Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kaušļu pakalpojumi kā taktikas ierocis

Kaušļu pakalpojumi kā taktikas ierocis
Raitis Ivanāns savu lomu komandā apzinās, tāpat to saprot pretinieks, kas iesaistoties kautiņā, vispirms padomās par sekām...
Foto: Scanpix/AP

Ja hokejā nebūtu tā saukto kaušļu, tad šī spēle izskatītos kā mežs bez vilkiem. Saukt šādus spēlētājus par hokeja sanitāriem (vilki esot meža sanitāri) nevajadzētu, taču noteikta loma viņu agresivitātei tiek iedalīta. Dažreiz - pat ļoti liela.

Kāds SA+ lasītājs uzdeva ļoti labu jautājumu – kā izskaidrot NHL zvaigznes Aleksandra Ovečkina spēles stilu, kas šosezon jauno krievu mētā pa savainoto spēlētāju sarakstiem. Kad Ovečkins debitēja NHL, daudzi viņa kolēģi diezgan skeptiski prognozēja jaunieša karjeras turpinājumu. Prātoja, ka tā būs spoža, bet īsa, ar to domājot viņa spēles stilu – agresivitāti, spēka cīņas un mežonīgo nēsāšanos pa laukumu. Apskatnieki norādīja, ka tādā manierē vairāk par 5-7 gadiem Ovečkins NHL apritē neizturēšot, atgādinot citu piemēru – nu jau norietējušo superzvaigzni Eriku Lindrosu.

Šosezon Ovečkins turpina atrādīt savas dotības uzbrukumā, bet arvien biežāk hokejists spiests izlaist spēles, dažādu veselības problēmu dēļ – sasitumi, satiepumi, mežģījumi utml. Šo pārrunāju ar Artūru Irbi, kas Vašingtonas „Capitals” nometnē valdošo kārtību var komentēt kā cilvēks no kluba. Lūk, viņa atziņas: „Manuprāt, komandai šobrīd pietrūkst Raita Ivanāna tipa spēlētājs, tāds, kurš ar savu klātbūtni izraisa pretiniekos respektu – arī bailes. Nerakstītais likums saka – zvaigznēm neviens virsū ar kulakiem nemetas, bet „Capitals” problēma ir tā, ka mūsu lielākais dārgums – Ovečkins, kā līderis pats gatavs atrisināt visas problēmas laukumā. Gan ar nūju, gūstot vārtus, gan ar dūrēm – pārmācot citu komandu rupekļus. Tieši tā Aleksandrs guva šogad vienu no saviem pleca savainojumiem – sāka kauties, grūstīties, ķermenis pie tādām kustībām nav pieradis, un seko sastiepums vai mežģījums. Savā ziņā līderi var saprast, viņam ir jāparāda, kurš te ir saimnieks laukumā, tajā pašā laikā varu droši apgalvot – ja mums sastāvā būtu kāds cits, kas specializējies uz dūru izvicināšanu, pretinieki pat neiesaistītos ar Ovečkinu šajos dueļos. Jo zinātu, ka viens cits „ar āmuru” viņus jau nākamajā maiņā pārmācīs. Tā kā mums šāda tipa spēlētājs nav, tad pretinieki diezgan atklāti provocē un mūsējie ik pa brīdim uz šīm provokācijām uzraujas.”

Kaut kādu līdzību ar minēto piemēru varam atrast arī Rīgas „Dinamo” sastāvā. Sezonas sākumā mūsējie bija ārkārtīgi galanti, tā teikt – spēlējām atklāto hokeju, jo tāds ir Eiropas stils. Pret krievu klubiem šādā manierē var spēlēt tikai gadījumos, ja pašiem ir gana meistarīgi izpildītāji. Mēs šajā ziņā neesam pārbagāti, brīnījāmies, ka netiekam citiem līdzi. Pamainot spēles kārtību laukumā – nevis maiņas un virknējumus, bet gan piešķiļot savam sniegumam mazliet lielāku niknumu, kas bija uz rupjības robežas - ieraudzījām sev pretī nākam pavisam citus stāstus. Talantīgie krievi, somi, slovaki vai čehi šādam piedāvājumam nebija gatavi, vai nevēlējās no laba prāta mesties mūsu svilpojošajās dzirnavās – attiecīgi, ķērām viņus kā mazos asarīšus... Jau daudzkārt pieminētā spēle ar Sanktpēterburgas SKA mūsu veiksmi laukumā izšķīra tikai ar šādu notikumu diktātu. Saprotams, tas ir riskants pasākums, jo vari nokļūt tiesnešu ķepās, kas šo grūstīšanos un ķeksēšanu var atvēsināt ar noraidījumiem. Tajā pašā laikā, saprāta robežās kontrolējot šīs darbības, izvēloties atbilstošus izpildītājus, var atrast zelta vidusceļu panākumiem. Piemērām, Jēkabs Rēdlihs šajā ziņā ir teicams prototips, to pašu var teikt par Jāni Spruktu, kurš savas hokejista tiesības neļaus nevienam apšaubīt. Mazliet izbrīna leģionāra Iguldena inteliģentums, bet tad ir vieglāk saprast, kāpēc viņš ar saviem auguma parametriem tomēr netika NHL. Lielākā daļa no mūsu aizsargiem spēj pretinieku paņemt vieglās skrūvspīlēs, tāpat mums pašiem ir tādi vīri, kas visai meistarīgi prot galā tikt ar līdzīgām pretinieku važām – Ņiživijs, Cipulis, Miķelis Rēdlihs, Bukarts, Dārziņš.

Rīgas „Dinamo” šajā līgā var uzvarēt tikai tādā gadījumā, ja katrai spēlei viņi noskaņojas kā pēdējai „play off” cīņai. To nosaka mūsu komandas budžeta lielums un, attiecīgai vajadzētu būt sastāva komplektācijai. Kur, starp citu, vismaz vienam pretinieku biedam, noteikti vajadzētu būt spēles protokolā. Ja nepatīk viņus saukt par kaušļiem vai rupekļiem – latviešu valodā tie varētu būt dadži vai nātres. Pielīp pie biksēm un neatlaižas, pieskaries – apdedzinies...

Slēpts komentārs: Klibs

 +13 [+] [-]

, 2009-12-06 15:14, pirms 15 gadiem
pilnigi piekritu, mums vajadzigs tads speletajs ka karsums PC kurs varbut nav kauslis bet ir gatavs jebkura bridi pretinieku izsmeret pa bortiem un vajadzibas gadijuma ari sadot kadam pa rikli.
butu labi atrast tadu hokejistu kurs zin viduscelu starp policista un hokejista pienakumiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2009-12-06 15:21, pirms 15 gadiem
Jā, protams, tā tas (gan par Ovi un NHL, gan Dinamo) arī ir. Un jau vairākas reizes izrunāts te, Sportacentra, komentāru lapās.

Kas attiecas uz KHL, tad viņu nenoteiktā attieksme pret kautiņiem visu šo lietu bojā, tb, padara neprognozējamu. Vieniem dod diskvalifikācijas tādas, citiem - citādas.
Katrā gadījumā jo ātrāk KHL paši saprastu kāda ir viņu attieksme pret šādu hokeja elementu (pietiktu ar 2+10 min. sodu standartā + 2 minūtes kautiņa uzsācējam, ja jau 5 minūtes liekas pa maz), jo labāk tas būs visai līgai.
Slēpts komentārs: Hipotenūza

  +3 [+] [-]

, 2009-12-06 15:43, pirms 15 gadiem
Hipotenūza rakstīja: nepiekritu. Ivanans bija izlase, dabuja paris reizes minutes un tas ari vis- nekads labums no vinja nebija.
Te nu gan nevar piekrist!Kad bija Ivanāns ne ASV ne Kanaadieshi nebaazaas musu vartu priekshaa un edzham virsuu kaa to dariija pirms Ivanaans nebiju un arii peec tam!Jaa punktus vinjsh nevaaca bet visi pretinieki lieliski apzinaajaas ar ko beigsies ja saaks spreegat!

  -1 [+] [-]

, 2009-12-06 16:06, pirms 15 gadiem
Domāju KHL ar vajadzētu ievies kaušanos , daudz intresantāk skatīties , uzvelkas gan spēlētāji , gan līdzjutēji , un tad var uz kādu laiku visu aizmirst un domāt tikai par kautiņu

  -1 [+] [-]

, 2009-12-06 16:11, pirms 15 gadiem
Lai Capitals paņem Ivanānu, būs interesanti

 +10 [+] [-]

, 2009-12-06 16:16, pirms 15 gadiem
Hipotenūza rakstīja: nepiekritu. Ivanans bija izlase, dabuja paris reizes minutes un tas ari vis- nekads labums no vinja nebija.
Internacionālie hokeja noteikumi vnk neatļau normāli iedot bietē pretiniekam. Raiča pat gribot izlasē nevar spēlēt kā NHLā. Iedos pirmajā periodā vienam bietē un spēle cauri un nākošajā spēlē dabū sēdēt tribīnēs. Tāpēc es ar saprotu, kāpēc Znaroks neraujas ņemt Raiču izlasē. Tiktu olimpiāde spēlēta pēc NHL noteikumiem tad jautājumiem par Ivanāna lietderību izlasē nemaz nevajadzētu būt!

  +6 [+] [-]

, 2009-12-06 16:47, pirms 15 gadiem
Paldies Armand par labo rakstu! Patiikami ka ar odzinjaam: vilki, asariishi un naatrees... Taa turpinaat!
Slēpts komentārs: playthegame

  +4 [+] [-]

, 2009-12-06 17:56, pirms 15 gadiem
playthegame rakstīja: diemzel daudzi to nesaprot, iedomajas ka raica ir NHL vecis un po... par to ko vins dara laukuma. vinam jabut izlase. tas jau nekas ka 18 gadigie puikas bukarts un cinks tiri hokeja zina so uz vienas slidas apspeletu
Daudzi NHL spēlētāji nevar Raiti apspēlēt, tad, tavuprāt, Bukarts un Cinks ir "nenovērtēti talanti"?

  +2 [+] [-]

, 2009-12-06 19:02, pirms 15 gadiem
playthegame rakstīja: diemzel daudzi to nesaprot, iedomajas ka raica ir NHL vecis un po... par to ko vins dara laukuma. vinam jabut izlase. tas jau nekas ka 18 gadigie puikas bukarts un cinks tiri hokeja zina so uz vienas slidas apspeletu
Jā, var redzēt, ka TU orientējies šajās lietās!
Slēpts komentārs: fcsanok

     [+] [-]

, 2009-12-06 21:19, pirms 15 gadiem
Hipotenūza rakstīja: nepiekritu. Ivanans bija izlase, dabuja paris reizes minutes un tas ari vis- nekads labums no vinja nebija.
Kā nekāda labuma,bija IVANĀNS bijā kārtība arī no "Briesmīgajiem" Kanādiešiem!

     [+] [-]

, 2009-12-07 09:18, pirms 15 gadiem
Prestons rakstīja: Te nu gan nevar piekrist!Kad bija Ivanāns ne ASV ne Kanaadieshi nebaazaas musu vartu priekshaa un edzham virsuu kaa to dariija pirms Ivanaans nebiju un arii peec tam!Jaa punktus vinjsh nevaaca bet visi pretinieki lieliski apzinaajaas ar ko beigsies ja saaks spreegat!
Tieši tā, nebijis bi Raitis, tāds kā Geclafs mūsējos pa stūriem "izmīlētu" ka nograb vien...

     [+] [-]

, 2009-12-07 09:21, pirms 15 gadiem
Par Ovi laikam jau jāpiekrīt, šādi skrit, mest, un vēl bakstīties ar pretspēlētājiem... Nez cik ilgi tā var turēt, bet nu vēlu viņam vēl vismaz čiriku

     [+] [-]

, 2009-12-08 11:19, pirms 15 gadiem
Kur palika Donalds Brašīrs viņš taču spēlēja Capitals