Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

7. nedēļa. Viņš jau sen to bija pelnījis

7. nedēļa. Viņš jau sen to bija pelnījis
Foto: LOK/Jānis Markvarts

Kas kopīgs Pjēram de Kubertēnam, Nelsonam Mandelam, Indirai Gandijai, Džesem Ouvenam un Alberto Tombam? Vilnis Baltiņš!

19. februārī Rīgā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge ilggadējam Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadītājam un Latvijas Olimpiskās kustības atjaunošanas aizsācējam, „modernās Olimpiskās kustības tēvam Latvijā” Vilnim Baltiņam par ieguldījumu Olimpiskās kustības attīstībā pasniedza SOK augstāko apbalvojumu – Olimpisko ordeni. Kopš tā brīža Baltiņš ir ne tikai pirmais augstā apbalvojuma saņēmējs Latvijā, bet arī viens no tikai apmēram 1000 cilvēkiem pasaulē, kam ticis izrādīts šis gods.

Šāda notikuma priekšā nobāl visi pārējie Latvijas sportistu sasniegumi pagājušajā nedēļā – gan Latvijas džudista Jevgēnija Borodavko trešā vieta ''Grand Prix'' sacensībās džudo nedēļas nogalē Vācijas pilsētā Diseldorfā svara kategorijā līdz 100 kilogramiem, gan kamaniņu braucēja Mārtiņa Rubeņa bronza Pasaules kausa posmā Siguldā, gan basketbolista Kaspara Kambalas Turcijas čempionāta mačā pret „Bešiktaš” gūtie 28 punkti (2p. 10/14, 1p. 8/11), gan futbolista Artjoma Rudņeva nu jau kārtējie vārti UEFA Eiropas līgas sešpadsmitdaļfināla pirmajā mačā pret Portugāles „Braga”, kas Polijas „Lech” nodrošināja uzvaru ar 1:0 un izvirzīja futbolistu dalītā 3. vietā līgas šā gada snaiperu sarakstā, gan „Dinamo Rīga” hokeja komanda, kas pēdējās trijās KHL spēlēs pret respektējamām Austrumu grupas komandām savāca septiņus punktus un nodrošināja dalību arī šīs sezonas izslēgšanas spēlēs jeb cīņu par Gagarina kausu, gan volejbolisti no „Lāse-R/Rīga” komandas, kas savās mājās negaidīti pārliecinoši ar 3:1 (25:22, 22:25, 25:12, 25:18) pieveica līdz tam tikai reizi sezonā zaudējušo „Schenker” līgas flagmani Tallinas „Selver”.

1987. gadā Vilnis Baltiņš uzņēmās vadošo lomu Olimpiskās kustības atjaunošanā Latvijā un pārējās Baltijas valstīs. Viņa sapnis kļuva par īstenību līdz ar Padomju Savienības varas sabrukumu, un Latvijas sportisti ieradās 1992. gada Albērvilas olimpiskajās spēlēs, nesot Latvijas karogu, - pirmo reizi kopš 1936. gada. 1988. gadā Latvijas sporta sabiedrība Baltiņu ievēlēja par atjaunotās Olimpiskās komitejas prezidentu, kuru viņš veiksmīgi vadīja līdz pat 2004. gada rudenim, kad tika ievēlēts par LOK goda prezidentu uz mūžu.

Kāds sakars ievadā nosauktajām slavenībām ar Baltiņu? Arī viņi ir starp tiem retajiem, kas dzīves laikā vai pēc nāves apbalvoti ar SOK augsto apbalvojumu un nopelnījuši olimpiskos riņķus un olīvzaru savijumu uz kaklā nēsājamās ordeņa ķēdes. Varam būt lepni, ka arī vilnis Baltiņš ar saviem darbiem un rīcību ir atstājis paliekošas pēdas pasaules sporta un olimpiskās kustības attīstībā.

  +2 [+] [-]

, 2011-02-24 09:07, pirms 14 gadiem
Par to ko paveica 90 sākumā cepuri nost, bet tas kai tai iestādītē notika vēlāk, būtu pelnījis restotu skatu uz pasauli!