Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Atklājumi, progress un cerības

Atklājumi, progress un cerības
"Liepājas metalurga" futbolists Vladimirs Kamešs (att. pa labi) noteikti bija viens no tiem, kura spēli klātienē skatīties bija ļoti interesanti. Foto: Romāns Kokšarovs, "f64"/"Photo agency"

Šonedēļ Latvijas Futbola federācija pasniegs balvas labākajiem futbolistiem virslīgā, tāpēc, šķiet, būtu tikai loģiski beidzot likt treknu punktu aizvadītajai sezonai. Vēl jo vairāk tādēļ, ka pavisam drīz komandas sāks gatavoties nākamajai. Aizverot virslīgas lapu, gribētos atstāt kaut ko tādu, kas mums liktu nākamo sezonu gaidīt ar vēl lielāku nepacietību. Tāpēc šoreiz par atklājumiem, progresu un cerībām - par futbolistiem, kuru sniegumam nākamgad sekot līdzi būs divtik interesanti!

Vārtsargs Jevgeņijs Nerugals (23 gadi), Daugavpils "Daugava"
Tik daudz kā šogad Jevgeņijs pie teikšanas virslīgā nekad vēl nebija ticis. Un bilance padevās itin solīda - 18 spēlēs tikai septiņi ielaisti vārti! Par šiem skaitļiem, protams, viņš var teikt lielu paldies arī komandas biedriem, kas veicināja solīdo spēli aizsardzībā, taču tas viss ir savstarpēji saistīts - bez laba vārtsarga arī aizsargiem spēlēt būtu daudz grūtāk!

Vārtsargs Maksims Uvarenko (25), FK "Ventspils"
Kad Maksims pirms vairāk nekā pieciem gadiem pavisam jauns un zaļš aizbrauca meklēt laimi ārzemēs, neviens nevarēja paredzēt, kas no tā visa iznāks. 19 spēlēs šogad virslīgā varējām pārliecināties, ka aiz Latvijas robežām izaudzis labs vārtsargs mūsu virslīgas vajadzībām. 19 spēlēs šosezon viņš ielaida tikai septiņus vārtus - spēlēja stabili un pārliecinoši!

Aizsargs Vitālijs Maksimenko (22), Rīgas "Skonto"
Aizvadīja 32 spēles, no kurām 30 - starta sastāvā. Guva arī divus vārtus. Vitālijam padevās laba sezona 2010. gadā, kad "Skonto" kļuva par Latvijas čempionu, taču nākamā bija diezgan klusa un neveiksmīga. 2012. gada sezonā "Skonto" komandas galvenais treneris Marians Pahars izšķīrās par interesantu soli - Maksimenko no kreisās malas aizsarga pozīcijas pārvirzīja uz aizsardzības centru un trāpīja desmitniekā. Veikls, tehnisks un reizē augumā pietiekami ražens "centrs" - tieši tas, kas bija vajadzīgs blakus ne tik veiklajam, taču pieredzējušajam Igoram Savčenkovam. Nebija grūti pamanīt, kā tieši blakus Igoram viņš kļūst arvien drošāks un pārliecinātāks savās darbībās. Īsi sakot - Vitālija progress sezonas gaitā bija tiešām iespaidīgs!

Aizsargs Dmitrijs Hmizs (20), "Liepājas metalurgs"
Līdz šim mēs Dmitriju biežāk bijām pieraduši redzēt centra pussarga pozīcijā, taču šogad iepazinām viņu arī kā labās malas aizsargu. Nezinu, kā jums, bet man šķiet, ka viņš šajā pozīcijā iejutās ātri un pietiekami kvalitatīvi. Īpaši tas attiecas uz brīžiem, kad komanda aizsargājās. Tajos Hmizs spēlēja vienkārši, droši un stabili. Ja par pienesumu uzbrukumā - šīs iemaņas vēl jāapgūst. Cerams, ka nākamgad tam tiks dota gan iespēja, gan laiks. Šogad Dmitrija bilance "Liepājas metalurgā" bija šāda - 24 spēles, no kurām 19 - starta sastāvā.

Aizsargs Romans Rožkovskis (22), FS METTA/"Latvijas Universitāte"
Centīgs, neatlaidīgs un uzticams - Romanam solis no 1. līgas uz virslīgu nebija par platu. Viņš gan virslīgā bija pabāzis savulaik galvu ar "Vindavu", taču toreiz viņa loma un spēles laiks komandā bija salīdzinoši mazs. Šogad elitē Romans iejutās labi, un droši vien nebūs pārspīlēti teikt, ka bija komandas līderis aizsardzībā. To apstiprina ne tikai kapteiņa apsējs uz rokas, bet arī sausa statistika. Romans bija otrais spēlēm bagātākais futbolists komandā - 32 spēles, no kurām tikai vienu sāka uz rezervistu soliņa. Rožkovska rēķinā šogad virslīgā arī divi gūti vārti.

Pussargs Edijs Joksts (20), FC "Jūrmala"
Šis puisis, par kuru pirms tam neko nebiju dzirdējis, iespiedās atmiņā jūrmalnieku spēlēs balsta pussarga pozīcijā. Pie visa savā sniegumā vēl var pielikt, taču, ja pietiks neatlaidības, var iznākt lietas koks. Ja nekļūdos, viņam šī bija debijas sezona virslīgā - kopā 26 spēles, no kurām 18 - starta sastāvā. Rēķinā arī vieni gūti vārti.

Pussargs Roberts Savaļnieks (19), "Liepājas metalurgs"
Veikls malējais pussargs, kurš var spēlēt arī aizsardzības malā. Kā jau daudziem jaunajiem - stabilitātes pietrūkst, taču, kad ir labā formā, tad arī pieredzējušajiem pretspēlētājiem var sagādāt pamatīgas galvassāpes. Šogad viņam treneri uzticējās daudz - 32 spēles, no kurām 28 - starta sastāvā, un jādomā, ka viņi nepalika vīlušies. Tagad divtik svarīgi progresa līkni turpināt arī nākamgad.

Pussargs/uzbrucējs Vladimirs Kamešs (24), "Liepājas metalurgs"
Es nezinu, ko liepājnieks ēd brokastīs, taču tas ir kaut kas tāds, kas satur daudz enerģijas! Šī nešaubīgi Kamešam bija labākā sezona karjerā. Sezona, kurā viņš lika par sevi runāt kā par vienu no labākajiem futbolistiem virslīgā. Statistika - 29 spēlēs 10 gūti vārti - īpaši jau pēdējā ailītē varēja būt labāka, taču ir tik, cik ir. Varbūt dažubrīd pietrūka nekas vairāk kā vēsas galvas. Varbūt mazliet par sarežģītu ne tikai konkurentiem, bet arī sev mēdza izvēlēties sāncenšu apspēlēšanas scenāriju. Ar šiem "varbūt" jātiek skaidrībā pēc iespējas ātrāk, jo tad var iznākt ierocis no smagā gala!

Pussargs/uzbrucējs Mārtiņš Milašēvičs (20), FS METTA/"Latvijas Universitāte"
Sezonas sākumā nekad nebūtu ienācis prātā, ka tas Mārtiņš uz rezervistu soliņa kļūs par komandas rezultatīvāko futbolistu. Milašēvičs izaugsmē spēris nevis vienu, bet uzreiz divus vai pat trīs platus soļus uz priekšu. Sevi pieteicis kā futbolistu, kurš ne tikai prot gūt vārtus, nesaudzējot sevi asās divcīņās, bet arī lieliski dala piespēles. Ne par velti tieši Mārtiņš, kura auguma centimetri komandai noteikti noderētu soda laukumā, pats izpildīja stūra sitienus. Tāpat arī brīvsitienus. Virslīgā debitēja ar 30 spēlēs gūtiem 10 vārtiem.

Uzbrucējs Valērijs Šabala (18), Rīgas "Skonto"
Valērijam šovasar bija tikai 17 gadu, kad viņš guva hat-trick mačā pret FS METTA/"Latvijas Universitāte". Rudenī viņš kļuva par gadiņu vecāks, bet tas jau nemazina iespēto - 11 vārti un piektā vieta virslīgas rezultatīvāko futbolistu sarakstā. Tāda rezultativitāte tomēr ir zināms pārsteigums, zinot, ka regulāri sāka spēlēt tikai sezonas otrajā pusē, kad pēc Tada Labuka iedzīvošanās savainojumā nācās vilkt "Skonto" vezumu uzbrukumā. Tas neizdevās nemaz tik peļami. Kopā Valērija kontā 31 spēle, no kurām 17 - starta sastāvā. Ja ziemā neaizmuks uz siltāku vietiņu, nākamgad patiesi būs interesanti pavērot šo jauno zelli.

P.S. Blociņā ir vēl daži uzvārdi, bet tie lai šoreiz paliek. Par viņiem jau pēc nākamās sezonas...

Kurš no rakstā pieminētajiem futbolistiem jūs šogad patīkamā ziņā pārsteidza visvairāk?

  • 1

  • 2

  • 0

  • 1

  • 0

  • 3

  • 3

  • 11

  • 28

  • 8


  +1 [+] [-]

, 2012-12-11 12:22, pirms 12 gadiem
Viennozīmīgi Edijs Joksts, puisis no Tukuma, vienas no vājākajām komandām 1.līgā, kura pārsvara izceļas tikai ar mežnīgu cīņassparu (kas reizēm kāpj ārpus rāmjiem), spēja iejusties virslīga un tur nepazust - pārējie tomēr nāk no organizacijām/komandām ar augstāku līmeni vai nebūt nav pirmgadnieki virslīgā

  +1 [+] [-]

, 2012-12-11 13:40, pirms 12 gadiem
Arī te nav izlasei tik vajadzīgo kreiso aizsargu.