Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nedēļa sporta vēsturē. Itālieši negribēja mirt

Nedēļa sporta vēsturē. Itālieši negribēja mirt
Vitorio Poco vadītā Itālijas izlase 1934. gadā pirmo reizi kļuva par pasaules čempioni
FOTO: soccernet-assets.espn.go.com

1934. gada 10. jūnijā "PNF Stadio" arēnā Romā 50 000 skatītāju klātbūtnē un vietējā tālaika fašistiskā diktatora Benito Musolīnu vērīgās acs pieskatīti itālieši pirmo reizi kļuva par pasaules čempioniem futbolā, finālmačā papildlaikā ar 2:1 pieveicot Čehoslovākiju.

Benito Musolīni šo čempionātu izmantoja, lai nostiprinātu sava fašistiskā režīma atbalstu tautā. Turnīru viņš nodēvēja par Itālijas varenības atdzimšanas apliecinājumu un pat vilka paralēles ar Romas impērijas atlētu sasniegumiem.

Lai gan tālaika Itālijas izlase bija visnotaļ spēcīga, uzvaru pasaules čempionātā tai neviens neprognozēja. Un tāpēc daudzi ir pārliecināti, ka duče izdarīja visu nepieciešamo, lai čempionāts beigtos ar Itālijas uzvaru.

Kā raksta cilvēki, kuri bija klāt šajā notikumā, dažbrīd pat licies, ka itāliešiem ir lielāka ietekme uz turnīra gaitu nekā FIFA. Musolīni personīgi noteica, kurš no tiesnešiem kuru spēli vadīs, un tikko arbitrs izgāja laukumā, viņa uzvedība uzreiz deva pamatu runām par korupciju.

Divu maču ar Itālijas piedalīšanos arbitrus atstādināja viņu pašu nacionālo delegāciju vadība. Par ļoti sliktu tiesāšanu.

Itālijas un Austrijas pusfinālā arbitrs vienā no epizodēm pats iespēlēja bumbu mājinieku futbolistam. Tomēr šim pašam arbitram - zviedram Ivanam Eklinam (pēc atgriešanās mājās viņu sāka dēvēt par "Romas grāfu") - uzticēja arī fināla vadīšanu. Pirms spēles Eklins devās tikties aci pret aci ar duči...

Finālcīņā pret Čehoslovākiju itālieši atļāvās spēlēt atklāti agresīvi, par ko netika sodīti. Mājinieku sāncenši, redzot šādu attieksmi, arī atbildēja ar rupjībām, un vairāki abu komandu spēlētāji cīņas laikā guva savainojumus (tiesa, pēc palīdzības saņemšanas atgriezās ierindā - maiņu tolaik nebija).

Līdzjutēji itāliešus dzina uz priekšu, taču mājiniekiem oponēja ļoti meistarīga komanda ar leģendāro vārtsargu Františeku Planičku un turnīra rezultatīvāko spēlētāju Oldržihu Nejedliju priekšgalā.

Līdz pirmajam vārtu guvumam nācās gaidīt ilgi. 69. minūtē, tikko saņēmis medicīnisko palīdzību laukuma malā un atgriezies ierindā, līdzjutējus šoka stāvoklī iedzina Antonins Pučs. Viņš izpildīja stūra sitienu, saņēma atpakaļ bumbu un no asa leņķa ar spēcīgu sitienu pārspēja 47. (un pēdējo) spēli valstsvienībā aizvadošo mājinieku vārtsargu Džampjēro Kombi.

Pāris minūtes tribīnēs valdīja klusums, bet pa šo laiku Čehoslovākija, izmantojot itāliešu apjukumu, varēja pat palielināt rezultāta starpību, kādā epizodē bumba pat trāpīja pa vārtu stabu.

Un tomēr Itālija panāca izlīdzinājumu. 82. minūtē Raimundo Orsi, saņēmis piespēli no sava tautieša argentīnieša (Itālija pirms turnīra pastiprināja sastāvu ar vairākiem itāliešu izcelsmes Argentīnas futbolistiem) Enrikes Huaitas, ar lielisku sitienu no soda laukuma stūra, piemānot Planičku un pārceļot apaļumu tam pāri, lika sajūsmā ieauroties līdzjutējiem.

Lai gan Čehoslovākijai gan pamatlaika izskaņā, gan papildlaika sākumā bija iespēja vēlreiz izvirzīties vadībā, visu izšķīra viens precīzs mājinieku sitiens. 95. minūtē pēc Džuzepes Meacas un Huaitas saspēles laukuma malā bumba nonāca pie nepiesegtā centra uzbrucēja Andželo Skjavio. Apskrējis aizsargu, viņš sita bumbu zem Planičkas vārtu pārliktņa. Čehoslovāku spēlētājiem spēku atbildēt vairs nebija, un Vitorio Poci komanda Itālijai nodrošināja pirmo pasaules čempionu titulu.

Bet Itālijas izlases argentīnietis Luisito Monti kļuva par pirmo futbolistu, kurš divos Pasaules kausa izcīņas turnīros pēc kārtas spēlējis finālā divu dažādu komandu sastāvā.

Benito Musolīni pēc mājinieku izcīnītās uzvaras varēja sarkastiski pasmaidīt: viņa izvirzītais lozungs "Uzvari vai mirsti" nostrādāja. Itāliešu futbolisti mirt negribēja...

Citi zīmīgi notikumi šajā nedēļā

7. jūnijs
1993 Dienvidslāvu basketbolists Dražens Petrovičs netālu no Minhenes iet bojā autokatastrofā.
1989 Veins Greckis devīto reizi pēdējo desmit gadu laikā atzīst par NHL vērtīgāko spēlētāju.
1989 Vieglatlētes karjeru 23 gadu vecumā beidz slavenā dienvidafrikāņu baskāje Zola Bada, kuras rēķinā ir olimpiskās
čempiones tituli 3000 un 5000 m skrējienos.
1989 Nīderlandes futbola izlases uzbrucējs Deniss Bergkamps, iespaidojies no lidmašīnas katastrofas Surinamā, atsakās jebkad pārvietoties ar gaisa putniem. Turpmāk katrā viņa slēgtajā līgumā būs punkts par nelidošanu ar lidmašīnu.
1981 Francijas atklātā tenisa čempionāta vīriešu vienspēļu finālā Bjerns Borgs tiek galā ar Ivanu Lendlu 6:1, 4:6, 6:2, 3:6, 6:1, kļūstot par pirmo, kurš uzvarējis sešos "Roland Garros" turnīros.
1980 50. reizi notiek Francijas atklātā čempionāta tenisā vīriešu vienspēļu fināls, kurā Bjerns Borgs ar 6:4, 6:1, 6:2 sasit Vitu Gerulaiti.
1970 Gordons Benkss pasaules futbola čempionāta finālturnīrā Meksikā lieliskā stilā atvaira Peles sisto bumbu, taču tas neglābj angļus no zaudējuma Brazīlijai ar 0:1. Benksu uzskata par trešo visu laiku labāko futbola vārtsargu pēc Ļeva Jašina un Rikardo Zamoras.
1934 Pasaules kausa izcīņas futbolā spēlē starp Vāciju un Austriju Ernsts Lēners gūst ātrākos vārtus turnīra vēsturē - viņa sitiens ir precīzs jau 24. sekundē. Vācija uzvarēja ar 3:2.
1892 Dž. F. Palmers patentē velosipēdu ar metāla ķēdi.

8. jūnijs
1998 Zeps Blaters stājas Žoao Avelanža vietā FIFA prezidenta amatā. Viņa oponents Lenarts Juhansons paliek UEFA prezidenta statusā.
1996 Eiropas futbola čempionāta finālturnīra atklāšanas mačā Vemblija stadionā Anglija ar Šveici cīnās 1:1.
1991 Vienu kārtu pirms Vācijas futbola bundeslīgas čempionāta beigām Frankfurtes "Eintracht" tiekas ar "Sankt Pauli". Mačs beidzas 1:1, bet 38 gadus vecais frankfurtietis Karls Kērbels, kurš zināms arī kā "Čārlijs", savu 19 gadu ilgo karjeru Vācijas čempionātā (1972 - 1991) beidz ar 602 aizvadītām spēlēm. Otrajā bundeslīgas rekordistu ailītē esošajam hamburgietim Manfrēdam Kalcam ir 581 spēle, bet slavenais Olivers Kāns ar 499 mačiem ir tikai 11. vietā.
1968 Notiek pirmā (protams, nosacītā) golfa spēle uz Mēness.
1919 Milānas arēnā pirmo reizi fotogrāfijā tiek iemūžināta basketbola spēle Eiropā.

9. jūnijs
2002 Sarkanajā laukumā Maskavā pēc futbola mača starp Krieviju un Japānu (pasaules čempionāts), kas notika 8000 kilometrus tālu, vērošanas nekārtībās iet bojā divi cilvēki, vēl 80 gūst savainojumus.
1999 Spānijas futbola kausa izcīņas pusfinālā Madrides "Real" ar 0:6 zaudē "Valencia". Madridiešiem tas ir lielākais zaudējums kopš 1930. gada 3. marta, ka "Real" ar 1:8 piekāpās "Espanyol".
1999 Divi slaveni eiropiešu futbolisti aizvada savus atvadu mačus valstsvienībās. Bulgārs Hristo Stoičkovs atvadās izlases spēlē ar Angliju (1:1), dānis Peters Šmeihels ar Velsu (2:0).
1989 Maikls Čangs kļūst par jaunāko tenisistu, kurš iekļuvis Francijas atklātā čempionāta vīriešu vienspēļu finālā.
1988 Vācijā pirmizrāde filmai "Asiņainais sports".
1985 Sveiciens basketbola cienītājiem - NBA finālsēriju Losandželosas "Lakers" pret Bostonas "Celtics" noslēdz ar 4:2.
1985 Francijas atklātā tenisa čempionāta finālā pašreizējais apskatnieks Matss Vīlanders ar 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 pārspēj Ivanu Lendlu.
1968 "McLaren" izcīna pirmo uzvaru F1 pasaules čempionātā. Tas notiek Beļģijā, Spā trasē, kad nepārspēts paliek komandas dibinātājs Brūss Maklarens ar "McLaren Ford".

10. jūnijs
2000 Anglijas futbola vadība atceļ izbraukumā gūto vārtu priekšrocības.
2000 29 gadus vecais Džims Kurjē, savā 13 gadus ilgajā profesionālā tenisista karjerā izcīnījis 23 titulus (četrus no tiem "Grand Slam" turnīros - pa divām reizēm Francijā un Austrālijā), paziņo par sportista gaitu beigšanu. 1992. gada 10. februārī viņš kļuva ar pasaules pirmo raketi.
1999 Nigērija atsakās no pretendēšanas uz 2000. gada Pasaules kausa izcīņu futbolā, savu balsi atdodot DĀR.
1996 Kolorādo "Avalanche" ar Sandi Ozoliņu ierindā pabeidz Stenlija kausa izcīņas finālsēriju pret Floridas "Panthers" - 4:0.
1989 Aranta Sančesa-Vikario kļūst par pirmo spānieti, kura uzvarējusi Francijas atklātajā tenisa čempionātā sieviešu vienspēlēs - izšķirošajā mačā 7:6, 3:6, 7:5 pār favorīti Štefiju Grāfu.
1984 Viens no visu laiku spraigākajiem Francijas atklātā tenisa čempionāta vīriešu vienspēļu fināliem, kurā Ivans Lendls ar 3:6, 2:6, 6:4, 7:5, 7:5 pieveic Džonu Makinroju.
1984 Lerija Bērda Bostonas "Celtics" NBA "play-off" finālsērijā ar 4:3 pārspēj Losandželosas "Lakers".
1980 "West Ham" kluba spēlētājs Pols Alens kļūst par jaunāko futbolistu (17 gadu un 256 dienu vecumā), kurš spēlējis Anglijas Futbola asociācijas kausa izcīņas finālā un ticis pie trofejas.
1962 Igors Terovanesjans ar ukraiņu un armēņu asinīm Erevānā uzstāda pasaules rekordu tāllēkšanā - 8,31 m.

11. jūnijs
2009 "Manchester United" futbola klubs pieņem Madrides "Real" piedāvātos 94 miljonus eiro par 25 gadus veco Krištianu Ronaldu. Tādējādi Ronaldu kļūst par dārgāko futbolistu pasaulē - līdz tam rekords kopš 2001. gada piederēja Zinedinam Zidānam, par kura pāriešanu "Real" samaksāja 73 miljonus.
1992 Treisija Ostina 29 gadu vecumā kļūst par jaunāko tenisisti, kura iekļauta Starptautiskajā Tenisa slavas zālē.
1990 16 gadu vecā Monika Seleša kļūst par jaunāko Francijas atklātā tenisa čempionāta uzvarētāju sieviešu vienspēlēs.
1989 17 gadu vecais Maikls Čangs kļūst par pirmo amerikāni 34 gadu laikā, kurš uzvarējis Francijas atklātajā tenisa čempionātā vīriešu vienspēlēs.
1988 Krieviete Gaļina Čistjakova Ļeņingradā uzstāda pasaules rekordu tāllēkšanā - 7,52 m. Šis rezultāts nav labots līdz pat šim laikam.
1978 Holandietis Robs Rensenbrinks Nīderlandes un Skotijas mačā (3:2) gūst 1000. vārtus Pasaules kausa izcīņas futbolā vēsturē.
1955 Viena no lielākajām traģēdijām autosporta vēsturē. Lemānā Francijas GP izcīņā Pjēra Levē pilotētā "Mercedes" pēc sadursmes ar Lensa Maklīna "Austin Healy" ielido skatītājos, nogalinot 83 līdzjutējus. Brauciens netiek apturēts, un Maiks Houtorns ar "Jaguar" izcīna uzvaru, braucot ar vidējo ātrumu 107,9 km/h.

12. jūnijs
2008 Austrijas izlases futbolists Ivica Vastičs kļūst par vecāko vārtu guvēju Eiropas futbola čempionāta vēsturē. Austrijas un Polijas mačā Vastičs tiek pie panākuma papildlaikā (1:1) 38 gadu un 257 dienu vecumā. Viņš par vairāk nekā četriem gadiem pārspēj iepriekšējā rekordista Nenē sasniegumu. Portugālis 1984. gadā mačā ar Rumāniju (1:0) guva vārtus 34 gadu un 213 dienu vecumā.
1999 Karaliene Elizabete ieceļ bruņinieku kārtā "Manchester United" galveno treneri Aleksu Fērgusonu.
1999 Sidnejas Olimpiskais stadions tiek atklāts ar futbola spēli starp Austrāliju un FIFA zvaigžņu izlasi.
1991 45. NBA čempionāta "play-off" finālsērijā Čikāgas "Bulls" pabeidz sēriju pret Losandželosas "Lakers" (izšķirošajā mačā 108:101) un pirmo reiz kļūst par NBA čempionu. Skotijs Pipens pēdējā mačā gūst 32, Džons Paksons 20, "play-off" vērtīgākais spēlētājs Maikls Džordns 30.
1981 Cīņā par pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem WBC versijā Lerijs Holmss trešajā raundā nokautē Leonu Spinksu.
1965 Japānis Morio Šigemacu labo pasaules rekordu maratonskrējienā, finišējot pēc 2.12:00.
1930 Vācietis Makss Šmēlings kļūst par pirmo pasaules čempionu boksā supersmagsvariem, kurš pie titula ticis, pateicoties sāncenša diskvalifikācijai. Amerikāni Džeku Šārkiju par pārkāpumu Ņujorkā notikušajā cīņā diskvalificēja 4. raundā.
1349 Karalis Edvards III aizliedz futbolu, jo "futbols un citas nodarbības atrauj iedzīvotājus no loka šaušanas, kas ir nepieciešama kara laika'" .

13. jūnijs
1997 Čikāgas "Bulls", pieveicot Jūtas "Jazz", piekto reizi septiņos gados izcīna NBA čempionu titulu. Piekto reizi Maiklu Džordanu atzīst par MVP.
1976 Džodijs Šekters ar "Tyrrell" Zviedrijas GP izcīna savu pirmo un vienīgo F1 GP uzvaru.
1964 Bezils Hītlijs uzstāda pasaules rekordu maratonā - 2.13:55.
1956 Madrides "Real" izcīna uzvaru pirmajā Eiropas klubu čempionu kausa izcīņā futbolā. Finālspēlē Parīzē 39 000 skatītāju klātbūtnē madridieši ar 4:3 pieveic "Stade de Reims".
1949 250, 350 un 500 kub. cm klases kļūst par pirmajām tikko izveidotajā pasaules motošosejas čempionātā.
1895 Notiek pirmās autosacīkstes Parīze - Bordo - Parīze, kurās uzvar Emīls Levasors, distanci veicot ar vidējo ātrumu 24 km/h.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja