Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Biedriņš...Vērtē Raivo Otersons

Biedriņš...Vērtē Raivo Otersons
Andris Biedriņš tagad uz rezervistu soliņa ir bieži un... nav redzams, ka tas tuvākajā laikā mainīsies.

Foto: AP/Scanpix

Tā nu sanāca, ka kopā ar Edgaru Buļu, iepriekš nevienojoties, vienas dienas laikā, lai arī dažādos veidos, izlēmām aizskart vienu tēmu – mūsu vienīgā latvieša nedienas NBA. Raivo Otersons ir cilvēks, kurš izaudzināja Andri līdz NBA kalibram, tāpēc vērtīgi būtu zināt, ko par Andra gaitām NBA domā viņa treneris.

Jāmaina vide

Lieks būtu atkārtots Andra biogrāfijas uzskaitījums – kolēģis jau par to parūpējās. Raivo Otersons ir cilvēks, kas ir ielicis pamatīgas pūles, pat uz spēles licis savu karjeru, lai tikai viņa lolojums sasniegtu mērķi, proti, NBA. „Ne jau tāpat vien viņam to spēles laiku samazina,” stāsta Otersons, norādot, ka situāciju, kāda tā ir šobrīd, veido daudz dažādi faktori, kas neveiksmīgi sakrituši kopā. Tomēr, ja runājam par sniegumu laukumā, tad Andris daļēji ir situācijas ķīlnieks, jo tāds jau ir centra spēlētāja liktenis – pats sevi nepabaros. „Pirmkārt, lai kaut ko izdarītu, biežāk vajadzētu saņemt bumbu,” uzskata Otersons, norādot uz „Warriors” spēles manieres iezīmēm, kas Andrim it nemaz nav parocīgas. Otersons gan piebilst, ka šosezon komanda izskatās sakarīgāk gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, taču – kardinālu pārkārtojumu nav. „Garajam jau ir jāgaida, kad to bumbu iedos – viņš nevar pie gala līnijas paņemt un iet pāri visam laukumam,” uz basketbola aksiomu norāda Raivo. „Viņa komandā bumba netiek iespēlēta garajiem apakšā. Arī tad, kad Andri nomaina un nāk citi – nekas jau nemainās.”

Otersons ir pamanījis, ka, sezonai ritot, Andris laukumā ir palicis arvien kūtrāks, darbojoties arvien negribīgāk. „Pārbaudes spēles viņš aizvadīja agresīvāk – skrēja, cīnījās. Taču pēc jaunā gada viņš tam visam ir tā kā atmetis ar roku. Tagad viņš vairs necenšas ierauties, lai saņemtu bumbu. Sezonas sākumā tā nebija, viņš tur apakšā cīnījās, likās, ka varētu to bumbu arī tur piespēlēt, bet tagad tā vairs nav. Protams, ka daudz kas ir atkarīgs arī no komandas uzstādījumiem, taču fakts ir tāds – viņš vairs neraujas saņemt bumbu.” Un daļēji Andri var saprast. Ir brīži, kad katram cilvēkam, tautas valodā runājot, piegriežas. Šajā gadījumā komandas biedru vienaldzība ir pielējusi eļļu ugunij, taču, būsim godīgi, tas nebūt nav nozīmīgākais faktors, jo neviens jau nav pats sev naidnieks, tāpēc – ja Andris būtu patiešām labs, piespēles viņa rokas sasniegtu.

Pēdējās sezonās Biedriņam ir lielas problēmas ar soda metieniem. Pat D-3 grupiņas bērni met precīzāk – tas nav pārspīlējums vai banāls joks, tas ir fakts. Tiek uzskatīts, ka tas – bailes no soda metieniem - varētu būt iemesls tam, kāpēc Andris tik reti uzbrūk grozam. „Var jau būt, ka arī tas ir viens no mazajiem faktoriem, bet tā nav – bumbu viņš prasa, cik nu man ir šosezon sanācis viņa spēles redzēt. Taču komandai nav tendences iespēlēt bumbu groza apakšā. Iespējams, viņam pašam ir kādas problēmas,” uz psiholoģiju norāda Otersons, piebilstot, ka vasarās, cik nu ir sanācis Andri redzēt, viņš met precīzi, tātad – nespēj tikt galā ar spriedzi, kura viņu pavada spēlēs. Otersons atceras, ka Biedriņa metiena uzlabošanai ir tikuši algoti labākie speciālisti, taču, šķiet, ka bez sekmēm. „Savulaik noskatījos dokumentālo filmu par to, kā NASA strādāja pie Šakila O’Nīla metiena. Tur bija vesela brigāde, kas rēķināja, domāja, taču nekas jau neuzlabojās,” uz līdzīgu piemēru norāda Otersons. „Šosezon gan ir grūti saprast, jo viņš maz met. Tāpēc grūti spriest, vai viņš met labāk, vai – sliktāk.”

Pirmais solis ceļā uz uzlabojumiem varētu būt vides jeb kluba maiņa. Tam piekrīt arī Otersons. „Pagājušajā gadā, kad mēs runājām, viņš teica, ka viņam bija viena ļoti laba iespēja, bet klubs nepalaida viņu. Es domāju, ka viņam ir jāpamaina vide. Iespējams, ka nebūs daudz labāk, taču maiņa būtu jauns izaicinājums, jauns impulss. Sliktāk jau nebūs, būs tikai labāk,” uzskata Otersons.

Dzirkstelīte vēl esot

Biedriņa ziedu laiki „Warriors” sastāvā bija skaists brīdis Latvijas sportā, kurus gribētos izbaudīt vēlreiz. Tolaik komanda bija daudz citādāka, ar citiem izpildītājiem, kas neaizmirsa arī par Andri. „Tur bumba gāja apkārt. Kad viņš ierāvās, bumbu saņēma, meta no apakšas, lika no augšas. Tagad tā nav. Piemēram, Lī met bumbu pāri rokām no 5 – 6 metriem, lai gan Andris groza apakšā ir brīvs – tur prasītos piespēle.” Tiesa, arī tolaik bija savas īpatnības, kas basketbolā nav reta parādība, taču – ar visu to Andris spēja iekrāt solīdu statistiku, un, kā vēlāk izrādīsies, solīdu līgumu. „Mēs ar Andri tolaik par to runājām. Vispirms saspēles vadītājs Deiviss savāca savus punktus, kas viņam jāsavāc, bet pēc tam gāja pēc double – double, dalot piespēles. Bija ļoti eleganti – bumba nāca, atlika tikai realizēt. Taču, ja nebija savācis savus punktus, bumba arī nekur apkārt negāja,” teic Otersons.

Raivo atklāj, ka pēdējā laikā nav sanācis ar Andri pastrādāt individuāli, lai arī pirmajos gados NBA, tas vasarās tika darīts. Tad nāca izlases periods, tad savainojumi, taču tas viss vairs nav tik vienkārši, jo gar Biedriņu noņemas cilvēki, kuriem klubs ir licis to darīt. Otersons, protams, būtu gatavs palīdzēt, ja vien būtu piedāvājums no paša Andra. Iespējams, ka kādreiz atkal pienāks arī tāds brīdis.

Otersons noraida visas bažas par to, ka Biedriņam ir apnicis basketbols, tāpēc viņš karjeru varētu beigt jau drīzumā. „Ir vēl dzirkstelīte, tā nav. Daudzas lietas viņa dzīvē ir pamainījušās, ir piedzimis bērns, kas liek uz dzīvi skatīties citādi. Viņš pats saka, ka vēlas izjust play – off atmosfēru, cīnīties par augstākajiem mērķiem, kas tā īsti nekad nav iznācis. Bija tas viens gads, kad viņi uzvarēja pirmajā kārtā – tās viņam bija fantastiskas emocijas. Bet tagad, kad ir jau laicīgi zināms, ka play – off nebūs, tāpat arī traumas liek par sevi manīt – potīte sāp, vēl kas cits –, tad ir diezgan grūti viņam,” uz motivācijas trūkumu norāda Raivo. Otersons stāsta, ka Andra izteikumos nav manāms pesimisms par karjeras turpinājumu, tieši otrādi – viņš sapņo pacīnīties par augstākajiem mērķiem, taču ļoti labi zina, ka šajā komandā tas nav iespējams. Tas atkal atbalsojas sniegumā laukumā, kas noved pie tādas situācijas, kāda ir šobrīd. Gluži kā apburtais loks, no kura nevar izkļūt. Otersons atkal atgriežas pie komandas maiņas nepieciešamības. Jā, nebūtu jau slikti, taču līgums ir tik trekns, cik viņš ir, sniegums ir tik bāls, cik viņš ir – šie faktori nevairo šādu iespējamību.

Ar Raivo Otersonu sarunas beigās nonākam pie kopsaucēja, ka jācer un jātic, tad gan jau būs labi. Dažreiz ir jāsper solis atpakaļ, lai spertu divus uz priekšu. Cerēsim, ka Andris gatavojas, iespējams, pat trīssolim. Profesionāļiem, ja viņi sevi tiešām par tādiem uzskata, nevajadzētu šādās situācijās nonākt, bet, ja tomēr gadījies, tad no viņām jātiek ārā, liekot aizvērties visiem zobgaļiem un mutes bajāriem. Andri, mēs zinām, ka tu vari!

  +4 [+] [-]

, 2012-03-08 08:51, pirms 12 gadiem
Biedriņam jātiek pie tāda spēlētāja, kā Steve Nash, kas iedos piespēli. Biedriņš nebūs tas, kas viens uz viens apspēlēs statiskā epizodē. Viņam bumba jāiedod kustībā, ātrumā, kur noslēgumā sekos danks. Bet tur jau ir runa arī par kopējo komandas spēli un kā treneris to vada.

  -3 [+] [-]

, 2012-03-08 09:05, pirms 12 gadiem
Andrim vajag komandu,kur viņš nebūtu pamatcentrs,bet mainošais zem spēcīga centra un spēcīgā komandā,kura regulāri spēlē play-off.Tad ir cerība,ka Andža atdzīvosies.

  +1 [+] [-]

, 2012-03-08 09:14, pirms 12 gadiem
Tas, ka tā komanda ir vienkārši elles bedre, ir visiem zināms fakts. Pirms Andra bija Foils ar septiņiem miljoniem uz soliņa, Pēc Andra būs Judo, ar kādiem 11 Ticiet man..
Ja nopietni, ne par velti visa "zvaigžņu komanda" savlaicīgi notinās
Arī, tas, ka tevi aplenc tādi kolēģi ir demoralizējoši ilgtermiņā, bet viss tāpat ir atkarīgs no Andra. Atlekušās bumbas, atkārtotie metieni, tie ir metēju komandas centru maize, tiem nevajag piespēles... Komandas maiņa arī sen jau ir par vēlu, to vajadzēja gadu, divus atpakaļ...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-03-08 09:20, pirms 12 gadiem
Būs labi... Cilvēkam dažreiz vajag saņemties un tas ir viss... Jācīnās autonomi, neatkarīgi no apstākļiem laukumā un jānovēl spēles bez traumām...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-03-08 09:44, pirms 12 gadiem
Paldies, tieši Otersona viedokli gaidīju un to jau jārespektē (lai gan bija cerība, ka vismaz viņam vairāk info). Daļa tāpat apšaubāmi - jā, Biedriņš visā NBA saņem vismazāk piespēles, tomēr Udoh dabū tās bumbas un tiek pie metieniem, tāpat arī jaunais J.Tyler ļoti mazās minūtēs tiek pie metieniem .. Un dzirkstelīte galīgi nav manāma - izskatās ka ar visu samierinās. tad pēc pēdējā MJ lēmuma bija jābūt dedzīgam "Ok respektēju jūsu lēmumu, bet tagad darīšu visu lai atgūtu savas minūtes un vietu - miršu treniņos un laukumā!"
Lielākā dzirkstele būtu, ja pats atteiktos no pēdējā līguma gada (bet tas protams nereāli) - tad pats varētu mierīgi restartēt savu karjeru un izvēlēties turpinājumu. Tagad visu atstājis GSW rokās. Un ja RO taisnība pat apkārtējo cilvēku lielo nozīmi (nezinu, no komandas vai aģentūras), tad izskatās pēc lielas neprofesionalitātes - grūti noticēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-03-08 09:56, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Par ShaQ - viņa soda metienu statistika visu karjeru ir svārstījusies ap 50%.

Un vai tiešām NASA strādāja pie tā Šaka metiena???!!! Kaut kas nav sajaukts? Kāds NASAi sakars ar Šakila metieniem?
ap 50?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-03-08 10:27, pirms 12 gadiem
Bet kurš tad viņam neļāvā pagājušajā vasarā būt par izlases līderi EČ, un atgūt spēles garšu un pārliecību???? Viņš vnk NEGRIB vairs spēlēt, ja gribētu, tad rautos uz izlasi, pat ja ir pofigs uz Latviju, tad pats SEVIS dēļ būtu pirmais uz treniņiem. Ja ir pofigs pašam pret sevi, tad arī ir kā ir. Tjipa "atdodiet manus nopelnītos miljonus un lieciet visi mani mierā".

  -3 [+] [-]

, 2012-03-08 10:31, pirms 12 gadiem
Nav viņš NBA spēlētājs. Šaks meta iekšā ar sodu, vismaz 2punkti bija, un ko tur salīdzināt vispār.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-03-08 10:53, pirms 12 gadiem
man tik viens jautājums Otersonam,ok,komanda nav īstā,bumbu nedod, tas ir saprotams,bet vai tiešām Biedrs domā,ka neizrādt nekādu vēlmi cīnīties laukumā,viņu dēļ vecās statistikas vēlēsies kāda cita komanda, pat ja līgumu izpirks,kam ir vajadzīgs par back up centrs,kas atspēlē laukumā savu nr!!!!!?????

     [+] [-]

, 2012-03-08 11:59, pirms 12 gadiem
koks ir ar diviem galiem, jo 1. kaart, andris tieshaam speelee vaaji, liidz ar to ir vinja vaina, ka situaacija ir taada, 2.kaart, normaalaa komandaa vinjam ljautu no shiis bedres izliist, dodot ne tikai speeles laiku, bet arii sajust, ka vinjam ir kaut kaada loma arii uzbrukumaa. vaina nav ne currijaa ne elisaa, jo abi var iedot labu piespeeli, vienkaarshi treneris to no viniem neprasa, liidz ar to vini arii to nedara. skaidrs, ka jacksons ir vaajsh treneris. p.s. atceros, kaa nelsona laikaa visi lamaaja vinju, ka taa uzvaras nevar sasniegt, a bija gan play offs, gan andrim double-double, un speele bija bez galvas, bet skataama,a tagad taa pat nav skataama, vienkaarshi pieci pamulkji nesaas un laadee kur pagadaas. skumji...

     [+] [-]

, 2012-03-08 13:38, pirms 12 gadiem
Nu nav ticība ka Biedriņš spēlēs tā kā labākajā gadā, kad viņš bija šī noslēgtā līguma vērts. Domāju ka Andrim galvā ir šī lielā naudas summa kas slāpē jau tā vājo motivāciju cīnīties un pierādīt sevi.

     [+] [-]

, 2012-03-09 02:51, pirms 12 gadiem
Pašreizējā Warriors modelī Andrim nav vietas, lai ko arī teiktu treneris. Tā ir cita komanda ar citiem izpildītājiem, un Andri viņi savā mašīnā neredz. Tāpēc viņam vislabākais variants būtu maiņa uz citu komandu, bet... Te ir tas "apburtais loks" jeb lielais līgums, kas šoreiz strādā pilnīgi pretēji Andra cerībām atgūt savu "fīlingu" - viņam netiek dota iespēja. Un, pat gadījumos, kad formāli tāda tikusi dota (it kā pietiekami daudz minūšu), reāli komanda spēlē pavisam citu spēli, kuras stratēģijā Andra iekļaušana nav paredzēta...
Tā kā, ja Andrim pietiks garīgā spēka pārciest šo "murmuļošanu" un viņa vainošanu visās Warriors neveiksmēs, un, ja viņam tiks dota vēl kāda iespēja citā komandā, tad var viss būt arī daudz pozitīvākos toņos! Proti - būt īstajā vietā īstajā laikā.

     [+] [-]

, 2012-03-09 07:22, pirms 12 gadiem
No basketbola trenera un ar Biedriņu cieši saistīta cilvēka gaidīju vairāk informācijas, kādu jaunu viedokli. No spēlētāja drauga/bijušā trenera pārāk kritisku vērtējumu būu muļķīgi gaidīt.

Viss, ko saka Otersons, ir pēdējos pāris gados internetā vairākkārt izrunāts.