Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Tikai viens punkts līdz A grupai...

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās „Sporta Avīzes”, un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās „Sporta Avīzēs”. Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā „Pirms 10 gadiem”.

”Sporta Avīze” Nr. 229 (2000. gada 10. aprīlis – 16. aprīlis)

Juniori trešie...

Pēc 6 gadu mīcīšanās pa C grupu un iepriekšējā gadā Bukarestē izcīnītajām tiesībām debitēt B grupas turnīrā Latvijas hokeja izlase U-18 grupā savās mājās tikai pēdējā spēlē zaudēja cerības ar vienu rāvienu pakāpties vēl grupu augstāk. LHF uzdevums – 2. vieta netika izpildīts, bet vieta B grupā tika saglabāta pārliecinoši, un izcīnītā 13. vieta pasaulē līdz pat 2006. gadam palika Latvijas junioru augstākais sasniegums...

Tikai zaudējums ar 2:5 pēdējā spēlē Norvēģijai B grupas debitantiem deva "tikai" 3. vietu. „Izlases galvenais treneris Haralds Vasiļjevs savā kladē ir ierakstījis piecu sešu jauno spēlētāju uzvārdus, bet divi tiks pārbaudīti jau šajā nedēļā spēlēs pret Krieviju un Somiju. Izlasei, kura palika pie A grupas sliekšņa, pēc gada būs jāspēlē jau junioru čempionātā, bet aiz šā vecuma nāk nākamie, un uztraukumam par to, ka 1983. gadā dzimušie puikas būs vājāki par 1982. gadā dzimušajiem, šodien nav pamata. Spēcīgs solās būt arī 1984.gadā dzimušo spēlētāju sastāvs, un tas nozīmē, ka turpmākajos divos gados varam sagaidīt brīdi, kad A grupā spēlēs ne tikai pieaugušie,” optimistiska bija „SA”.

Par rezultatīvāko mūsu komandā kļuva Andris Kozlovskis, kurš 5 spēlēs sakrāja 7 (4+3) punktus. Čempionātā piedalījās arī Jānis Sprukts (vēlāk izpelnījās H. Vasiļjeva uzaicinājumu uz pieaugušo pasaules čempionātu Sanktpēterburgā), Agris Saviels (tika atzīts par meistarsacīkšu labāko aizsargu), Jēkabs Redlihs, Edijs Brahmanis un Armands Bērziņš, bet vārtus sargāja Dmitrijs Kuzmins.

Sportacentrs.com atkāpe: „SA” izteiktās cerības uz drīzu iekļūšanu A grupā diemžēl neattaisnojās. Tikai 2006. gadā Aleksandra Klinšova vadītie juniori izcīnīja 1. vietu toreiz jau par Divīziju I nosauktajā turnīrā un gadu vēlāk debitēja Elites divīzijā. Junioru izlase dāvāja vairākus pieaugušo izlases rindās spēlējušus hokejistus, no kuriem trīs (J. Rēdlihs, Sprukts un Bērziņš) ir arī šā gada izlases kandidātu sarakstā. Vienam gadagājumam tas ir daudz.

Jeļenas Prokopčukas izrāviens

Šobrīd par Jeļenu Prokopčuku Latvijā dzirdējuši pat tie, kuru attiecības ar sportu ir uz „jūs”. Desmit gadus atpakaļ viņa no sportistes, kura, piemēram, 1988. gada republikas skolēnu krosa čempionātā no 69 dalībniecēm bija tikai 61., pēc gada 44.vietā, pēkšņi kļuva par vienu no mūsu olimpiskajām cerībām Sidnejā. Pateicoties savam darbam.

„Šobrīd Jeļenai 10 000m distancē ir sezonas labākais rezultāts pasaulē (31:27,86) un diezgan droši var teikt, ka līdz gada beigām tas paliks pirmajā desmitniekā .., jo iepriekšējā sezonā ar šādu rezultātu Jeļena 10 000 metros būtu sestā ātrākā skrējēja pasaulē (Eiropā - otrā). Turklāt kopš brīža, kad stadionā šajā disciplīnā notiek sacensības, par viņu ātrāk šo distanci ir veikušas tikai astoņpadsmit skrējējas. Tāpat vien .. lielākajā Vācijas vieglatlētikas žurnālā (jaunākajā izdevumā ir ļoti cildinošs raksts par Latvijas skrējēju, kura Portugālē ar savu rezultātu šokēja gan organizatorus, gan konkurentes), protams, nevar nokļūt,” „SA” kala dzelzi, kamēr tā karsta.

Prokopčukas treneris Leonīds Strekolovskis uzskatīja, ka „primārais ir vēlēšanās skriet. .. Treneris ar varu nevienu savā grupā netur un uzsver, ka pie viņa trenējas paši parastākie sportisti, kuri apzinās, ka, lai kaut ko sasniegtu, dienu no dienas ir daudz jāstrādā un gandrīz vai viss jāpakļauj tikai vienam mērķim. Vienkāršāk sakot – jāievēro attiecīgs dienas režīms, lai pierādītu, ka formula "10% talanta + 90% darba" dod lielāku efektu nekā variants, kad proporcijas būtu pretējas.”

Vēlreiz L. Strekolovskis: "Mans treniņdarbs ir bez forsēšanas. Kad tuvojas lielas sacīkstēs un vadība no manis prasa vai arī gaida augstu rezultātu, es tam nepievēršu uzmanību un turpinu gatavošanos, kā pienākas. Forsējot notikumus, sportistam var nodarīt tādu ļaunumu, ka viņš pēc tam ilgi "neiztaisnosies". .. manas sistēmas noslēpums ir pavisam vienkāršs - darbs. Kad ar kenijiešiem sāk runāt par to, ka viņiem ir dabas dots talants un gargabalnieku gēni, atbilde ir: mēs strādājam tik daudz kā neviens cits."

Pirms 10 gadiem lasītāji uzzināja arī to, ka līdz 1999./2000. gada ziemas sezonai Jeļenai pietrūcis pārliecības par saviem spēkiem un ka viņas trumpis ir garais finišs. Attapās arī Latvijas Olimpiskā vienība, kas solīja sagādāt Prokopčukai finansiālo atbalstu, jo pretējā gadījumā to saņemtu sportisti, kuru rezultāti ir krietni zemāki kā Jeļenai, bet gargabalniece paliktu tukšā...

Sportacentrs.com atkāpe: Prokopčukas 2000. gada sākumā uzrādītie rezultāti nebija mirkļa uzliesmojums. Sidnejā viņa ierindojās 9. vietā 5000 metros un 19. vietā divreiz garākā distancē, bet par viņas pagaidām izcilāko sasniegumu kļuva uzvara prestižajā Ņujorkas maratonā divus gadus pēc kārtas (2005., 2006.).

Kārtējā nākotnes cerību izlase basketbolā

Uz 2000. gada Eiropas čempionāta pusfinālturnīra spēlēm Vācijā devās Latvijas junioru basketbola izlase, kam cīņās par tikšanu uz finālturnīru Horvātijā jūlijā bija jātiekas ar Vācijas, Itālijas, Somijas, Islandes un Lietuvas izlasēm.

1994. gada Eiropas čempionāta pusfinālturnīrā latvieši bez vēlākiem Latvijas pieaugušo izlases dalībniekiem „pa muguru dabūja” 5 spēlēs no piecām. Divus gadus vēlāk ar Kasparu Kambalu, Rudzīti, Teteri, A. Umbraško, S. Valteru un K.Vecpuisi ierindā ar 1 uzvaru pakāpās uz 5. vietu, bet 1998. gadā pēc 2. vietas kvalifikācijas turnīrā un 3. –pusfinālturnīrā sekoja 4. vieta finālturnīrā, uzvaras pār Dienvidslāviju, Slovēniju, Franciju, Izraēlu. Par "nākotnes komandu" nodēvētājā blicē spēlēja K. Cipruss, R. Grafs, K. Janičenoks, R. Jumiķis, M. Ļaksa, R. Vaikulis, K. Valters, bet izlasi vadīja treneri V. Valters un G. Endzelis. Pēc gada šī izlase pirmoreiz Latvijas basketbola vēsturē spēlēja pasaules junioru čempionātā un palika devītā.

Arī 1998. gadā izlase tika dēvēta par „talantu fabriku”. Tajā no 2 gadus vecā iesaukuma bija Janičenoks un Cipruss, pievienojoties tādiem spēlētājiem kā Timermanim, Šķēlem un Blūmam.

Sportacentrs.com atkāpe: Šī gadagājuma spēlētāji atstājuši paliekošas pēdas Latvijas basketbolā, jo pieci nosauktie pastāvīgi vairāk vai mazāk ir bijuši Latvijas pieaugušo izlases redzeslokā.

Pārējās tēmas

Hokejs. Tiesības piedalīties NHL izslēgšanas spēlēs nopelnījuši S. Ozoliņš un P. Skudra, bet palīgā Latvijas izlasei brauks A. Irbe un S. Žoltoks. Šveices A līgā iekļuvusi H. Vītoliņa un N. Sējēja pārstāvētā „Chur” vienība, Somijā pie bronzas tika R. Laviņš (HPK), bet par nedēļas labāko IHL spēlētāju aiz „dīķa” tika nosaukts H. Vasiļjevs. Vēl „SA” aplūko neparasti bagātīgo un kvalitatīvo aizsardzības spēlētāju klāstu hokeja izlases kandidātos, sākot ar Sandi Ozoliņu un beidzot ar OHL spēlējošo Arvīdu Reķi.

BK „Liepāja” galvenais treneris Pēteris Višņevičs sarūpējis lielāko pārsteigumu un apliecinājis, ka cāļus skaita pavasarī, LBL ceturtdaļfinālā no tālākās cīņas izsitot divcīņas favorītu „LainERS” komandu, uzvarot divās cīņās (99:91, 101:90), bet ventspilnieki NEBL pusfināla 1. spēlē savās mājās piekāpās Kauņas „Žalgirim” ar 7 punktu pārsvaru.

Anglijas Premjerlīgā 10. vārtus sezonā guva un Sauthemptonas vienību no izkrišanas līgu zemāk attālinājis Marians Pahars, bet jaunievēlētais „Skonto” futbola komandas kapteinis gruzīns Aleksandrs Rehviašvili intervijā „SA” stāsta gan par 5 gadu peldēšanas treniņiem, gan sievu – Latvijas pilsoni un meitiņu Sofiju. Intervijā „SA” Ramons van Mills stāsta, ka Kristera Serģa piedāvājumam izpalīdzēt ar „kantētāja” pienākumu pildīšanu motokrosā ar blakusvāģiem, kamēr atveseļojas A. Rasmanis, piekritis tikai ar otro reizi. Individuālā brauciena meistars Raivis Belohvoščiks stāsta, ka, ja olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Romāns Vainšteins, labākās izredzes uz augstu vietu Latvijai ir tieši individuālajā iedzīšanas braucienā. Pirmajā Eiropas čempionāta autokrosā posmā Portugālē pēc vācieša Helmūta Vilda diskvalifikācijas uzvara Andrim Dambim, 3. vieta Uģim Traubergam, bet F-1 trešo posmu pēc kārtas uzvarējis Mihaels Šūmahers.

Savukārt laikraksta 20. lappuses informācija liecina, ka pašreizējais „Mediju nama” valdes priekšsēdētājs un lasītāju iecienīts autors „SA+” slejās Armands Puče 2000. gada aprīlī sadarbībā ar apgādu „Jumava” iepriecinājis ar grāmatas „Sarauj, Latvija! Latvijas hokeja slavas desmitgade” iznākšanu.

  +4 [+] [-]

, 2010-04-17 16:02, pirms 14 gadiem
Šī ir viena no manām mīļākajām sadaļām SA+, paldies par iespēju atcerēties, kas noticis un bijis aktuāls LV sportā pirms 10 gadiem!