Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

2010. gada Nedēļas sportista titula biežākais īpašnieks – Ernests Gulbis

2010. gada Nedēļas sportista titula biežākais īpašnieks – Ernests Gulbis
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Lai arī līdz gada beigām vēl pusnedēļa un viena Nedēļas sportista nominācija, „SA+” riskē apkopot gada rezultātus, nosakot, ka par veiksmīgāko kļuvis tenisists Ernests Gulbis. Tiesa, tikpat labi finiša spurtā par tādiem var kļūt arī „Dinamo” hokejisti... Savukārt nopelniem bagātākais sporta veids ir basketbols.

Šā gada sākumā „SA+” ieviešot tradīciju – noteikt nedēļas labāko sportistu vai komandu, reizi nedēļā atlikušā gada garumā tika noteikts septiņu dienu izcilnieks. Nedaudz pirms gada beigām apkopojam rezultātus, kā sportistiem un sporta veidiem veicies.

Pašu pirmo nomināciju 10. janvārī nopelnīja tenisists Ernests Gulbis, kas sezonas sākuma turnīrā Dohā pabaidīja pašu tenisa ikonu šveicieti Rodžeru Federeru. Toreiz uzvarēt vēl neizdevās, bet laime bija tuvu. Otrajā pilnajā šā gada nedēļā Martins Dukurs, izcīnot 3. vietu Pasaules kausa (PK) izcīņas posmā Sanktmoricā, gandrīz nodrošināja uzvaru PK kopvērtējumā. Nākamajā nedēļā viņam atlika tikai uzgulties uz skeletona un tikt līdz lejai Īglsā. Martins gan tā neprot, un 3. nedēļā viņš kļuva par Eiropas čempionu. Šī bija pirmā nedēļa, kad nedēļas sportista slavas lauri tika dalīti. Par otru dalītāju pieteicās hokejisti no „Dinamo”, pieveicot Magņitogorsku, „Spartaku” (pēdējā trešdaļā no 1:2 tika panākts 3:2) un Maskavas „Dinamo” (no 1. trešdaļā bezcerīgā 0:3 līdz otrajā panāktajam 4:3. Pēdējā trešdaļā bija arī 4:4, taču Miķelis Rēdlihs, sākoties pēdējai minūtei, iecēla savu komandu konferences astoņniekā). Vēl tika zaudēts SKA, bet tas lietas būtību nemainīja. Savukārt pēdējā janvāra septiņu dienu ciklā par sevi atgādināja basketbolisti. „Ventspils” Silvano Poropata vadībā piesita ne tikai principiālos pretiniekus no VEF, bet arī iznīcināja „Žalgiri”. Zaudējums „Lietuvos Rytas” nespēja mazināt sajūsmu par pirmajiem diviem panākumiem.

Ja atskatās atpakaļ, panākumu nav bijis maz. Nepamanīts nav palicis gan brāļu Šicu olimpiskais sudrabs, gan Martina Dukura cīņa par olimpisko zeltu līdz trases pēdējiem centimetriem, gan Gulbja pirmais ATP tituls Delrejbīčā, gan „Dinamo” varoņdarbs, atstājot Gagarina kausa orbītas malā zvaigžņoto SKA, gan Anastasijas Sevastovas uzvaras pār dažāda laika pasaules ranga līderēm un pirmais WTA tituls Eštorilā, gan volejbolista Jāņa Pēdas uzvara Eiropas otrajā prestižākajā turnīrā – CEV kausā, gan Anetes Jēkabsones – Žogotas Eirolīgas čempiones lauri, gan Latvijas vīriešu volejbola izlases negaidītā uzvara pār Grieķiju Eiropas čempionāta atlases mačā, gan negaidītais Latvijas vīriešu handbola izlases panākums analoģiskā turnīrā Gruzijā, gan „Barona” basketbolistu čempiontituls, gan džudistu panākumi Pasaules kausa posmos, gan lodes grūdēja Māra Urtāna personiskais pasaules klases rekordvarējums (21,63m), gan... gan...

Unikāls sasniegums jūlija otrajā pusē padevies Latvijas sieviešu U-20 izlasei basketbolā, kas pēc būtības tikai pusotru nedēļu gadā startē savos atbildīgākajos mačos. Vispirms apakšgrupu turnīrā Latvijas ceļarullis pārbrauca pāri Zviedrijai, bet pēc tam arī Ukrainai, Krievijai piekāpjoties tikai pagarinājumā, un nopelnīja savu pirmo nedēļas labāko sportistu godalgu ar piebildi: „Jūs jau nojaušat, kuras būs šīs nedēļas (rakstīts pirmdienā. – D.Ā.) varones, ja mājinieces Sabīnes Niedolas kompānijai izdosies izcīnīt medaļas.” Meitenes turpināja priecēt arī visu nākamo nedēļu un medaļas (bronzas) patiešām arī izcīnīja, lai nākamo potenciālo nomināciju (nominācijas) nedēļas titulam gaidītu atkal veselu gadu.

Bez nedēļas labākā titula nekādi nevarēja palikt tāllēcēja Ineta Radēviča ar savu Eiropas meistarsacīkšu zeltu, gan pasaules čempionāta posma Ķegumā uzvarētāji motokrosā blakusvāģu klasē beļģis Joriss Hendrikss un latvietis Kaspars Liepiņš, gan 3. vietas ieguvēji Eiropas meistarsacīkstēs pludmales volejbolā Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš, kuri ir vienīgie bez U-20 izlases basketbolistēm, kam izdevies dublis divas nedēļas pēc kārtas (pēc nedēļas 5. vieta Pasaules kausa posmā), gan pasaules čempiona titulu atkarojušais Māris Štrombergs, gan kārtējais „murgs Sanktpēterburgā” Rīgas „Dinamo” izpildījumā, gan Artoma Rudņeva trīnītis Turīnas „Juventus” vārtos, gan par pasaules čempioni simtlauciņu dambretē kļuvusī Zoja Golubeva, gan Andra Biedriņa 28 gūtie punkti un 21 izcīnītā atlēkusī bumba Memfisā.

Var tikai minēt, kas kļūs par uzvarētāju nedēļā, kas sākas šajā, bet beidzas jau nākamajā gadā. Var būt, ka izceļas kāds no mūsu aizokeāna „leģionāriem” Amerikas kontinentā, bet varbūt kādu varoņdarbu šovakar pret Omskas „Avangardu” pastrādā Rīgas dinamieši. Tomēr, tā kā 2010. gada kopsavilkums būs jau šodien, par labāko šajā vērtējumā aizvadītajā gadā kļuvis tenisists Ernests Gulbis, kurš Latvijas nedēļas izcilnieka godā bijis visbiežāk – četras reizes. Nedaudz (ar 3,5 reizēm) atpalika Rīgas „Dinamo”, kam vēl ir niecīga iespēja kaut ko mainīt gada rangu tabulā, trīsreiz par Nedēļas sportistu tika godāts BMX meistars Māris Štrombergs, 2,8 punkti Martinam Dukuram, 2,5 - bīčistiem Mārtiņam Pļaviņam un Jānim Šmēdiņam, 2,3 – Sevastovai, bet pa divām reizēm bez jau minētās Radēvičas un U-20 sieviešu izlases basketbolā par izcilniekiem godāta Anete Jēkabsone – Žogota.

Sporta veidu vērtējumā neapstrīdams līderis ir basketbols. Tā pārstāvji savākuši 10,75 punktus! Ko lai dara, ja viņi ņem ar masveidību? 8,05 punkti hokejam, 6,55 – tenisam, pa trijiem – BMX (visas Štrombergs) un vieglatlētikai, pa 2,8 – skeletonam (M. Dukuram) un bīčam, pa divām – biatlonam, motokrosistiem (paldies motokrosistiem blakusvāģu klasē!), spīdvejistiem (tas ir tāds tehniskais sporta veids, no kura jūk prātā Daugavpils) un dambretistiem.

Pēcvārds. Kaut arī masu mediji Latvijā ikdienā vēsta par vienām vienīgām kataklizmām, šis ir atgādinājums, ka gada laikā Latvijas sportisti ir sagādājuši mums daudz prieka un patīkamu pārsteigumu. Turklāt vēl taču ir bijusi cīņa un nepadošanās arī piedzīvotu zaudējumu gadījumā, par ko sportisti pelnījuši ne mazākas uzslavas. Viņiem izdosies nākošreiz. Varbūt jau Jaunajā gadā?

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-12-28 23:48, pirms 14 gadiem
Basketbols - līderis?! Nu, nu... Visu cieņu U-18 un U-20, bet lielajām izlasēm te nav ko lielīties. Vismaz šobrīd. Gribētu, lai nākamgad šāds iemesls (vairāki!!!) būtu!
Mans vērtējums - N#1 ir un ilgi paliks HOKEJS!!!
Basketbolam savas zaudētās pozīcijas ir jāizcīna, un tad varēsim runāt par basīti kā PRĪMU