Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vai Dānijas 5 punkti ir sensācija?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Vai Dānijas 5 punkti ir sensācija?
Dāņi vispirms tika galā ar somiem, bet tagad - arī amerikāņi raud...

Lielākos pārsteigumus pasaules 74. čempionātā hokejā Vācijā pagaidām sagādā Dānijas izlase. Dāņi ar 4:1 pārspēja Somiju, ar 2:1 papildlaikā pieveica ASV un ar 5 punktiem ir savas grupas līderi. Bet vai ir sensācija?

Pārsteigums tas ir noteikti un to nevar apstrīdēt. Kopš 2003. gada Dānija spēlē Elites grupā un šai nebūt ne hokeja lielvalstij un ne lielvalstij vispār septiņi gadi bez izkrišanas Elites grupā jau vien ir panākums un šis fakts reizē ir pirmais, kas par sensāciju dāņu sniegumu Vācijā tomēr neļauj nosaukt. Tā nav likumsakarība, bet tā nav arī sensācija.

Dānija sportā pirmās kārtām asociējas ar futbolu un handbolu, tad ar spīdveju, bet diezin vai pirmajā vietā ir hokejs. Iespējams, ka tas ir tikai mūsu stereotips jeb pieņēmums - tieši tāpat, kā pieņēmujms par to, ka hokejā dāņiem jau nu gan nekā nav. Katrā ziņā par mums jau nu viņiem noteikti jābūt vājākiem. Bet... Nesakiet vis. Vispirms ieskataties Dānijas izlases sastāvā.

Tajā ir 6 spēlētāji no Dānijas hokeja virslīgas, kas noteikti nav starp spēcīgākajām Eiropā, taču tā arī sen vairs nav līga, kurp kāds pirms karjeras beigšanas devās papildus nopelnīt. Lielķibele skārusi arī Dānijas hokeja līgu, taču tās līmenis ir pietiekami augsts, ja tajā izaug NHL draftā ar 8. un 13. numuru izvēlēti spēlētāji. Kur mums tādi? Nekad ne tuvu nav bijuši un neizskatās, ka tuvākajā laikā būs. Līgas līmenis ir pietiekami augsts, ja tajā izaug tik talantīgs vārtsargs kā 20 gadus vecais Frederiks Andersens ("Frederikshavn White Hawks"), kurš "iznīcināja" Somijas izlasi.
Dānijas izlasē ir viens spēlētājs no Anglijas Elites līgas (pieredzējušais vārtsargs Peters Hiršs, kuram šis ir sestais pasaules čempionāts un kuram ir piecas sezonas Zviedrijas Elites līgā) un viens no Vācijas 2. bundeslīgas. Pieņemsim, ka tur īpaši augsta līmeņa hokeju nespēlē.
Vēl ir 6 spēlētāji no Zviedrijas Allsvenska jeb otrās pēc ranga līgas un tā jau tomēr ir kvalitāte. Ne augstākā prove, protams, taču pietiekami laba līmeņa turnīrs. No šāda zviedru kluba - savulaik Aleksandra Beļavska pārstāvētā "Bjorkloven Umea" (kopš Beļavskis beidza karjeru neviens šajā klubā vairs nespēlēs ar 9. numuru) - nāk vārtsargs Patriks Galbraits, kurš lieliski sargāja vārtus pret ASV, nāk aizsargs Stefans Lassens ("Leksands IF"), kurš guva uzvaras vārtus papildlaikā pret ASV. Lai spēlētu šajā līgā, ir jāprot labi spēlēt.
Dānijas izlasē ir viens spēlētājs no DEL jeb Vācijas ledushokeja līgas, bet šī līga jau labu laiku ir pitiekami augstu vērtēta kvalitāte Eiropas klubu hokejā.
Lai spēlētu Zviedrijas Elites līgā, ir jāprot ļoti labi spēlēt. Lai tiktu šīs līgas komandā un stabili tajā spēlētu, ir jābūt stabilam Latvijas izlases spēlētājam un arī tad vēl nav garantijas, ka tiksi kādā Elites līgas klubā. Dānijas izlasē ir 5 hokejisti, kuri sezonu pabeidza Zviedrijas Elites līgas klubos (viens no tiem izkrita uz Allsvenska, taču tas nemaina lietas būtību).
Visbeidzot - Dānijas izlasē ir divi spēlētāji no NHL un viens no AHL, bet arī ar nelielu pieredzi NHL (5 spēles) - tas ir Larss Ellers no "Peoria Rivermen", kuru 2007. gadā "St.Luois Blues" draftēja ar 13. kārtas numuru. NHL spēlē Franss Nīlsens (Ņujorkas "Islanders") un Peters Regins (Otavas "Senators"), kurš mačā pret Somiju guva vienus no skaistākajiem vārtim šajā čempionātā. Vēl dāņiem varēja būt 20 gadus vecais uzbrucējs Mikels Bēdkers no "Phoenix Coyotes", kuru 2008. gadā draftēja pat ar 8. numuru (Dānijas hokeja rekords), taču viņam ir trauma, kā arī 24 gadus vecais uzbrucējs Janniks Hansens, kurš vēl turpina spēlēt Stenlija kausa izcīņā Vankūveras "Canucks" sastāvā.

Tā ka nekāda sensācija Dānijas izlases 5 punkti pirmajās divās spēlēs nav. Tiesa, ļoti iespējams, ka šie "varoņdarbi" dāņiem arī paliks vienīgie šajā pasaules čempionātā, taču tik un tā ir jāmaina sava attieksme pret Dānijas hokeja izlasi un jāpierod to vērtēt citādāk.

  +3 [+] [-]

, 2010-05-11 14:11, pirms 14 gadiem
Pāris no šis izlases džekiem mūsējie u18 čempī Rīgā apspēlēja!

  +3 [+] [-]

, 2010-05-11 14:17, pirms 14 gadiem
Ministrs rakstīja: Pāris no šis izlases džekiem mūsējie u18 čempī Rīgā apspēlēja!
Tikai neaizmirsti, ka dāņi turpināja augt meisterībā.Ka mēr mūsējie lielāko daļu slimo ar zvaigžņu slimību!

  +1 [+] [-]

, 2010-05-11 14:37, pirms 14 gadiem
Shie 8,13 numuri par drafta pirmaas kaartas hokejistiem neizauga Daanijaa, bet Zviedrijaa, butu palikushi Daanijaa, shaubos vai pat tiktu drafteeti. Vai Ernests Gulbis par taadu tenisistu ,kaa vinsh ir tagad izauga Latvijaa?
Gandriz visi drafteetie daani par taada liimena hokejistiem ir izaugushi Zviedrijaa.
Larsens, Madsens, Nīlsens, Starkovs, Stāls, Lauridsens un abi ieprieksh mineetie Ellers un Bodkers.
Regins, Hansens sevi labi paradijushi U-18.

Tatad, ko mes varam secinaaat....

  -1 [+] [-]

, 2010-05-11 14:47, pirms 14 gadiem
flipsider rakstīja: Shie 8,13 numuri par drafta pirmaas kaartas hokejistiem neizauga Daanijaa, bet Zviedrijaa, butu palikushi Daanijaa, shaubos vai pat tiktu drafteeti. Vai Ernests Gulbis par taadu tenisistu ,kaa vinsh ir tagad izauga Latvijaa?
Gandriz visi drafteetie daani par taada liimena hokejistiem ir izaugushi Zviedrijaa.
Larsens, Madsens, Nīlsens, Starkovs, Stāls, Lauridsens un abi ieprieksh mineetie Ellers un Bodkers.
Regins, Hansens sevi labi paradijushi U-18.

Tatad, ko mes varam secinaaat....
Nu labi izauga Zviedriijaa,bet piemeeram, kapeec ,tad latvieshu nevar izaugt Zviedrijaa? Nesaki ,ka nav naudas,jo ,ja es labs talants,tad tevi atri kaads savaaks!
Atbilde ir tajaa,ka mums jaunie ir talantiigi,bet ,kad pienaak 14-16 gadi ,tad lielaakajai dalajai jau ir ''pirksti gaisaa'' Shajaa vecumaa taisni ljoti nopietni jaastraadaa,tajaa pat laikaa lielaaka no muusejiem jau ir saslimushi ar zvaigznju slimiiibu...Un domaa,ka viss pats atnaaks.

     [+] [-]

, 2010-05-11 15:26, pirms 14 gadiem
mēs varam secināt to, ka drīz dāņi drāzīs latviešus pēc pilnas programmas...

  +1 [+] [-]

, 2010-05-11 15:29, pirms 14 gadiem
Anatolijs, paldies par rakstu, labs info!
varbut uzliekam abas hokeja saimniecibas uz papiru viens pret vienu, speletaji, vadiba, trenneri, jauniesi, visas U- izlases,halles,utt. butu interesanti salidzinat kur mes esam...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-05-11 18:28, pirms 14 gadiem
Dānija ir vidusmēra izlase, kurai šogad ir izdevies izšaut, pieļauju, ka uz viļņa viņi varētu sagādāt vēl kādu pārsteigumu, bet nākamajos čempjos visticamāk atgriezīsies cīņā par 11.-14.vietu...

Mani vairāk fascinē tas, ka dāņi situāciju šajā grupā ir sagriezuši kājām gaisā - ja Vācija uzvar Dāniju pēdējā grupas spēlē, tad Somija vai ASV (visticamāk, kaut kā nepārliecina) tālāk cīnās par palikšanu!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja