Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

39. nedēļa. Kāpēc Čekulajevs bija labāks par Rudņevu?

39. nedēļa. Kāpēc Čekulajevs bija labāks par Rudņevu?
Foto: www.fctrans.ee

Protams, bēdās par kārtējo hokejistu zaudējumu rakstīt par futbolu skaitās sliktais tonis, taču fakts paliek fakts – kamēr hokejisti piemērojas Rautakalio olektij, futbolisti sit vārtus (un uzvar). Iepriekšējā nedēļā uguņoja abi Latvijas uzbrucēji, bet Čekulajevam tomēr priekšroka.

Ko viņi izdarīja?
23 gadus vecais Artjoms Rudņevs turpināja spīdēt Polijas čempionātā, sestdien futbolista pārstāvētās Poznaņas „Lech” sastāvā laukumā pavadīdams 85 minūtes Rudņevs guva otros un trešos vārtus „Lech” labā, galīgi noformējot uzvaru pār Alekseja Višņakova pārstāvēto "Cracovia" vienību. Kopvērtējumā Artjoms ir palīdzējis Poznaņas klubam tikt līdz turnīra tabulas trešajai ailītei (16 punkti deviņās spēlēs) un ar 14 gūtiem vārtiem deviņās spēlēs pārliecinoši ieņem pirmo ailīti līgas bombardieru vērtējumā. Nākamajam šajā sarakstā 37 gadus vecajam veterānam Tomašam Frankovskim no Belostokas „Jagiellonia” par sešiem goliem mazāk. 14 bumbu Frankovskis sasita pretinieku vārtos iepriekšējā sezonā, un ar to pietika, lai ceturto reizi savā karjerā kļūtu par līgas rezultatīvāko spēlētāju. Šosezon ar 14 vārtiem viņam nepietiks...

Aleksandrs Čekulajevs paspēja aizvadīt divas Igaunijas čempionāta spēles. Otrdien viņa pārstāvētā Narvas "Trans" turnīra pastarītes „Ajax” vārtos sadzina divpadsmit golus, bet Čekulajeva kontā gandrīz puse no tiem – pieci (otrie, trešie, astotie, devītie un desmitie no komandas iespētajiem)! Tobrīd 26 gadus vecais Latvijas futbolists kļuva par Igaunijas rekordistu vienā sezonā čempionātā gūto vārtu ziņā, jo pēdējie viņam bija jau 42. sezonā!! Iepriekšējo rekordu 2005. gadā uzstādīja igaunis Tarmo Nēmelo, kurš pretinieku vārtsargu pārspēja 41 reizi. Savukārt sestdien neklātienes sacensībā ar Rudņevu Saša "Trans" uzvarā pār Tartu "Tammeka" ar 4:0 ieguldīja divus vārtus spēles pirmajās desmit minūtēs. Arī "Trans" turnīra tabulā nav vadībā, ar 69 punktiem atrodoties otrajā vietā. Tādejādi uzbrucējs pagaidām apstājies pie skaitļa 44, turpinot uzlabot Igaunijas rekordu. Tuvākais sekotājs Henrijs Aniers no līdervienības Tallinas „Floras” ticis tikai līdz 25, savukārt „Trans” ar pēdējo uzvaru jau iegājuši otrajā simtā (103 panākumi). Eiropas līgu labāko vārtu guvēju sarakstā Čekulajevs ieņem pārliecinošu pirmo vietu, jo vairumā valstu čempionāts notiek pēc formulas rudens-pavasaris.

Kāpēc Čekulajevs Igaunijā tika priekšā Rudņevam Polijā aizvadītajā nedēļā?
Tas droši vien būs mūžīgs strīds, salīdzinot futbolistus dažādās līgās. Rudņeva pārstāvētais Polijas čempionāts, protams, ir augstāka kalibra kā Igaunijas. Ne velti no tā vairāki futbolisti pa taisno nonākuši kādā no Vācijas bundeslīgām. Tomēr tas nav arī Eiropas labāko līgu desmitniekā. Ņemot vērā Eiropas līgu labāko vārtu guvēju vērtējumu jeb „Zelta futbolzābaka” izcīņu rezultatīvākajam spēlētājam Eiropas valstu čempionātos, Polijas svaru apstiprina koeficients 1,5. Vadošajām valstīm Anglijai, Francijai, Itālijai, Vācijai un Spānijai tas ir 2, bet tādām valstīm kā Latvijai un Igaunijai – viens. Tas nozīmē, ka vieni argentīnieša Lionnela Mesi iesisti vārti Spānijā līdzinās diviem Čekulajeva vārtiem Igaunijā, bet divi Rudņeva vārti Polijā ir triju Čekulajeva golu vērti Igaunijā. Iepriekšējā sezonā (2010./2011.) ar visu laiku rekordu – 80 punktiem uzvarēja portugālis Krištianu Ronaldu, kas tos sasita, spēlēdams Madrides „Real” rindās, bet desmitās vietas īpašniekam argentīnietim Karlosam Tevesam no „Manchester City” padevās 21 precīzs raidījums vai 42 punkti.

Lai uzvarētu „Zelta futbolzābaka” ieskaitē, atlikušajās četrās spēlēs, ja vadās no Ronaldu sasnieguma, Čekulajevam Igaunijā jāsasit pretinieku „būrī” kādas 36, varbūt mazāk, bumbas. Nereāli, tāpēc nesasapņojamies un salīdzinām ar Rudņeva iespēto pagājušajā nedēļā. Artjomam divi vārti vienā spēlē, bet Aleksandram – septiņi divās. Pēc „Zelta futbolzābaka” mēriem sanāk, ka Rudņevs ticis pie 3 punktiem spēlē, Čekulajevs – pie septiņiem divās vai 3,5 – vienā. Te arī atbilde, kāpēc Igaunijai šoreiz priekšroka. Un, lai tagad neviens nestāsta, ka tam „Ajax” pat vecmāmiņa sasistu hettriku!

Rudņevs 9 spēlēs guvis 14 vārtus, kas ir vidēji 1,56 mačā, Čekulajevs savus 44 vārtus sasitis 31 nospēlētajā spēlē, kas ir vidēji 1,42 spēlē. Tiesa, jāņem vērā, ka Čekulajevs stabili sitis iekšā visu sezonu, bet Artjomam novēlam, lai viņam tas turpinātos visas sezonas garumā, kaut arī noturēt iesākto tempu būs grūti. Tomēr pasapņosim. Ja Rudņevs tā turpinās, pēc 31 spēles viņam būs 48,2 vārti, kas punktu izteiksmē „Zelta futbolzābaka ieskaitē” viņam dos 72,3 punktus! Un ar tādu rezultativitāti jau varētu pretendēt arī uz uzvaru šajā vērtējumā, kamēr Čekulajevs var cerēt uz vietu pirmajā desmitā. Kopumā ņemot, augstākas klases futbolists droši vien ir Rudņevs, taču, lai nu kā, pēc Eiropā pieņemtās rēķināšanas sistēmas Čekulajevs pagājušajā nedēļā bija labāks par viņu.

  +2 [+] [-]

, 2011-10-05 23:09, pirms 13 gadiem
Pēc skaitļu teorijas - loģiski. Tomēr prakse nav skaitļu teorija un tāpēc, manuprāt, kurš augstākā līgā rāda labus sniegumus (vēl spējis tur tikt) ir labāks par to, kas rāda labu sniegunu zemākās līgās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-10-05 23:59, pirms 13 gadiem
Yurchix rakstīja: Pēc skaitļu teorijas - loģiski. Tomēr prakse nav skaitļu teorija un tāpēc, manuprāt, kurš augstākā līgā rāda labus sniegumus (vēl spējis tur tikt) ir labāks par to, kas rāda labu sniegunu zemākās līgās.
Labākais latvietis Virslīgā Jurģis Kalns ir guvis 16 vārtus, Čekulajevs 44 Igaunijā (teikšu, nedaudz zemāka līmeņa čempionātā)...