Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Duelis: Vai "Dinaburg" vajadzēja izslēgt no Virslīgas?

Duelis: Vai "Dinaburg" vajadzēja izslēgt no Virslīgas?
Anatolijs Kreipāns un Askolds Uldriķis

Vai Daugavpils "Dinaburg" pelnīti tika izslēgta no Latvijas futbola čempionāta "LMT virslīgas"?

Anatolijs Kreipāns

Atstāt bez ievērības kārtējos aizdomīgos Daugavpils „Dinaburg” futbola komandas rezultātus nedrīkstēja, kaut kādai rīcībai arī vajadzēja būt, jo jābūt pārāk naivam, lai ticētu, ka aizdomīgās totalizatoru likmes uz šīs komandas spēlēm joprojām ir tikai nejaušība. Cita lieta – kā uz aizdomīgajām likmēm vajadzēja reaģēt. Vēstules no UEFA par aizdomīgām likmēm saņēma daudzu valstu futbola federācijas, taču nevienā no tām neviens klubs netika izmests no čempionāta, vispirms tomēr notiek konkrētu vainīgo atrašana un tad sodīšana, nevis "pie reizes” tiek sodīti arī daudzi nevainīgi cilvēki. Kāpēc nevarēja piešķirt zaudējumus aizdomīgajās LMT virslīgas spēlēs vai sodīt komandas vadību nevis ar vieglu roku izmest visu komandu no Latvijas čempionāta un pēc tam tēlot labvēļus, domājot, kā lai tomēr iedot Daugavpilij vietu nākamā gada LMT virslīgas čempionātā?

Tas atgādina pārlieku centīga skolnieka izkalpošanos skolotāja priekšā, kaut gan skolotājs (UEFA) nemaz nelūdza nevienu sodīt un diezin vai šādā veidā „netīrās spēlītes” tiks izskaustas. Neviens konkrēts vainīgais taču joprojām nav nosaukts. Ja pierādījumi tomēr ir, bet tos slēpj vai piebremzē, tad tas, pirmkārt, arī ir noziegums un, otrkārt, tas jau sāk atgādināt šantāžu – sak, ja jūs nedarīsiet tā, kā vajag, tad mēs liksim galdā to un to.

Askolds Uldriķis

Futbolā par diviem brīdinājumiem seko noraidījums. Informācija par nelikumībām "Dinaburg" spēlēs pēdējās sezonās pienāca bieži, taču Latvijas Futbola federācija klubam "Dinaburg" visu laiku iejūtīgi rādīja tikai dzeltenās kartītes, tāpēc amatvīru saņemšanās uz radikālo lēmumu ir apsveicama. Tiesa, federācija neprasmīgi nostrādāja šī lēmuma pasniegšanā plašākai sabiedrībai, tāpēc radās un arī palika daudzi jautājumi. Ļaudis, kas pastāvīgi apgrozās Latvijas futbolā, zina par "Dinaburg" netīrajām spēlītēm, taču citiem ir nepieciešami konkrēti pierādījumi. Federācija tos uzrādīja vienīgi personīgi Oļegam Gavrilovam un LFF Valdes locekļiem, kas pieņēma lēmumu par "Dinaburg" izslēgšanu. Vai bijušā "Dinaburg" trenera Igora Gamulas (pie viņa uz Ukrainu speciāli aizbrauca LFF pārstāvji) atklāsmes par nelikumībām Daugavpilī ir pierādījums? Juridiski nav, jo formulētas vienīgi vārdos. Dažs "Dinaburg" futbolists, kurš atteicās piedalīties rezultātu ietekmēšanā, nodeva formu kluba vadībai, pameta komandu un informēja par šo situāciju federācijas vadītājus. Arī tas nav tiešs pierādījums, jo šie futbolisti nerakstīja oficiālus iesniegumus, baidoties no draudiem viņu dzīvībām. Jā, tik nežēlīga ir realitāte, jo "Dinaburg" regulētajos mačos apgrozījās summas, kas mērāmas vairākos simtos tūkstošu.

Totalizatorā ir viegli uzlikt jebkādu naudu, ja zini, ka mačs noteikti beigsies, piemēram, ar 1:0. Pirms atsevišķām "Dinaburg" spēlēm to zināja daudzi... Arī tas nav juridisks pierādījums, taču ir pietiekams iemesls, lai pielietotu sankcijas futbola lauciņā. Tieši juridiskā seguma iztrūkuma dēļ pagaidām nav uzsākta krimināllieta pret "Dinaburg", taču savākto nelikumību mape bija pietiekami bieza, lai komandu izslēgtu no "LMT virslīgas". Jā, izslēgtu visu komandu, ne jau vienu pašu Gavrilovu vai Pertiju, kuri paši negāja laukumā un neizspēlēja vajadzīgo rezultātu. Starp citu, tieši melnajos mačos nepiedalījās abi Korejas futbolisti, jo tajos viņi tika atstāti uz rezervistu soliņa, lai svešzemniekiem nevajadzētu skaidrot izperinātās nelikumības un lai viņi nenospēlētu pretēji scenārijam.

Lietotāju viedoklis

  • 472

  • 424


1 2 37 komentāri

 +14 [+] [-]

, 2009-12-10 14:00, pirms 15 gadiem
Jautājums Askoldam - vai mums tagad jebkādas tiesas darbojas pēc principa "2 dzeltenās kartītes - noraidījums"?

Atgriežoties pie Dinaburg spēlēm pret Tranzītu (kas tika tajos neskaidros mačos iepīta) - pēdējās minūtēs bija gan sitiens pārliktnī, gan štangā uzsita, k-gan rezultāts jau itkā bija ok.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2009-12-10 14:10, pirms 15 gadiem
Vairāk piekrītu Kreipānam!

  +2 [+] [-]

, 2009-12-10 14:13, pirms 15 gadiem
massbeat rakstīja: Jautājums Askoldam - vai mums tagad jebkādas tiesas darbojas pēc principa "2 dzeltenās kartītes - noraidījums"?

Atgriežoties pie Dinaburg spēlēm pret Tranzītu (kas tika tajos neskaidros mačos iepīta) - pēdējās minūtēs bija gan sitiens pārliktnī, gan štangā uzsita, k-gan rezultāts jau itkā bija ok.
Arī tiesā nereti ir pirmā dzeltenā kartīte - nosacītais sods, bet otrā dzeltenā kartīte ir reāla brīvības atņemšana.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +16 [+] [-]

, 2009-12-10 15:12, pirms 15 gadiem
Kura gadā Skonto atņems tos 6 punktus, tas taču aŗī bija UEFA lēmums?

  +6 [+] [-]

, 2009-12-10 15:21, pirms 15 gadiem
+1Kreipānam. Gribētos dzirdēt no LFF puses konkrētus vainīgo uzvārdus. Ja viss balstās uz''aizdomīgas spēles'', tad paskatoties virslīgas/eirokausu vēsturē varētu/vajadzētu sodīt vēl pāris mūsu klubu...

Jautājums:
Ja Jelgava nākošsezon paliek pēdejā vai zaudē pārspēlē, tad Jelgavai(līdzīgi kā D-pilij) arī automātiski tiks atdota vieta virslīgā pateicībā par -futbola tradīcijām/vēsturi- pilsētā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-12-10 15:57, pirms 15 gadiem
andrisd rakstīja: Daugavpilij ir jabut komandai!
Jābūt!Nenoliedzu. Tikai Lff NEDRĪKST sevi pozicionēt kā 'blatu kantori'. Tas ir nenopietni- izslēgt klubu no līgas pāris spēles līdz sezonas beigām un pēc tam principā saukt atpakaļ. No debesīm, jau klubs Daugavpilī nenokritīs, būs vien tas pats uz Dina/Daugava bāzes.

  +9 [+] [-]

, 2009-12-10 15:58, pirms 15 gadiem
Askods jau Indriksona stabulētājs!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2009-12-10 16:34, pirms 15 gadiem
interesanti skatīties kā Toļiks šeit piespiedu kārtā raksta un līdz ar to neuzkrītoši arī uzspiež sava portālla viedokli, kur viņi ilgi par šo nelikās mierā.

balss par Askoldu.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-10 16:52, pirms 15 gadiem
Kāds totalizatoru eksperts reiz man pauda viedokli [tiesa KK sakarā], ka LFF paši, iespējams ir iejaukti šajās nelikumībās. Pašlaik tas viss izskatās pēc tā, ka tiešām arī LFF ir cilvēki, kuri paši ir iesaistīti mahinācijās ar spēļu rezultātiem. Vismaz uzvārdu neatklāšana un slepenība ir pierādījums tam. Ceru, ka tā nav. Taču pēc tā izskatās. Tiesa, lēmums par Dinaburg izslēgšanu bija pareizs. Diemžēl novēlots, turklāt nepietiekami izskaidrots, bet pareizs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-12-10 17:18, pirms 15 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Kāds totalizatoru eksperts reiz man pauda viedokli [tiesa KK sakarā], ka LFF paši, iespējams ir iejaukti šajās nelikumībās. Pašlaik tas viss izskatās pēc tā, ka tiešām arī LFF ir cilvēki, kuri paši ir iesaistīti mahinācijās ar spēļu rezultātiem. Vismaz uzvārdu neatklāšana un slepenība ir pierādījums tam. Ceru, ka tā nav. Taču pēc tā izskatās. Tiesa, lēmums par Dinaburg izslēgšanu bija pareizs. Diemžēl novēlots, turklāt nepietiekami izskaidrots, bet pareizs.
Teiksim tā - ja LFF cilvēki tur nebūtu iesaistīti, tad dažam labam jau būtu jāsēž cietumā. Bet tā kā neviens vēl par krāpšanos nav iesēdināts, tad gan jau LFF interesēs daudzi procesi tiek bremzēti.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-10 18:36, pirms 15 gadiem
Man liekas, ši būs mūžīgā cīņa, it sevišķi Latvijā, kurš te vainīgs kurš nav vainīgs... Dūmi bez uguns nav!:d Vairāk piekrītu Anatolija Kreipāna viedokli, tas ir mans personīgais viedoklis...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-12-10 19:46, pirms 15 gadiem
taču savākto nelikumību mape bija pietiekami bieza, lai komandu izslēgtu no "LMT virslīgas"

Buļļa atskaiti nopublicējāt, davai to mapi ar.... pateiksiet, ka paskastītē uzradās

  -2 [+] [-]

, 2009-12-10 20:04, pirms 15 gadiem
andrisd rakstīja "Man gan liekas , ka Dinu ari vareja izslegt par to ka nemaisitos pa kajam lideriem"
Vai ta nu viņi tik dikti maisījās pa kājām??? Un kā to vispār saprast? Nevienam no līderiem nav vajadzīgs vājš Latvijas čempionāts. Tas jau tāpat ir diezgan švaks. Man grūti savu viedokli paust. Nobalsoju par Uldriķi, bet arī Kreipānam ir pamatoti argumenti. Vairāk par Uldriķi, tāpēc, ka labi, ka LFF vispār kaut ko darīja lietas labā. Izdarīja patizli, bet labāk tā nekā nekā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2009-12-10 20:20, pirms 15 gadiem
Pelnīti izslēgti, kā nekā šī jau nav pirmā reize, ap dinaburgu, kad ir runa par totalizātoriem. Domāju, ka tas ir tikai pareizi. Un tas tik drīz nebūtu beidzies, lai cilvēkus mānītu. Man jau liekas, ka pat ap Dinaburgu bija izveidota vesela ķēde, kā viņi pelnīja. Tātad piekrītu visam Uldriķa teiktajam.

  +6 [+] [-]

, 2009-12-10 21:15, pirms 15 gadiem
Askoldēns gatavs apēst pat Indriksona nedēļu vecās zeķes.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-12-10 22:46, pirms 15 gadiem
Piekrītu Askoldam,ka futbola federācija darbojās šajā ziņā neprofesionāli.Nav nekas vienkāršāks,ka bija sasaukt oficiālu preses konferenci un publiski "ar troksni"brīdināt Dinaburgu par iespējamo izslēgšanu no virslīgas par darbošanos totalizātorā.Atnāktu kārtējie signāli no UEFA vai citiem avotiem un oficiāli autā.Nebūtu nekādi jautājumi.Tagad ,ko saka Indriksons,mēs viņus brīdinājām utt.tas viss ir diezgan smieklīgi,ja nebūtu tik skumji.NU NEPROT VĒL LFF ATKLĀTI
STRĀDĀT.VAI ARĪ NEGRIB!

     [+] [-]

, 2009-12-11 01:53, pirms 15 gadiem
Anatolij, cik tad var? Saprotu, ka tev Daugavpils tuva, bet sen bija laiks.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-11 09:28, pirms 15 gadiem
Pat aklais var saredzēt ka LFF darboņi ir iesaistīti...
Jautājumu vajag uzdot nevis par Askoldu un Anatoliju , bet gan :
-:Toto ir iesaistīti LFF darbinieki -; Nav iesaistīti...

  +1 [+] [-]

, 2009-12-11 09:29, pirms 15 gadiem
sasperjods rakstīja: Sportiski lēmums ir pareizs, atceramies tas (LMT virslīga) nav bizness, laulība, sabiedriskais pakalpojums vai iepirkums, kur visam jānotiek saskaņā ar likumu.
Sportā var sist cilvēkam, spļaut un lamāties publiskā vietā. Tāpat ar komandu dalību. Te valda sporta likumi.
Juridiski nemaz LFF nepretendē uz korektu rīcību. Kādu likumu pārkāpa LFF? Sporta?, Biedrību un nodibinājumu?

Kreipānieši uz priekšu - variantus. Un fiksi.
Laikam jau UEFA pamatprincipus - kamēr nav pierādījumu - nav soda. Tāpat jau vajadzēja diskvalificēt Skonto par aizdomīgām spēlēm pirms kāda laika, taču Indriksons pavisam nejauši ir arī LFF prezidents...

     [+] [-]

, 2009-12-11 12:42, pirms 15 gadiem
vācija un polija notiek viss,vardi,speletaji visi tiek saukti pie atbildiibas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-12-11 14:02, pirms 15 gadiem
Neesmu mūsu tiesu sistēmas guru, tik zinu, ka viņa tā lāgā nedarbojas kā vajadzētu. Domāju, ka taisnība ir kaut kur pa vidu, vajadzēja apstādināt Dinaburg dalību Virslīgā līdz konkrētākai lietas noskaidrošanai. Taču tā, lai lietas virzību kontrolētu neatkarīga (pieņemsim prokuratūras) puse, un, tiklīdz ir lielāka skaidrība, atļaut klubam darboties tālāk, izņemot personām tajā, kam ir smagākās apsūdzības. Taču tas būtu iespējams situācijā, ja mums būtu sistēma, kas spēj aizsargāt tos, kuri šādā situācijā varētu tikt šantažēti, piem. futbolisti.
Realitāte ir tāda, ka vienkāršāk ir izsviest klubu no Virslīgas, Gunča labi izskatās UEFA un sabiedrības acīs (kā krietns vīrs), nekādi lielie mēsli Gavrilovam un Pertijam nedraud (un sazagto naudu var paturēt), kā arī nekāda nopietna izmeklēšana neseko un iesaistītos futbolistus un citus neviens netirina un viņiem nedraud. Visi daudzmaz apmierināti, tikai kā paliek ar likmju pieņēmējiem? Nezinu.
Lielākais uzvarētājs paliek Gunča, kurš paspīd UEFA un sabiedrības acīs, pie tam paturot visus trumpjus savās rokās arī nākotnei...

p.s. Ceru, ka Kreipānam kā daugavpilietim būs tas prieks redzēt klubu no Daugavpils arī nākamsezon Virslīgā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 37 komentāri