Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

"Izčakarēta" ideja un pēdējā spēle

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

"Izčakarēta" ideja un pēdējā spēle
Aleksandram Starkovam pēc sezonas pēdējās spēles būs, par ko padomāt. Un diezgan daudz.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Zaudēt spēles pēdējās sekundēs vienmēr ir sāpīgi, taču vēl sliktāk ir tas, ka Kuņminā tika "izčakarēta" ideja, ar kādu Latvijas futbola izlase devās uz maču ar Ķīnu. Tika sapulcēta komanda, kurā lielākā daļa spēlētāju ir pamatsastāva tuvākā rezerve, taču tika palaista garām lieliska iespēja šo rezervi pilnvērtīgi pārbaudīt.

Varbūt tas ir pat simboliski, ka vārti tika zaudēti pēc tam, kad mūsu izlases treneri veica kārtējo maiņu "ķeķsītim", laižot pēdējās sekundēs laukumā Kasparu Dubru. Ar kādu domu? Iespējams, iegūt nedaudz laika, iespējams, lai viens no augumā garākajiem aizsargiem stājas mūrī, kaut gan bija redzams - diezin vai no tās vietas sekos tiešais sitiens uz vārtiem. Iznāca, ka ar šo maiņu mēs tikai devām ķīniešiem laiku rūpīgāk sagatavoties soda sitiena izmantošanai, bet paši tam nebijām gatavi. Iespējams, ka vārti tik un tā būtu zaudēti (tiešas Dubras vainas tur nebija), to mēs nekad neuzzināsim, kā būtu bijis, taču tas arī nav tik svarīgi.

Ideja sapulcināt šādu izlasi (kāpēc izlases galvenajam trenerim Aleksandram Starkovam ir nemīlami vairāki citi futbolisti, kas izcēlās aizvadītajā LMT virslīgas čempionātā vai citur un par kuru neaicināšanu izlasē viņš vispār atsakās runāt - tas jau ir cits temats) ir tikai apsveicama un likās, ka redzēsim spēlējam nevis izejam laukumā uz dažām minūtēm vairākus debitantus, taču labā ideja, vienkārši sakot, tika "izčakarēta". Latvijas izlases treneri izdarīja visas sešas atļautās maiņas, taču kādam tām bija jēga, ja abas pēdējās notika jau kompensācijas laikā, bet četras no sešām - pēdējās 11 minūtēs (rēķinot konpensācijas laiku)? Ko tik īsā laikā var paspēt laukumā izdarīt un kā var kādu novērtēt? Salīdzinājumam - Ķīnas izlasē visi pieci uzmainītie futbolisti nospēlēja vismaz 20 minūtes. Iedomājieties arī spēlētāju, kurš sēž uz komandas soliņa, gaida un gaida, kad viņu beidzot laidīs laukumā - draudzības spēle taču, arī pretinieks nav nekāds īpaši stiprais, arī spēles un komandas sastāva ideja taču ir tāda, lai pārbaudītu tuvāko rezervi, taču viņu nelaiž, nelaiž un nelaiž, līdz beidzot gluži vai apžēlojas un uzlaiž uz pēdējām 3-4 minūtēm. Mača 77. minūtē izgāja Vladislavs Kozlovs un viņš vienīgais no uzmainītajiem arī paspēja dažās epiozodēs pievērst sev uzmanību, pārējiem tāda iespēja vienkārši netika dota. Jau sākumsastāvā laukumā bija Ritus Krjauklis, Vitālijs Smirnovs, Daniils Turkovs, Artis Lazdiņš un Aleksandrs Fertovs, kuri izlasē vēl nebija spēlējuši vai arī aizvadījuši tajā tikai dažas spēles. Varbūt Starkovs uzskatīja, ka ar to arī pietiek, bet pārējos var uzlaist laukumā "ķeksītim" - lai neviens nepateiktu, ka velti vesti tādu gabalu uz Ķīnu?

Pirmais uz maiņu mūsu komandā 71. minūtē izgāja Vitālijs Astafjevs. Kas viņš pats paziņoja, ka tā būs pēdējā spēle izlasē, tad varēja paredzēt, ka Vitālijs ies sākumsastāvā un kapteiņa lomā, bet - izgāja uz divdesmit minūtēm, kā jebkurš no tiem, kurus jāuzlaiž laukumā, ja reiz ir paņemti komandā. Skumji. Vitālijs Astafjevs nebija pelnījis tādu pēdējo spēli un ne jau tās rezultāta ziņā. Vai vispār līdz mača dienai kāds zināja, ka Astafjevam būs pēdējais mačs izlasē? Vēl vairāk - Futbola federācijā divas dienas pirms spēles bija izbrīnā, ka LTV mājaslapā parādījās šāda ziņa... Un tad pēkšņi paša Vitālija videopaziņojums. Skumji. Par "izčakarēto" ideju, par Vitāliju.

 +11 [+] [-]

, 2010-11-18 12:15, pirms 14 gadiem
Starkovam laikam īstais vecums pienācis

  +6 [+] [-]

, 2010-11-18 12:27, pirms 14 gadiem
Mjāāā... tas jau vairs nav skumji,bet gan nožēlojami! Jau labu laiku nepatīk viss,kas saistīts ar LV futbola izlasi! Varbūt beidzot ir pienācis laiks krasi visu mainīt...? Sākot ar izlases vadību?!

  +8 [+] [-]

, 2010-11-18 12:28, pirms 14 gadiem
mazliet Starkovs sāk Donu Nelsonu atgādināt. Vēl nesen veda izlasi uz rekoraugstām vietām rangā, šobrīd viss izskatās pajucis...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-11-18 12:43, pirms 14 gadiem
Mainam valsts futbola izlases treneri uz Abramčiku

  +4 [+] [-]

, 2010-11-18 13:33, pirms 14 gadiem
Šoreiz izpurgāja visu, ko varēja izpurgāt...

  +1 [+] [-]

, 2010-11-18 14:11, pirms 14 gadiem
.... un gaisā virmoja viegls alcheimers ......

     [+] [-]

, 2010-11-18 14:37, pirms 14 gadiem
Kur bijām, tur esam. Un ar šodienas Starkova ideju, izskatās, ka neko netaisamies mainīt. Žēl! Bet tomēr ceru un gaidu to dienu, kad Latvija piedalīsies Pasaules futbola čempionāta finālturnīrā.

  +2 [+] [-]

, 2010-11-18 17:09, pirms 14 gadiem
1. Kameer ir neizskirts - nav jeegas maniit uzlaizjot kaadu jaunaaku (mazpieredzeejusaaku) speeleetaaju lai nescakareet rezultaatu.
2. Jaunie ir jaapaarbauda, taadeelj tie tie uzlaisti keksiisja peec.

Un rezltaataa sanaak visliktaakais, ne jaunie paarbaudiiti, ne rezultaats labs.

  +3 [+] [-]

, 2010-11-18 20:05, pirms 14 gadiem
Starkovs bija galīgi nekāds. Parasti tādas lietas nesaku, bet nu šajā mačā viņš sagāza lielus podus. Ceru, ka vēlreiz uz līdzīgiem grābekļiem nekāps...

  -2 [+] [-]

, 2010-11-18 20:27, pirms 14 gadiem
PrinC1t rakstīja: Mainam valsts futbola izlases treneri uz Abramčiku
Starkovs šogad paradija, ka ir labaks specialists par vinju!

p.s.
būs Astafjevam atvadu spele, tad arii atvadisimies visi kā nākas!

  -3 [+] [-]

, 2010-11-18 21:40, pirms 14 gadiem
KARABASSBARABASS rakstīja: Draņķīga rīcība no Starkova puses , muļķīga rīcība no Astafjeva puses. Pilnīgi vienaldzīga LFF nostāja pret valsts futbola leģendu , futbolu kā tādu un tā līdzjutējiem .
Ko Astafjevs ir izdarījis ?

  +1 [+] [-]

, 2010-11-18 23:41, pirms 14 gadiem
Vadibas maiņu!!!!

  +2 [+] [-]

, 2010-11-19 02:18, pirms 14 gadiem
Arī mani šī rekorda taisīšana jau labu laiku tracina. Vitālijs ir lielisks futbolists (tikai retais var nospēlēt tādā līmenī tik ilgi), taču šobrīd izskatās, ka vieta izlasē un iešanu laukumā uz maiņu ir vairāk pelnījuši citi. Jau labu laiku tas ir kaut kas pilnīgi nepareizs domājot par nākotni attiecībā uz jaunajiem spēlētājiem, potenciālajiem aizvietotājiem. Pēdējā laikā tas izskatās galīgi nepareizi arī no ētikas viedokļa. Spēlētāja sniegums tik tiešām ir bijis ļoti vājš un laukumā pavadītais laiks piešķirts nepelnīti. Vai tiešām profesionālajā futbolā, nacionālajā izlasē ir vieta šādiem faktoriem sastāva izvēlē?

Vitālijs ir lielisks futbolists. Priecējis gan mani, gan daudzus citus Latvijas futbola izlases spēlētajus ar skaistiem mirkļiem daudzu gadu garumā. Noteikti viens no labākajiem atjaunotās Latvijas futbola izases spēlētajiem. Neatņemama sastāvdaļa.

Žēl, ka tāds spēlētājs muļķīgi karejas beigās bojā savu reputāciju. Kā vaina tā ir? Paša spēlētāja, treneru? Lai vai kā, bet ir nepatīkami lasīt pēc katras spēles daudzos jo daudzos sliktos komentārus, nepatīkami tribīnēs dzirdēt cilvēkus smejoties par šīm maiņām...

Šim spēlētajam vajadzēja beigt spēlēt izlasēt jau kādu laiciņu atpakaļ. Un izdarīt to ar skaistu atvadu spēli Rīgā, kas tiktu plaši izreklamēta iepriekš un pulcinātu pilnas tribīnes. Ja tādam spēlētājam, kāds ir Vitalijs Astafjevs, tā fakinā spēle Ķīnā un tās cik tur minūtes ir atvadas no izlases, tad es tešām jūtos skumji par pašu spēlētaju, par treneriem un par LFF vadību.

Tāds nu ir mans viedolis.