Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

18. nedēļa. Kandidāts uz Londonas zeltu?

18. nedēļa. Kandidāts uz Londonas zeltu?
Foto: www.formulabmx.lv

Aizvadītatā nedēļā atalgojumu par visas sezonas darbu saņēma BMX riteņbraucējs Edžus Treimanis. Viņš kļuva par šā gada Eiropas čempionu. Kāds to nosauks par kreisi sporta veidu, taču, piemēram, olimpiskajā medaļu tabulā nav nozīmes, vai tas ir vieglatlēts, hokejists vai BMX braucējs. Galu galā hokejā mums Eiropas meistaru nekad nebūs kaut vai tikai tā iemesla dēļ, ka Eiropas čempionāti hokejā vairs nenotiek.

Nedēļas nogalē beidzās deviņus mēnešus un 12 posmus ilgušais Eiropas čempionāta maratons BMX riteņbraukšanā. Goda pjedestāls kopvērtējumā pēc sacensību pēdējiem diviem posmiem Orleānā (Francija) izskatījās kā sapnī – pirmais Edžus Treimanis, otrais – Rihards Veide, pārējie – pēc latviešiem.

Atskatoties atpakaļ, tikai divos no sacensību posmiem Edžus neiekļuva sacensību finālā. Pirmajā posmā Nīderlandes trasē Valkensvārdā viņš apstājās (tika apstādināts) pusfinālā, bet pēdējā posmā Orleānā jau pēc čempiona titula nodrošināšanas uz starta doties patraucēja vīruss. Pārējos posmos viena astotā, viena sestā vieta, bet pārējās uz goda pjedestāla – uzvara, pieci sudrabi un divas bronzas.

Vai var teikt, ka Edžus tagad ir spēcīgākais BMX riteņbraucējs Eiropā? Nē! Piemēram, Māris Štrombergs priekšroku deva sacensību seriālam ASV. Salīdzinot abu Latvijas braucēju spēkus, atcerēsimies viņu ieņemtās vietas 2011. gada pasaules čempionātā. Tas pats pasaules 2011. gada čempions francūzis Žorī Dodē arī Eiropas mačos piedalījās reti, bet veiksmīgi – četras pirmās vietas. Austrālietis Braians Kirhems atbrauca uz vienu no posmiem un aizbrauca mājās ar divām uzvarām no Kortrijkas posmiem Beļģijā.

Liekot punktus uz i, faktu, ka par 2011./2012. gada sezonas Eiropas čempionu kļuvis latvietis Edžus Treimanis, neviens nekad vairs apstrīdēt nevar. Viņš brauca kopā ar tiem pretiniekiem, kuri uzskatīja par vajadzīgu piedalīties šajās sacensībās. Ja viņiem kopvērtējumā pietrūka punktu, lai apdzītu Edžu un Rihardu, tās ir pretinieku problēmas. Savukārt tas, kā olimpiādē Londonā tikt garām kaut vai tiem pašiem Kirhemam un Dodē, jau būs Latvijas braucēju problēma.

Visbeidzot, tēmējot Lamanša šauruma tālākā krasta virzienā, atcerēsimies, ka 2008. gadā 1.un 2.vietu Eiropas meistarsacīkstēs izcīnīja Māris Štrombergs un Ivo Lakučs. Štrombergs togad kļuva par olimpisko čempionu. Līdzības saskatāt?

P.s. Ja ne zelta Treimanis, par nedēļas sportistu par varītēm uzprasījās Latvijas izlases hokejists Miks Indrašis. Vispirms viņš ar eleganti un rezultatīvi izpildītu pēcspēles metienu sekmēja Latvijas izlases uzvaru priekšpēdējā pārbaudes spēlē pret Franciju (3:2). Pēc tam viņa sniegums tika atzīts „Dinamo Rīga” kantorī, noslēdzot ar 21 gadu veco hokejistu triju gadu līgumu. Tieši viņš guva izlases pirmos vārtus šā gada pasaules čempionātā Stokholmā pret Krieviju, un visbeidzot ar pirmajiem vārtiem spēlē (un pēc tam rezultatīvu piespēli Miķeļa Rēdliha vārtu guvumā) tieši Indrašis iebāza sētas mietu vācu mašīnas riteņu mehānismā, izsitot to no līdzsvara un sekmējot pirmo Latvijas valstsvienības uzvaru šajā čempionātā (3:2). Vai tā ir sagadīšanās, uzplaiksnījums vai loģisks iznākums Mika spēlei jaunā kvalitātē, rādīs jau šodienas mačs pret itāļiem.