Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nu, braļukas - kam palīdzēsiet?

Nu, braļukas - kam palīdzēsiet?
Šoreiz mums pat nav ko dalīt - vietas pietiktu abiem...
Foto: SIPA/Scanpix

Latvija un Lietuva basketbolā nekad nav bijušas labas draudzenes - jau kopš 1939. gada. Taču rīt mums vajadzēs kaimiņu palīdzību, jo ceļā uz Eiropas čempionāta astoņnieku paši varam paveikt tikai pusi darba - otru pusi jāizdara leišiem mačā ar ukraiņiem. Likme ir ļoti augsta, tāpēc nav brīnums, ka aizkulisēs jau notiek aktīva rosība. Sabonim sāk zvanīt seni draugi...

Kaut gan Latvija un Lietuva draudzīgi roku rokā izsoļoja no vienas apakšgrupas, Jeseņicē atstājot aiz muguras trīs sakautas Balkānu valstis, pirmā "ja būtu, tad (ne)būtu" situācija abu kaimiņu starpā radās jau tur. Proti, aprēķini pirms pēdējās kārtas mums rādīja, ka maču ar Maķedoniju varam atļauties ar zināmu starpību arī pazaudēt, tikai tad pēc tam mūsu vietā mazliet jāpasvīst lietuviešiem - uzvarot objektīvi vājāko Bosnijas izlasi. Toreiz Latvija uz Lietuvu nepaļāvās, savu uzvaru izcīnīja pati, un labi, ka tā - jo lietuvieši sastrādāja brīnumus , knapi izglābjot paši savu ādu, bet mūsējo būtu atstājuši saplosīšanai dienvidslāviem.

Šoreiz mums tādas privilēģijas nav - pateicoties serbu vienaldzībai mačā ar Ukrainu, mums tagad vienkārši nav citu variantu, kā paļauties uz lietuviešiem. Nav vajadzīgs nekas ārkārtējs - Lietuvas izlase turnīra gaitā progresē, Ļubļanā ar labu spēli jau izcīnījusi divas pārliecinošas uzvaras, un mačā pret ukraiņiem tikai likumsakarīga būtu arī trešā. Jo tādi vienkārši ir objektīvie spēku samēri un basketbola loģika. Kas uztrauc - mēs tomēr runājam par lietuviešiem. Un šoreiz viņiem pašiem pat neko nevajag...

Šodien, komandu viesnīcā satiekot vienu no Latvijas izlases treneriem, apjautājos arī par šo kutelīgo situāciju, un viņš pastāstīja, ka bezdarbībā neesam sēdējuši - sarunā ar Lietuvas Basketbola federācijas prezidentu Arvīdu Saboni saņemts apliecinājums, ka rītdienas mačā komanda spēlēs ar pilnu spēku, un noteikti cīnīsies par latviešiem tik nepieciešamo uzvaru. Tiesa, uzpeldējis vēl kāds interesants fakts, proti - lai draudzīgi aprunātos, pie lietuviešiem jau vērsušies arī ukraiņi. Kriminālu te nav ko meklēt, taču apmēram var nojaust Ukrainas puses priekšlikumu, sak - astoņniekā jau esat, pretinieku no otras grupas izvēlēties tāpat nav iespējams, tad netrakojiet, atpūtiniet dažus līderus, atgūstiet spēkus pirms play-off kaujām...

Apjautājos kolēģim no "Lietuvos rytas", kas par šo situāciju dzirdams viņu nometnē, taču viņam tas bija jaunums. Tiesa, Remīgijs uzreiz atzīmēja kādu savu aizvakardienas vērojumu - F grupas maču starp Spāniju un Grieķiju Sabonis noskatījās "Stožice Arena" VIP ložā, sēžot kopā un draudzīgi pļāpājot ar savu seno draugu un PSRS laiku cīņu biedru Aleksandru Volkovu, kurš jau ilgus gadus vada Ukrainas Basketbola federāciju... Tobrīd ukraiņi vēl nebija uzvarējuši serbus, mēs nebijām zaudējuši francūžiem, un attiecīgi pašreizējā situācija vēl nebija izveidojusies, taču varētu likt galvu ķīlā - gan pēc vakardienas Volkovs vēlreiz atradis telefonā Saboņa numuru un uzaicinājis veco čomu tepat Ļubļanā uz kādu kausiņu alus. Tāpat vien.

Labos draugos ar Sabas gan ir arī Ainars Bagatskis, kas savulaik "Žalgira" kreklā Eirolīgas grozos sametis ne vienu vien trīspunktnieku. Tagad tikai jautājums - kurš labākos, un cik nopietni to visu uztver pats Sabonis un lietuvieši. Piemēram, šodien Lietuvas žurnālistus komandas treniņā gaidīja pārsteigums - vakara treniņā komanda darbojās asistenta Gintara Krapika vadībā, kamēr galvenais treneris Jons Kazlausks pat nebija ieradies. Esot paņēmis brīvdienu. Kā atzina Remīgijs - šāda situācija esot pirmoreiz... Likme ir augsta - ne tikai Eiropas čempionāta ceturtdaļfināls, bet arī iespēja pacīnīties par biļeti uz pasaules čempionātu. Latvijas basketbolam šis ir unikāls mirklis un, ja lietuvieši mums to liegs tāpat vien, slinkuma vai vienaldzības pēc - tas nebūs vienkārši neglīti. Tas būs kara pieteikums! Tā arī Remīgijam pateicu...

P.S. Protams, vispirms jāizdara pašiem savs darbs mačā ar Beļģiju. Ar to arī sāksim, bet tālāk - tad jau dzīve rādīs...

  +3 [+] [-]

, 2013-09-14 23:54, pirms 11 gadiem
Es shodien runaajuar Lietuvieshiem, vinji teica ka obligaati uzvarees, bet vai uzvarees Latvija.

     [+] [-]

, 2013-09-15 00:04, pirms 11 gadiem
gravitons rakstīja: Es shodien runaajuar Lietuvieshiem, vinji teica ka obligaati uzvarees, bet vai uzvarees Latvija.
Ar kādiem lietuviešiem Tu esi runājis? Konkrēti pasaki, lai zina, ko saukt pie atbildības, ja nu kas!
Lavrinoviči? Maciulis?

     [+] [-]

, 2013-09-15 00:44, pirms 11 gadiem
J.Kazlauskas bija aizgajis skatities (skautot) otras grupas macus, bet ja velas, tad to var nosaukt par brivdienas panemsanu.
M.Kalnietis lietuviesu zurnalistiem izteicas, ka komanda pret ukrainiem speles nopietni, jo nevelas pazaudet ritmu un prognozet pretiniekus 1/4 finala nav iespejams.
Galvenais pasiem uzvaret.

  +4 [+] [-]

, 2013-09-15 01:07, pirms 11 gadiem
Es ceru, ka lietuvieši tomēr ir cienījami čaļi (atšķirībā no serbiem), kā līdz šim vienmēr esmu domājis, un spēlēs pēc saviem labākajiem paraugiem - nopietni, par uzvaru, un to arī izcīnīs! Jo viņiem pašiem nav iespējams prognozēt, kas nāks pretī 1/4F. Bet galvenais vispirms ir mums pašiem padarīt savu darbu - uzvarēt beļģus, un tad fanot par braļukām.

  +5 [+] [-]

, 2013-09-15 09:03, pirms 11 gadiem
Ja leiši ari zaudēs, tad ne jau aizkulišu sarunu dēļ... tikai un vienīgi psiholoģija. Var jau teikt un apņemties spēlēt nopietni un uz 100%, bet... leišiem tā ir vienkārši spēle, kurā nekas būtisks neizšķiras un viņi nebūs gatavi kapāt "līdz asins pa degunu", kamēr Ukraiņiem tā būs "do or die" spēle, pavisam cits psiholoģisks noskaņojums. Ja spēle ievirzīsies kā Ukraiņiem pret Serbiem, tad leišiem būs ļoti grūti motivēties "pa****ļu plēst", kamēr Ukraiņi iznāks laukumā tikai ar tādu noskaņojumu. Un sportā psiholoģiskajam noskaņojumam ir milzīga nozīme.
Hokejā šādā situācijā esam bijuši vairākkārtīgi un ne reizi objektīvi stiprākais, kuram neko nevajag, nav uzvarējis objektīvi vājāko, kuram tas ir "do or die". Protams, cerams, ka šodien būs savādāks scenārijs.

  +1 [+] [-]

, 2013-09-15 09:24, pirms 11 gadiem
"..Jo tādi vienkārši ir objektīvie spēku samēri un basketbola loģika.."

Eh Ingmār - viss turnīrs spēli pēc spēlēs rāda cik vecs un neatbilstošs ir šis nodrāztais teiciens!
Intars par psiholoģiju sakarīgi uzrakstīja.
Bet veiksme šajā turnīrā ir Latvijas pusē (cerams neatspēlēsies par augstprātīgajiem komentāriem par UKR spēku pēc LAT spēles).

  +1 [+] [-]

, 2013-09-15 11:08, pirms 11 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Ar kādiem lietuviešiem Tu esi runājis? Konkrēti pasaki, lai zina, ko saukt pie atbildības, ja nu kas!
Lavrinoviči? Maciulis?
Ar Lietuvieshu liidzjuteejiem runaaju. Vinju vaardniicaa nav taads vaards "zaudeees" ja runaa par basketbolu.

Un tu buutu tas sauceejs pie atbildiibas?

  +1 [+] [-]

, 2013-09-15 13:45, pirms 11 gadiem
gravitons rakstīja: Ar Lietuvieshu liidzjuteejiem runaaju. Vinju vaardniicaa nav taads vaards "zaudeees" ja runaa par basketbolu.
ā... ar līdzjūtējiem... es padomāju, ka ar Komandu esi runājis... Līdzjūtēji jau sastāstīs vis kaut ko, kā tad viņi var ietekmēt?!

  +1 [+] [-]

, 2013-09-15 17:26, pirms 11 gadiem
Svētdiena, 17:20. Bagatskis zvana Sabonim: "Paldies, šoreiz nebūs vajadzīgs."