Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Ačgārnības Latvijas hokejā

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem – reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās „Sporta Avīzes”, un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās „Sporta Avīzēs”. Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā „Pirms 10 gadiem”.

”Sporta Avīze” Nr. 278 (2001. gada 26. marts – 1. aprīlis)

Gribat pasmieties? Lūdzu – Latvijas hokeja saimniecība!

Ar vienu 2000./2001. gada sezonu Latvijas hokejā ir bijis pietiekami, lai pielasītu pilnu grozu smieklīgu atgadījumu. Iesaistītajiem reizēm smiekli nenāk...

1) Uz olimpiādi brauks tikai viens vārtsargs
Pēc tam, kad Latvijas izlase Klāgenfurtē izcīnīja tiesības startēt Soltleiksitijas olimpiādē, Latvijas Hokeja federācija Latvijas Olimpiskajai vienībai nosūtīja drusciņ vairāk nekā divdesmit hokejistu uzvārdu, taču tajā bija tikai divi vārtsargi - Artūrs Irbe un Sergejs Naumovs. Tā kā NHL spēlējošie hokejisti savām izlasēm varēs doties palīgā, tikai sākot ar otrās kārtas spēlēm, sanāk, ka priekšsacīkstēs komandu bez dubliera rausies tikai Naumovs... Tikai pēc žurnālistu aizrādījumiem tapa jauns kandidātu saraksts, kurā ierakstīti aptuveni piecdesmit hokejistu uzvārdi. Arī vārtsargu kļuvis divreiz vairāk...

2) Geca-Miljone - bez atļaujas trenēties
Gatavojoties pasaules čempionātam hokejā pirmajā divīzijā sieviešu izlasēm Francijā, spēlētājas, protams, no hokeja treniņiem brīvajā laikā strādā dažādos darbos. Gatavošanās posmā treniņi kļuva biežāki un intensīvāki, un, lai paspētu tajos piedalīties, spēlētājas prasīja saviem darba devējiem atļauju tos apmeklēt. Izlases rezultatīvākajai spēlētājai Inesei Gecai-Miljonei atļauja bija jāprasa Latvijas Hokeja federācijas prezidentam Kirovam Lipmanam, jo šajā iestādē viņa pelna sev iztiku. Kamēr visas spēlētājas bija dabūjušas atļauju un trenējās, tikām Geca-Miljone skraidīja pa dažādām iestādēm un kārtoja izbraukšanas dokumentus.

3) Jauniešu izlasi apģērbj Irbe
Pirms pasaules čempionāta U-18 izlasēm pirmajā divīzijā Liepājā un Rīgā izlases pamatkomanda "LB/Prizma" kā izlase piedalījās arī AEHL čempionātā savā vecuma grupā. Pēdējais AEHL posms notika Kijevā, taču pusstundu pirms izbraukšanas uz šo posmu izlases treneriem Ērikam Miļūnam un Mārim Baldoniekam pat nebija nojausmas - varēs aizbraukt vai ne. LHF prezidents Lipmans esot apsolījis naudu... Pats stāstīja, ka esot atradis 1200 latu, citi, ka četrreiz mazāku summu, bet pārējo summu segusi "Prizma".
„Jo straujāk tuvojās čempionāts, jo lielāka nepieciešamība bija pēc jauna inventāra, kuru bija apsolījis... Lipmans. Lipmans solīja, bet nauda vārtsargu apģērbšanai tika pasmelta no Irbes un Ozoliņa fonda. Pavisam 5500 USD.”

4) Dmitrijs Kuzmins - triju kungu kalps
Latvijas čempionāta sezonas vidū "Liepājas metalurga" vārtsargs juniors Dmitrijs Kuzmins tika nosēdināts uz trim krēsliem vienlaikus. Liepājas komandā viņš bija nosēdināts aiz Edgara Masaļska muguras un pussezonu nosēdēja bez spēļu prakses. Junioru izlasē Dima skaitījās pirmais vārtsargs, un uz viņu tika liktas lielas cerības pasaules junioru čempionātā Vācijā. Lai puisis aiz Masaļska muguras neaizsēdētos, saskaņojot ar Hokeja federāciju, tika panākts interesants risinājums: uz atsevišķām spēlēm viņam tiks dota atļauja spēlēt "Kandavas" un Daugavpils "Stalkers/Juniors" komandās. Vienā spēlē viņam izdevās sargāt vārtus pat pret saviem darba devējiem.

5) Bērnu laukumā noteikumus diktē pieaugušie
2000. gada rudenī iepretī Rīgas 55. vidusskolai tika pārgriezta lentīte jaunajai Hokeja hallei, kuras celtniecība aizsākās jau deviņdesmito gadu sākumā. Pabeidzot šo ledus halli, ieceres bija gaišas un jaunatnes hokeja attīstības perspektīvas - cerīgas: pirmajā vietā šajā hallē būs bērni. Tomēr realitāte ir pavisam cita, un jau ir pirmās bērnu grupas, kuras pārcēlušās uz netālo "Daugavas" ledus halli, kur par īri jāmaksā dārgāk, toties treniņu laiki ir pieņemamāki. Neviens oficiāli nav atzinies, taču tagad pilntiesīgi Rīgas Hokeja halles saimnieki ir "Rīgas'2000" meistarkomandas spēlētāji, kuriem tiek piešķirti izdevīgākie treniņu laiki, un, kas pats interesantākais, halles saimnieki no komandas nepiedzen krietni uzblīdušo parādu summu - ap sešiem tūkstošiem latu.
Rīgas Hokeja hallē apmales izvēlējās Sporta pils direktors Helmuts Balderis. Nopirktās derīgas tikai bērnu hokejam, bet hallē regulāri notiek Latvijas virslīgas, pirmās līgas, AEHL un daudzu citu līgu spēles. Viendien pienāks brīdis, kad plānās apmales neizturēs "veču" spēka paņēmienus un izjuks.

6) Balderis ieķīlā nacionālo sporta bāzi
No trim Rīgā esošajiem mākslīgajiem hokeja laukumiem vienam ir īpašas privilēģijas - Sporta pilij piešķirts nacionālās sporta bāzes statuss. Tas nozīmē, ka tās direktors var nemaksāt to, ko maksā citas sporta bāzes, kam šā privileģētā statusa nav. Personīgā biznesa interesēs nacionālā sporta bāze tiek ieķīlāta bankā un par iegūto naudu uzcelta nerentabla daudzstāvu autostāvvieta. „Kā zināms, Sporta pils valdē sēž pats Sporta pārvaldes direktors Einārs Fogelis, un ne jau bez viņa ziņas ir notikusi ieķīlāšana.”

Sportacentrs.com atkāpe: Anekdotes par Latvijas hokeja saimniecību stāstīja, stāsta un stāstīs tāpat kā padomju gados stāstīja par PSKP ģenerālsekretāru Leonīdu Brežņevu. Tak nekas nemainījās.

Skrastiņš ir izdevīgs plēsoņām

Visvairāk spēļu NHL regulārās sezonas turnīrā no Latvijas hokejistiem bija aizvadījis aizsargs Kārlis Skrastiņš, taču pleiofu vilciens komandai atkal bija aizgājis. Toties Skrastiņš bija kļuvis par stabilu plēsoņu pamatsastāva spēlētāju. Kāpēc?

„- Jā, salīdzinājumā ar pirmo un otro gadu komandas sniegums ir gājis uz augšu, un es uzskatu, ka esam kļuvuši labāki - gan uzvaru vairāk, gan punktu vairāk. Vēl pavisam nesen bijām tuvu Stenlija kausa izcīņai, tā ka kluba vadībai nav iemesla būt neapmierinātai. Runājot par sevi, nevar teikt, ka tā būtu mana veiksmīgākā sezona, taču arī nekas traģisks nav noticis. Protams, vienmēr jau gribas, lai būtu labāk, bet kopumā nav pamata justies neapmierinātam - parasti jau tā ir, ka otrā sezona ir grūtāka nekā pirmā.
- Vai tas, ka beidzot tiki pie vienvirziena līguma un varēji neuztraukties par iespējamo nosūtīšanu uz fārmlīgu, palīdzēja?
- Tas nav mazsvarīgs faktors, un pat pēc mazāk veiksmīgām spēlēm es tagad varu justies drošs, ka mani nenosūtīs lejā. Tā bija decembrī, kad man bija uzkritušas vairākas "melnās dienas" - divas trīs spēles bija pavisam neveiksmīgas, taču pārliecība, ka nedraud ceļš uz fārmlīgu, palīdzēja. Treneris tāpat uzticējās un deva iespēju spēlēt. ..
- Papildu drošību, šķiet, dod fakts, ka tev kā vienam no komandas vadošajiem aizsargiem vienlaikus ir samērā neliels kontrakts.
- Jā, miljonāriem šajā ziņā jāuztraucas vairāk. Man līguma summa ir pietiekami neliela šosezon - 575 000 dolāru. - I.J., lai tas dotu papildu drošību par savām pozīcijām. Galu galā Našvila ir komanda, kas mīl neko daudz nemaksāt, tātad - es viņiem esmu izdevīgs.”

Latvijas hokejisti NHL
Aizsargi
Kārlis Skrastiņš "Predators" 77 1 10 26 -13 62
Sandis Ozoliņš "Hurricanes" 63 12 28 40 -20 122
Kaspars Astašenko "Lightning" 15 1 1 4 -4 4
Uzbrucēji
Sergejs Žoltoks "Oilers" 65 4 24 30 -7 130
Herberts Vasiļjevs "Trashers" 16 4 4 8 -7 34
Vārtsargi
Artūrs Irbe "Hurricanes" 68 33 25 8 155 2,39 91,1
Pēteris Skudra "Bruins" 24 6 12 1 62 3,34 87,9
(Spēles, vārti, piespēles, soda minūtes, plus/mīnus koeficients, metieni pa vārtiem; vārtsargiem - spēles, uzvaras zaudējumi, neizšķirti, ielaistie vārti, vidēji spēlē ielaistie vārti, atvairīto metienu procents.)

Sportacentrs.com atkāpe: NHL Kārlis iegāja kā stabils aizsargs par zemu cenu, kas lielus podus negāž. Nekas nav mainījies.

Zvirgzdiņam trūkst materiāla...

Pirmo sezonu pēc ilgāka pārtraukuma „TTT/Rīga” sieviešu basketbola vienībā nostrādājušais Ainars Zvirgzdiņš bija „SA” sarunu biedrs. Par Latvijas dāmu basketbolu secinājumi bija skarbi...

„Kopējais līmenis, es domāju, ir viduvējs, lai neteiktu skarbāk. .. Praktiski šobrīd tikai divas komandas - "RTU/Klondaika" un "TTT/Rīga" - spēlē pieņemamā līmenī, bet pārējās ir tīri amatieriskas, un tas viss sākas ar to, ka nav pareiza organizācija, jo kalendārā ir maz spēļu. .. Pozitīvais aspekts visā šajā lietā ir tāds, ka ir klubs "TTT/Rīga", kas uzlikts uz zināma finansiālā pamata un kuram mērķi ir mazliet lielāki. Otrs labais aspekts ir tas, ka ir tāda komanda kā "Klondaika", kurai ir šis čempiona tituls, un tā nemaz negrib to atdot, līdz ar to konkurence dzen uz priekšu arī citus. ..

Sievietēm, ja nedēļā būtu vismaz divi mači, tie disciplinētu jebkuru spēlētāju. Labi, viņš neatnāk uz treniņu, bet tas disciplinē, ka spēlētājs ierodas uz maču, jo pēc manas Jūrmalas pieredzes varu teikt, ka uz maču vairāk vai mazāk ierodas visi. Tieši regulārās spēles varētu būt tas, kas noturētu līmeni. .. Sanāk, ka mums ar "RTU/Klondaika" pirmo reizi ir jātiekas tikai 1. aprīlī un jau 5. aprīlī mēs spēlējam pirmo play-off maču. .. Piemēram, mums otrajā pusgadā ir piecas spēles. Četros mēnešos piecas spēles! .. Pirmajā pusgadā vēl bija diezgan spraigs kalendārs, jo bija gan Amerikas tūre, gan Baltijas līga, un toreiz mēs sasniedzām diezgan labu līmeni, bet šobrīd viss iekrātais tiek veiksmīgi izsēts. ..

Ja iekļūtu Ronketi kausa izcīņas grupā, tad tāda Latvijas komanda kā "TTT/Rīga" varētu labi spēlēt. Mēs Tulūzā spēlējām ar komandām, kas šogad piedalās Eirolīgā un Ronketi kausā, un, piemēram, viena turku komanda Ronketi kausā aizsitās, šķiet, pat līdz pusfinālam, bet Tulūzā mēs ar šo klubu spēlējām ļoti līdzīgi un beigās vinnējām. Tāpat līdzīgi cīnījāmies ar Grieķijas komandu, kas ļoti sekmīgi spēlē Eirolīgā. Tas pierāda, ka līmenis mums ir, taču pietrūkst prakses un psiholoģiskās sagatavotības. Īstenībā tieši psiholoģiskā sagatavotība šobrīd ir sāpīgākā vieta, jo es redzu, ka meitenes psiholoģiskā ziņā ir nolaidušās tik zemā līmenī, ka šobrīd viņas nekādi nespēj saņemties. .. Izlasē visu laiku spēlē tikai ārzemnieces. .. Šādi apstākļi vietējo spēlētāju psiholoģiju nepaceļ. ..

Tāpēc "RTU/Klondaika" vienmēr ir vadībā, jo tās spēlētājas ir piedalījušās arī PSRS čempionātā un tur tomēr tā skola bija daudz fundamentālāka. Spēlētājas, kuras tam izgāja cauri, ieguva ļoti labu spēļu pieredzi, bet šobrīd ir citādi - tagad dominē ārzemju tūres, kas īstenībā vairāk dod skaistus dabas skatus, bet ne vienmēr - labus rezultātus spēlēs, jo ne vienmēr tās komandas, ar kurām jāspēlē, ir pašas labākās. .. Latvijā gan vīriešu, gan sieviešu basketbolā ļoti pavirši uzņem atlēkušo bumbu statistiku, pārtvertās bumbas, bet Amerikā tā ir viena no primārajām statistikas kategorijām, jo tieši tā lielā mērā veido kopējo koeficientu. Mums pārsvarā viss balstās uz to, cik katrs iemet, un tā ir lielākā nelaime. Cik esmu runājis ar tiem, kas spēlējuši vai spēlē Amerikā, viņi visi uzsver, ka agrāk nav pievērsuši uzmanību atlēkušajām bumbām, bloķētajiem metieniem. .. Viņas atbrauc daudz pārliecinātākas par saviem spēkiem, ko nevar iegūt šeit. Protams, ir ļoti svarīgi, kādā komandā un kādā konferencē, jo tur, kā mēs labi zinām, ir ļoti daudz konferenču, un, ja tu tiec tādā, kādā spēlē Jansone un Baško, tad tas nav labākais variants, jo konference ir vāja un tur izcelties nav sevišķi grūti, taču pozitīvi, ka universitātē katra spēlētāja iegūst pārliecību par saviem spēkiem un, atgriezusies Eiropā, spēlē daudz labāku basketbolu nekā pirms tam. ..

Zinu tikai, ka izlases kandidātos no "TTT/Rīgas" ir septiņas spēlētājas, un man liekas paradoksāli, ka treneris, kurš vada šo komandu, netiek piesaistīts pie izlases. Es nesaku, ka gribu kādam atņemt mundieri, taču domāju, ka varētu ļoti sekmīgi sadalīt darbus. Skaidrs, ka galvenais treneris ir primārais un viņš pasaka savu vēlmi, uz ko mēs arī strādājam. Piemēram, es sagatavošanās periodā varētu strādāt tikai uz aizsardzību, bet taktiku sagatavo galvenais treneris, un viņš arī vada spēli.”

Sportacentrs.com atkāpe: Zvirgzdiņš sarunā paredzēja gan iespēju kļūt par Latvijas sieviešu izlases treneri, gan atkal trenēt klubu ārzemēs.

Pārējās tēmas

NHL. Artūrs Irbe, Sandis Ozoliņš (abi Karolīnas "Hurricanes"), Sergejs Žoltoks (Edmontonas "Oilers") un Herberts Vasiļjevs (Atlantas "Thrashers") turpina iepriecināt savus cienītājus ar spilgtu individuālo sniegumu NHL čempionātā, tostarp divi pirmie droši ved savu komandu pretī Stenlija kausa izcīņai. Irbes izcīnītā uzvara pret Bufalo "Sabres" (1:0) bija latviešu vārtsarga 30. "sausā" spēle NHL karjerā.

Hokejs. Latvijas dāmu hokeja izlase pasaules čempionātā pirmajā divīzijā pret Norvēģiju izcīnīja uzvaru un nodrošināja vietu grupā vēl uz diviem gadiem, kas bija izlases galvenais uzdevums. HK "Rīga'2000" hokejisti ar diviem zaudējumiem sāka AEHL finālsēriju pret Kijevas "Berkut". Rīgas Domes basketbola kausa izcīņā vidusskolām uzvarētājiem tika dāvināts brauciens 9000(!) latu vērtībā uz pasaules čempionātu vidusskolu komandām Turcijā. Tā bija trešā daļa turnīra budžeta, un neviena Latvijas sporta veidu federācija tik daudz līdzekļu no valsts budžeta gadā nesaņēma...

Futbols. Latvijas futbola izlase pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā ar 1:4 zaudēja Horvātijas valstsvienībai. „SA” slejās tiek cilāts jautājums par galvenā trenera Gerija Džonsona kompetenci un valstsvienības izraudzītā uzbrukumu futbola atbilstību izlases varējumam, taču britu speciālists atkāpties negrasās, jo neesot īstenojis vēl ne pusi no saviem nolūkiem Latvijas futbolā.

Basketbols. BK "Ventspils" atbildes mačā Londonā zaudēja vietējiem "torņiem" ar 16 punktu starpību, taču divu spēļu summā nodrošināja vietu NEBL pusfinālā, kur spēlēs pret CSKA, kuram LMT basketbolisti ceturtdaļfināla atbildes spēlē Maskavā zaudēja ar 35 punktu starpību... Kamēr Jūtas „Jazz” līderi Džons Stoktons un Karls Melouns neko nav dzirdējuši par komandas NBA drafta noskatījumu krievu Andreju Kiriļenko, 20 gadus vecais talants piedankoja pilnu LMT grozu un gatavojas tādas pašas galvassāpes sagādāt arī „Ventspils” basketbolistiem. Baltijas līgas kausa izcīņas pusfinālā "TTT/Rīga" pārspēja "RTU/Klondaikas" basketbolistes, lai gan spēles otrajā pusē klondaikietes bija vadībā pat ar 12 punktu starpību, bet finālā bija spiestas atzīt "Lietuvos Telekomas" pārspēku. „SA” vērtē, ka Baltijas Sieviešu basketbola līga dod iespēju Latvijas spēcīgākajām komandām aizvadīt vēl pa kādam līdzvērtīgam mačam.

Citi sporta veidi. Pasaules kausa izcīņas pirmajā posmā Milānas – Sanremo velobraucienā aiz vācieša Ērika Cābela un itāļa Mario Čipolīni pasaules čempions riteņbraukšanā Romāns Vainšteins finišēja trešais. Vainšteina sasniegtais ievērojams arī tāpēc, ka viņš distances izšķirīgajos kilometros bija vienīgais no sava kluba, kas cīnījās līdergrupā. Vieglatlēti Ēriks Rags (šķēpa mešanā - 80,19 m) un Staņislavs Olijars (110m/b - 13,33 s) uzvarējuši starptautiskās sacensībās Dienvidāfrikā.