Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Strīds

Strīds
"Strīds!" rāda Arnis Ozols VEF pārstāvjiem. Patiešām - nu ir strīds...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Dēls parādīja, tēvs nesaprata, un tagad ir... Labi, formulēsim to pieklājīgi - auzas. Viens nu ir skaidrs - 11,6 sekundes pirms LBL otrās finālspēles beigām strīdus bumba, kas pienācās VEF, tika piešķirta Ventspilij. Un Ventspils uzvarēja. Kaut gan šajā situācijā nav vainīga ne viena, ne otra komanda, vienai būs jācieš.

Vēlreiz detaļās izklāstīt notikušo, šķiet, nav nepieciešams - tas jau kopš vakardienas sīki un smalki aprakstīts visos sporta medijos, tostarp no VEF kluba puses oficiāli informējot par protesta iesniegšanu ar mērķi - pārspēle. Šovakar septiņos pulcēsies Tehniskā komisija un lems - pat nevis par to, kam taisnība, bet par to, kā šajā situācijā būtu interpretējams godīgs risinājums.

Situācija šobrīd pat nav diskutējama - kļūdījās sekretariāta personāls. Pēc strīdus bumbas (tieši strīdus bumbas, nevis auta, piezīmes vai kā cita) pēdējās ceturtdaļas vidū uz galdiņa netika pagriezta bulta, kas tiesnešiem norāda, kurai komandai bumba pienākas nākamajā strīdus situācijā. Kad tā (un atkal - tieši strīdus bumba, nevis pārkāpums) pienāca 11,6 sekundes pirms pamatlaika beigām (rezultāts tobrīd - 72:74), soģi paskatījās galdiņa virzienā, un piešķīra bumbu tiem, kam tur bija norādīts - Ventspilij. Reāli bumba pienācās VEF. Nevar teikt, ka tādējādi mājiniekiem tika nozagta pēdējā iespēja, jo notikumu atlikušajā laikā vēl bija atliku likām - vispirms pārkāpums pret Artūru Bērziņu, kas realizēja vienu no diviem sodiem (72:75), tad astoņas sekundes VEF pēdējam uzbrukumam (kas beidzās bez metiena un ar kļūdu - centra autu), tad - vēl vienam "Ventspils" mēģinājumam (arī kļūda - pa pusei metiens, pa pusei piespēle autā...), un visbeidzot - 1,6 sekunde Sanda Valtera pēdējam metienam no centra, kas gandrīz arī sasniedza mērķi.

Lai vai kā, pēc tiesas un taisnības VEF bija pelnījis 11,6 sekunžu uzbrukumu pie rezultāta mīnus divi. Nevis 8 sekunžu uzbrukumu pie mīnus trīs, kā tas sanāca tagad. Un, ja šobrīd jāatbild uz jautājumu, vai pārspēle ir godīgs risinājums, ja skatāmies no VEF pozīcijām - jā, tā ir! Tajā pašā laikā - vai Ventspils pelnījusi šķirties no izbraukuma uzvaras spēlē, kurā pēc nospēlētām 39 minūtēm un 48,4 sekundēm atradās godīgā vadībā, un atlikušajā laikā neizdarīja neko nepareizu vai neatļautu? Nav pelnījusi. Ko darīt? Vainīgais it kā zināms - reāli par bultas nomaiņu parasti atbild persona, kas aizpilda protokolu (Arēnā gan mazliet citādāk - tas, kurš darbojas ar tablo), taču atbilstoši nolikumam šis process atrodas spēles komisāra pārziņā. Šajā gadījumā - Viestura Ozola, kurš attiecīgi ceturtās ceturtdaļas vidū nenoreaģēja uz sava dēla Arņa parādīto strīdus bumbas žestu pēc Kuzminska un Bērziņa saķeršanās. Visticamāk, ka diskvalifikāciju saņems gan Ozols, gan viss vakar strādājušais sekretariāta sastāvs - vismaz līdz šīs sezonas beigām, taču diezgan reāli - uz ilgāku periodu, varbūt pat gadu. Taču - tas pēc būtības nekādi neatrisina situāciju.

To uzticēts izdarīt LBL Tehniskajai komisijai, kuru atbilstoši nolikumam veido LBL klubu pārstāvji. Man var pārmest neticību labajiem spēkiem un dvēseles šķīstībai uz šīs zemes, taču - baidos, ka noteikumus šovakar drīzāk diktēs savstarpējās simpātijas vai antipātijas (to klubu savstarpējās attiecībās daudzu gadu garumā sakrājušās līdz nelabumam...) nevis situācijas analīze pēc būtības. Kur nu vēl labāka iespēja pačakarēt savu naidnieku kā šādā viņam tik svarīgā situācijā! Vai, piemēram, "Barons" vai lauvas atdos savu balsi par VEF, lai arī kāda būtu situācija un tās argumentācija? Nu, nezinu, nezinu... Pieļauju, ka visas šīs dienas garumā aizkulisēs iesaistīto klubu izpildījumā norit aktīvs darbs, pārliecinot ierastos sabiedrotos (un droši vien arī ienaidniekus...) par to, kā tieši būtu paceļama roka vakarā. Labvēlīgam lēmumam nepieciešams balsu vairākums. Ja sabrauc pilns komisijas sastāvs (ģenerālsekretārs + astoņi klubi), tās ir piecas balsis. Pilnīgas vienaldzības gadījumā - ja ierodas tikai trīs (arī to ļauj nolikums!) - visu izšķirs Edgara Šnepa balss. Tas - pieļaujot, ka Ventspils pēkšņi nepārsteigs ar unikālu fair-play reveransu, lasi - mums šāda apšaubāma uzvara nav vajadzīga, varam vinnēt vēlreiz un bez jebkādas šaubu ēnas. Ja komanda to neizdarīja jau brīdī, kad galdiņš tiesnešiem ļāva pieņemt kļūdaino lēmumu (zināja taču droši vien, ka bumba pienāktos pretiniekam...), neizdarīs arī tagad, kad tam ir daudz mazāk loģikas.

Ja šovakar tiks pieņemts lēmums par pārspēli (patiesībā - jebkurā gadījumā), visticamāk, sekos iesniegums Apelācijas komisijai (atšķirībā no protesta, kas maksā 500 latu, par to nav jāmaksā), un tajā strādājošie juristi situāciju vētīs vēlreiz - bezkaislīgi un bez dažādiem foniem, kas varētu pavadīt diskusiju Tehniskajā komisijā. Lai vai kā, galējais lēmums būs zināms līdz svētdienai, kad paredzēta un arī notiks finālsērijas nākamā spēle (ne ātrāk!). Un tieši no lēmuma būs atkarīgs, kura pēc skaita tā būs (trešā, ka bija paredzēts, vai vēlreiz - otrā) un attiecīgi - kur notiks. VEF labvēlīga lēmuma gadījumā mačam jānotiek tā mājas laukumā, un tas atkal radīs sarežģījumus, jo Arēna ir aizņemta, bet citas ar noteikumiem atbilstošu skatītāju vietu skaitu aprīkotas zāles Rīgā nav...

Situācija muļķīga. Nav ierakstu, ko analizēt, nav liecību, ko uzklausīt - viss ir skaidrs! Tajā pašā laikā - puses, kas objektīvi būtu pelnījusi nelabvēlīgu lēmumu, nav. Kāds cietīs. Taču Latvijas basketbols kopumā - visticamāk iegūs. Vismaz vēl kāds pārsimts cilvēku pamanīs, ka notiek Latvijas čempionāta finālsērija. Citādi kluss kā morgā...

Kāds būtu taisnīgākais lēmums?

  • 104

  • 214


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +18 [+] [-]

, 2011-05-12 17:53, pirms 13 gadiem
Diskābelis sekretariātam un komisāram. Atvainošanās. Un rezultāts jāatstāj spēkā. Tā būtu godīgi.

 +11 [+] [-]

, 2011-05-12 17:56, pirms 13 gadiem
Iesaku ievērot konsekvenci un neatņemt uzvaru!

Pirms dažiem gadiem ASK Rīga spēlējot Ventspilī, laikam bija jau visu "sarunājuši", jo tajā vakarā Akingbalu apturēt nespēja pat tiesneši, taču pārējos gan un no +21 pēdējā ceturtdaļā tika panākts pagarinājums Rīgai, kurā negodīgi uzvarēja ASK Rīga. Tā bija pirmā un līdz šim vienīgā reize, kad Ventspils iesniedza protestu un arī pabaroja medijus ar video, kurā tika detalizēti uzskaitītas neskaitāmās kļūdas.

Toreiz tiesnešus atzina par vainīgiem, taču rezultātu nemainīja. Domāju, ka arī tagad rezultāts nav jāmaina, taču sods ir vajadzīgs.
Slēpts komentārs: rabis

  +7 [+] [-]

, 2011-05-12 18:11, pirms 13 gadiem
Šeit situācija diezgan easy, ja kāds var pateikt, ka VEF 100% realizētu uzbrukumu pie -2, tad jā - mēs varam taisīt pārspēli!

Kur garantija, ka VEF arī 11,6 sec līdz beigām nebūtu notizlojušies 2 reizes auta izspēlē!

Tā bija kļūda, bet tā nebūt nenoteica šīs spēles uzvarētāju

  +6 [+] [-]

, 2011-05-12 18:41, pirms 13 gadiem
NBA bija situācija kad tiesnešu kļūdas dēļ pārspēlēja kaut kādas pedējas 2:30, tur bija kat kāda kļuda ar nepareizi ieskaitītu trinīti kas izrādījās divu punktu metiens, pareizākais šajā situācijā ir pirms nākamās spēles izspēlēt tās 11 sekundes jo nevar pārspēlēt spēli no sākuma tas nebūtu godīgi, kad spēlētājiem jācīnas no jauna 39 minūtes tiesneša kļūdu dēļ

  +2 [+] [-]

, 2011-05-12 18:42, pirms 13 gadiem
un nevar spēlēt spēli KĀ BŪTU JA BŪTU, to vairs nekad neuzināsim

  +2 [+] [-]

, 2011-05-12 18:48, pirms 13 gadiem
Rakstā prasās arī paša autora viedoklis, kas, viņaprāt, būtu pareizākais.

  -1 [+] [-]

, 2011-05-12 18:56, pirms 13 gadiem
Brīdī. kad tiesneši pieļāva kļūdu, VEF šo lēmumu apstrīdēja. Vai tad Ventspils vadība, treneri, spēlētāji nezināja, kam pienākas bumba?? viņiem bija iespēja "fair play" - atteikties, jo bumba viņiem nepienācās. Tomēr Ventspils nolēma, jāsaka kā ir, nebūt godīgi un bumbu neatdeva. Tā kā pārspēle šķiet godīgs lēmums.

  +1 [+] [-]

, 2011-05-12 19:10, pirms 13 gadiem
Arvīds Rasa rakstīja: Šeit situācija diezgan easy, ja kāds var pateikt, ka VEF 100% realizētu uzbrukumu pie -2, tad jā - mēs varam taisīt pārspēli!

Kur garantija, ka VEF arī 11,6 sec līdz beigām nebūtu notizlojušies 2 reizes auta izspēlē!

Tā bija kļūda, bet tā nebūt nenoteica šīs spēles uzvarētāju
garantijas nav, bet iespēja būtu bijusi!

  +3 [+] [-]

, 2011-05-12 19:20, pirms 13 gadiem
es būtu gatavs pirkt biļeti, lai ietu uz spēli, kurā spēlē ilgtu 11,6 sekundes

  -3 [+] [-]

, 2011-05-12 20:28, pirms 13 gadiem
autor nevajag jau nu sākt raudāt pirms lēmuma pieņemšanas,gan jau ar tavu ventspili viss būs labi,bet nu situācija diezgan piņķerīga,kaut arī viss ir loģiski un agri vai vēlu tam vajadzēja notikt,jo latvijā komisārs tur tup tupēšanas pēc,tiesneši var vienalga kā kļūdīties - komisārs tēlos pieminekli,viens otru piesedz bet šoreiz "par nelaimi" nav tikuši sveikā cauri,galdiņš būtu jādiskvalificē kā minimums uz gadu,lai tie kas tur tupētu nākamreiz zinātu par ko saņem naudu,bet nu kā jau autors teica - viena komanda būs zaudētāja..

  -2 [+] [-]

, 2011-05-12 20:49, pirms 13 gadiem
manuprāt vispareizāk nākošo 3dienu pirms rīgas spēlēs pārspēlēt 11.6 sekundes

     [+] [-]

, 2011-05-12 22:50, pirms 13 gadiem
Piekrītu Arvīdam, galdiņa kļūda neizšķīra spēles gala iznākumu, bet gan samazināja VEF izredzes. Pārsvarā gadījumos, par šādu vai līdzīgu situāciju soda vainīgos (tiesnešus vai šajā gadījumā komisāru un sekretariātu), bet par pārspēli nevar būt ne runas!

  +2 [+] [-]

, 2011-05-13 00:35, pirms 13 gadiem
Pārspēlēt 11,6 sekundes....viss
Kkas jauns tas buutu laikam tikai LV basketaa..

     [+] [-]

, 2011-05-13 09:45, pirms 13 gadiem
Pilnībā piekrītu! Tieši šī iemesla dēļ nav jāpārspēlē spēlē.
Arvīds Rasa rakstīja: Šeit situācija diezgan easy, ja kāds var pateikt, ka VEF 100% realizētu uzbrukumu pie -2, tad jā - mēs varam taisīt pārspēli!

Kur garantija, ka VEF arī 11,6 sec līdz beigām nebūtu notizlojušies 2 reizes auta izspēlē!

Tā bija kļūda, bet tā nebūt nenoteica šīs spēles uzvarētāju
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-05-13 22:48, pirms 13 gadiem
Dark_Side rakstīja: pilnīgi precīzi! uz laukuma tieši tie, kas bija, bez iespējām mainīties. pirms spēles visiem jānoskrien kilometrs, lai nogurums sakrājas
vienkārši spēlēt pēc 4. spēles - tad nogurums būs sakrājies