Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Virslīgai būs cits čempions...

Virslīgai būs cits čempions...
Komandas līdera Oļega Laizāna (ar šampanieti) aiziešana FK "Ventspils" galvenajam trenerim Sergejam Podpalijam (ar kausu) vēl var sagādāt pamatīgas galvassāpes. Foto: Romāns Kokšarovs, SA

Sestdien startēs ilgi gaidītā Latvijas čempionāta jaunā virslīgas sezona futbolā, un, kā allaž, katram ir savs viedoklis par favorītiem un pastarīšiem. Par to, kurš visplatāk smaidīs rudenī, viedoklis ir arī SA+.

Ķeršos uzreiz vērsim pie ragiem. Esmu sarindojis komandas secībā, kādā prognozēju to vietas sezonas beigās. Katrai no tām esmu izvēlējies potenciāli labāko starta sastāvu, ņemot vērā arī savainojumu fonu. Aprēķināju arī starta sastāvu vidējo vecumu, kas norāda uz komandu briedumu un pieredzi vai, gluži pretēji, - uz jaunību.

1. "Liepājas metalurgs": Šteinbors, Kļava, Bagužis, Krjauklis, Zirnis, Soloņicins, Prohorenkovs, Tamošausks, Afanasjevs, Kamešs, Kalns.
Starta sastāva vidējais vecums: 28,7 gadi.
Salīdzinot ar galvenajiem konkurentiem, ievērojamas izmaiņas sastāvā nav notikušas, bet tas, kas ir mainījies, ir ar pieklājīgu kvalitātes zīmi. Liels ieguvums ir Latvijas valstsvienības aizsargs Oskars Kļava, kurš, visticamāk, bez grūtībām iekļausies komandā, jo Liepājā ir savējais. Pastiprinājums ir arī jau tā pieredzējušajā vidējā līnijā Valerija Afanasjeva personā. Varbūt nedaudz māc bažas par rezervistu soliņa garumu un tas, ko galvenais treneris Vladimirs Osipovs iesāks, ja spēle neies nevienam no diviem vadošajiem uzbrucējiem Jurģim Kalnam un Vladimiram Kamešam. Līdzvērtīgu aizstājēju viņiem nav, bet varbūt nemaz nevajadzēs.
Liels trumpis, protams, ir jau gadiem saspēlētais sastāvs. Skaitļos redzams, ka tieši Liepājas komanda virslīgā ir pieredzes bagātākā!

2. FK "Ventspils": Meļņičenko, V. Bespalovs, Timofejevs, Smirnovs, Hščanovičs, Tukura, Cigirlašs, Suhanovs, Abdultaofiks, Martiness, Višņakovs.
Starta sastāva vidējais vecums: 23,5 gadi.
Kardināli mainījusies aizsardzības līnija. Kvartets izveidots no jauna, turklāt viss liecina, ka vārtos būs arī cits vārtsargs. Būtiskas izmaiņas notikušas arī vidējā līnijā. Bail iedomāties, kas notiks, ja no ierindas izies Maikls Tukura. Taču mēs labi zinām, ka zelta liktenis allaž izšķiras sezonas otrajā pusē. FK "Ventspils" trumpis ir stabilais budžets. Ja vajadzēs, pirms rudens sesijas maciņš būs atvērts.

3. Daugavpils "Daugava": Ikstens, Logins, Mihaļs, Cinsadze, Simonovs, Sokolovs, Rafaļskis, Ziziļevs, Mamajevs, Silagailis, Gongadze.
Starta sastāva vidējais vecums: 27,4 gadi.
Liela nozīme būs tam, cik kvalitatīvs būs leģionāru pienesums. Ja tas būs vērā ņemams, medaļas noteikti neizpaliks. Un tomēr, šķiet, būs vajadzīgs laiks, kamēr komanda pēc piedzīvotajām izmaiņām - tai skaitā galvenā trenera maiņas - atkal atradīs savu spēli.
Daudz tiek gaidīts no gruzīnu uzbrucēja Mamukas Gongadzes, kuram iepriekšējā sezona bija veiksmīga - virslīgā 21 rezultatīvs sitiens. Taču jāņem vērā, ka šogad viņu pieskatīs daudz rūpīgāk.

4. Rīgas "Skonto": Māliņš, Rode, Šmatovaļenko, Savčenkovs, Maksimenko, Fertovs, Mingazovs, Blanks, Sato, Siņeļņikovs, Labuks.
Starta sastāva vidējais vecums: 23,5 gadi.
Iepirkās pēdējā brīdī, tāpēc komanda vēl ir un droši vien vēl kādu laiciņu arī būs saskaņas meklējumos. Būs augumā ražena aizsardzības līnija, bet varbūt ne pietiekami veikla. Uzbrukumā tiek liktas lielas cerības uz pieredzējušo lietuvieti Tadu Labuku, kurš komandai pievienojās pēdējā brīdī. Visi pārējie uzbrucēji vēl ir stipri pazaļi, taču - noteikti motivēti sisties par vietu starta sastāvā.

5. FK "Jelgava": Bogdanovs, Gubins, Ošs, Kazura, Daņilovs, Redjko, Grigaravičs, Lazdiņš, Bogdaškins, Žatkins, Kozlovs.
Starta sastāva vidējais vecums: 23,4 gadi.
Protams, nav jāpārspīlē, taču, manuprāt, milzīga loma būs uzbrucēja Vladislava Kozlova spējam saglabāt pērn uzķerto vārtu gūšanas garšu. Jelgavniekiem noteikti ir vēl trakāk nekā, piemēram, skontiešiem, jo, ja Kozlovs izies no ierindas, ar vārtu gūšanu būs ļoti lielas problēmas. Pluss, ka komandas pieredze aug reizē ar budžetu, un tas varētu būt spēcīgs trumpis, lai sasniegtu visu laiku augstāko vietu kluba vēsturē.

6. FC "Jūrmala": Davidovs, Golubevs, Halvitovs, Ola, Šlampe, Žuļevs, Rečickis, Aleksejevs, Osipovs, Paplavskis, Daņilovs.
Starta sastāva vidējais vecums: 24,9 gadi.
Vadošajām komandām ir solīdi aizsardzības kvarteti, tāpēc kārtējo reizi šajā apskatā jāpieskaras arī uzbrucēju lomai. Šis tiešām varētu būt būtisks klupšanas akmens jūrmalniekiem. Pērn viņiem bija Vīts Rimkus, un mēs labi redzējām, cik lielu lomu viņš spēlēja. Nav runa tikai par vārtu gūšanu vien. Maksims Daņilovs jau labi sen ir izaudzis no perspektīvā statusa, bet nākamajā līmenī tā arī īsti tikt nav spējis. Bet kurš tad sitīs golus?

7. Jūrmalas "Spartaks": Naglis, Panasjuks, Jemeļins, Bulvītis, Kastaneda, Mesa, Moskera, Gramovičs, Rua, Ribinskis, Tvumasi.
Starta sastāva vidējais vecums: 24,6 gadi.
No šās vienības varētu gaidīt patīkamus pārsteigumus. Neizbrīnīs, ja sezonas pirmajā pusē viens otrs rezultāts būs pavisam "skaļš". Un tomēr, trešajā riņķī viss droši vien ievirzīsies ierastā gultnē - sēdīsies emocijas un arī rezultāti. Turklāt nepavisam nevar izslēgt, ka viens otrs komandas līderis ar leģionāra pasi vasarā jau būs prom, bet kāda ir garantija, ka viņu aizstās tikpat kvalitatīvs?

8. "Gulbene": Nikoļskis, Gluško, Ivanovs, Korabļovs, Jeļkins, Isikava, Ju, Mišins, Irie, Hačatrjans, Saito.
Starta sastāva vidējais vecums: 25,5 gadi.
Sezonu sāks labi, bet ap vidu motivācija var sākt plakt. Tas var sakrist ar laiku, kad komandu piemeklēs būtiskas izmaiņas sastāvā, jo vienus leģionārus, visticamāk, nomainīs citi. Katras izmaiņas prasa laiku, bet, ar ko tas viss beidzas, mēs redzējām iepriekšējā sezonā.

9. FS "METTA/Latvijas Universitāte": Biezais, Gabovs, Puķītis, Māris Savinovs, Rožkovskis, Vardanjans, Vapne, Loginovs, Pallo, Zotovs, Kalniņš.
Starta sastāva vidējais vecums: 23,2 gadi.
Uz 1. līgas čempionu fona, protams, ir būtisks pastiprinājums (Kalniņš, Biezais, Gabovs), taču uz virslīgas fona šai komandai jāatvēl pastarīšu statuss. Iespējams, pateicoties tieši konkurentu negaidītām likstām, šī vienība nepaliks pēdējā. Komandas starta sastāva vidējais vecums ir jaunākais virslīgā, bet, ja vēl paņemtu nost Gati Kalniņu ar viņa 30 gadiem… Lai nu kā, nav šaubu, ka klubam un komandai ir perspektīva.

10. Rīgas "Daugava": Vaičulis, Broders, Sokoļskis, Mežs, Šiļuks, Kārkliņš, Meļņiks, Gospodars, Kozačuks, Aleksejevs, Ziļs.
Starta sastāva vidējais vecums: 24,5 gadi.
Komanda uzbūvēta burtiski no jauna. Jā, ir spējīgi un ambiciozi futbolisti, ir arī tādi, kam pieredzes gana, taču jau tagad dzirdams, ka viens otrs nākotni ar komandu saista tikai līdz vasarai... Pēdējos pāris gados šai organizācijai, ko pavisam nesen vēl sauca "Jūrmala-VV", ir bijušas lielas grūtības sezonu aizvadīt vienā elpas vilcienā gan laukumā, gan ārpus tā, tāpēc nebūšu pārsteigts, ka likstas piemeklēs arī šogad. Es, protams, ceru un arī novēlu, lai nekas tāds neatgadītos.

SA+ prognoze, kādas vietas virslīgas komandas ieņems 2012. gada Latvijas čempionāta beigu tabulā
1. "Liepājas metalurgs"
2. FK "Ventspils"
3. Daugavpils "Daugava"
4. Rīgas "Skonto"
5. FK "Jelgava"
6. FC "Jūrmala"
7. Jūrmalas "Spartaks"
8. "Gulbene"
9. FS "METTA/Latvijas Universitāte"
10. Rīgas "Daugava"

Kura komanda šogad izcīnīs virslīgas zeltu?

  • 30

  • 39

  • 9

  • 15

  • 12


  +4 [+] [-]

, 2012-03-24 11:00, pirms 13 gadiem
Tā vien šķiet, ka svarīgs būs vasaras iepirkšanās moments. Protams, kvartets gan jau turēsies kopā un viss pa lielam izšķirsies rudenī. LM 11nieks ir tiešām ok, bet tālāk gandrzi nevienā līnijā nav kārtīga rezervista. Līdzīgi, šķiet, ir ar Skonto un Daugavu, bet FKV vismaz aizsardzībā un uzbrukumā ir varianti, vidū tā švakāk. Ja Podpalijs mācēs to visu izmantot un vēl papildināt (vasarā atpakaļ būs Kosmočovs?), čempis būs tas pats

  +1 [+] [-]

, 2012-03-25 14:05, pirms 13 gadiem
Izskatās, ka komandu spēki dalīsies pa 5. Pirmās piecas par medaļām, un pārējās piecas plecu pie pleca, lai neizkristu.

  +1 [+] [-]

, 2012-03-28 10:20, pirms 12 gadiem
Pēc pirmās kartas izskatās, ka Spartaks un FC Jurmala cīnīsies par 5.vietu aiz lielā četrinieka. Jelgava nosēdīsies zemāk kopā ar Gulbeni.