Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Ilvars Koscinkevičs

Futbolā var nopelnīt arī zem jumta...

Futbolā var nopelnīt arī zem jumta...
Lietuviešu vārtus steidz "ieņemt" Latvijas telpu futbola izlases ārzemnieks Artjoms Koļesņikovs (13. nr.). Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

LMT virslīgas klubi dzīvo pēc Latvijas nevis Eiropas "ritma", tāpēc spēlētāju algas neatklāj. Tomēr, ja paļaujos uz cipariem, ko man mēdz atklāt pie izslēgta diktofona, tad var secināt, ka, spēlējot telpu futbolu Kiprā, mēnesī var nopelnīt vairāk nekā šogad Latvijas čempioni "Skonto" futbolisti...

Šis salīdzinājums nav izvēlēts tādēļ, lai pazobotos par "Skonto" kluba šā gada sarežģīto finansiālo situāciju. Būtu priecīgāks, ja skontiešiem naudas problēmas mestu līkumu. "Skonto" izvēlējos tādēļ, ka tas uzskatāmi raksturo algu tendenci Latvijas futbolā. Bet ne jau par to šoreiz stāsts.

Pagājušajā nedēļā Rīgā un Ogrē notika Baltijas kausa izcīņa telpu futbolā, tāpēc klātienē bija iespēja satikt arī Latvijas izlases leģionārus. Latvijas komandas 14 spēlētāju pulkā četri pārstāv ārzemju klubus - trīs Kiprā un viens Polijā. Uzrunāju vienu no viņiem - 25 gadus veco valmierieti Artjomu Koļesņikovu. Viņš ar telpu futbolu nodarbojas profesionāli - maizīti pelna Kipras virslīgas klubā "SPE Strovolos".

"Bulgārijā ar Latvijas izlasi aizvadījām atlases ciklu. Tur bija arī viens treneris no Kipras, kurš pēc tam vairākus spēlētājus paaicināja uz Kipru. Tagad tur esam trīs profesionāļi no Latvijas," pagriezienu karjerā restaurēja Artjoms Koļesņikovs.

Spēlētāja karjeru viņš sācis astoņu gadu vecumā. Sākumā, protams, spēlējis "lielo" futbolu - bijis pat Latvijas U-16 izlases dalībnieks. Taču tad nācās izšķirties - turpināt lauzties profesionālajā futbolā vai par prioritāti izvēlēties mācības augstskolā. Artjoms deva priekšroku otrajam variantam. Viņam ir maģistra grāds informācijas tehnoloģijās (IT). Mācības lieliski varējis apvienot ar telpu futbolu un tāpēc nonācis tur, kur ir tagad.

"Telpu futbols ir mans pamatdarbs. Neko citu Kiprā es nedaru. Trenējos vidēji četras dienas nedēļā, vēl ir spēle," stāstīja Koļesņikovs. Algu atklāt viņš nevēlējās, taču lūgts "dot" virzienu, viņš atbildēja: "Mēnesī pelnu vairāk nekā tūkstoti latu uz rokas."

Artjoms ir viens no "SPE Strovolos" komandas līderiem. "Spēlēju ļoti daudz. Gadās arī spēles, kas neizdodas, taču viņi saprot. Uzvaram komandas, kas ir pa zobam, zaudējam spēcīgākajām. Augstāk par sevi neuzlēksi. Desmit komandu konkurencē turamies ap ceturto piekto vietu. Pagājušajā sezonā bijām piektie. Šogad varam būt augstāk."

Artjoms Kipras čempionātu raksturoja šādi: "Līga ir nedaudz spēcīgāka vai tādā pašā līmenī kā mūsējā. Atšķirība tā, ka Kiprā ir vairāk naudas un leģionāru. Viņi futbolā var atļauties ieguldīt vairāk nekā Latvijā. Komandu sponsori bieži vien ir bankas. Telpu futbola komandas ir arī trim vai četriem "lielā" futbola virslīgas klubiem. Viņiem tā ir kā tradīcija. Kad spēlē favorīti, tribīnes ir pilnas. Tā ir riktīgi laba atmosfēra. Ja spēlē vājākas komandas, tad viss kā parasti - atnāk draugi un radi."

Algas saņem viesspēlētāji. Vietējie parasti paralēli strādā arī citā darbā. Leģionārus aicina, jo klubiem ir ambīcijas uzvarēt, celt savu līmeni. Ja rocība atļauj, kāpēc lai to nedarītu?

Artjoms nevarēja atbildēt, cik ilgi vēl Kiprā spēlēs: "Pagaidām tas ir mans pamatdarbs, bet ar telpu futbolu baigi grūti nodrošināt nākotni, tāpēc jādomā. Man ir līgums uz šo sezonu ar iespēju pagarināt vēl uz vienu gadu. Nezinu, vai pagarināšu. Varbūt mainīšu komandu - aicina arī dažas spēcīgākas vienības." Nevar arī izslēgt, ka Artjoms atgriezīsies Latvijā un strādās IT sfērā.

Kad pats vēl savulaik biežāk āvu telpu futbola apavus, atceros, ka arī Latvijas labākie klubi atrada iespējas finansiāli stimulēt spēlētājus. Diezin vai kas ir mainījies, jo līderu "Nikara" un "RABAS" spēļu kvalitāte liecina, ka darbs notiek augstā līmenī.

Vai Latvijā mēdzat apmeklēt telpu futbola spēles?

  • 46

  • 74



Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Rexis95
, 2010-12-24 03:22, pirms 13 gadiem
es uz telpu futbolu esmu biežāks viesis nekā parasto, jo telpu futbols man labāk patīk
, 2010-12-24 06:31, pirms 13 gadiem
patiesībā, telpu futbols ir skatāms , pat ļoti. ātri viss notiek, daudz skaistu izspēļu
, 2010-12-24 15:31, pirms 13 gadiem
Telpu futbolu gan apmeklējis neesmu, tikai, cik pats esmu spēlējis, bet domāju, ka kādreiz varētu aiziet uz kādu Nikara spēli.
, 2010-12-24 19:39, pirms 13 gadiem
mees ar vecvecteevu ejam uz katru speeli, vinsh arii pats veel speelee !

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...