Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Sezonai beidzoties. Basketbolistu rangs II

Sezonai beidzoties. Basketbolistu rangs II
Jānis Blūms lēcienā pēc iekļūšanas ACB finālā. Viņam lēciens arī rangā
Foto: acb.com

Klubu sezona beigusies gandrīz visiem latviešu basketbolistiem, bet izlases kontūras vēl nav oficiāli ieskicētas - šis īsais ieelpas mirklis ir īstais atjaunotajam SA+ rangam, kādu pirmoreiz sastādījām pērnvasar augustā. Un tātad: jaunākā versija par mūsu labākajiem un vērtīgākajiem - ne tikai aizvadītās sezonas vērtējumā, bet iespējami objektīvā kopējā kontekstā.

Latvijas basketbolistu rangs

(2011. gada vasara)

1. Andris BIEDRIŅŠ (1.)

Joprojām vienīgais latvietis pasaules spēcīgākajā līgā un joprojām NBA komandas starta piecinieka spēlētājs - tādu pasaulē ir tikai 150... Sezona bija vilšanās gan līdzjutējiem, gan pašam spēlētājam - ar pazaudētu pārliecību un vietu komandas saspēlē. Rezultātā - zem karjeras vidējiem cipariem (pat ierēķinot divas ieskrējiena sezonas) visos pamatrādītājos. Tajā pašā laikā - ar 28+21 spēli pret Memfisu, kas pēcāk kļuva par play-off pārsteigumu tieši, pateicoties garajiem. Kurš vēl no Latvijas varētu NBA kaut vai vienkārši spēlēt? Pēdējo gadu laikā Warriors nomainījusi visu vadību - īpašniekus, GM, tagad paņēmusi arī treneri no malas. Pagaidām Biedriņa garantija šajā līgā ir lielais līgums, taču - bīstamā robeža tuvojas...

2. Jānis BLŪMS (4.)

Šonedēļ sāks Spānijas līgas finālsēriju - tas ir nebijis individuālais sasniegums jaunāko dienu Latvijas basketbolā, kam pielīdzināms varbūt vienīgi Roberta Štelmahera savulaik iegūtais ULEB kauss. Atcerēsimies, ACB spēlē četras šāgada Eirolīgas ceturtdaļfinālistes. Latviešu aizsarga spēles specifika šosezon pamainījusies (tumšādainie saspēles vadītāji mēdz kavēt ar piespēli, arī pretinieku skautings neguļ) un viņš nav starp spilgtākajiem komandas līderiem, tomēr spēlē būtisku lomu, lielākoties iesaistoties spēlē no rezervistu soliņa un saasinot spēli ar trīspunktniekiem un enerģisko spēles manieri. Spānijas medaļa ir fantastisks, taču Jāņa gadījumā - simtprocentīgi pelnīts sasniegums. Šīs sezonas lielais Notikums.

3. Kristaps VALTERS (3.)

Augstāk par sēžamvietu Spānijas līgā šogad uzlēca Madrides "Fuenlabrada", kas par spīti naudas un sekojošajām sastāva problēmām finišēja 7. vietā. Valters tam bija liels iemesls - sezonas izskaņā latvietis vienkārši uguņoja, individuāli izceļoties ne tikai sev ierastajās kategorijās (piespēles, trīspunktu metieni), bet pēc lietderības koeficienta. Šobrīd saņēmis piedāvājumu no Malagas "Unicaja" kluba, kas sezonu pabeidza astotajā vietā un Eirolīgas sešpadsmitniekā. Tas nozīmē, ka Kristaps nākamsezon varētu spēlēt Eirolīgā - tiesa, jācer, ka spēs pielāgoties lomas maiņai un nepazudīs tulkojumā, kā tas notika iepriekšējoreiz, kad latvietis mēģināja spert soli augšup (Badalonas "Joventut").

4. Kristaps JANIČENOKS (6.)

Iespējams, centrālā figūra - gan laukumā, gan ārpus tā - , kādēļ VEF šogad ieguva Latvijas čempionāta zelta medaļas. Atgriešanos no Itālijas pagājušovasar pavadīja neveiksmes fons, tomēr Kristaps aizvadīja patiešām kvalitatīvu sezonu un apliecināja savu individuālo klasi tieši augstākās raudzes turnīros - bija ne tikai otrs rezultatīvākais, bet arī 12. lietderīgākais spēlētājs ULEB Eirokausa regulārajā čempionātā, starp efektīvākajiem arī VTB līgā. Pēc šādas sezonas Janičenoka akcijas noteikti ir atsvaidzinājušās, un 28 gadi nav vecums, kad jau būtu jāmeklē ērtākais, nevis izaicinošākais piedāvājums. Kristaps domā par ārzemēm, un, ja nemocīs veselības likstas - var būt tur, kur šī ranga 2. un 3. numurs.

5. Kaspars KAMBALA (2.)

Salīdzinājumā ar rangu pirms sezonas sākuma Kambala zaudējis dažas vietas. Paraugoties spēlētāja individuālo statistiku, kāds tam iebildīs: sezonas pirmajā pusē - 14,4 + 6,6, otrajā - 20,2 + 7,1, pašā izskaņā - vēl arī zelts! Taču fons mazina sajūsmu - sākums mačos pret bulgāru pusamatieriem, tad - Turcijas trešajā vājākajā komandā, kas ar Kasparu vinnēja piecās no 17 spēlēm, bet zelts - Irānā. Joprojām atlētisks un bīstams pretiniekiem, joprojām dominējošs groza tuvumā, un joprojām... uz sevi vērsts spēlētājs un komandas panākumu enkurs. Diemžēl... Tomēr - nav daudz latviešu basketbolistu, kam būtu kaut vai nosauktās pozitīvās īpašības, tāpēc - ranga pieciniekā. Ir klubi, kas izšķiras par latvieša iegādi (nav lēts prieks!), taču paturēt - to parasti gan nē.

6. Sandis VALTERS (8.)

Kaut gan Sanda kā spēlētāja arsenāls ir diezgan limitēts, un tas sen nevienam nav nekāds noslēpums, pretiniekiem joprojām nekādi neizdodas viņu neitralizēt - Latvijas čempionāta finālsērijas MVP balva atkal uz plauktiņa. Var tikai atkārtot pagājušajā augustā rakstīto - nav pārliecības, ka kaut kur Eiropā būtu nopietna interese par Sandi Valteru kā leģionāru, taču Latvijas klubos jūtas labi un spēj izskatīties pārliecinošāk par dažu labu, kas šobrīd kotējas augstāk.

7. Jānis STRĒLNIEKS (7.)

Sezonas gaitā pārsvarā atpalika no saviem labākajiem standartiem, taču finālsērijas gaitā, kad komandai sāka smelties mutē ūdens, parādīja, ka milzīgais potenciāls nav nomērdēts - tas tikai iesnaudies. Komandas spēlētājs ar tik vērtīgām individuālajām īpašībām - tas ir retums pat visā Eiropas basketbolā. Kādu dienu (līdz līguma beigām ar Ventspili vēl gads, taču klubs vēlas piedāvāt pagarinājumu) Jānis spēlēs Eirolīgas komandas starta pieciniekā un tad būs augstāk arī šajā rangā,

8. Rihards KUKSIKS (5.)

Kaut gan sezona nebija no veiksmīgākajām ne pašam, ne komandai, kas attiecīgi nozīmē pieticīgākās prognozes par iespējamajiem turpmākās karjeras attīstības scenārijiem, izlases sastāvā Rihards pagājušogad nodemonstrēja kvalitātes, kas liecina - viņš ir gatavs uzsākt perspektīvu profesionālo karjeru. Gaidāms, ka šovasar par Kuksika pakalpojumiem cīņā iesaistīsies abi vadošie Latvijas klubi, kas spēlētājam varētu būt pat loģiskāks pirmais solis, nekā laimes meklēšana kaut kur Eiropas vidusslānī.

9. Dairis BERTĀNS (-)

Spēlētājs, bez kura VEF nebūtu izkūlies cauri šai sezonai tik veiksmīgi, kā tas izdevās pašās beigās - divos pēdējos no kopā četriem turnīriem. Debijas sezonā pirmā numura pozīcijā un pie tāda smaga trenera kā Kurtinaitis Bertāns bija VEF spēlētājs, kurš spēlēja visvairāk spēļu un minūšu. Grūti pateikt, vai arī nākamajā komandas modelī būs saspēles vadītājs, vai atkal tomēr vairāk uzbrūkošais aizsargs, tomēr nav šaubu - šī sezona Daira kā spēlētāja kvalitātes tikai paaugstinājusi.

10. Armands ŠĶĒLE (-)

Kaut gan nepievienojos sajūsmai par Armanda tik izcilo atgriešanos basketbolā un, cik nu bija iespēja pavērot Igaunijas finālu video - tur joprojām nospēlēja vairāk viņa paslinkais talants nekā mērķtiecīgi sagatavojies un formu atguvis basketbolists - ne tās vājākās (tas pats LBL vien ir!) ārzemju līgas MVP tomēr ir rādītājs. Latvietim, kurš vēl pirms pusgada basketbolu vairs nespēlēja vispār, nevis kādam amerikānim vai pašmāju mīlulim. Tāpat vien to nedotu - tāpat kā jaunu līgumu uz diviem gadiem.

iekavās aiz spēlētāja - vieta iepriekšējā rangā

Tuvākā rezerve

Dāvis BERTĀNS (-)

Pagaidām publikai tiek tirgots Dāvja talants, dotumi un daudzsološā perspektīva, nevis viņa spēle - nopietnā līmenī pieaugušo basketbolā vēl sevi jāpierāda. Rangs sekos...

Akselis VAIROGS (-)

Pēc sezonas, kas nesaudzēja ne veselību, ne brīžiem - pašapziņu, LBL finālsērijas gaitā parādīja sevi kā īsts komandas līderis. Būtu MVP, ja vien septītā spēle beigtos citādāk.

Rolands FREIMANIS (-)

Ar attieksmi un darbu nopelnīja iespēju debitēt Eiropas spēcīgākajā līgā un parādīja, ka var tur spēlēt. Tagad jāgaida, kāds būs turpinājums.

Kaspars BĒRZIŅŠ (9.)

Šosezon spēra solīti atpakaļ, ierobežojot uzbrukuma arsenālu, tomēr joprojām spēlētājs ar parametriem un dotumiem, kurus labprāt gribētu jebkurš Latvijas klubs.

Mareks JURĒVIČUS (-)

Liepājas sastāvā apliecināja, ka Latvijas vidusmēra līmeni jau pāraudzis, un veiksmīgi debitēja ārzemju klubā, kur uzreiz bija jāuzņemas līdera loma. Gaidām nākamo soli.

Saistītie raksti:

Vasara beigusies. Basketbolistu rangs

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2011-06-07 20:24, pirms 13 gadiem
lai cik subjektīva nebūtu spēlētāju vērtēšana, manuprāt šis šogad ir objektīvs rangs ...
(vienīgi varbūt mareku mejeri pie rezerves varētu ielikt)

     [+] [-]

, 2011-06-07 20:41, pirms 13 gadiem
nu daudzi apraksti pie spēlētājiem ir ļooooooooti subjektīvi!
Bet kopumā ir ok!

  +2 [+] [-]

, 2011-06-07 20:57, pirms 13 gadiem
un joprojām... uz sevi vērts spēlētājs un komandas panākumu enkurs

Kopš kura laika?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-06-07 22:36, pirms 13 gadiem
ļoti objektīvs un pamatots rangs! ceramsl,ka izlasē redzēsim vairāk kā 3 no viņiem..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-06-08 00:58, pirms 13 gadiem
pirmo reizi piekrītu Jurisonam.

bet par S'trēlnieku, eirolīga ? ja viņš ventspilī paliks vēl šosezon, tad lieku bauskas aliņu ķīlā, ka viņš tikai degradēsies, kā tas notika jau šosezon, nu vismaz uz fināliem kaut cik atvērās. bet tā viss ir pazudis. Bertāns sezonas vidū viņu pat pārsita - atceroties kā Bertānam vidēji bija kkādi i5 asisti spēlē, pa padsmit punktiem katru spēli. Bertānam vnk bija milzīgs spēles laiks, tāpēc noplīsa uz fināliem. Kopumā uzskatu, ka Bertāns ar to ka tikai pirmo gadu močī ir labāks pat par Strēlnieku.

     [+] [-]

, 2011-06-10 19:32, pirms 13 gadiem
Principā izskatās, ka vietas liktas vairāk pēc līgām nevis spēlētāju devuma.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja