Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Zināja, ko runā

Zināja, ko runā
Rīgas kluba "Skonto" prezidentam Vladimiram Koļesņičenko ar sezonas pirmo pusi vajadzētu būt apmierinātam. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Kad jaunais Rīgas "Skonto" prezidents Vladimirs Koļesņičenko pirms sezonas izteica apņēmību cīnīties par virslīgas zeltu, bijušais prezidents Guntis Indriksons par to vien pasmaidīja. Ir aizritējuši divi no četriem sezonas riņķiem virslīgā, un pasmīkņāšanai vairs nav vietas - "Skonto" tiešām cīnās par zeltu!

Ja godīgi, arī es pirms sezonas diezin ko augstu nevērtēju Latvijas titulētākā kluba izredzes šogad cīnīties par visaugstākā kaluma godalgām. Toreiz izteicu prognozi, ka "Skonto" otro sezonu paliks ārpus labāko trijnieka. Raugi, ieņems 4. vietu. Taču tas viss vēl var arī notikt, jo sezonas izšķirošie brīži vēl ir tikai priekšā. Galu galā ir atvēries spēlētāju pārēju logs, ko vadošie klubi noteikti izmantos un jau izmanto, lai audzētu muskuļus. Taču nav noslēpums, ka rosība ir un būs atkarīga no tā, cik maciņā būs naudas, bet kaut kā nav dzirdēts, ka "Skonto" šajā ziņā ietu gludāk nekā sezonas sākumā.

Pēc iepriekšējās sezonas komandu atstāja virkne pamatsastāva futbolistu - vārtsargs Kaspars Ikstens, aizsargi Vitalijs Smirnovs un Kaspars Dubra, pussargi Igors Tarasovs un Fabinju, uzbrucējs Žuniors. Īsi sakot, pārmaiņas bija būtiskas, taču tas nav traucējis būt gana sekmīgiem sezonas pirmajā pusē. Protams, nozīmīgu lomu spēlēja tas, ka izdevās sekmīgs sezonas sākums. Tas savukārt deva pārliecību, ka šī var arī nebūt tukšā sezona, lai arī ko kurš apkārt runātu vai prognozētu.

Manuprāt, būtisks moments "Skonto" veiksmēs bija uzvara Latvijas kausa izcīņā pār "Liepājas metalurgu". Tā bija uzvara pār mača favorītu un niknu konkurentu reizē. Tā noteikti deva pārliecību, tā iedrošināja visu komandu par to, ka šis virknējums konkrētajā sezonā uz konkrētā fona var paveikt pietiekami daudz cīņā par virslīgas godalgām. Arī to, ka izvēlētā taktika spēlēt no aizsardzības ir tas, kas nes augļus.

Ja runājam par "Skonto" iekrātajiem punktiem līdz šim, droši vien nedrīkst paiet garām arī veiksmes faktoram. Tas līdz šim nudien nav bijis skops. Lai atrastu piemērus, nav pat jārok tālā pagātnē. Piemēram, iepriekšējā virslīgas mačā skontieši pārspēja FC "Jūrmala", lielā mērā pateicoties sāncenšu neapdomīgai rīcībai, 1. puslaika pēdējā minūtē "ne no kā" nopelnot 11 metru soda sitienu. Spēlē, kurā rīdziniekiem izdevību gūt vārtus bija gaužām maz, "pendele" bija kā Dieva dāvana.

"Skonto" uzbrukumā nudien nav novērojama zibeņošana, taču šī komanda ir solīda aizsardzībā. Mazāk vārtus līdz šim ielaidis tikai "Liepājas metalurgs", kas, zinot kurzemnieku sastāvu, nav nekāds pārsteigums. Bet, ja runājam par "Skonto", pirmkārt, galvenais treneris Marians Pahars veiksmīgi nocietinājis aizsardzību, kamdēļ visai maz darba šajā sezonā bijis vārtsargam Germanam Māliņam. Bet, ja nav daudz bīstamu sitienu pa vārtiem, nav arī daudz iespēju tos gūt. Otrkārt, ar kreisās malas aizsarga Vitālija Maksimenko pārkvalificēšanu par centra aizsargu Pahars padarījis veiklāku aizsardzības centru, kas nav mazsvarīgi, zinot, ka sāncenši liek akcentu uz ātrumu uzbrukumā. Treškārt, sezonas gaitā var pārliecināties, cik vērtīgs ieguvums starpsezonā bijis pieredzējušais centra aizsargs Igors Savčenkovs, kurš bez lieka stresa saimnieko aizsardzībā. Ceturtkārt, "Skonto" aizsardzības uzlaušanu caur centru grūtāku padara balsta pussarga ukraiņa Sergeja Šmatovaļenko sniegums.

Lai arī "Skonto" rezultativitāte būtiski neatpaliek no niknākajiem konkurentiem, jauda uzbrukumā joprojām šķiet pieticīga. Tas droši vien ir jautājums pussargiem. Īpaši malējiem. Taču, no otras puses, tāds ir "Skonto" "stils" - pacietīgi gaidīt savas iespējas. Līdz šim tās izmantotas diezgan sekmīgi. 2. riņķī uzbrukumā nozīmīgu lomu spēlēja jauniņais Valērijs Šabala, kurš izskatās ļoti motivēts saglabāt vietu starta sastāvā arī pēc pirmā numura Tada Labuka diskvalifikācijas un traumu lavīnas beigām. 17 gadus vecais puisis katrā epizodē raujas vaiga sviedros un tiek par to atalgots. Šabala ir vispusīgs uzbrucējs, kurš ir gana sekmīgs abos stāvos. Un šķiet, arī ar vārtu gūšanas ožu šim futbolistam viss ir kārtībā.

"Skonto" līdzšinējo sekmju pamatā, protams, ir disciplinēta komandas spēle, taču, radies iespaids, ka vieglāk elpot palīdz arī konkurenti. Precīzāk sakot - tas, ka pagājušās sezonas trio joprojām kā uz niknākajiem sāncenšiem par medaļām skatās viens uz otru, bet ne tik daudz - uz "Skonto", kam 2010. gada zeltas sezonas varoņu komandā palicis gaužām maz. Arī iepriekšējā sezona komandai nebija diez ko veiksmīga. Taču tas viss pašiem skontiešiem nav bijis šķērslis. Galu galā pieredzējušāks un gudrāks kļuvis arī treneris Pahars. Sezonas otrajā pusē abiem Kurzemes flagmaņiem un arī Daugavpils "Daugavai" vajadzētu daudz nopietnāk attiekties pret "Skonto" līdzšinējo sniegumu un arī ambīcijām, citādi rudenī var jau būt par vēlu...

Kura kluba izredzes izcīnīt virslīgas zeltu šobrīd vērtējat visaugstāk?

  • 31

  • 22

  • 15

  • 5

  • 11

  • 3


  -3 [+] [-]

, 2012-07-10 17:48, pirms 12 gadiem
Kas var būt skaistāks kā līderpozīcijās redzēt Dagavu un Skonto! Skaisti!

  -2 [+] [-]

, 2012-07-10 20:23, pirms 12 gadiem
skonta čempion!