Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Astotā diena: tiesneši iznāk priekšplānā

Astotā diena: tiesneši iznāk priekšplānā
Tiesnesis Komans Kulibali no Mali tā arī nespēja paskaidrot, kāpēc neieskaitīja ASV izlases uzvaras vārtus.

Ja tiesnesis laukumā darbojas nemanāmi, tad saka, ka spēles tiesāšana ir augstā līmenī. Diemžēl pasaules futbola čempionāta astotajā dienā tiesneši iznāca pirmajā plānā.

Komans Kulibali no Mali. Šī tiesneša uzvārdu un valsti amerikāņiem ir viegli likt dziesmu ritmos, un gan jau viņi sacerēs kādus ironiskus pantus par vīru dzeltenā kreklā, kas ASV izlasei nozaga uzvaru mačā pret Slovēniju. Var vienīgi pabrīnīties, kā Kulibali uzņēmās drosmi atcelt amerikāņu vārtu guvumu mača izskaņā, ja nebija ne mazākā iesmesla to darīt. Soda sitiena izpildes laikā vairāki slovēņi drīzāk turēja savus sedzamos, bet amerikāņi vienīgi mēģināja izrauties no žņaugiem. Gribētos gan vērst uzmanību uz to, ka uzreiz pēc ielaistajiem vārtiem pāris slovēņi metās ar apelācijām tiesneša virzienā, un viņš tām pakļāvās. Slovēņi ar netīriem gājieniem agrāk nereti pratuši izpelnīties tiesnešu labvēlību, un ar to nācies saskarties arī Latvijas izlasei. Revazs Dzodzuašvili noteikti vēl tagad sāktu lamāties, ja viņam paveicātu par slovēņiem un tiesnešiem, kas vadīja mūsējo spēles pret Slovēniju pirms vairāk nekā desmit gadiem.

Par to, cik vājš ir tiesnesis no Mali, uzskatāmi liecināja arī epizode, kad pēc stūra sitiena izpildes bumba trāpīja pa seju ASV futbolistam Robijam Findlijam. Viņš instinktīvi centās izvairīties, taču nepaspēja. Liels bija Findlija un amerikāņu izbrīns, kad tiesnesis parādīja viņam dzelteno kartīti. Šo epizodi varētu īpaši neakcentēt, ja Findlijs tik muļķīgā veidā nebūtu saņēmis savu otro brīdinājumu šajā turnīrā, kas nozīmē viņa diskvalifikāciju uz grupas turnīra pēdējo spēli pret Alžīriju.

FIFA amatvīri apsolīja izskatīt Kulibali darbību šajā mačā, bet arī viņi paši ir vainojami tanī, ka pasaules čempionātam tiek piesaistīti tik zemas kvalifikācijas tiesneši no eksotiskām valstīm. Tiesa, šiem tiesnešiem nevar pieskaitīt Alberto Undiano no Spānijas, kurš dāsni daļāja "plāksterus" Vācijas un Serbijas spēlē. Vācieši nepiefiksēja tiesneša nesaudzīgo noskaņojumu, un viņu uzbrukumu līderis Miroslavs Kloze pamanījās nopelnīt divas dzeltenās kartītes jau pirmajā puslaikā. Protams, tiesnesim formāli bija taisnība otrajā epizodē, kad Kloze no aizmugures iespēra pa kājām serbu kapteinim Dejanam Stankovičam - varēja rādīt dzelteno kartīti un automātiski sekojošo sarkano. Tomēr Undiano vaina bija tā, ka viņš šajā mačā, ko nevarēja nosaukt par rupju, izvirzījās priekšplānā, parādot deviņas dzeltenās kartītes. Tiesnesim jāmāk darboties nemanāmi...

Visvieglāk ir novelt visu vainu uz tiesnesi, tomēr spēlētājiem vajadzētu paskatīties arī uz sevi. Amerikāņi ir paši vien vainīgi, ka nokļuva zaudētāju lomā ar 0:2 un sāka efektīgi spēlēt vienīgi brīdī, kad ūdens smēlās mutē. Arī vācieši, atceroties savu startu ar graujošo uzvaru - 4:0 pār Austrāliju, pārāk vieglprātīgi iesāka spēli pret serbiem. Kaut vai tas pats Kloze, zinādams par vienu savu kartīti un redzēdams spāņa punktuālo tiesāšanu, varēja apdomīgāk mesties bumbas atņemšanā bezrūpīgā situācijā laukuma centrā.

Dienas trešajā mačā starp Angliju un Alžīriju ar tiesāšanu viss bija kārtībā, jo uzbeks Ravšans Irmatovs darbojās tikpat nevainojami kā turnīra atklāšanas spēlē. Angļu futbolisti atrada citus vaininiekus neizteiksmīgajā neizšķirtā - alžīriešus, kas esot spēlējuši antifutbolu. Kādu taktiku tad viņiem vajadzēja izvēlēties? Ielaisties atklātā futbolā ar spēcīgāku pretinieku?! Alžīrijas treneri prasmīgi uzcēla aizsardzības vaļņus - arī tas futbolā ir jāprot!

Manas prognozes "Nordea" spēlē:
Vācija un Serbija 2:0
Slovēnija un ASV 0:1
Anglija un Alžīrija 2:0

  -1 [+] [-]

, 2010-06-19 19:45, pirms 14 gadiem
mjaaa... tas futbolaa ir tizli, ka tadas tik izskjiroshas epizodes kaa shi ( ASV treshie varti vai FRA roka paar IRL) nevar piesaiistit videoatakrtojumu, ka hokejaa, kur vartu guvumu nosaka sples tiesnesis pie monitora.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-19 20:08, pirms 14 gadiem
Man sencis šodien pasvieda labu domu,ieviest futenē katrai komandai pa 2iem videoatkārtojumiem uz spēli,kad var pieprasīt,ja vēlas un tiesnesis vēlreiz pavēro vai pieņēmis pareizu lēmumu,līdzīgi kā tenisā,varbūt,ka ne sliktākais variants...

  +1 [+] [-]

, 2010-06-19 20:21, pirms 14 gadiem
pechka rakstīja: Man sencis šodien pasvieda labu domu,ieviest futenē katrai komandai pa 2iem videoatkārtojumiem uz spēli,kad var pieprasīt,ja vēlas un tiesnesis vēlreiz pavēro vai pieņēmis pareizu lēmumu,līdzīgi kā tenisā,varbūt,ka ne sliktākais variants...
Tad es esmu pilnīgi vienādās domās ar Tavu senci! Jo, tad tiek apgāzti pēdējie argumenti, kas būtu par sliktu atkārtojumiem. Četru epizožu noskatīšanās spēli ievilktu maksimums uz četrām minūtēm, ja būtu videotiesnesis, kā tas ir hokejā.

     [+] [-]

, 2010-06-20 17:15, pirms 14 gadiem
Tā sauktie "soda laukuma tiesneši"? Visiem pieņemams risinājums, iztiekot bez video!

     [+] [-]

, 2010-06-21 10:49, pirms 14 gadiem
Viņi ar šo zemo tiesāšanas līmeni pamatīgi ir nolaiduši čempionāta līmeni, šajā gadījumā tur varētu iet tiesāt arī Latvijas futbola 3 līgas tiesnesis un nenotiesātu it nemaz sliktāk kā tie klauni. Interesē ko tas Mali āpsis tiesnesis tiesā regulārajā sezonā. Mali ielas futbola čempi vai kā??