Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Armands Puče

Irbe skatījās, kā spēlē Kulda

Irbe skatījās, kā spēlē Kulda
Artūrs Kulda uz NHL ledus - pagaidām pārliecinoši...

Foto: Scanpix

Palūdzu Vašingtonas Capitals vārtsargu trenerim Artūram Irbem ar savu aci novērtēt klātienē un darbībā aizsargu Artūru Kuldu. Irbe atvēra muti un... arī man palika mute vaļā.

Tā bija šogad otrā reize, kad Atlantas Thrashers vadība izsauca no fārmkluba uz lielo komandu Artūru Kuldu, lai viņš atrādītu savu iespējamās nākotnes pienesumu. Klubs allaž ir simpatizējis divdesmit viena gada vecā latviešu aizsarga centībai un tam patiešām bija jābūt laika jautājumam, lai Artūrs nokļūtu pie NHL durvīm. Pirmsezonā savainojums liedza viņam debiju Thrashers kreklā, taču vēlāk visu diktēja dažādu apstākļu sakritības, kas galvenokārt bija saistītas ar divām parādībām. Pirmā – nu jau bijušā Atlantas komandas līdera Iļjas Kovaļčuka pārdošanas mēģinājums. Otrā – komandas izredzes šosezon izcīnīt vietu Stenlija kausa izcīņā. Tieši komandas dzīšanās pakaļ play off zaķim neļāva Kuldam šogad uzspēlēt Thrashers sastāvā vairāk nekā tās piedzīvotās četras spēles– līdz čempionāta pēdējai nedēļai kluba vadība vēl pacietīgi mēģināja sarūpēt sev pavasara hokeja zelta drudzi, taču beigās – nekā. Paliekot gribot, Atlantas menedžeri zibenīgi ieslēdza nākamās sezonas režīmu, un tieši tāpēc sezonas pēdējās divās spēlēs Thrashers aizsardzības mūrus cementēja arī mūsu jaunais Kulda. Puika neapjuka un līdzīgi kā jau divās nospēlētājās februāra cīņās, arī regulārās sezonas izskaņā, Artūrs uz ledus godīgi salika aiz sava uzvārda precīzas pieturzīmes. Jautājumi un neskaidrības tagad tur palika ļoti maz.

Statistika uz papīra ir vienkārša un skaidra: Kulda NHL debitēja 12. februārī pret Minesotas Wild, pēc tam nākošajā dienā bija spēle pret Čikāgas Blackhawks. Sekoja olimpiskais pārtraukums, kura laikā Artūrs atkal atgriezās fārmklubā - līdz NHL regulārās sezonas pēdējais nedēļai. 9. aprīlī viņu atkal ieģērba Thrashers 44. numura kreklā pret šīs sezonas līgas spēcīgāko komandu Vašingtonas Capitals, bet dienu vēlāk jau mūsu aizsargs pārbaudīja pašreizējo Stenlija kausa īpašnieku Pitsburgas Penguins uzbrukuma spēku. Tātad – fons, uz kāda Artūrs bija jānovērtē, nebūt nebija formāla atskaite. Var uzskatīt, ka četros nospēlētajos mačos mūsējais izmalās cauri šī brīža NHL jauno talantu lielākajiem un niknākajiem dzirnakmeņiem. Uz laukuma viņam tika šāds spēles laiks: pret Wild – 9:36 minūtes, pret Blackhawks – 12:04, pret Capitals – 16:31, pret Penguins – 9:46. Spēlēs pret Vašingtonu un Čikāgu viņš guva pa rezultatīvai piespēlei. Pret Čikāgu un Pitsburgu nopelnīja pozitīvu lietderības koeficentu – + 1. Pret Penguins Kulda nopelnīja arī savas pirmās divas soda minūtes NHL laukumos. Kopumā – pārliecinoši rādītāji, par ko nebūtu jākaunas pat ļoti pieredzējušiem līgas aizsargiem. Taču viens ir pētīt hokejista statistiku mača protokolos, pavisam kas cits, ja to redz klātienē. Kad kļuva zināms, ka Kulda pievienosies Atlantas komandai sezonas priekšpēdējā mačā pret Vašingtonu, nolēmu izmantot kompetenta eksperta viedokli. Kur nu vēl labāku speciālistu šajā ziņā par Artūru Irbi, kurš jebkuru hokeja lietaskoku spēj novērtēt ar paša slīpētu NHL pieredzes rentgenu. Arī Irbes pašreizējais klubs Vašingtonas Capitals, kur viņš atbild par vārtsargu sagatavošanu, priekš Kuldas bija teicama spēku novērtēšanas pieturas vieta. Spēlēt pret šobrīd līgas varenāko uzbrukumu – tur aizsargiem un vārtsargam ir ko turēt un svīst! Tur liela daļa ir laimīga, kad mačs ir beidzies... Ko šajā vakarā laukumā darīja Kulda?

Atzīšos, tik aizgrābtu un emocionālu nebiju Irbi dzirdējis sen. Likās, ka viņš stāsta par kaut ko vienreizēju, īpašu, neaizmirstamu un paliekošu. Kā mūsu slavenais Artūrs vēra vaļā muti, tā šo rindu autoram atlika tikai pierakstīt – kā vienā elpas vilcienā!
- Saku uzreiz – man Artūrs (Kulda) ļoti patika, - iesāk Irbe:- Esmu pārliecināts, ka viņš ir gatavs NHL hokejam jau šobrīd. Viņš ļoti labi slido, viņam ir teicami fiziskie dotumi, laukumā spēlē agresīvi un aukstasinīgi. Ja nezinātu, ka tā bija viņa trešā spēle karjerā NHL komandā, nekad nepateiktu, ka viņš ir debitants. Uz ledus Kulda demonstrēja ļoti nobriedušu un pārliecinošu hokeja spēles izpratni. Ja man jāsalīdzina viņa stils ar mūsu labākajiem piemēriem, tad es viņu liktu pa vidu – starp Ozoliņu un Skrastiņu. Viņš varbūt nav apveltīts ar tik izteiktu uzbrukuma talantu kāds ir Sandim, taču piespēli spēj atdod ļoti labu. Sevišķi pirmo piespēli, kad komanda sāk uzbrukumu. Jā, varbūt viņš nav tik manīgs metienu bloķētājs, kāds ir Kārlis, taču uzbrucējiem spēlēt pret Artūru ir grūti. Viņš ir fiziski solīds – ceļu negriezīs nevienam, labi sevi jūt pozicionālā spēlē. Tajā pašā laikā saku ar pārliecību – spēlējot NHL, viņš būs rezultatīvāks par Skrastiņu. Viņš ir ļoti, ļoti labs.
Ļauju Irbem mazliet ievilkt elpu, iestarpinot repliku par Kuldas nokļūšanu NHL sistēmā 2006. gadā – tajā pašā pavasarī, kad abi Artūri viens otru satika pirmoreiz:
- Jā, tas bija pirms pasaules čempionāta Rīgā, kad izlasei bija treniņnometne... Nesākšu te stāstīt pasaka, ka jau toreiz viņu ievēroju, pamanīju un paredzēju nākotni, taču, interesanti, ka šo tikšanos mēs atceramies abi. Tagad, to liekot kopā ar svaigi redzēto informāciju, saku bez šaubīšanās – Artūrs Kulda ir iekodies sev dotajā iespējā ar zobiem un ieķēries ar nagiem. Prognozēju, ka viņš nākamajos desmit gados būs labākais Latvijas hokejists NHL laukumos. Viņš zina, ko grib un saprot, kā to sasniegt. Man pietika pārmīt ar viņu dažus teikumus, lai saprastu – Artūrs ir īstais, lai spēlētu NHL. Viņa seja un ķermeņa valoda izstaro veselīgu pārliecību, bet tajā pašā laikā tur nav ne smakas no lecīguma vai iedomības. Viņš ir prātīgs savos spriedumos, pasaules redzējumā. Pārrunājām izlases notikumus – Artūrs ir ļoti saprātīgs un izprotošs. Varbūt kāds būtu aizvainots vai uzmetis lūpu, taču ar Kuldu tas nenotiks. Viņš ir īstajā vietā un laikā!
Ļauju Irbem vēlreiz ievilkt elpu, uzsverot, ka acīmredzot, arī Atlantas Thrashers šobrīd ir labākais no daudzajiem NHL variantiem, lai jauns un talantīgs hokejists sevi pieteiktu vislabākajā veidā:
- Atlantā notiks lielas pārmaiņas, kur galveno lomu spēlēs Artūra vienaudzis, cits aizsargs - Zaks Bogasjans. Savulaik viņi abi spēlēja vienā maiņā Ontario junioru līgā un es redzēju, kā viņi abi tagad izskatās uz ledus kopā pieaugušo hokejā. Teikšu atklāti – tas jau tuvākā nākotnē būs viens no labākajiem aizsardzības pāriem visā līgā. Bogasjanam ir deviņpadsmit gadu un viņš ir ļoti pārliecinošs – ar izteiktiem uzbrucēja instinktiem, labu tehniku un spēles izpratni. Kopā ar Kuldu viņi būs baigais spēks! Ja es būtu Thrashers ģenerālmenedžeris, es tagad Kuldam piedāvātu līgumu uz nākamajiem pieciem gadiem. Šobrīd Artūrs ir vēl lēts un tā būtu laba ilgtermiņa investīcija, kas ieguldīta, nebaidos to apgalvot - izcilā spēlētājā. Man nav neviena argumenta, lai es teiktu vai šaubītos par kaut ko citu. Artūrs Kulda spēlēs NHL – tā ir mana pārliecība par visiem simts procentiem!

Laikam jau būtu lieki te vēl kaut ko piebilst... Tas nebūtu gaumīgi.
Ja nu vienīgi – lai izdodas!


Slēpts komentārs: Wendel Clark
, 2010-04-11 18:09, pirms 14 gadiem
nu kaut ko tik pozitiivu no Artuura nebiju gaidijis.....!!
, 2010-04-11 18:13, pirms 14 gadiem
Nu saslavēja jau ļoti! cerams ka pamatoti!
, 2010-04-11 18:13, pirms 14 gadiem
Jāpiekrīt Pučem - Lai nu izdodas!
, 2010-04-11 18:17, pirms 14 gadiem
Tiešām, lai izdodas
Jācer arī ka Atlantai nākotnē ies labāk un play-off`os arī tiks paspēlēt
, 2010-04-11 18:20, pirms 14 gadiem
rihardosss rakstīja: Tiešām, lai izdodas
Jācer arī ka Atlantai nākotnē ies labāk un play-off`os arī tiks paspēlēt
Paspēlēt? Tāpēc, ka viņi 'paspēlē', viņi nav play-off'os..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-04-11 18:23, pirms 14 gadiem
Kā jau ar tiem krieviem, atmiņa kā sunim, ja kko jātceras, tad uz mūžu
, 2010-04-11 18:24, pirms 14 gadiem
smilchs2 rakstīja: Jāpiekrīt Pučem - Lai nu izdodas!
Irbei
, 2010-04-11 18:29, pirms 14 gadiem
Vau ... prieks ko tadu lasit, izklausas, ka Kuldam apnemiba un nervu sistema strada ka nakas
tiesam, lai izdodas! par visiem 100%
, 2010-04-11 18:36, pirms 14 gadiem
Galvanais lai Kuldam veselība turās un tad jau būs viss kārtībā!
, 2010-04-11 18:39, pirms 14 gadiem
Wendel Clark rakstīja: Znaroks viņu neņem uz izlasi, jo savā laikā izvēlējās OHL nevis Znaroka LSPA. Interesanti, Kulda izdarīja pareizo izvēli?
šis nav raksts par daiļslidošanu čali

Kulda ir uz jautājumzīmes izlasē, jo vnk iespējams netiks.
, 2010-04-11 19:02, pirms 14 gadiem
Latvijas hokejam ir bijushi izcili aizsargi kas speelee NHL, bet diemzheel to uzbruceeju ir pamaz. Ceru netikai uz jaunajiem aizsargiem bet arii uzbruceejim.
, 2010-04-11 19:04, pirms 14 gadiem
Domāju, ka, ja Kuldam nebūtu Play Off AHL, tad viņš noteikti tiktu uzaicināts uz izlasi. īpaši tagad, kad aizsardzībā mums ir robi!
, 2010-04-11 19:08, pirms 14 gadiem
Gaidām izlases spēlēs
, 2010-04-11 19:22, pirms 14 gadiem
NJDevils rakstīja: Gaidām izlases spēlēs
Šogad vari negaidīt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-04-11 19:45, pirms 14 gadiem
Mums šogad čempī trūks daudz aizsargu (Skarstiņš, Laviņš, Ozoloņš, Sorokins), bet vienalga man sanāk tīri zolīdi 7 aizsargi.

Pirmais - Pujacs, Reķis
Otrais - Bārtulis, Kulda
Trešais - Galviņš, K.Rēdlihs
Bet septītais J.Rēdlihs vai Sotnieks.

Nu tas, kā viņus salikt kopā ir trenera ziņā, bet ja Znaroks kādu no šī saraksta nepaņems un paņems kādu citu, tad acīm redzot MVD noslogotība nav ļāvusi pietiekami labi novērtēt kandidātus.
, 2010-04-11 19:51, pirms 14 gadiem
Shogad Pasuales čempis sakas 10! dienas velak nekaa parasti, taa ka teik ne tikai zaudetaji pec 1. vai 2. kartas , bet ari vel pec nakamaas! gaidam Kuldu un Bartuli, kas butu isatais ielaps izlasei, kurai shogad nepievienojas ne Lavinsh ne Skrastinsh ne Sarokins, par Ozo nemaz nerunajot
, 2010-04-11 20:07, pirms 14 gadiem
Ar šo rakstu Kulda pacēlās dzīvē.. , Irbe vēlreiz ieviesa respektu un Puče - pacēla savu žurnālista latiņu vēl augstāk.. Man bija liels WOW to visu lasīt,gluži tāpat kā Tev,Armand.. lai IZDODAS!!!
, 2010-04-11 20:26, pirms 14 gadiem
prieks dzirdēt un lasīt, ka tomēr LV hokejs ir (un būs) SPĒKS!
, 2010-04-11 20:42, pirms 14 gadiem
Latvieši laikam neizcelsies ar augstas klases uzbrucējiem NHL nekad, bet mūsu aizsargus NHL zina labi - visi zina, kas Dzelzs Skrastiņš, kas ir Ozo - nu jau Bārtuļa krekls ir NHL slavas zālē pēc Winter Classic 2010 un tagad nāk Kulda...
Baigais prieks...
, 2010-04-11 20:55, pirms 14 gadiem
Laikam jau Irbe taapat vien neslavees. Bet priekshstats sakriit ar ieprieksh redzeeto un dzirdeeto - laba galva apvienojumaa ar labiem fiziskajiem dotumiem un labu slidojumu (protams, vaards "labi" lietots kaa relatiivs jeedziens, tikpat labi shajaa tekstaa to var aizstaat ar vaardu "teicami").
, 2010-04-11 21:49, pirms 14 gadiem
mmMMm, raksts vnk suuperīigs!!!

Jā, nevaru nemaz piekasīties Irbem. Kulda tiešāam ir ļoti,ļoti talantīgs. Un par visiem 100% esmu pārliecināta, ka Kulda būs tikpat slavens kā Ozo un Skrastiņš. Jauna leģenda ir dzimusi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-04-12 10:11, pirms 14 gadiem
Kulda- novēlu tev tiešām kļūt par nākamās sezonas Atklājumu NHL !
, 2010-04-12 12:46, pirms 14 gadiem
NobodyIsPerfect rakstīja: Prognozēju, ka viņš nākamajos desmit gados būs labākais Latvijas hokejists NHL laukumos.

oho, Bārtulis pilnīgi aizmirsts, bet laikam jau pamatoti.
Ir sanācis redzēt Oša pirmās 2 spēles un salīdzinot ar to cik nedroši Osis tur izskatijās ("atmeta" ripas, baidijās kļūdīties un kopumā izskatijās diezgan nedroši, bet pēc tam gods kam gods Osis arī "pielika"), tad Kulda ir pilnīgs pretstats jau no sākuma (sanāca redzēt šis abas pēdējās Atlantas spēles)! Precīzas piespēles, nekāda uztraukuma, aizsardzībā kļūdas praktiski nepieļāva, pretspēlētāju parasti atbruņoja! Spēlēja tā ir kā jau kādas sezonas 5 būtu Atlantas pirmā pāra aizsargs tapēc arī šī Irbes sajūsma vismaz man nav pārsteigums.... ja čalis šitā turpinās, tad tiešām būs stabila NHL vērtība! Ko arī viņam novēlu!
, 2010-04-12 17:29, pirms 14 gadiem
Bārtulis + Kulda pēc 10 gadiem tiešām varētu izsaukt tādas pašas emocijas, kā vēl pirms pāris gadiem Ozoliņš + Skrastiņš

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...