Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Šāva zem vidējā

Šāva zem vidējā
Daugavpils "Daugavas" uzbrucējs Mamuka Gongadze (att. centrā) šogad neiesita tik daudz, lai viņu varētu saukt par snaiperi... Foto: Romāns Kokšarovs, "f64"/"Photo agency"

Latvijas čempionātā futbolā šogad ar snaiperim bija trūcīgi. Turklāt, pametot acis pār plecu, var secināt, ka visi kā viens šāvuši zem virslīgas vidējā rādītāja. Tātad - tie tomēr nebija snaiperi...

Uzbrucējs par snaiperi kļūst tad, kad sit daudz un regulāri, nežēlojot nevienu komandu... Šogad virslīgā tādus eksemplārus atrast neizdevās. Rezultatīvākais bija gruzīns Mamuka Gongadze, kurš trīs no saviem 18 vārtiem iesita no 11 metru soda sitiena atzīmes. Ja savelk kopā galus kopš valsts neatkarības atjaunošanas, ņemot tikai katras sezonas rezultatīvāko spēlētāju, varam secināt, ka Gongadze šogad šāvis zem virslīgas vidējā rādītāja. Raugi, apaļojot ar vienu ciparu aiz komata, kopš 1992. gada virslīgas rezultatīvākie spēlētāji vidēji iesituši 21,5 vārtus sezonā. Kā redzams, pārējie šogad no šī rādītāja atpalika jau diezgan ievērojami.

Protams, dažus nesliktus uzbrucējus kā, piemēram, Stenliju Ibi vai Ģirtu Karlsonu nešaubīgi ietekmēja fakts, ka viņi savām komandām pievienojās tikai sezonas vidū, taču, ja runājam par pārējiem - lielākajai daļai uzbrucēju iespēja sevi apliecināt tomēr bija visas sezonas garumā.

Nešaubīgi viens no aspektiem, kas runā par labu uzbrucēja meistarībai, ir tas, cik bieži viņš pratis bumbu iesist tieši spēcīgāko komandu vārtos. Vēlreiz apskatoties uz visiem šās sezonas rezultatīvākajiem uzbrucējiem, jāsecina, ka šajā ziņā viņiem negāja spīdoši. Pret "TOP 4" komandām - Daugavpils "Daugavu", Rīgas "Skonto", FK "Ventspils" un "Liepājas metalurgu" - neviens nespēja iesist vairāk par trijiem vārtiem... Švaki, ko lai citu saka.

Pērn šajā ziņā uzspīdēja tobrīd vēl "jelgavnieks" Vladislavs Kozlovs, kurš kopā iesita 16 vārtus, un 10 no tiem - pret "TOP 4" komandām! Diezgan iespaidīgi, vai ne! Taču labam uzbrucējam ne mazāk svarīga īpašība ir stabilitāte, bet Kozlovam to šogad saglabāt neizdevās. Skaidrs, ka tam bija savi iemesli, taču - ja esi uzbrucējs, beigās tomēr interesē skaitļi, nevis iemesli... Jelgavas komandas rindās viņš sāka neslikti - ar sešiem vārtiem, un divi no tiem bija pret favorītkomandām, taču pēc tam, kad pats kļuva par "favorītu" - raugi, FK "Ventspils" spēlētāju, konts tika papildināts tikai ar vienu rezultatīvu sitienu.

Kas noticis ar pārējiem 2011. gada sezonas rezultatīvākajiem spēlētājiem? Žuniors (pērn 22 vārti) vispirms devās spēlēt uz Austriju, bet nu jau ir aizblandījies līdz Gruzijai. Nu nešaujas citviet tik labi kā Latvijā. Pērn otrais rangā bija Gongadze (21). Kā redzams, šogad iesitis mazāk. Iespējams, spēcīgā konkurenta Stenlija Ibes parādīšanās dēļ. No otras puses, Ibe nebija peļams piespēlētājs. Vajadzēja to tik prast izmantot. Starp labākajiem pērn bija arī liepājnieks Jurģis Kalns (16), taču viņu mēs šogad biežāk redzējām aizsardzībā nekā uzbrukumā.

Šogad virslīgā, manuprāt, meistarīgākais bija "daugavpilietis" Ibe, kurš guva 10 vārtus. Taču arī viņam dažkārt iekoda sazin kāda bite, ka nespēja izmantot pat "supermomentus". Neslikti par uzbrukumu rūpējās arī puiši "Spartakā". Taču kopumā saraksts ar tiem, kuru sniegums labā nozīmē krita acīs, tomēr nebija garš.

2012. gada LČ virslīgas rezultatīvākie futbolisti*
1.Mamuka Gongadze Daugavpils "Daugava" 18 (3) vārtu
2.Josuke Saito FK "Ventspils" 15 (2)
3.Dāvids Kortess Jūrmalas "Spartaks" 12 (2)
4.Daniils Turkovs FK "Ventspils" 12 (1)
5.Valērijs Šabala Rīgas "Skonto" 11 (1)
6.Tads Labuks Rīgas "Skonto" 11 (3)
7.Antons Jemeļins Jūrmalas "Spartaks"11 (3)
8.-13.Stenlijs Ibe Daugavpils "Daugava" 10 (3)
8.-13.Vladimirs Kamešs "Liepājas metalurgs" 10 (3)
8.-13.Valerijs Afanasjevs "Liepājas metalurgs" 10 (1)
8.-13.Vitālijs Ziļs Rīgas "Daugava" 10 (2)
8.-13.Mārtiņš Milašēvičs FS METTA/LU 10 (0)
8.-13.Patriks Tvumasi Jūrmalas ''Spartaks" 10 (2)
Iekavās norādīti vārti, kas gūti pret "TOP 4" komandām.

  +2 [+] [-]

, 2012-11-26 12:09, pirms 12 gadiem
Uztraucoties par uzbrucēju zemu rezultativitāti, manuprāt, pirmkārt jāatzīmē, ka šogad bija salīdzinoši krietni labākas lejasgala komandas atšķirībā no citiem gadiem, kad regulāri bija pastarīši ko varēja graut 5:0 7:0 un 3x sezonā jau ierēķināt hat-trick - šādā aspektā manuprāt izmaiņa drīzāk jāvērtē pozitīvi.