Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Starkovs meklē vārtsargus...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Starkovs meklē vārtsargus...
Germans Māliņš pašreiz ir vienīgais vārtsargs Latvijas izlases kandidātu sarakstā, taču jau treniņos viņam nāks klāt vēl 2-3 vārtsargi. Kurš kļūs par pirmo Andra Vaņina prombūtnē?
Foto:...

Latvijas futbola izlases treniņos pirms pārbaudes spēles 22. maijā Klāgenfurtē (Austrija) ar Polijas izlasi, protams, būs vairāk par vienu vārtsargu, taču publiskotajā izlases kandidātu sarakstā pašreiz ir tikai viens pats Germans Māliņš no "Skonto FC". Pārējos Starkovs aizmirsis nosaukt? Nē. Latvijā vairāk nav futbola vārtsargu? Arī nē, taču vārtsargu problēma izlases līmenī pastāv.

Latvijas izlases pirmais vārtu vīrs Andris Vaņins pret poļiem nespēlēs, jo ļoti svarīga spēle ir Sionas klubam (tieši tāpēc no Kaļiņingradas "Baltikas" nav uzaicināts centra pussargs Artūrs Zjuzins). Kas stāsies izlases vārtos? Jautājums pēkšņi kļuvis ļoti aktuāls, kaut gan pēkšņi tas nav noticis. Lai kādam spēlētājam - neatkarīgi no sporta spēles un vietas laukumā - būtu maiņa, viņam šī maiņa ir jāgatavo. Aleksandrs Starkovs trešdien Slokā vēroja spēli starp Jūrmalas "Spartaku" un Daugavpils "Daugavu", vēroja izlases kandidātus un uzmanīgi sekoja abu komandu vārtsargiem - visticamāk, ka uz izlases treniņiem tiks uzaicināti arī Kaspars Ikstens, kurš jau bija izlasē un kurš atgriezās vārtos pēc smagas traumas, kā arī Andrejs Pavlovs, par kuru Latvijā jau esam nedaudz piemirsuši, bet viņš, starp citu, bija izlases trešais vārtsargs EURO 2004 un vienu sezonu tika atzīts par labāko virslīgas vārtsargu. Vai uz treniņiem nevajadzētu uzaicināt arī kādu no U21 izlases vārtsargiem? Lai skatās, kopā trenējas un mācās, lai rod jaunu stimulu treniņos. Varbūt varētu atcerēties par Māri Eltermani, kurš šosezon sekmīgi spēlē Lietuvas virslīgā "Kruoja" kluba rindās? Tiesa, Māris izlases kontekstā kaut kā vienmēr bija "aizmirsts".

Starkovs vārsargus izlasei nesagatavos un viņam tas arī nav jādara. Pašreiz situācija ir tāda, ka aiz Vaņina nav neviena, par kuru varētu pilnīgi droši teikt - jā, šis bez šaubām ir dublieris numur viens, bet tad vēl mums ir tas un tas. Vismaz starp Latvijas virslīgas vārtsargiem izteikta labākā pašreiz nav. Šteinbors? Nestabils. Bogdanovs? Pagājušajā sezonā spēlēja pārliecinošk, stabilāk un labāk. Vlasovs? Šosezon vairs nav neaiztājams numur viens Ventspilī. Tā ka Māliņa, Ikstena un Pavlova izvēle laikam ir pareiza un objektīva. Vēl jau ir Pāvels Doroševs, iespējams, ka arī viņš būs izlases treniņos, taču viņam jau kādu laiku nav spēļu prakses.
Laikam tomēr pēdējos gados pārāk paļāvāmies (kārtējo reizi...), ka kāds ir gandrīz vai mūžīgs. Izlasē ir arī vārtsargu treneris - Alekasandrs Kulakovs, taču viņam pienācīga dubliera nesagatavošanu arī nevar pārmest, jo viņa pamatdarbs ir "Skonto FC" un viņam vispirms jārūpējās par to, lai klubā viss būtu kārtībā ar vārtsargiem. Kulakovs pietiekami labi pārzina virslīgas vārtsargus, arī viņš zina jaunos un perspektīvos, taču ikdienā viņš nevar ar tiem strādāt. Viņam ir darbs klubā. Tieši tāpēc arī, manuprāt, būtu ļoti lietderīgi izlases treniņos regulāri iesaistīt U21 vārtsargus un kādu no tiem, kas izcēlies Latvijas virslīgā vai ārzemēs un kas vairs nav "jaunais perspektīvais". Vārtsargiem "jaunā perspektīvā" kritēriji tomēr ir citādāki nekā laukuma spēlētājiem. Georgijs Čižovs, Artūrs Vaičulis un Valentīns Raļkevičs taču nav iekļauti starp U21 izlases kandidātiem par skaistām acīm.

Vairākos virslīgas klubos ir jauni vai vēl jauni vārtsargi un daži no viņiem maz tiek pie spēlēšanas vai vispār netiek. Laukuma spēlētājs tomēr vismaz biežāk vai retāk iziet uz maiņu, bet vārtsargs - vai nu spēlē, vai nespēlē. Kas atliek? Trenēties, sēdēt uz soliņa un gaidīt savu iespēju. Ir arī cita iespēja - spēlēt citā komandā, kas ir zemāka līmeņa, bet toties regulāri spēlēt. Spēcīgāko komandu otrie vai trešie vārtsargi spēlē 1. līgas komandās, taču lietderīgāk to būtu darīt kādā citā virslīgas klubā - gan papildus konkurence vietējam pirmajam numuram, gan iespēja spēlēt virslīgā pašam. Divi labumi vienā. Šajā sakarā var minēt "Manchester United" un Anglijas izlases vārtsargu, nupat aizvadītā Premjerlīgas čempionāta labāko vārtsargu Džo Hārtu. Savulaik viņš bija pirmais numurs Anglijas U19 un U21 izlasēs, bet bija tikai trešais ceturtais "Manchester City" un viņu tālredzīgi aizdeva vispirms uz "Tranmere Rovers" (1. līga), bet tad uz "Blackpool". Atgriezies Mančestrā, Hārts nokļuva Šeja Gīvena ēnā un atkal tika aizdots - šoreiz Premjerlīgas jaunpienācējam "Birmingham City", kura rindās kļuva par vienu no labākajiem vārtsargiem līgā un pretendēja uz sezonas labākā jaunā spēlētāja titulu. Tamlīdzīgu piemēru ir daudz.
Tā ka nevajag vārtsargus "marinēt". Tad viņi arī izaugs. Gan klubos, gan izlasē. Tas pat ir labi, ka Klāgenfi\urtē nevarēs spēlēt Vaņins. Beidzot tiks dota iespēja sevi apliecināt kādam citam.

  +3 [+] [-]

, 2012-05-17 11:13, pirms 12 gadiem
Anatolij, kas tas par sviestu? Lūdzu, izlabojiet!

Šajā sakarā var minēt "Manchester United" un Anglijas izlases vārtsargu, nupat aizvadītā Premjerlīgas čempionāta labāko vārtsargu Džo Hārtu.

 +10 [+] [-]

, 2012-05-17 11:27, pirms 12 gadiem
Eltermanis ir pārāk latvisks un neskontisks, lai Starkovs viņu ņemtu savā izlasē.

  +5 [+] [-]

, 2012-05-17 11:51, pirms 12 gadiem
zefons rakstīja: Eltermanis ir pārāk latvisks un neskontisks, lai Starkovs viņu ņemtu savā izlasē.
haha, trāpīji 10-niekā!

  +1 [+] [-]

, 2012-05-17 13:19, pirms 12 gadiem
kā jūs domājat vai Starkovs spēs sagatavot izlasi, lai varētu teikt, ka ir izdevies (nevis nospēlējām, varējām labāk) cikls?!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja