Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nauda svešā makā

Nauda svešā makā
Neviens no attēlā redzamajiem personāžiem nav saistīts ar rakstiņā minēto darījumu...

Foto: Mārtiņš Sīlis

Ja godīgi, biju mazliet apmulsis... Pie manis pienāca cilvēks un pasniedza papīru kaudzi. Tās bija rūpīgi salīmētas lapiņas, stiprinātas ar caurspīdīgu līmlenti. Varēja redzēt, ka dokuments – tas izskatījās pēc dokumenta, līguma – ticis saplēsts un kāds to rūpīgi salicis atkal kopā. „Kontinentālās hokeja līgas Profesionālā hokejista līgums” – tā bija rakstīts restaurētās lappuses pašā augšā. Krievu valodā. Līgumu slēdza kāda SIA un kāds latviešu spēlētājs...

Cilvēks, kas man nodeva šos papīrus, nav saistīts ar hokeju. Tikai nejaušas sakritības rezultātā pie viņa bija nonākušas papīra drumslas, kas sākotnēji neko neatgādināja. Vien pēc brīža, sākot sadīrāto puzli likt kopā, viņš atklāja, ka tas ir melnraksts kādam līgumam, bet vēl pēc brīža saprata, ka tas ir vienošanās projekts starp kādu lielu hokeja klubu un kādu labu hokejistu. Saprotams, ka uz salīmētajām lappusēm var izlasīt abu pušu vārdus, taču tos mēs neatklāsim. Lai nerodas lieka ažiotāža, kas tāpat velsies apkārt ar treknu pēcgaršu. Tātad, mūsu rīcībā ir līguma projekts, kas nosaka abu pušu saistības – sākot no darba algas un beidzot ar likumā („Krievijas Federācijas likums par fizisko kultūru un sportu”) noteiktajām atvaļinājuma kompensācijām. Tā kā ļaudīm patīk skaitīt svešu naudu, uzskatīju, ka ir vērts dažas detaļas atklāt, lai izglītotu, informētu un pie reizes – izgaisinātu vienu otru mītu... Tātad – ko saņem latviešu hokejists, strādājot Krievijā?

Līgumu bija paredzēts slēgt uz trīs gadiem. Ikgadējās summas sadalījās sekojoši:
- pirmais gads 31 209 000 rubļu (visas summas minētas rubļos un tieši šajā valūtā pēc līguma projekta arī tiek izmaksāta hokejistam paredzētā alga), kas apmēram ir 546 000 latu pēc Latvijas bankas valūtas kursa;
- otrais gads 29 483 000 rubļu (516 000 latu);
- trešais gads 32 759 000 rubļu (573 000 latu).
Kā redzam, trešajā gadā vīram sola iedot visvairāk. Kas zīmīgi – visām summām jāņem nost arī Krievijas Federācijas noteiktais vienotais ienākuma nodoklis, kas ir 13 procentu. Tālāk seko prēmijas par individuālo sniegumu. Ja spēlētājs, ieskaitot play off turnīru, sezonā savāc 15 rezultativitātes punktus (vārti+piespēles), viņš saņem apmēram 2800 latu, ja savākti tiek 25 punkti – 8600 latu, ja 35 punktus – 17 200, ja 50 punktu un vairāk – 28 600... (Latos summas saucu tāpēc, lai vieglāk saprast mērogu.) Kā redzams, tā sauktais individuālais prēmiju apjoms nav nekāds dižais, ja pieņemam, ka Krievijā ar hokeju var labi uzvārīties. Bet tik pat labi var pieņemt, ka hokejists ir vēlējies vienkārši visu savu vērtību iestrādāt garantētajā algu čekā. Pie prēmijām, ko spēlētājs var vēl izcelt no sava līguma, jāmin vēl divas sadaļas. Proti, kā censonis izskatās uz komandas biedru fona? Ja, piemēram, pēc gūtajiem vārtiem un piespēlēm (summa), hokejists pēc sezonas ir komandā pirmais, tad viņam piemet klāt 14 300 latu, ja otrais – 11 400, ja trešais – 8600. Summas mazliet mainās arī citā atrunā par lietderības koeficentu: ja būs labākais komandā – 14 300, ja otrais – 8600, trešais – 5700. Zinot, par kuru kadru ir runa un salīdzinot viņa šīs sezonas veikumu, var atzīt – šī prēmiju daļa klubam ir drošībā. Tātad – nebūs jāizmaksā.

Ja spēlētājs neiztur konkurenci par vietu galvenajā komandā, viņu var nosūtīt uz zemāku līgu (fārmklubu), tiesa – saglabājot algas apjomu. Zīmīgi, ka pie šī līguma lieluma ir iestrādāta arī kompensācija par atvaļinājuma 28 dienām, kā paredz Krievijas darba likumdošana. Komanda, protams, apmaksā arī dzīvokli, ja hokejists to izvēlas īrēt un pilnībā apdrošina līgumu. Daudz vietas atvēlēts līguma laušanas nosacījumiem. Ja spēlētājs neierodas uz treniņnometnes pirmo dienu bez pamatota iemesla, līgums tiek anulēts. Ja pats hokejists vēlas lauzt šo līgumu, vēl nesasniedzis 29 gadu vecumu, tad viņš komandai atmaksā 2/3 no atlikušā līguma summas. Ja šī vēlme rodas pēc 29 gadu vecuma, tad šīs proporcijas jau ir mazākas – 1/3 no atlikušā līguma summas. Savukārt, ja komanda vēlas atbrīvoties no spēlētāja pakalpojumiem, tad ir sekojošas variācijas:
- ja hokejistu atbrīvo laika posmā no 1. maija līdz jaunās regulārās sezonas pirmajai dienai, tad komanda izmaksā 25 procentus no gaidāmās sezonas paredzētās algas un vēl 20 procentus no līgumā atlikušajām sezonām.
- ja hokejistu atbrīvo laika posmā no regulārās sezonas pirmās spēles līdz tās pašas sezonas 31. decembrim, tad komanda izmaksā 25 procentus no konkrētās sezonas atlikušās algas un vēl 20 procentus no līgumā atlikušajām sezonām.
- ja hokejistu atbrīvo laika posmā no 1. janvāra līdz play off sākumam, tad komanda izmaksā visu konkrētās sezonas algu, bet no atlikušā līguma lieluma par gaidāmajām sezonām (ja tādas ir), kompensē 20 procentus.
Kā redzam, šajā konkrētajā gadījumā hokejists nevar sajusties drošs par visu līgumu – trīs gadi uz papīra viņam patiešām negarantē arī summu, kas atrunāta par šīm sezonām. Ja gribēs, klubs izmetīs uz ielas ar salīdzinoši mazām sāpēm. Vienīgā iespēja – savainojums, kas gūts darba laikā (treniņos, spēlēs). Tad gan – komandai jāgarantē visa līgumā paredzētā alga, pat, ja spēlētājs ir jāatbrīvo no sastāva priekšlaicīgi.

Vienas KHL sezonas laikā konkrētais spēlētājs var nopelnīt apmēram vienu miljonu dolāru skaidrā (noņemot nodokli). Pielāgojot šo summu NHL tirgum, viņa brutto kontrakts būtu apmēram 2 miljonu dolāru liels. Jāatzīst, no latviešu hokejistiem tādu vai lielāku kāpostu Ziemeļamerikā savulaik pelnīja tikai Ozoliņš, Irbe un Skrastiņš. Turklāt, lomas, kādas bija uzticētas savās komandās minētajiem, nav pat salīdzināmas ar to pieticīgo pienesumu, ko savam klubam Krievijā tagad sniedz šis laimīgais latvietis... No tiem, kas strādājuši Rīgas „Dinamo” jaunāko laiku kreklā, šādu vai lielāku apjomu pelnīja tikai divi – Ozoliņš un Hosa.

Lūk, kādus papīrus dažreiz pienes klāt gluži sveši cilvēki...

  -2 [+] [-]

, 2013-02-27 09:38, pirms 11 gadiem
ST2 rakstīja: Sprukts
Izlasi par gadiem..neliktu līguma 29 gadus ja Spruktam jau ir 31...Paliek Dārziņš un Rēdlihs jaunākais...Vai nu Kulda iespējams(maz ticams jo aizsargs un nevar būt statos labs..tur būtu tad citi cipari)

     [+] [-]

, 2013-02-27 09:47, pirms 11 gadiem
ST2 rakstīja: Sprukts
Galīgi nevar būt Sprukts, jo līguma slēgšanas brīdī Jankam jau bija 30 gadi (savukārt līgumā ir atruna, kā spēlētājs var lauzt līgumu līdz 29 gadu sasniegšanai), pie tam Spruktam ir 2 gadu līgums ar Cisku.
Manuprāt, Miķelis vispār ir vienīgais, kurš ir parakstījis 3 gadu līgumu ar kādu KHL klubu un arī cipars izklausās stipri līdzīgs tam, kas tika piesaukts.

     [+] [-]

, 2013-02-27 09:52, pirms 11 gadiem
rainmaker rakstīja: Izlasi par gadiem..neliktu līguma 29 gadus ja Spruktam jau ir 31...Paliek Dārziņš un Rēdlihs jaunākais...Vai nu Kulda iespējams(maz ticams jo aizsargs un nevar būt statos labs..tur būtu tad citi cipari)
Sorry, tiešām nav vinš. Nez kāpēc iedomājos, ka Jankam kā reizi ir 29.

  +6 [+] [-]

, 2013-02-27 09:54, pirms 11 gadiem
Da PO, kas tas ir... nelienat svešā makā...

     [+] [-]

, 2013-02-27 09:58, pirms 11 gadiem
Par ko tagad jācepjas?

     [+] [-]

, 2013-02-27 10:04, pirms 11 gadiem
Tagad skaidrs kāpēc par Nadzesdas kapeiku fondu neviens īpaši neraujās

  +6 [+] [-]

, 2013-02-27 10:15, pirms 11 gadiem
Edgars rakstīja: Manuprāt, Miķelis vispār ir vienīgais, kurš ir parakstījis 3 gadu līgumu ar kādu KHL klubu un arī cipars izklausās stipri līdzīgs tam, kas tika piesaukts.
Dārziņam arī ir 3 gadu līgums.
Nevar jau zināt, cik tas papīrs ir vecs un kurā gadā sarakstīts.

Bez tam, ja jau dokuments ir ticis saplēsts, tātad tajā kaut kas ir tāds, par ko tomēr nav vienojušies. Varbūt 3 gadi bija projektā vēl kādam spēlētājam, bet beigās vienojās savādāk vai vispār nevienojās ne par ko.

  +6 [+] [-]

, 2013-02-27 10:15, pirms 11 gadiem
Nerings rakstīja: Da PO, kas tas ir... nelienat svešā makā...
Redz visur cittur pasaulē, viss tas ir publiski pieejams un tāpēc arī nevienu īpaši neinteresē, kamēr Krievijā pēdējos 20 gadus visas līgumu summas ir noslēpumi.

  +1 [+] [-]

, 2013-02-27 10:41, pirms 11 gadiem
Nu tāpēc jau ģinama ir padibenē ,jo tāds sotnieks pats jau vairs nesaprot ko runā intervijās ...

  +2 [+] [-]

, 2013-02-27 10:53, pirms 11 gadiem
Edgars rakstīja: Galīgi nevar būt Sprukts, jo līguma slēgšanas brīdī Jankam jau bija 30 gadi (savukārt līgumā ir atruna, kā spēlētājs var lauzt līgumu līdz 29 gadu sasniegšanai), pie tam Spruktam ir 2 gadu līgums ar Cisku.
Manuprāt, Miķelis vispār ir vienīgais, kurš ir parakstījis 3 gadu līgumu ar kādu KHL klubu un arī cipars izklausās stipri līdzīgs tam, kas tika piesaukts.
" Ja pats hokejists vēlas lauzt šo līgumu, vēl nesasniedzis 29 gadu vecumu, tad viņš komandai atmaksā 2/3 no atlikušā līguma summas. Ja šī vēlme rodas pēc 29 gadu vecuma, tad šīs proporcijas jau ir mazākas – 1/3 no atlikušā līguma summas. Savukārt, ja komanda vēlas atbrīvoties no spēlētāja pakalpojumiem, tad ir sekojošas variācijas:"
Moška tas ir standarts katrā līgumā....šis teksts?!? Nevar jau zināt.
Skaidrs ir viens....Sprukts, Lauris vai Miķelis.

     [+] [-]

, 2013-02-27 10:55, pirms 11 gadiem
Atsleegas teikums: "Zinot, par kuru kadru ir runa un salīdzinot viņa šīs sezonas veikumu, var atzīt – šī prēmiju daļa klubam ir drošībā. Tātad – nebūs jāizmaksā."

     [+] [-]

, 2013-02-27 10:58, pirms 11 gadiem
pareizi - runa iet par šīs sezonas spēlētājiem RD
Shenker rakstīja: Atsleegas teikums: "Zinot, par kuru kadru ir runa un salīdzinot viņa šīs sezonas veikumu, var atzīt – šī prēmiju daļa klubam ir drošībā. Tātad – nebūs jāizmaksā."

  -2 [+] [-]

, 2013-02-27 11:06, pirms 11 gadiem
Nizivijs - kuram veel dos 3 gadu liigumu par tik lielu summu un kursh ir pilniigi izgaazies shosezon (neiet runa par 3 speeleem izlasee). +/- arii slikts.

"Summas mazliet mainās arī citā atrunā par lietderības koeficentu: ja būs labākais komandā – 14 300, ja otrais – 8600, trešais – 5700. Zinot, par kuru kadru ir runa un salīdzinot viņa šīs sezonas veikumu, var atzīt – šī prēmiju daļa klubam ir drošībā."

     [+] [-]

, 2013-02-27 11:24, pirms 11 gadiem
backstab rakstīja: Nizivijs - kuram veel dos 3 gadu liigumu par tik lielu summu un kursh ir pilniigi izgaazies shosezon (neiet runa par 3 speeleem izlasee). +/- arii slikts.
" nav pat salīdzināmas ar to pieticīgo pienesumu, ko savam klubam Krievijā tagad sniedz šis laimīgais latvietis... "
Lauris, Miķelis, Sprukts, Ozo vai Edža - izvēlies pats...
Ņiživijs nespēlē Krievijā.

  +1 [+] [-]

, 2013-02-27 11:32, pirms 11 gadiem
Skaidrs, ka tas ir Dārziņš vai Miķelis, jo Spruktam nav 3 gadu līgums, turklāt viņš jau ir pārkāpis 30 gadu slieksni.
Tā kā šajā līgumā sanāk aptuveni viens citrons gadā, tad jādomā, ka tas ir Dārziņa līgums, jo Laura gadījumā tika minēts, ka viņš saņemšot 3 milj. trīs gados. Miķelim it kā esot bijis 4 miljonu līgums uz trīs gadiem.
Bet piekrītu ZZK, ka ja šis līgums ir saplēsts un izmests, tad tas kādu iemeslu dēļ nav parakstīts, tik pat labi tas var būt Miķeļa līgums kur viņam piedāvāta aptuveni 3 milj. trīs gados, kuru Miķelis nav parakstījis viņa aģentam prasot lielāku summu.

  +2 [+] [-]

, 2013-02-27 11:38, pirms 11 gadiem
Breakpoint rakstīja: " nav pat salīdzināmas ar to pieticīgo pienesumu, ko savam klubam Krievijā tagad sniedz šis laimīgais latvietis... "
Lauris, Miķelis, Sprukts, Ozo vai Edža - izvēlies pats...
Ņiživijs nespēlē Krievijā.
Ne Spruktam, ne Edžam, ne kur nu vēl Ozo nav 3 gadu līgums. Turklāt teikt, ka Ozo vai Edža nenes pienesumu saviem klubiem ir muļķīgi, Ozo ir Atlant līderis un kapteinis, bet Edža stabils savas komandas pirmais numurs.
Turklāt viņi visi trīs jau ir pārkāpuši 30 gadu slieksni, kas nozīmē, ka šie noteikumi, kas minēti līgumā par līgua laušanu līdz 29 gadu vecumam uz viņiem neattiektos.
Paliek tikai Larijs ar Miķeli.

     [+] [-]

, 2013-02-27 12:29, pirms 11 gadiem
Nekā īpaša tajā līgumā nav. Domāju ka katram mūsu sportistam kurš saņem algu ir tāds vai mazliet savādāks papīrs. Ir tikai runa par cipariem un atdevi no konkrētā censoņa.

  -2 [+] [-]

, 2013-02-27 12:30, pirms 11 gadiem
Miķelis vai Artūrs. Citu variantu nav.

  +3 [+] [-]

, 2013-02-27 12:52, pirms 11 gadiem
99% Miķelis

  +1 [+] [-]

, 2013-02-27 13:10, pirms 11 gadiem
Varbūt tas ir bijis līguma projekts, ko vajadzēja parakstīt kādam no RD censoņiem vēl pāreju periodā šajā sezonā - Karsums, Galviņš, Krišjānis vai kāds no leģionāriem...

  +1 [+] [-]

, 2013-02-27 13:49, pirms 11 gadiem
maartins rakstīja: Varbūt tas ir bijis līguma projekts, ko vajadzēja parakstīt kādam no RD censoņiem vēl pāreju periodā šajā sezonā - Karsums, Galviņš, Krišjānis vai kāds no leģionāriem...
Runa ir par spēlētāju, kurš spēlē Krievijā un dara to neveiksmīgi. Turklāt, šis spēlētājs ir labi apmaksāts, un acīmredzot ir uzbrucējs. Skaidrs, ka tas ir Miķelis ( teorētiski varētu būt Dārziņš, bet diez vai ).

     [+] [-]

, 2013-02-27 18:17, pirms 11 gadiem
Ir arii man shii saliimeetaa darba kopija. Tas tika sapleests, jo sarunas notika laikaa, kad paarejas nav atljautas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-28 19:10, pirms 11 gadiem
Šis raksts neko jaunu neatklāj, it kā jau ir interesanti, bet visi mēs tāpat zinām hokejistu peļņas apjomus Krievijā

     [+] [-]

, 2013-03-24 02:19, pirms 11 gadiem
Ja njem ta logjiski tad tas ir Galvins...bet pec tam premijam par punktiem vairak velk uz uzbruceju