Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Sezonai sākoties. Basketbolistu rangs III

Sezonai sākoties. Basketbolistu rangs III
Pirmais profesionālais līgums Spānijā - tas apliecina Riharda Kuksika vērtību
Foto: superdeporte.es

Vēl saskatāmā attālumā aiz muguras dažādi novērtēts Eiropas čempionāts, ar sen nebijuši kvantitatīvu un arī kvalitatīvu latviešu pārstāvniecību Eiropā - jau sākusies arī jaunā klubu sezona, un tas liek atgriezties pie pārkārtojumiem SA+ Latvijas labāko basketbolistu rangā. Kopš jūnija tas pamainījies diezgan ievērojami.

Latvijas basketbolistu rangs

(2011. gada rudens)

1. Kristaps VALTERS (3.)

Augstā līmenī sagatavojies jaunajai klubu sezonai, un tas nes augļus - tās ievadā Valters ir spēlētājs, kurš spēj izšķirt atsevišķu spēļu likteni visaugstākajā līmenī, kādā patlaban pasaulē vispār tiek spēlēts basketbols: Spānijas ACB līgā un ULEB Eirolīgā. Izskatās, ka ieguvis trenera uzticību, un lielākoties to attaisno - spēlē diezgan daudz, un arī Malaga vairāk uzvar nekā zaudē (4-1 Spānijā, 2-1 Eiropā). Beidzot apliecina, ka arī šādā līmenī spēj būt konstruktīvs nevis destruktīvs.

2. Jānis BLŪMS (2.)

Tāpat kā Kristaps - savai komandai nozīmīgs spēlētājs visaugstākā līmeņa basketbolā. Arī šogad Bilbao ir draudīgs spēks gan Spānijā (bilance 3-2, jau uzvarēts Madrides Real), gan pamazām pārvar debijas drudzi arī Eirolīgā. Jaunais tiesāšanas stils nav draudzīgs Blūma agresīvajam spēles stilam aizsardzībā, sprungulis spieķos bija arī savainojums, taču par spīti visam - Jānis ir līmenī! Fantastisks ieguldījums izlases spēlē Eiropas čempionātā - mazliet pārliecinošāks sākums Spānijā, un rangā šobrīd būtu pirmais.

3. Kaspars KAMBALA (5.)

Turcijas klubi šobrīd ir naudīgākie ne tikai Eiropā vien, līga atļaujas pulcēt zvaigznes, kam jāmaksā vairāki miljoni sezonā, un šajā kompānijā tikt leģionāra maizē - tas ir rādītājs. Lai gan spēles laiks laukumā sarūk (13 minūtes) un sāk akcentēties aizsardzības trūkumi (2,7 piezīmes, 3,3 kļūdas), uzbrukumā joprojām pamanāms un nevienam ceļu negriež. Saviem gadiem labā formā un labā vietā.

4. Rihards KUKSIKS (8.)

Par spīti neveiksmīgajai noslēguma sezonai Amerikas studentu čempionātā un pabālajam sākumam arī izlases rindās, Kukiks Šauļos noķēra savu vilni un pēdējās spēlēs jau bija Bagatska bīstamākais ierocis. Ceļā uz savu pirmo profesionālo kontraktu mērķtiecīgi gāja uz augstāko līmeni, finansiālo pusi atvirzot otrajā plānā, un rezultāts - viena no Spānijas un ULEB Eirokausa favorītēm. Loģiski, ka pirmie soļi Eiropas basketbolā (un uzreiz ACB!) ir sarežģīti, taču - savu vietu vēl izkaros, par to nav šaubu.

5. Kristaps JANIČENOKS (4.)

Joprojām labākais basketbolists, kāds spēlē Latvijas klubos. Veselība un droši vien arī ģimenes faktors nospēlēja savu lomu, kāpēc Kristaps vasarā neaizbrauca uz ārzemēm, kā to bija iecerējis, taču - šis vilciens noteikti nav aizgājis pavisam. VEF kapteinis un līderis arī šajā sezonā, kam komanda uzticas smagākajos brīžos - VTB līgā to jau apliecina, un jau drīz varēs darīt arī Eirokausos.

6. Dāvis BERTĀNS (-)

Iepriekšējās ranga versijās, atstājot Dāvi rezervē, jau uzsvēru - tiklīdz sāks reāli spēlēt, būs desmitniekā. Nu tas noticis. Vidēji gandrīz 11 minūšu Eirolīgā (vienā spēlē - rezultatīvākā spēlētāja lauri), pēdējā Adrijas līgas mačā - jau 17. Ņemot vērā, ka sagatavošanās posmā vairākas nedēļas izlaida ceļgala problēmu dēļ, varam teikt - strauji izpelnījies jaunā trenera uzticību un jau 18 gadu vecumā spēlē līmenī, kādā reti kuram izdodas uzspēlēt vispār. Ja šādi turpinās - rangā turpinās kāpt tikpat strauji.

7. Dairis BERTĀNS (9.)

Dairim turpinās tiešām lielisks gads - jau pagājušās klubu sezonas beigās paša paveiktais kombinācijā ar Kurtinaiša un Butauta pievienotajām sastāvdaļām izsita mucai spundi, un kopš tā laika Bertāns ir kā cits spēlētājs. Viens no izlases vērtīgākajiem spēlētājiem Šauļos - precīzs, agresīvs, lietderīgs - uz tā paša viļņa turpina arī vefā, liekot pieklust visiem skeptiķiem, kas viņam šosezon paredzēja siltu vietu uz komandas soliņa. Pats Dairis grib nākamgad mēģināt spēkus ārzemēs, un šobrīd izskatās - atrast darbu nebūs problēmu.

8. Jānis STRĒLNIEKS (7.)

Atšķirībā no senā čoma Daira, tā spunde joprojām ieķērusies - īsto izrāvienu vēl gaidām. Tomēr šī spēlētāja dotības un klase nav noslēpjama pat zem epiozdiskām neveiksmēm, un to redz arī plašākos basketbola mērogos. "Ventspils" komandas spēli bez Strēlnieka grūti iedomāties - inteliģents saspēles veidotājs, kas ražo situācijas partneriem, un izšķirošajos brīžos ņem spēli uz sevi un nepieviļ arī pats. Ļoti svarīga sezona, kurā jāsagatavojas sevi apliecināt jaunā līmenī.

9. Armands ŠĶĒLE (10.)

Pirms gada ap šo laiku nebija daudz tādu, kas ticēja, ka Šķēle vēl kādreiz nopietni spēlēs basketbolu, taču - patīkami kļūdījās. "Kalev" līmeņa klubs Armandam ir ideāla vieta, kurā izpausties, un viņš savas iespējas tikt atkal pamanītam nav šķērdējis - sezonas sākumā par latviešu aizsarga spēli runā arī VTB līgas līmenī. Ja izdosies uzlabot arī kvalitātēs, kuras pašreizējā situācijā var atļauties arī neuzsvērt - kas zina, varbūt Tallinas tramplīns uzmetīs arī kur augstāk.

10. Rolands FREIMANIS (-)

Freimanim debija šajā desmitniekā - lielākoties nopelnīta ar pārliecinošu spēli un svarīgu ieguldījumu izlases rindās, ko pamanīja ne tikai Latvijā. Bija viens no dažiem spēlētājiem, kura sniegums bija Bagatska komandas mugurkauls. Lēmums atteikt ACB kluba "Lagun Aro" piedāvājumam un atgriezties LEB pagaidām sevi nav attaisnojis - Rolands nespēlē tā, kā bija cerējis, un arī komanda vairāk zaudē -, taču jau iepriekšējā sezona parādīja - viss atkarīgs no paša attieksmes un darba. Ar to Freimanim viss kārtībā.

iekavās aiz spēlētāja - vieta iepriekšējā rangā

Tuvākā rezerve

Gatis JAHOVIČS (-)

Pēc savām savām spēles kvalitātēm - desmitnieka spēlētājs, taču savainojumu dēļ joprojām nevar spēlēt ar pilniem apgriezieniem.

Sandis VALTERS (6.)

Pagaidām nevar iespēlēties jaunajā sezonā, taču prasmju komplektiņš, kas joprojām ir Sanda arsenālā, jebkurā brīdī var izglābt VEF smagā situācijā.

Andrejs ŠEĻAKOVS (-)

Parasti iešūpojas lēni, taču labi - zināmus griestus droši vien nekad nepārkāps, taču esošajā rāmī kļūst arvien produktīvāks, ko šobrīd apliecina Spānijas LEB līgā.

Kaspars BĒRZIŅŠ (-)

Pat bez izlases vasaras atrodas tajā zonā, ka varētu pretendēt arī uz desmitnieka apakšdaļu, taču sava loma un vieta VEF komandā būtu jāpierāda uzskatāmāk.

Mareks JURĒVIČUS (-)

Aizvada pirmo pilno sezonu Itālijas basketbolā un papildina savu īpašību krājumu, tiesa - pirms tam izlasē tā arī nespēja līdz galam izcīnīt savi vietu zem saules.

Ārpus konkursa...

Andris BIEDRIŅŠ (1.)

Kopš jūnija, kad tapa iepriekšējais rangs, basketbola laukumā nav aizvadījis nevienu spēli - izlasei atteica, bet NBA - atteicās pati. Kaut gan varam spekulēt, ka labu darbu Eiropā atrastu viegli - tie būtu tikai minējumi. Tiklīdz (ja...) atsāksies NBA čempionāts - stabils pretendents uz ranga 1. vietu, jo neviena cita šim līmenim mums joprojām nav pat tuvumā. Objektīvi.



  +3 [+] [-]

, 2011-11-04 16:25, pirms 13 gadiem
Kuksika vieta nav objektīva, tad jau sanāk ka rangs ir saimnieku rangs, jo viņs nespēlē.

 +13 [+] [-]

, 2011-11-04 16:44, pirms 13 gadiem
Nu ja atsāktos NBA sezona un Biedrs spēlētu kā pagājušajā sezonā, un 'veljoprojām mestu ap 3 punktiem spēlē, tad manā skatījumā Blūms vai Ādolfs būtu 1. vietā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2011-11-04 17:50, pirms 13 gadiem
Ja paskatas cik speles biedrins ir aizvadijis pedejos 2gados,tad nu tur ir par ko padomat! Nedomaju,ka vins pat tuvu ir tik labs sobrid,ka Kambala, ja runajam par centriem! Ne velti visi runa, ka biedrina ligums ir milziga kluda!

  +4 [+] [-]

, 2011-11-04 20:34, pirms 13 gadiem
ja godiigi nesaprotu, kaa jahovichs var buut tuvaakajaa rezervee? tad jau driizaak kalve vai jeromanovs...

  +2 [+] [-]

, 2011-11-06 23:47, pirms 13 gadiem
Jahovičs?

Kādam te simpatizē VEF.