Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Prezidenti sportā: kas ir kas? 1. Lipmans

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Prezidenti sportā: kas ir kas? 1. Lipmans
Ja hokejs ir pirmais sporta veids Latvijā, tad Kirovam Lipmanam pienākas pirmā prezidenta tituls!
Romāna Kokšarova foto

Šā gada sākumā kolēģis Kristaps Zālītis veica pētījumu, kas ir sportacentrs.com lasītāju iecienītākie sporta veidi. Pirmajā trijniekā pārliecinoši līderi bija hokejs, basketbols un futbols, bet tādi it kā populāri sporta veidi kā biatlons, riteņbraukšana un bobslejs mīņājās uzreiz aiz pirmā desmitnieka. Bet kas ir šo populārāko sporta veidu vadoņi? Ko viņi dara un spēj izdarīt un kas nav viņu spēkos?

Vēl pirms dažiem gadiem lamāt Hokeja federācijas prezidentu KIROVU LIPMANU skaitījās gandrīz vai labais stils. Kirovs tāds un šitāds, nav izdarījis to un šito, bet 2006. gada pasaules čempionāta rīkošanas iespēja Rīgā tika dēvēta par jaunā gadsimta lielāko blefu.

Arī tagad, kad neargumentētās lamas Kirova virzienā beigušās, ir gana daudz ļaužu, kas uzskata, ka pie visām Latvijas hokeja likstām vainīgs ir Lipmans. Jo viņš taču 12 gadus ir šīs organizācijas galva. Skaidrs, ka Latvijas hokejā nav tādas sistēmas kā Šveicē un nav pat tādas kā Dānijā, bet par spīti bezsistēmai hokejs rullē. Varbūt arī tāpēc, ka ļoti labi pielāgojas tam, kas notiek reālajā dzīvē. Kad 1995. gadā ''Pārdaugava'' pameta Krieviju, likās, nu ripas spēlei beigas. Bet labākie kadri izklīda pa Eiropu un Ziemeļameriku, un 1997. gadā, kad Latvijā bija tikai divarpus hokeja halles, izlase A grupā izcīnīja 7. vietu.

Vairāk nekā desmit gadus bijām saistīti (un vēl esam) ar Baltkrieviju, un izlases līmenī, ko daudzi uzskata par hokeja attīstības mērauklu, nekas fundamentāli nemainījās. 10., 11., 7. vieta pasaulē, divas olimpiskās spēles. Drīz sāksies KHL trešā sezona. Dažs varbūt cerēja, ka nu tik Latvija rullēs, taču izrādījās, ka nav tiešas korelācijas starp sezonā labākajā klubā iespēto un izlases vietu pasaules čempionātā.

Pirms KHL dažus gadus bija ''Samsung'' premjerlīga, kas Latvijas apstākļiem varbūt bija optimālais variants, taču nāca KHL un to sagrāva, nu vēl ekonomiskās krīzes sekas... un ļaudis lamā Lipmanu, ka Latvijas čempionāts aizlaists pašplūsmā. Bet tā jau gluži nav. LHF un Lipmans var organizēt sacensības tikai tiem, kas grib tajās piedalīties. Ja Ventspils vai Valmiera negrib vai nav gatavi spēlēt Latvijas čempionātā, ne jau tur kāds cits vainīgs kā viņi paši.

Skaidrs, ka Lipmans Hokeja federāciju vada diezgan īpatnēji, taču beigu beigās visas lietas tiek atrisinātas. Kirovs vienmēr pats grib turēt roku uz visiem pulsiem, bet tas pat teorētiski nav iespējams. Pietiek jau ar to, ka viņš kontrolē un dabū pilnu finanšu maisu. Vajadzības gadījumā šo to piemetot no sava biznesa - pērn 150 000 latu no ''Grindeksa'', kas dažām citām federācijām liktos milzu summa.

Jau pasen federācijas mītne ir Raunas ielā 23, kas ir Lipmana īpašums, un lai cik tas arī nebūtu dīvaini, Kirovs tur ir 80 procentus no sava dienas laika, bet ''Grindeksā'', kas nes miljonus, iegriežas krietni retāk. Droši vien tāpēc, ka tur bizness nostādīts, bet specifiskajās zāļu ražošanas lietās viņš tomēr nav speciālists.

Kādā no pasaules čempionātiem, šķiet, 2003. gadā Turku Kurts Lindstrēms izmeta frāzi, ka Kirovs no hokeja saprot tik pat, cik auns, izsaucot līksmību izlases rindās. Var jau būt, ka viņa zināšanas nav kā Jurzinovam vai Balderim, bet Lipmans šo savu mīļlietiņu ļoti mīl un no tās neatteiksies ne par ko. Jo hokejā viņš jūtas nozīmīgs un svarīgs. Kas būtiski ir jebkuram cilvēkam.

Ja hokejs ir 1. vietā sportacentrs.com lasītājiem, tad Lipmans tāds ir arī starp prezidentiem.

Par to, ka
1) uz Rīgu dabūja pasaules čempionātu;
2) ir ievēlēts IIHF stratēģijas attīstības komitejā;
3) prot dabūt naudu no sponsoriem un arī valsts;
4) neviena cita sporta spēļu izlase nav piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs;
5) Latvija kopš 1997. gada ir elites grupā;
6) ar ''Liepājas metalurga'' halli parādījis, ka halles var uzcelt jebkurā pilsētā, radot hokejam materiālo bāzi;
Tāpēc arī viņa vadības stilu un dažas rakstura iezīmes var arī pieciest.

     [+] [-]

, 2010-08-16 17:24, pirms 14 gadiem
Protams ka visi seši punkti ir labi darbi, bet kas tālāk?Darbs ar to nebeidzas, diez perspektīvē ir kādi uzdevumi, plāni kas LHF ir jaizdara un ko tā grib īstenot?

     [+] [-]

, 2010-08-16 18:25, pirms 14 gadiem
Protams, ir arī atgadījumi, kur par viņa rīcību gribās viņam ar kaut ko cietu iemest, (Piemēram, kad negribēja maksāt Latvijas sieviešu izlasei par bagāžu un meitenes vilka formas mugurā un lidoja ar lidmašīnu!) bet šajos punktos jāpiekrīt.

Lai gan tomēr viņa vadība balansē uz naža asmens, jebkurā brīdī Latvijas hokejā līga var izsust arī mēs varam izkrist no A grupas. No brīža, kad viņš ir bijis pie stūres Latvijas hokejs nav attīstījies ne kripatiņu, bet paldies dievam arī nav nekur pazudis.

  +1 [+] [-]

, 2010-08-16 18:48, pirms 14 gadiem
"izlases līmenī, ko daudzi uzskata par hokeja attīstības mērauklu,"

Diemžēl tādu cilvēku, kas hokeja līmeni vērtē pēc izlases spēka, netrūkst, taču tas ir absolūti aplami. Tad vēl kāds atceras, ka mums taču ir superpuperspēcīgais klubs Dinamo, tad jau vispār Latvija tiek pasludināta par hokeja lielvalsti. Taču patiesībā izlase ir tikai aisberga redzamā daļa un tikai viens no faktoriem, pēc kuriem jāvērtē hokeja attīstība un līmenis valstī. Manā skatījumā daudz vērtīgāki un nozīmīgāki faktori ir vietējā čempionāta līmenis, hokeja sistēma, sakārtotība, infrastruktūra, kvalitatīvu spēlētāju daudzums utt...Izlase ir forša lieta, taču vismaz manā izpratnē tā ne tuvu nav noteicošais faktors, kas rāda hokeja līmeni.

  +1 [+] [-]

, 2010-08-16 18:51, pirms 14 gadiem
4) neviena cita sporta spēļu izlase nav piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs;
Domāju, ka šis punkts atsver visu.

     [+] [-]

, 2010-08-16 18:57, pirms 14 gadiem
Klubi ir svarīgi, bet šaubos vai kaut vienā valstī federācija meklē klubiem naudu.

     [+] [-]

, 2010-08-16 18:59, pirms 14 gadiem
da_silva rakstīja: 4) neviena cita sporta spēļu izlase nav piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs;
Domāju, ka šis punkts atsver visu.
Un tagad salīdzini, cik grūti uz OS tikt hokejā un cik grūti - citos komandu sporta veidos. Hokejā konkurence ir salīdzinoši neliela.

     [+] [-]

, 2010-08-16 19:02, pirms 14 gadiem
Kamēr Lipmana vietā kādus 4+ gadus nenostrādās cits cilvēks, tikmēr mēs viennozīmīgi nevarēsim pateikt, cik viņš labs vai slikts(šobrīd gan liekas, ka tas notiks ne ātrāk kā pēc miljons gadiem). Kas bez viņa vēl šajā amatā bijuši? Atceros tikai Magoni, bet viņa darbi/nedarbi gan no atmiņas pazuduši. Vēl kāds ir bijis?
Lielākie pārmetumi Lipmana virzienā vienmēr bijuši saistībā ar vietējā hokeja bardaku. Čempionāts nesaistošs, piramīdas nav un K.L. neko nedara lietas labā. Bet ja tā padomā, vai kāds cits to spētu sakārtot? Mūsu nabadzīgajā valstī kaut ko līdzīgu Šveices hokeja sistēmai pat teorētiski nav iespējams uztaisīt, ja vien pēkšņi Liepājas ezerā neatklāj milzīgas naftas ieguves vietas.
Pats es neesmu sajūsmā par Lipmanu kā LV hokeja stūrmani, bet šaubos, ka šodien kāds šo darbu spētu labāk veikt.

     [+] [-]

, 2010-08-16 19:21, pirms 14 gadiem
Ar ļoti minimāliem līdzekļiem grib sasniegt maksimālu efektu. Tā dzīvē parasti notiek ļoti reti.

     [+] [-]

, 2010-08-16 19:53, pirms 14 gadiem
Neviens Zoltoks, Ozolins, Irbe un vairs nhl nespele. Man skiet tiesi hokejistu iespejama izaugsme ir svarigaka. Netop mums vairs tada kalibra speletaji un tas ir viss lielakais minuss. Labi, tada hokeja liga Latvija nu ir gruti pastavet. Tadel Dinamo variants ar Baltkrieviem man skiet +/- labi.
Tas ka LV labi nospele cempi ok, bet tadu zvaigznu, diemzel netop un tas ir klupsanas akmens visai sistemai :/

  +2 [+] [-]

, 2010-08-16 22:17, pirms 14 gadiem
suvass rakstīja: Un tagad salīdzini, cik grūti uz OS tikt hokejā un cik grūti - citos komandu sporta veidos. Hokejā konkurence ir salīdzinoši neliela.
Nu jā ir jau ir grūtāk, bet tas nemaina faktu - mēs tur bijām. Un nevar pateikt, ka hokejā mums ir baigās tradīcijas no PSRS vai kādiem aizlaikiem, jo arī basketbolā mums tādas ir, bet tur mēs olimpiādei pat tuvumā neesam bijuši.

     [+] [-]

, 2010-08-20 12:11, pirms 14 gadiem
da_silva rakstīja: Nu jā ir jau ir grūtāk, bet tas nemaina faktu - mēs tur bijām. Un nevar pateikt, ka hokejā mums ir baigās tradīcijas no PSRS vai kādiem aizlaikiem, jo arī basketbolā mums tādas ir, bet tur mēs olimpiādei pat tuvumā neesam bijuši.
Tieši to jau tas džeks arī saka, ka hokejā konkurence daudzreiz mazāka nekā Tevis tagad pieminētajā basketbolā..