Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ko varbūt nav pamanījis Jaunups

Ko varbūt nav pamanījis Jaunups
Pa draugam sakārtot jau var visu, bet jārēķinās, ka par to tomēr runās
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Šodien Latvijas mediju telpā parādījās VEF kluba padomes priekšsēdētāja Edgara Jaunupa domas par situāciju, kas izveidojusies saistībā ar LBL fināliem. Dažas no svarīgākajām tēzēm prasās pēc neliela koriģējoša komentāra.

Tiem, kas nav iepazinušies ar Edgara Jaunupa viedokli - noderēs kolēģu paveiktais, kas pilnībā lasāms ŠEIT. Paņemsim tikai dažus būtiskākos no paustajiem argumentiem.

“Šī ir dabiska situācija, jo visos sporta veidos vietējais čempionāts allaž bijis vairāk vai mazāk pakārtots klubu startiem starptautiskās sacensībās.”

Ļoti precīzs iestarpinājums – vairāk vai mazāk. Pakārtots klubu startiem starptautiskajos turnīros tas tiek regulārās sezonas laikā, kad izmaiņas ir turnīra kopējai norisei nebūtiskas. Ko pagaidām varbūt vēl nav pamanījis Jaunups – vismaz basketbolā visi starptautiskie turnīri savus kalendārus vienmēr veidojuši, respektējot to, ka maijs ir nacionālo čempionātu play-off laiks. Maksimums, ko kāds pat no prestižākajiem Eiropas turnīriem atļaujas pēc aprīļa beigām - “Final Four”, kas no iesaistītajiem klubiem prasa tikai trīs dienas. Tā notiks ULEB Eirolīgā, kur finālturnīrs paredzēts 10.-12. maijā, bet ceturtdaļfināla kārta noslēgsies jau līdz 25. aprīlim. ULEB Eirokauss – finālspēle notika 13. aprīlī. FIBA Izaicinājuma kausā – būs 28. aprīlī. Adrijas līgā – 27. aprīlī. Baltijas līgā – bija 6. aprīlī. Tikmēr VTB līgā – pirmās astotdaļfināla (!) spēles 1. maijā... Tad jautājums: ja vienas savādas Krievijas līgas rīkotāji uzspļauj sporta veidā vispār pieņemtām normām, vai mums vajadzētu stāties līdzispļāvēju rindā?

“Vēl janvārī visi klubi Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes sēdē provizoriski vienojās, ka izmaiņas nolikumā, ja pēc tām būs nepieciešams, ir loģisks darba princips.”

Būtu interesants plašāks paskaidrojums – kā LBS valdes sēdē visi klubi par kaut ko var vienoties, ja šajā valdē ir pārstāvēti tikai divi no desmit klubiem? Bet šie mazie meli pat būtu mazākais. Daudz svarīgāk ir tas, ka “provizoriski” vienoties vai nevienoties Jaunups var vienalga par ko, taču tas pats nelaimīgais LBL nolikums, kuru šobrīd jau tā gatavojamies pārkāpt, paredz konkrētu kārtību, kā šādi jautājumi risināmi. Proti, tajā ir tāds punkts 4.2, kas vēsta: “Ja paredzēts Nolikumā mainīt noteikumus, kas skar Čempionāta izspēles kārtību, tad pirms lēmuma pieņemšanas LBS valdei ir pienākums pieprasīt klubu/komandu piekrišanu rakstveidā.” Interesanti, ka LBS šorīt bija izsludinājusi klubu sanāksmi, kurā acīmredzot šo jautājumu mēģinātu risināt, taču – pēdējā brīdī tikšanās tika atsaukta. Pulksten 14 Skanstes ielā sākās LBS valdes sēde, kurai nu būs smags uzdevums – pārkāpt nolikumu vienreiz vai dubultā...

“Ja klubiem nāksies spēlēt arī jūnijā, tad nāksies. Tāda ir dzīve. (..) Mums visiem ir jāpriecājas, ka mūsu klubi spēlē nopietnos turnīros. Latvijas čempionāts tikai iegūst no tā, ka tajā piedalās klubi ar šādu rūdījumu.”

Latvijas čempionāts vispirms iegūst no tā, ka tajā ir līdzjutējiem un atbalstītājiem saprotami principi un godīga cīņa. LBL finālu pieskaņošana Krievijas atklātā čempionāta kalendāram vairs nav dažas nebūtiskas korekcijas regulārās sezonas laikā – te mēs tomēr runājam par Latvijas čempionāta zelta medaļām un titulu. Klubu dalība starptautiskajos turnīros ir jārespektē, par to nav šaubu, taču – būtu tomēr adekvāti jānovērtē, kur šis respekts jau robežojas ar necieņu pašiem pret sevi – pārējiem klubiem, saviem līdzjutējiem un sponsoriem. Starp citu, derētu painteresēties – ko par šādu savā vārdā sauktā turnīra piesmiešanu domā “Aldaris”... Jaunupa vēstījums un tonis ir skaidrs: izbaudiet, ka mēs jums esam, un daudz nelēkājiet. Taču, Edgar – dzīve ir ne tikai tāda, ka var nākties spēlēt jūnijā. Dzīve ir arī tāda, ka reizēm jāspēj izvēlēties – zivtiņa vai uzsēsties.

P.S. Muļķīgākais tas, ka patiesībā ne jau vefam šobrīd kaut ko vajadzētu pārmest – krievi mūsu klubu nolikuši situācijas priekšā un tagad tas vienkārši mēģina sakārtot lietas. Ja kādam būtu jāpārmet, tad tiem ar gumijas mugurkaulu, kas viņiem brīvi ļautu to darīt, ignorējot jebkādus principus un loģiku. Bet, nu - Jaunupam vienalga reizēm tomēr vajadzētu izmantot lielisko iespēju paklusēt...

  +7 [+] [-]

, 2013-04-15 16:49, pirms 11 gadiem
Jaunups sēž uz sliedēm, kas iet no kalna uz leju, gan politikā, gan basketbolā, gan dzīvē kopumā. Diemžēl, bet tikai LBS vēl pakļaujas viņa mazajiem murdziņiem, visur citur jau kādu laiku neviens ar viņa domām nerēķinās.... Lai Jums labs orgasms, LBS valde!

  +4 [+] [-]

, 2013-04-15 18:30, pirms 11 gadiem
ak tad lbl zeltu jaunpups grib gan? viņam taču lbl turnīri nav svarīgi, lai tik sūta kādu padsmito sastāvu un pierāda, ka ir stipri un tiešām, lai dažreiz izmanto iespēju paklusēt

  +3 [+] [-]

, 2013-04-15 19:41, pirms 11 gadiem
Lai tas balalaiku pienesējs sakārto savu bikšu priekšu, kad kāpj pār LBL slieksni. Ja visādi jauni pupi virina kājstarpi austrumu virzienā, tad darīt to vajag ar glanci