Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Štrombergs šahu nespēlēs

Štrombergs šahu nespēlēs
Mārim Štrombergam Birmingema būs kā ģenerālmēģinājums Londonai
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Šorīt no Valmieras ceļā uz Birmingemu, kur rīt sāksies pasaules čempionāts BMX, devās viens no tā galvenajiem favorītiem - Māris Štrombergs. Kopš Pekinas, kur Māris kļuva par BMX vēsturē pirmo olimpisko čempionu, pagājuši četri gadi, kuros viņam nācies pārdzīvot daudz. Vai Štrombergs gatavs atkal dominēt pasaules elitē un aizsniegties līdz zeltam Birmingemā un vēl svarīgāk - pāris mēnešus vēlāk Londonā? Ivo Lakučam ir atbilde.

Bažas par to, ka smagais kritiens un tam sekojušās veselības problēmas pārvilkušas svītru tālākiem panākumiem, Štrombergam izdevās kliedēt jau pērn, kad pasaules čempionātā Kopenhāgenā latvietis tika kronēts par vicečempionu. Labie rezultāti turpmāk gan nākuši smagāk un retāk, un sajūta, ka mums ir viens izteikts favorīts uz Londonas olimpisko zeltu - mazliet atslābusi. Tomēr Māra vietu pašā elitē neapšaubīs neviens, īpaši jau konkurenti, kas nogaršojuši putekļus aiz viņa. Šonedēļ notiekošais pasaules čempionāts pulcēs vienviet visus pasaules labākos, un katram no viņiem tā būs iespēja pasniegt savu olimpisko anotāciju, sak - skatieties un baidieties! Arī Mārim.

"Man patika, kā viņš izskatījās Pasaules kausa posmā pirms pusotras nedēļas - nobrauca stabili un izskatās, ka atguvis visas tās iemaņas, kas viņam bija pirms traumas. Braukšana atkal kļuvusi plūstošāka," Štromberga gatavību Birmingemas pārbaudījumam pozitīvi vērtē viņa treneris Ivo Lakučs. "Viss nepieciešamais ir izdarīts. Tagad vajadzētu plūkt augļus." Par to, kā 2010. gada sezonas izskaņā piedzīvotais kritiens ietekmēs sportista turpmāko karjeru, šajos gados runāts daudz, un šobrīd pēdējais laiks novērtējumam - vai notikušais atstāts aiz muguras un Māris izšķirošajos mačos uz starta stāsies ar tīru galvu? Lakučs nav kategorisks, taču - redz šo situāciju pozitīvās krāsās. "Viņš jau var man sastāstīt, ko grib - iekšā Māra galvā tāpat netieku. Taču nekādas ārējās pazīmes neliecina, ka kaut kas kopš tās reizes būtu aizķēries. Kad braucot nonāk kaut kur pa vidiņu - jā, tagad ir uzmanīgāks nekā bija pirms kritiena. Taču kopumā šķiet, ka viņš par pārdzīvoto jau aizmirsis. Katrā ziņā mēs par to vairs nerunājam, jau sen."

Par uzdevumiem Birmingemā Ivo atkāpšanās ceļus negatavo un atzīst: mērķi visaugstākie. "Mēs šahu nespēlēsim. Mērķis ir labs starts, un Māra gadījumā - jā, tā ir uzvara. Nekādas taktiskās spēles nespēlēsim. Mērķtiecīgi esam gatavojušies šim čempionātam un braucam parādīt savu labāko sniegumu." Viņš uzskata - arī konkurenti paslēpes šoreiz nespēlēs. "Būtu grūti kādam kaut ko noslēpt - tāpat viss lielais darbs bija jāizdara jau pirms sezonas, un redzams un nojaušams - kas ir kas. Domāju, visi galvenie pretendenti uz šiem mačiem būs ļoti labā formā un sagatavojušies. Ja kādam kaut kas pietrūks - līdz olimpiādei vēl būs laiks, lai pieliktu. Pasaules čempionāts nebūs mači, ko kāds ziedos olimpisko spēļu vārdā. Rezultāti būs objektīvi," spriež Lakučs. "Mēs jau zinām, ar ko būs jācīnās. Līderu grupiņa pasaules BMX šobrīd ir gana izteikta - manuprāt, seši braucēji, kas gatavi uzvarēt. Esam to analizējuši, gatavojušies kā efektīvāk ar viņiem cīnīties. Domāju, te pārsteigumu nebūs. Šobrīd mums ir tikai viens nezināmais - viens anglis, kas vienā superkrosā pirms diviem gadiem bija otrais, bet pēc tam pārslēdzās un mēģināja iekļūt treka izlasē. Neizdevās, tagad viņš ir atpakaļ BMX, bet šogad nereklamē sevi. Taču viņš ir stabils fināla braucējs un nav izslēgts, ka būs uzbūvēta viņam labvēlīga trase."

Par trasi latvieši nav īpašā sajūsmā - vismaz Štromberga braukšanas īpatnībām tā nav tik parocīga. "Trase ir slēgtā, iekštelpās. Pirmā taisne salīdzinoši īsa - tikai divi lēcieni. Māra īpašībām tas nav pārāk labi. Nav arī slikti, taču - ja būtu garāka un trīs tramplīni, viņš savu "zirga kāju" varētu parādīt vēl labāk. Tad, ja arī gadās startā nedaudz aizgulēties - tāpat viss notiek. Te ir divi lēcieni un tad virāža pavisam uz otru pusi. Diezgan pašaura - kā jau iekštelpās. Būs jāadaptējas, taču nav arī tik traki - šeit tam laika būs vairāk nekā parasti ir Pasaules kausā. Virāžas asfaltētas - tas galvenais," Lakučs uzskata, ka par augstām vietām Mārim jācīnās tā vai tā.

Lai arī kādā noskaņojumā vīri atgriezīsies no Birmingemas, nākamais lielais mērķis skaidrs - pāris mēnešu laikā būs jāpieslīpē pēdējie zobrati un skrūvītes olimpiskajā mehānismā un tad jau ceļā uz Londonu. Sākumā Štrombergs dosies atpakaļ uz Ameriku, kur piedalīsies vietējā čempionāta posmos. "Tur viņš jau iedzīvojies un jūtas kā mājās - tur arī vislabāk varēs uzkrāt jaunu enerģiju un pabūt ar citām domām," pārliecināts Lakučs. "Jūlija sākumā atgriezīsies Latvijā un tad jau pārsvarā ņemsimies pa Rubeni - nekur laukā nebraukāsim. Rubenē esam sagatavojuši trasi, kas ir ļoti tuva tai, kāda būs Londonā, tāpēc tā mums būs mājvieta treniņiem līdz at pēdējam brīdim, kad 5. augustā dosimies uz spēlēm." Par to, ka Māris cīņā par olimpisko zeltu nebūs statists, Ivo pārliecināts jau šodien. "Būsim spēcīgi, par to nešaubos. Kā tikt uz psiholoģiski pareizā ceļa, mums zināms. Tas, kas vajadzīgs un ko nekādi nevaram sagādāt tikai pašu spēkiem - cilvēku atbalsts. Arī no tiem, kas ikdienā pret mums varbūt nemaz nav tik labvēlīgi. Ja arī skeptiķi un nelabvēļi saņemsies un kaut vai domās novēlēs veiksmi - domāju, tad arī viss būs kārtībā. Pozitīvā enerģija ir svarīga lieta!" Nav tik daudz prasīts, vai ne?

  +3 [+] [-]

, 2012-05-23 17:46, pirms 12 gadiem
novēlu veiksmi un turēšu īkšķus. Lai izdodas!
Slēpts komentārs: mrPO

  +2 [+] [-]

, 2012-05-23 18:50, pirms 12 gadiem
džeki, jāmauc! Jūs esat labākie!

  +2 [+] [-]

, 2012-05-23 20:00, pirms 12 gadiem
Kas vēl no mūsējiem būs Olimpiādē? Štrombis taču nebūs vienīgais?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-05-24 22:18, pirms 12 gadiem
Pesimismam un skepticismam nav nekāda pamata. Tik vien, cik ņemt vērā šī sporta veida neprognozējamību. Ja Māris būs stabils startos un tīrs otrās taisnes lēcienos līdz pat finālam - Zelts rokā.

     [+] [-]

, 2012-05-26 13:57, pirms 12 gadiem
Gribētu redzēt arī Edžu finālā!