "Vai varējāt vinnēt?" prasu Uvim.

- Pateikšu godīgi: it kā varējām, bet tajā pašā laikā - īsti nevarējām... Pietrūka meistarības un resursu. Beņķis viņiem daudz nopietnāks, nekā mums. Plaša rotācija - kas nāk, tas spēlē. Uz tā rēķina viņi mūs lēnā garā nokausēja un spēles beigās - arī nokoda. Visas spēles bija līdzīgas, visās bija iespēja. Pat pirmajā mačā, ko nospēlējām tiešām sūdīgi. Ja arī starpība izauga, tad pašās beigās, kad jau sākām sist sodus. Arī vakar vajadzēja ņemt, bet atkal - paši noraustījāmies, kaut ko netrāpījām... Neko darīt, tagad jādomā par bronzu. Vienīgi nav skaidrs, pret ko gatavoties...

Otrajā pusfinālsērijā tiekas Sopotas "Trefl" un Turovas PGE un tur šāvakara piektā spēle nebūs pēdējā - pagaidām 2-2. "Izskatās, Kaža vinnēs. Sopota ir spēcīgāka, viennozīmīgi. Tiesa, pēdējā spēle viņiem kaut kā pavisam neaizgāja - ja būtu vinnējuši, tur viss jau būtu skaidrs," Helmanis liek uz to, ka šopavasar pret Kārļa Muižnieka vadīto Sopotas komandu tomēr vairs nebūs jāspēlē. Viņiem vieta finālā, pie "Prokom". Poļu sporta forumos lasāmas piezīmes, ka Gdiņas klubam vieta finālā jau tā bijusi garantēta - kluba sponsors ir arī līgas atbalstītājs un veicis dāsnu "ziedojumu" tieši pirms play-off. Kad pavaicāju Helmanim par šo baumu, un līdz ar to - par to vienas uzvaras tiesu, kas ļautu regulāro čempionātu pabeigt trešajā vietā un izvairīties no tikšanās ar "neuzvaramajiem", viņš izvēlas paklusēt. "Uzvarēja spēcīgākais. Pie tā arī paliksim."

Ja Sopota un Turova izdomās spēlēt septiņus mačus, sērijas par medaļām Polijā sāksies tikai 7. maijā. Līdz tam sparinga nolūkos "Energa Czarni" plāno uzspēlēt ar... "Prokom". "Kura cita komanda tagad būtu gatava spēlēt?! Nav jau variantu. Visi pārējie jau beiguši un izklīduši pa mājām... Mēs ar Gdiņu esam vienādā situācijā," atgādina Uvis. Pacīnīties par bronzu Šļupskas komanda gatava ar jebkuru no iespējamajiem pretiniekiem, tiesa - mazliet traucē kluba vadības pārāk... pozitīvais noskaņojums. "Ja godīgi, tas ir mīnuss. Kluba vadība ir sapriecājusies par to, kas jau sasniegts, un neko vairāk pat necer. Viss jau būtu labi, taču to jūt arī spēlētāji..." Uz priekšu dzen līdzjutēji - Šļupskā zāle vienmēr esot pilna, ap 3000 cilvēkiem. "Pēdējā mačā Sopotā varbūt bija tā švakāk, taču kopumā cilvēki nāk, visur pilnas zāles, arī prese raksta - vismaz var just, ka Polijā ir interese, kas mums te play-off notiek. Mūsu fani pēdējā mačā kaut ko bija sastrādājuši - tiem aizliedza ieeju Sopotas zālē. Salamājuši bija kādu, kaut ko sametuši virsū... Bet vismaz jūti, ka kaut kas notiek!"

Karjeras pavērsienam, kas viņu izlingoja no Rīgas komandas un iemeta Polijas līgā, Uvis šobrīd ir pateicīgs. "Viss ir kārtībā. Ar Adomaiti esam lieliski sastrādājušies, viens ar otru varam rēķināties un saprotamies. Šeit ir pavisam cita organizācija - kārtība, skaidrība par visām lietām, savstarpējās attiecības. Kā diena pret nakti." Adomaiša līgums klubam dod iespēju pagarināt darba attiecības ar lietuvieti arī uz nākamo sezonu. Vai tas nozīmētu arī latvieša palikšanu Polijā? "Maija vidū parunāsim. Tagad ir citas lietas, par kurām jādomā. Gribas, lai sezonas beigās kaut ko uzkar kaklā," attrauc Uvis. Lai nu tās būtu medaļas.

  +8 [+] [-]

, 2011-04-28 20:59, pirms 13 gadiem
Lai veicas Uvelim !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-04-29 02:29, pirms 13 gadiem
Adomaitis un Helmanis bijuši komandas biedri?

  +2 [+] [-]

, 2011-04-29 05:58, pirms 13 gadiem
Western rakstīja: Adomaitis un Helmanis bijuši komandas biedri?
Ja, speleja kopa Polija, Vroclavas "Slask".