Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Sieru un maizi ēdam, prezervatīvu nebūs

Sieru un maizi ēdam, prezervatīvu nebūs
Var teikt, ka vismaz vienam Dinamo hokejistam algu nopelnījuši komandas līdzjutēji...

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze.

Rīgas Dinamo hokeja komandai visnotaļ veiksmīgi izdevies dzīvē realizēt sava zīmola klātbūtni uz dažādām preču grupām. Bet, kas svarīgi – par to tiek dabūta arī nauda, kas ir loģisks ceļš uz šāda pakalpojuma nostiprināšanu tirgū un – palīdzēt līdzīgus projektus virzīt pie interesentu galdiem arī citiem.

Gan jau kāds no jums būs noprovējis čipsus, saldējumu vai alu ar Rīgas Dinamo zīmi uz prece iepakojuma. Kā tas garšo – tas jau cits stāsts, vien jāsaprot, ka ražotāji šajā gadījumā vairāk rēķinās nevis ar jauna produkta virzīšanu tirgū, bet jau pārbaudītu lietu iepakošanu. Ja klāt tām pieliek Dinamo zīmi, rodas stāsts par jaunām metodēm un akcijām, iekarojot tirgu. Vai tas palīdz? Dinamo noteikti, jo kluba zīmolu tagad var ieraudzīt pat dažbrīd neiedomājamās vietās. Tas nostiprina komandas tēlu. Kad pavaicāju šī projekta idejiskajam krustēvam Zigmāram Priedem, vai arī uz prezervatīviem un šņabja pudelēm drīz redzēsim Dinamo vārdu, viņš satrūkstas kā dzelts: „Vai- to gan nē! Viņi nāca un piedāvāja, bet mēs – atteicām. Kaut kādām ētikas normām arī jābūt. Jebkuru ideju negrābjam, lai gan tās, nenoliegšu, ir gana daudz. Tagad viena kompānija piedāvā tirgot lampas ar Dinamo spēlētāju klātbūtni – - proti, ieslēdz galda lampu, bet tur kupolā izgaismojas, piemēram, Ozoliņš vai Dārziņš... Vēl neesam viņiem devuši atļauju.” Priede rāda uz ziemas jakām, ko ražo skandināvu uzņēmums North66 – arī viņi uztaisījuši paraugu ar Dinamo uzšuvi un vēlas tādas preces tirgot. Izskatās, ka komandai pret šādu sadarbību nekas nebūtu pretī.

Šobrīd tirgū var atrast preces no 20 dažādām kompānijām, kas vienojušās ar hokeja komandu par tās vārda izmantošanu. Stratēģiskajā sadarbības nodomu vīzijā Dinamo no partnera paģēr sekojošu stāstu: precei būtu jāiet roku rokā ar komandas zīmola asociācijām. Proti – uzvaras garšu, patriotismu, stiprumu, ātrumu, enerģiju, azartu. Produkta īpašībām savukārt vajagot būt veselīgām, kvalitatīvām, atbilstošā vērtībā un, protams, garšīgām. Kā prioritāti klubs nosaka sadarbību ar vietējiem ražotājiem. Paraudzīsimies uz šo grozu:
1) Kopā ar Aldari tiek tirgots „Uzvarētāju alus” un „Dinamo kvass”.
2) Cēsu alus ir ieguvis tiesības tirgū virzīt „Dinamo cola+energy” bezalkoholisko dzērienu un „Dinamo sporta dzērienu”.
3) Rīgas piena kombināts – Dinamo siers, krējuma saldējums kakao cepumos, plombīra saldējums un Holandes siers.
4) Rīgas dzirnavnieks – Dinamo putra un enerģijas batoniņš.
5) Staburadze (Latfood) – Dinamo pica un sviestmaize.
6) Kompānija Markol, kas iegūst dzeramo ūdeni Garkalnes novadā, ražo dzeramo ūdeni ar Dinamo vārdu (gāzēts un negāzēts).
7) Firma VK Serviss – piedāvā Dinamo pelmeņus un ledu.
8) Eurofood – tirgū pārstāv čipsu ražotājus (Dinamo čipsi ar uzvaras garšu).
9) Grāvendāle piesakās ar Dinamo sardelēm, kam zems tauku saturs, cīsiņiem bērniem un pieaugušajiem un - Dinamo ekstra desu.
10) No maiznīcas Flora ir trīs produkti – rupjmaize ar graudiem, saldskābmaize ar graudiem un auzu pārslu cepumi ar ķiršiem.
11) Pārtikas ražotājs Liepkalni savos plauktos ar Dinamo zīmi tirgo rupjmaizi, sēklu ripiņas un rudzu kvikšķi (esot tādas graužamas nūjiņas) ar dzērvenēm.
12) Jelgavas gaļas kombināts startē ar Dinamo alus cigāriem.
13) Zemnieku saimniecība Ezerkaliņi - Dinamo alus graužamie burkāni.
14) Lido pārtikas uzņēmums – pikantās desiņas ar pipariem un sieru.
15) Firma Gemoss – Dinamo riekstu un žāvētu augļu maisījums.
16) TSC Auto – automašīnu gaisa atsvaidzinātāji.
17) Krauklītis liek Dinamo vārdam iedzīvoties skolu burtnīcās.
18) Zvaigzne ABC – grāmatu projekti.
19) WTG – kluba suvenīru ražošana.
20) Capital – portatīvo datoru tirdzniecība ar Dinamo spēlētāju iestrādātiem autogrāfiem uz datora vāka.
Kā redzams, ja nonākam uz planētas, kur tikai Dinamo produkti un preces vien, tad savas pirmās nepieciešamības vajadzības apmierināsim. Grozs ir daudzveidīgs. Mazliet mulsumu rada vairāku kompāniju dalība tirgū ar vienu preču grupu – piemēram desām - taču zemāk palūkosim, kā šī nosacītā konkurence atsaucas uz produkta realizāciju un komandas ieguvumiem.

No katra pārdotā produkta Dinamo kasē iebirst viens santīms, tāpat viņi saņem arī noteiktu procentu par sasniegto apgrozījumu. Ja ņemam par atskaites punktu laika posmu no 2009. gada decembra līdz 2010. gada septembrim – proti, bijis viens kalendārais gads, viena pilnvērtīga hokeja sezona un viena laba vasara - tad ražotāju un Dinamo iekarojumi ir sekojoši. Tīri skaita ziņā visvairāk vienību pārdevis Rīgas piena kombināts – kopskaitā 751 365. Viņiem jau arī ir lielākais preču sortiments ar Dinamo vārdu. Solīds izskatās Cēsu alus vienību apgrozījums – nopārdoti 538 413 bezalkoholiskie un sporta dzērieni. Salīdzinājumam – Latfood, kas veikalu plauktus piepildīja ar picu un sviestmaizēm, minētajā laika posmā pārdeva 287 430 pārtikas vienības. Tiesa, šī kompānija uzskata, ka tas tomēr priekš viņu mērķiem nav bijis gana labi un turpmāk šo sadarbību neturpinās. Dienišķā maize realizācijas apjomu ziņā krietni atpaliek no augstāk minētajiem piemēriem, taču vienalga pārdotie apjomi sniedzas desmitos tūkstošos – Liepkalnu maiznīca tādā ceļā realizējusi 25 680 savu preču vienību, bet Flora sasniegusi 43 394. Iešūpoties vēl nav paspējuši Gemoss ar visnotaļ simpātiskajiem riekstiņu/rozīņu maisījumiem – 9493 gabali, tāpat kā bikli tirgojas Lido pikantās desiņas ar pipariem – 7359. Starp citu, no pārdoto vienību skaita šis ir zemākais rādītājs starp visiem Dinamo sadarbības partneriem. Salīdzinoši, Jelgavas gaļas kombināts ar alus cigāriem ir sasniedzis 30 080.

Tagad par naudu, kas tiek Dinamo. Tātad – viens santīms par katru pārdoto vienību un procents no apgrozījuma (šo skaitli gan komandas vadība neatklāja, taču – padarbojoties ar kalkulatoru, varat mierīgi izrēķināt šo daļu). Rīgas piena kombināts ar Dinamo zīmolu pārdevis kopskaitā 751 365 preces, iegūstot 255 485,63 latus, par to samaksājot klubam 12 623 latus. Citu kompāniju devums ir zem desmit tūkstošiem. Cēsu alus attiecīgi sasniedz šādus rezultātus: pārdots 538 413, latu izteiksmē iegūt 122 821,17 latu, klubam tiek 5384,13. Tātad – var saprast, ka abu pušu noteikto apgrozījumu, kas komandai dotu vēl papildus naudiņu, cēsniekiem neizdevās sasniegt. Tātad – Dinamo no viņiem pagaidām saņem vienu santīmu par realizēto vienību. Taču katram partnerim šie apgrozījuma griesti ir savādāki. Piemēram, viens no kluba lielākajiem sponsoriem Aldaris pārdevis 117 373 vienības ar Dinamo zīmi, ieņēmis 25 913,08 latu, bet komandai par šo pārskaitījis 2210 latu. Neaizmirsīsim, ka Aldaris vēl atsevišķi sponsorē klubu ar ievērojamām naudas summām. Noteikti jāatzīmē čipsu ražotāji no Latfood: viņi pārdevuši preci kopskaitā par 82 733 latiem, no kā komandai ticis 4528,97 latu, kas ir vairāk, nekā viņi bija plānojuši pēc apgrozījuma. Starp citu, no visiem minētajiem sadarbības partneriem, tikai pieciem neizdevās ar savām aktivitātēm sasniegt abu pušu atrunātos apgrozījumu mērķus. Tātad, secinoši – ar Dinamo vārdu preces tirgojas labāk nekā iepriekš ticis lēsts. Nav pieejami dati par Dinamo auto gaisa atsvaidzinātāju notirgotajiem apjomiem, taču komandai šī firma pārskaitījusi 1729,61 latu. No skolu burtnīcām komandas kasē tikuši 3593,51 lats, no datortirdzniecības kopā ar Capital – 2500 latu, par grāmatu projektiem – 776,25 latu, bet tiesa no hokeja suvenīru tirdzniecības ir bijusi apaļu 5000 latu vērta, kas vairāk izskatās pēc vienreizējās maksas, lai iegūtu tiesības, tirgot suvenīrus ar Dinamo zīmolu. Ja saliekam visu kopā, tad ar savu preces zīmes izmantošanu dažādās preču grupās un tirgos, Dinamo gada ietvaros nopelnījis 52 319 latu. Nav daudz? Jā, bet līdz šim līdzīgi precedenti Latvijas izklaides industrijā nebija piedāvāti, turklāt paturam prātā mūsu tirgus apjomus, kas, maigi izsakoties, nav lieli. Tāpat – Dinamo šajās sadarbībās nav papildus tēriņu, jo partneri paši organizē visas tehniskās un mārketinga izmaksas. Ja esam pragmatiski, tad ar šīm aktivitātēm vismaz vienam ceturtās maiņas uzbrucējam sezonas algu viņi savāc. Tas jauki!

  +7 [+] [-]

, 2010-11-25 09:26, pirms 14 gadiem
Konkurenti priekā berzē rokas - Armands ir iedevis labu info, lai citi ietu pie Dinamo ar saviem piedāvājumiem. Plus - nebūs jāaplaužās, jo to jau ir izdarījuši konkurenti, hehe.

  +2 [+] [-]

, 2010-11-25 09:38, pirms 14 gadiem
Tātad izriet no rakstītā, ka tādām Džeriņam sezonā par 9 mēnešiem maksā Ls 52,000Ls? Vairāk kā Valsts prezidentam un Ministru prezidentam kopā?

 +13 [+] [-]

, 2010-11-25 10:01, pirms 14 gadiem
belluschi rakstīja: Vairāk kā Valsts prezidentam un Ministru prezidentam kopā?
Un kas tur tik īpašs?
Varētu padomāt, ka tie amati ir kaut kāda mēraukla. Hokejisti ar savām algām konkurē savā, hokejistu tirgū - Eiropā, Krievijā un Amerikā, nevis ar amatpersonām Latvijā.

  -2 [+] [-]

, 2010-11-25 10:20, pirms 14 gadiem
viss jau būtu jauki, taču RD mērogā šie cipari ir smieklīgi mazi... 0,7% no RD budžeta...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2010-11-25 10:29, pirms 14 gadiem
Tie mazie Dinamo batoniņi taču ir ražoti ārzemēs, laikam Horvātijā. Vai tās 20 ir minētas tikai vietējās firmas?

  +6 [+] [-]

, 2010-11-25 10:36, pirms 14 gadiem
kegums rakstīja: Tie mazie Dinamo batoniņi taču ir ražoti ārzemēs, laikam Horvātijā. Vai tās 20 ir minētas tikai vietējās firmas?
Firma jau var būt vietējā, bet tas taču nenozīmē, ka produkts ir vietējais. Arī visas tās desas un pelmeņi taču nav no Latvijas gaļas produktiem taisīti.
Tāpat kā vēl vesela kaudze Latvijas firmu ražojumu, kas nav saistīti ar Dinamo - izlasi uzmanīgi, kas ir rakstīts uz, piemēram, Spilvas marinēto gurķu burkām. Ne jau Latvijas gurķi tur ir iekšā. Un tas ir tikai viens piemērs.

  +1 [+] [-]

, 2010-11-25 10:50, pirms 14 gadiem
ņemot vērā manu niku šeit - kas gan vairs īsti neatbilst īstenībai, taču zināma norāde ir - man no šiem produktiem nekas īsti neder. Izņemot ūdens (kas otrā dienā jau smako) un kliju/rupjmaize.

Pārsvara cilvēkiem alus, desas, čipsi, kolas, pelmeņi, saldējumi, picas, sviestmaizes,ātri pagatavojamās putras u.c. nav vēlami Ja nopietni, sportam it kā vajadzētu veicināt veselīgu dzīvesveidu, bet šie produkti ir... nu, kā pasaka... dīvāna kartupeļa vislabākie draugi.

Atliek tikai pirkt Dinamo ķapļapus - Gaujas produktus ar teju 100 ls uzskrūvējumu
Slēpts komentārs: belluschi

  +7 [+] [-]

, 2010-11-25 11:14, pirms 14 gadiem
belluschi rakstīja: Atvaino, bet 52,000 latu maksāt 4 maiņas uzbrucējam ir vienkārši smieklīgi, tas ir neadekvāti daudz par kaut kāda kaučuka dzenāšanu maksāt tādu naudu.
Tev taču neviens par to neliek maksāt
Ja kāds maksā, tātad viņam tas šķiet adekvāti.

  +4 [+] [-]

, 2010-11-25 11:18, pirms 14 gadiem
belluschi rakstīja: Atvaino, bet 52,000 latu maksāt 4 maiņas uzbrucējam ir vienkārši smieklīgi, tas ir neadekvāti daudz par kaut kāda kaučuka dzenāšanu maksāt tādu naudu.
Mazāk maksāt nedrīkst - tāds nu ir tas KHL reglaments.

  -4 [+] [-]

, 2010-11-25 11:36, pirms 14 gadiem
Abrags rakstīja: Mazāk maksāt nedrīkst - tāds nu ir tas KHL reglaments.
Man liekas, ka minimālā summa bija kaut kādi 5 eiro mēnesi, kas bija jāmaksā un gadā tas sanāk kādi 45-50 eiro, bet nu ne jau vairāk kā 52 lati pa sezonu.

  -3 [+] [-]

, 2010-11-25 11:37, pirms 14 gadiem
zzk rakstīja: Tev taču neviens par to neliek maksāt
Ja kāds maksā, tātad viņam tas šķiet adekvāti.
Runa nav par to, vai man kāds liek vai neliek maksāt, lai gan daļēji mēs visi netieši maksājam. Es domāju, ka ir stipri pārvērtēti daži labi špīleri!

  +5 [+] [-]

, 2010-11-25 11:49, pirms 14 gadiem
belluschi rakstīja: Runa nav par to, vai man kāds liek vai neliek maksāt, lai gan daļēji mēs visi netieši maksājam. Es domāju, ka ir stipri pārvērtēti daži labi špīleri!
Nu drīzāk pārvērtēti ir daži labi KHL miljonāri, nevis mūsu Džeriņš vai kāds cits no 4. maiņas. 4 maiņa vispār nav diez ko objektīvs rādītājs, jo dažreiz tur spēlē nebūt ne jaunākie un lētākie spēlētāji. Pagājušajā sezonā RD 4. maiņā pa laikam spēlēja, gan Sprukts, gan Iguldens, gan Karija, gan Arnasons, kuriem cipari bija daudz lielāki par 50 k sezonā. Un tā notiek daudz kur, ne tikai RD.

50 k hokejā nav liela nauda, īpaši, ja KHL tiek uzskatīta par vienu no labākajām līgām aiz NHL.

  +4 [+] [-]

, 2010-11-25 12:41, pirms 14 gadiem
belluschi rakstīja: Man liekas, ka minimālā summa bija kaut kādi 5 eiro mēnesi, kas bija jāmaksā un gadā tas sanāk kādi 45-50 eiro, bet nu ne jau vairāk kā 52 lati pa sezonu.
Устанавливается минимальный размер оплаты труда за сезон для Хоккеистов:
• в возрасте от 17 до 21 года:
не менее 750 000 руб. – Основная команда;
не менее 150 000 руб. – Молодежная команда;
• в возрасте от 22 и старше:
не менее 3 000 000 руб. – Основная команда;
не менее 450 000 руб. – команда Клуба ВХЛ.
Возраст определяется по году рождения.

Правовой регламент КХЛ. Сезон 2010/2011 - 18. punkta 2. apakšpunkts.
3.000.000 RUB = ~ 50.000 Ls jeb 95.500 $

  +1 [+] [-]

, 2010-11-25 13:17, pirms 14 gadiem
Abrags rakstīja: Устанавливается минимальный размер оплаты труда за сезон для Хоккеистов:
• в возрасте от 17 до 21 года:
не менее 750 000 руб. – Основная команда;
не менее 150 000 руб. – Молодежная команда;
• в возрасте от 22 и старше:
не менее 3 000 000 руб. – Основная команда;
не менее 450 000 руб. – команда Клуба ВХЛ.
Возраст определяется по году рождения.

Правовой регламент КХЛ. Сезон 2010/2011 - 18. punkta 2. apakšpunkts.
3.000.000 RUB = ~ 50.000 Ls jeb 95.500 $
Liels paldies Tev par info

  +6 [+] [-]

, 2010-11-25 14:28, pirms 14 gadiem
Varētu ražot ar prezervarīvus ar spelētājiem uz tiem - noiets būtu dikti labs.

  +8 [+] [-]

, 2010-11-25 15:33, pirms 14 gadiem
kapēc nevar sarunāt ar Statoilu vai Nesti? pielikt 0.5 sant pie litra speciālajam 95-tajam.

  -1 [+] [-]

, 2010-11-25 18:41, pirms 14 gadiem
Armand, ir arī Dinamo čipsi ar panākumu garšu.

     [+] [-]

, 2010-11-25 21:31, pirms 14 gadiem
Calvin rakstīja: kapēc nevar sarunāt ar Statoilu vai Nesti? pielikt 0.5 sant pie litra speciālajam 95-tajam.
nafig???? labāk tad lai liek dīzelim vai tai viņu kafijai - es tos nelietoju

  +1 [+] [-]

, 2010-11-27 16:02, pirms 14 gadiem
Tomijs rakstīja: Varētu ražot ar prezervarīvus ar spelētājiem uz tiem - noiets būtu dikti labs.
Manai draudzenei patīk Darziņš.

     [+] [-]

, 2010-11-27 22:16, pirms 14 gadiem
madzho rakstīja: Manai draudzenei patīk Darziņš.

A manam draudziņam patīk tava draudzene.

     [+] [-]

, 2010-11-28 22:37, pirms 14 gadiem
kastasir rakstīja: A manam draudziņam patīk tava draudzene.
Manai draudzenei impotenti neinteresē.

     [+] [-]

, 2010-11-29 10:53, pirms 14 gadiem
madzho rakstīja: Manai draudzenei impotenti neinteresē.
manai gan

     [+] [-]

, 2010-12-01 19:11, pirms 14 gadiem
Normāla parādība, domā Kanādā netirgo visādus mēslus ar Hītliju Krosbiju un citiem?

     [+] [-]

, 2010-12-02 16:49, pirms 14 gadiem
Un es jau cerēju, ka būs prezervatīvi ;D Nu labi, taisīsim bērnus un vainosim Dinamo produkciju!

     [+] [-]

, 2010-12-02 16:58, pirms 14 gadiem
Kļūda. Nevis Ezerkaliņi, bet gan Ezerkauliņi!